‘REMOVE BEFORE DIVING’ inbreukmakend op ‘REMOVE BEFORE DIVE’

12-05-2021 Print this page
Auteur:
Anouck Bakhuis
IEPT20210414, Rb Den Haag, M&M v Duiksport

Duiksport maakt met verkoop van sleutelhangers met daarop ‘REMOVE BEFORE DIVING’ inbreuk op beeldmerken ‘REMOVE BEFORE DIVE’ van M&M: REMOVE BEFORE DIVE-merken zijn niet zuiver beschrijvend voor een wezenlijk kenmerk van de waar waarvoor de merken zijn ingeschreven, REMOVE BEFORE DIVE-merken hebben van huis uit onderscheidend vermogen en grote mate van auditieve en visuele overeenstemming tussen beide teksten waardoor het teken verwarringwekkend overeenstemt met de REMOVE BEFORE DIVE-merken.

 

MERKENRECHT

 

M&M verkoopt wereldwijd duikproducten en aanverwante producten. M&M is houdster van een tweetal beeldmerken met de tekst 'REMOVE BEFORE DIVE". M&M gebruikt het teken op sleutelhangers. Duiksport importeert en exporteert onder meer artikelen voor duiksport. Duiksport heeft sleutelhangers gekocht bij Aliexpress met daarop het teken 'remove before diving'. De sleutelhangers zijn door Duiksport verkocht en geleverd aan wederverkopers in Nederland. M&M heeft Duiksport aangeschreven en Duiksport heeft daarop laten weten dat zij de diving-sleutelhangers niet zal verhandelen. M&M vordert in dit geding onder meer dat Duiksport wordt veroordeeld om iedere inbreuk op de M&M-merken te staken en gestaakt te houden. 

 

De rechter oordeelt als volgt. Duiksport stelt dat 'remove before dive' zuiver beschrijvend is voor een wezenlijke kenmerk van de waar waarvoor de merken zijn ingeschreven. Deze stelling wordt verworpen. De REMOVE BEFORE DIVE-merken zijn een ludieke variatie op het gebruik in de luchtvaart van labels met daarop 'remove before flight'. De term is ook niet zuiver beschrijvend voor sleutelhangers. De REMOVE BEFORE DIVE-merken hebben van huis uit onderscheidend vermogen. Zowel het teken als de M&M-merken hebben drie wit afgebeelde woorden in schreefloze hoofdletters tegen een rode achtergrond. Er is een hoge mate van visuele overeenstemming, nu alleen de laatste lettergreep van het derde woord anders is. Daarbij is ook sprake van auditieve overeenstemming. De rechter komt dan ook tot het eindoordeel dat het teken verwarringwekkend overeenstemt met de M&M-merken. 

 

IEPT20210414, Rb Den Haag, M&M v Duiksport

 

ECLI:NL:RBDHA:2021:3746