Auteursrechtinbreuk op teksten website huiswerkhulp

08-07-2021 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
IEPT20210518, Rb Noord-Nederland, Mr Chadd v Mister Einstein

Mr. Chadd onvoldoende belang bij de gevraagde voorzieningen met betrekking tot het merkgebruik van het merk Mr. Chadd: Mister Einstein heeft volledig zorggedragen voor verwijdering van het merk MR. CHADD in de door haar op haar website gebruikte teksten. Mr. Chadd heeft auteursrecht op teksten website: teksten voldoen aan werktoets vanwege gemaakte keuzes in woordgebruik en rangschikken van woorden. Mister Einstein maakt inbreuk op het auteursrecht van Mr. Chadd op de teksten op de website: teksten op website Mister Einstein vertonen voldoende gelijkenis met de teksten op de website van Mr. Chadd. Rectificatie op landingspagina van website Mister Einstein toegewezen: Mr. Chadd heeft belang bij en recht op rectificatie om potentiële klanten ervan op de hoogte te stellen van het auteursrechtinbreuk door Mister Einstein.(Voorschot op) Schadevergoeding afgewezen: omvang vordering kan niet worden vastgesteld en voldoet niet aan het criterium dat deze in hoge mate aannemelijk is.

AUTEURSRECHT

Kort geding. Mr. Chadd biedt sinds 2015 een platform waarop middelbare scholieren en (universitaire) coaches met elkaar in contact worden gebracht om zo samen de huiswerkproblemen van scholieren op te lossen. Mister Einstein is in juli 2020 opgericht. Door middel van de website www.mistereinstein.nl biedt Mister Einstein een online platform waarop leerlingen van middelbare en lagere scholen bijles en huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. Mr. Chadd heeft geconstateerd dat Mister Einstein op haar website gebruik had gemaakt van het woordmerk van Mr. Chadd en dat Mister Einstein op haar website teksten van Mr. Chadd (vrijwel) letterlijk heeft overgenomen.

Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter voldoen de betreffende teksten aan de werktoets vanwege de gemaakte keuzes in woordgebruik en het rangschikken van de woorden, ondanks dat het volgens gedaagde gaat om vaststaande definities en schoolvoorbeelden.

De door mr. Chadd overgelegde lange reeks van 55 voorbeelden zijn volgens de voorzieningenrechter voldoende redengevend om te oordelen dat Mister Einstein inbreuk maakt op het auteursrecht van Mr. Chadd op de teksten.

IEPT20210518, Rb Noord-Nederland, Mr Chadd v Mister Einstein

ECLI:NL:RBNNE:2021:2363