Misstand van het in natura aanbieden van rijlessen is niet uitgelokt

17-12-2021 Print this page
IEPT20211203, Rb Amsterdam, Noordkaap
(Met dank aan Josine van den Berg, Mount Law)

Uitzending 'Undercover in Nederland' over aanbod van rijlessen met betaling in natura. "Minderjarige"  reageert. Geen uitlokking. Aanbieder bedacht leugentjes om strafbaarheid (248a Sr) te omzeilen. Geen verbod uitzending.

 

PUBLICATIE-PRIVACY

 

Noordkaap produceert het tv-programma 'Undercover in Nederland'. Eiser heeft op de website sexjobs onder 'betaling in natura' een advertentie voor rijles aangeboden. "Sanne van bijna 18" van het programma reageert, en spreekt af, na contact is Eiser geconfronteerd met draaiende camera. In de uitzending is hij van top tot teen geblurred, zijn stem vervormd en zijn naam niet genoemd.

 

Seks met iemand onder de achttien is niet strafbaar, maar als ervoor wordt betaald is het een misdrijf (248a Sr). Eiser heeft dat uitgezocht en stelt voor te doen alsof zij zijn huis komt schoonmaken en daarvoor betaald. Hij bedacht aldus leugentjes om strafbaarheid voor te zijn om tegen betaling seks te hebben met een minderjarige. 

 

Onder deze omstandigheden kan niet worden gezegd dat Noordkaap de misstand heeft uitgelokt. Het gebruik van verborgen camera - in dit geval vooral verborgen geluid, want op beelden is niets bijzonders te zien - is gerechtvaardigd om de misstand boven water te krijgen. 

 

Dat Eiser door een familielid blijkt te zijn herkend toen hij na de confrontatie onwel werd, zou dit familielid na het zien van de uitzending de conclusie trekken dat het om hem ging. Dat is een risico dat hij over zichzelf heeft afgeroepen en waarmee hij zal moeten zien om te gaan. Dit leidt niet tot het op voorhand verbieden van de uitzending. 

 

ECLI:NL:RBAMS:2021:7029