Hof bekrachtigt dat Primark geen inbreuk maakt op auteursrechten van Airwair

25-06-2021 Print this page
Auteur:
Nelisa de Bruin
IEPT20210413, Hof Amsterdam, Airwair v Primark

Primark heeft met de chunky boots en chelsea boot geen inbreuk gemaakt op de (eventuele) auteursrechten van Airwair: totaalindruk van Primark schoenen wijkt voldoende af binnen de stijl waartoe de schoenen behoren. Verwarringsgevaar bij de doelgroep niet aannemelijk geworden: bij Primark-schoenen ontbreken aspecten die Airwair-schoenen het eigen gezicht geven.

 

AUTEURSRECHT - SLAAFSE NABOOTSING

 

Hoger beroep tegen het vonnis in kort geding (IEPT20191220) waarin werd geoordeeld dat de vormmerken van Airwair een geringe beschermingsomvang hebben, aangezien de vormen niet significant afwijkenvan de norm of de gebruiken in de relevante markt en dat Primark geen inbreuk maakt op deze merken. Daarnaast oordeelde de voorzieningenrechter dat er geen sprake is van auteursrechtinbreuk omdat de meest in het oog springende elementen ontbreken of in belangrijke mate verschillen.

 

In hoger beroep heeft Airwair de merkenrechtelijke grondslag van haar vordering laten varen. Het hof is van oordeel dat Primark met de schoenen geen inbreuk maakt op eventuele auteursrechten van Airwair, doordat de totaalindrukken van de Primark schoenen voldoende verschillen van de Airwair schoenen. Daarnaast is volgens het hof verwarringsgevaar bij de doelgroep niet aannemelijk geworden waardoor geen sprake is van slaafse nabootsing.

 

IEPT20210413, Hof Amsterdam, Airwair v Primark

 

ECLI:NL:RBAMS:2021:1031