Klusspullen kon en mocht erop vertrouwen dat Busch-Jaeger instemde met het gebruik van het woordmerk

04-05-2021 Print this page
Auteur:
Anouck Bakhuis
IEPT20210303, Rb Den Haag, Busch-Jaeger v Klusspullen

Klusspullen kon en mocht erop vertrouwen dat Busch-Jaeger instemde met het gebruik van het woordmerk in handels- en domeinnaam, op website en e-mailadres: Klusspullen mocht toestemming Busch-Jaeger afleiden uit e-mailcorrespondentie met [medewerker 1], [medewerker 2] en [medewerker 4] van ABB, niet gebleken dat Busch-Jaeger telefonisch of via sommatiebrief kon overgaan tot opzegging of beëindiging van de toestemming.

 

HANDELSNAAMRECHT - MERKENRECHT

 

Busch-Jaeger is wereldwijd marktleider op het gebied van elektrotechnisch installatiemateriaal. Busch-Jaeger is onderdeel van de ABB-Groep. Zij is houdster van een woordmerk en een beeld-/woordmerk. Klusspullen houdt zich bezig met de verkoop van doe-het-zelf artikelen via haar website klusspullen.nl. Zij verkoopt ook producten van diverse merken via sites die volledig zijn gewijd aan het desbetreffende merk. Klusspullen exploiteert onder de naam BuschJaeger.schakelmateriaal.nl een website, die volledig gewijd is aan de producten van Busch-Jaeger. Het (sub)domein van de webwinkel is busch-jaeger.schakelmateriaal.nl en het e-mailadres is busch-jaeger@schakelmateriaal.nl. Klusspullen en ABB hebben gecommuniceerd over deze webwinkel. Omstreeks oktober 2018 heeft ABB telefonisch aan Klusspullen medegedeeld dat de juridische afdeling van Busch-Jaeger moeite had met het gebruik van de (sub)domeinnaam busch-jaeger.schakelmateriaal.nl.Busch-Jaeger is in februari 2019 overgegaan tot sommatie. Klusspullen heeft hierop laten weten dat de website het product is van de samenwerking tussen haarzelf en ABB (waar Busch-Jaeger onderdeel van uitmaakt). In dit geschil vordert Busch-Jaeger staking van de door haar gestelde inbreuk op haar merkenrecht en handelsnaamrecht.

 

De rechter oordeelt als volgt. Klusspullen wekt door het gebruik van het woordmerk en de handelsnaam de indruk dat een commerciële band bestaat tussen haarzelf en Busch-Jaeger. Deze indruk wordt niet weggenomen door de 'disclaimer'. Klusspullen is echter van mening dat zij toestemming heeft gekregen voor het gebruik van het merk. De rechter gaat mee in dat betoog. Klusspullen heeft uit e-mailcorrespondentie met [medewerker 1], [medewerker 2] en [medewerker 4] van ABB kunnen en mogen afleiden dat gesproken werd namens de merkhouder en dat zij toestemming had verkregen voor gebruik van het merk en de handelsnaam.Voor wat betreft de telefonische mededeling die gedaan is door ABB en de sommatie van Busch-Jaeger is gesteld noch gebleken dat Busch-Jaeger onder de gegeven omstandigheden kon overgaan tot beëindiging of opzegging van de tostemming. De vorderingen worden afgewezen. 

 

IEPT20210303, Rb Den Haag, Busch-Jaeger v Klusspullen

 

ECLI:NL:RBDHA:2021:3745