Rectificatie uitlating Officier van Justitie over advocaat Yehudi Moszkowicz

21-10-2021 Print this page
IEPT20211021, Rb Den Haag, Advocaat v Staat der Nederlanden

(Met dank aan: Allon Kijl, ABC LEGAL en Yehudi Moszkowicz, Moszkowicz Advocaten Utrecht)

 

Gevorderde rectificatie toegewezen. Uitlatingen officier van justitie onrechtmatig jegens advocaat Yehudi Moszkowicz. Bescherming eer en goede naam (advocaat Yehudi Moszkowicz) moet prevaleren boven het recht zich vrijelijk (officier van justitie) uit te laten.

Publicatie

Eiser, Yehudi Moszkowicz, is advocaat die in een strafzaak twee verdachten van een drugsdelict bijstaat. In het Parool en het Algemeen Dagblad hebben artikelen gestaan met als strekking dat volgens Officier van Justitie advocaten soms meer het belang van de bende dienen dan van verdachten die ze bijstaan. Dat dat artikel staat een foto van de eiser.

 

De officier van justitie heeft tijdens de zitting in het algemeen de handelwijze beschreven van een criminele organisatie, daarbij verwijzend naar het boek ‘Narconomics, how to run a drug cartel’ . Door in datzelfde betoog ook de naam van eiser in relatie tot zijn twee cliënten te noemen, heeft bij de toehoorders mogelijk de indruk kunnen ontstaan dat de officier van justitie eiser als advocaat van een criminele organisatie ziet. 

 

Dat is echter door de officier van justitie niet bedoeld en voor die stelling is bij het Openbaar Ministerie ook geen enkel bewijs voorhanden. Evenmin heeft de officier van justitie in zijn betoog bedoeld te stellen dat [eiser 1] door de twee verdachten beiden bij te staan meer in het belang van een bende handelt, dan in het belang van de verdachten. Voor zover toch die onjuiste indruk zou zijn ontstaan spijt dat het Openbaar Ministerie.

 

Het staat de officier van justitie in beginsel vrij om dat op een zo overtuigend mogelijke wijze te doen, maar deze vrijheid vindt haar grens in het recht op bescherming van de eer en goede naam van anderen, in dit geval van mr. Yehudi Moszkowicz en zijn kantoor. De officier van justitie heeft in dit concrete geval de grenzen van zijn vrijheid overschreden. 

 

ECLI:NL:RBDHA:2021:11447

 

(kopie originele vonnis)