Inbreuk door uitsnijding panoramische foto van deel van Amsterdam

05-11-2021 Print this page
IEPT20211102, Rb Amsterdam, ANP tegen Kop of Munt

Op de website van het ANP staat (of stond) een foto met daarop daken in de stad Amsterdam. Op enig moment heeft een ronde uitsnijding van deze foto op de website van Kop of Munt gestaan. Inbreuk en schadevergoeding voor o.a. licentiederving en kosten opsporing.


AUTEURSRECHT


Het ANP stelt dat de foto auteursrechtelijk beschermd is omdat deze een oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker. De foto is het resultaat van de originele en creatieve keuzes van de maker. Het doel van de fotograaf was om een panoramische foto te maken van een deel van de stad Amsterdam en dit deel op haar fraaist te tonen. Er zijn bewuste creatieve keuzes gemaakt bij het maken van de foto die onder andere tot uitdrukking komen in de compositie, de uitsnede, de hoek waaronder de foto is genomen en de belichting. 

 

In Nederland hoeft er geen watermerk of copyrightteken gebruikt te worden om auteursrecht te kunnen claimen. Het ANP stelt dat zij het auteursrecht op de foto heeft en dat Kop of Munt inbreuk heeft gemaakt op dat recht, waardoor het ANP schade heeft geleden.

 

Het ANP vordert dat Kop of Munt bij uitvoerbaar bij voorraad te verklaren vonnis veroordeeld zal worden tot betaling van € 462,16, met wettelijke rente en proceskosten. Dit bedrag bestaat uit € 181,50 aan licentiederving, € 45,38 aan afbreuk zelfbeschikkingsrecht, € 175,- aan kosten opsporing en vastlegging bewijs en € 60,28 aan buitengerechtelijke kosten.

 

ECLI:NL:RBAMS:2021:6025