Auteursrechtinbreuk met valse vouchers park Julianatoren

22-11-2021 Print this page
IEPT20211110, Rb Gelderland, Koningin Julianatoren

Op Marktplaats.nl zijn meerdere valse vouchers voor een gezinsabonnement op familiepretpark Julianatoren verkocht. Onweersproken is dat een voucher van Julianatoren een werk is dat een EOK/PS van de maker draagt. Zulks maakt het verkopen van valse vouchers tevens schending van auteursrecht. De kantonrechter gaat uit van 50 verkochte vouchers als uitgangspunt voor de schadeberekening.
 

AUTEURSRECHT
 

Gedaagde heeft in het programma Tros Opgelicht erkend dat hij ongeveer 30 vouchers heeft verkocht. Door de handelingen van gedaagde heeft Julianatoren schade geleden, die bestaat uit een vergoeding van de uitgegeven valse vouchers, reputatieschade en kosten voor de bestede tijd. Voor zover niet geheel duidelijk is hoeveel vouchers gedaagde heeft verkocht, vordert Julianatoren subsidiair – naast schadevergoeding voor het verkopen van valse vouchers – op grond van artikel 27a Auteurswet dat hierover rekening en verantwoording wordt afgelegd.

 

Op grond van artikel 10 Auteurswet rust op de vouchers auteursrecht. Onweersproken is immers dat een voucher van Julianatoren een werk betreft dat een eigen, oorspronkelijk karakter bezit en het persoonlijk stempel van de maker draagt. De vouchers worden uitgegeven ten behoeve van het nemen van een gezinsabonnement (het staat op de voucher), zijn door Julianatoren gemaakt op speciaal papier, waarbij is gekozen voor bepaalde kleuren en deze bevatten het logo van Julianatoren (met daarop Jul de Muis) en worden ieder afzonderlijk voorzien van een natte handtekening van de directeur van Julianatoren.

 

De vouchers komen immers, gelet op het grafisch ontwerp, met een origineel karakter dat zintuiglijk waarneembaar is en geen technisch of functioneel effect heeft, voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking. Het is alleen aan Julianatoren om de vouchers openbaar te maken, te verveelvoudigen en te verkopen.

 

De kantonrechter veroordeeld gedaagde te betalen:
- € 7.500,00 voor de gecompenseerde vouchers
- € 3.290,00 voor de algehele tijdsbesteding
- € 2.000,00 voor reputatieschade
- € 875,00 voor buitengerechtelijke kosten
en proceskosten


IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBGEL:2021:5968