Alles wees erop dat tankstation Bacardi-producten invoerde

06-10-2021 Print this page
IEPT20210922, Rb Den Haag, Bacardi v Van Caem

Merkinbreuk door parallelimport. Executiegeschillen na bevel staking inbreuk en opgavebevelen. Van Caem heeft dwangsommen verbeurd, gehandeld in strijd met stakingsbevel: €750.000; opgaveverplichting eindvonnis: €500.000; opgaveverplichting kortgedingvonnis: €500.000. Herhaling: stakingsverbod en opgaveverplichting. En voor Bacardi een verbod om vertrouwelijke informatie in andere procedures te gebruiken.
 

Bewijslast T1/T2 bij goederen in een douane entrepot. Toepassing Class-arrest. 

Ten aanzien van de leveringen door DelicaSea aan haar klant is niet in geschil dat zij de goederen op T1 leverde, telkens door aan Loendersloot een release notice te sturen, waardoor de Bacardi Producten op naam van klant 1 kwamen te staan. Kort daarna werden de goederen ingevoerd en naar het adres van klant in Luxemburg getransporteerd, ontvangst werd steeds bevestigd. Uit de website en emailberichten is duidelijk dat klant een tankstation is. Ook werden invoerheffingen in de prijs inbegrepen. Alles wees erop dat het tankstation de producten invoerde voor verdere verhandeling aan consumenten vanuit haar tankstation.


De rechtbank passeert het verweer van o.a. DelicaSea dat zij door de gevorderde opgaven disproportioneel wordt belast. DelicaSea’s onderneming is actief in de parallelimport. Na het eindvonnis IEPT20110914 tegen groepsmaatschappij Van Caem heeft zij het bedrijfsrisico genomen dat zij opgaven moet doen van transacties. 


IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBDHA:2021:10375