Handelsnamen uitvaartondernmingen 'Stijl &Traditie' en 'Sober & Stijl' zijn te verschillend

13-09-2021 Print this page
IEPT20210803, Rb Den Haag, Stijl & Traditie v Sober & Stijl

Kort geding. Afwijzing vordering handelsnaaminbreuk omdat de handelsnamen van partijen (Stijl & Traditie enerzijds en Sober & Stijl anderzijds) niet genoeg op elkaar lijken.


HANDELSNAAMRECHT


De voorzieningenrechter geeft eiser Stijl & Traditie (S&T) geen gelijk, omdat de handelsnamen van gedaagde, Sober & Stijl (S&S), daarvoor niet genoeg op de handelsnamen van eiser lijken. Deze beslissing is voorlopig omdat het hier gaat om een kort geding procedure: een korte procedure voor een situatie die spoedeisend is. 

 

Voorlopig oordelend kan niet worden vastgesteld dat het element ‘stijl’ het meest kenmerkende of dominante bestanddeel van de S&T Handelsnamen is. Het woord ‘stijl’ heeft weliswaar een kenmerkende klank, maar ook het woord ‘traditie’ heeft een eigen geluid. Ook als het woord ‘stijl’, geen voor de hand liggende term in de uitvaartbranche is, brengt dat nog niet mee dat het ten opzichte van het woord ‘traditie’ het meest kenmerkende element is. Het woord traditie is niet zuiver beschrijvend van aard.

 

Het woord 'traditie' en en het woord 'sober' zijn verschillend wat klank, in lengte en in betekenis. Eiser wordt in het ongeluk gesteld en veroordeeld in de proceskosten.

IEPT-versie volgt.

 

ECLI:NL:RBDHA:2021:9309