'Fanfare in Gameren'

21-05-2024 Print this page
IEPT20220511, Rb Gelderland, Juliana-Concordia

Verstek verleend. Gedaagde poogt meer leden voor fanfares/orkesten in omgeving Zaltbommel te werven en gebruikt daarvoor foto's van fanfarecombinatie Juliana-Concordia. De fanfarecombinatie verzoekt niet langer vermeld te worden in promotionele uitingen van gedaagde. Gedaagde laat dat na en gebruikt twee auteursrechtelijk beschermde foto's. Daarop volgt verbod voor gebruik van die foto's. Geen verder verbod nu dat te ruim en onbepaald is geformuleerd.

 

AUTEURSRECHT

 

Gedaagde houdt zich bezig met het adviseren van orkesten en fanfares. Met een project genaamd ‘muziek maken is leuk en zeker niet duur’ poogt gedaagde meer leden voor fanfares/orkesten in de regio Zaltbommel te werven. In promotionele uiting wordt geregeld verwezen naar Juliana en Concordia. Op website, in flyers en e-mails gebruikt gedaagde foto's waarvan de auteursrechten zijn overgedragen aan Juliana-Concordia. Juliana-Concordia vragen te bevestigen de foto's niet zal verspreiden, waarop gedaagde een flyer maakte en heeft rondgestuurd.


Aan Juliana-Concordia kan worden toegegeven dat gedaagde de haar wens om niet (direct of indirect) te worden betrokken in reclameuitingen dient te respecteren. Dat heeft ze in duidelijke bewoordingen kenbaar gemaakt. De voorzieningenrechter kan niet begrijpen waarom gedaagde die wens niet respecteert, dat verwijt kan gedaagde worden gemaakt. Maar bij deze stand van zaken is het gevorderde een te vergaande inperking van vrijheid van meningsuiting.

 

Gedaagde heeft zonder toestemming van Juliana-Concordia twee foto's openbaargemaakt. Verbod wordt gegeven. Voor een ruimer verbod, strekkende tot het staken en gestaakt houden van iedere inbreuk op de auteursrechten van Juliana en Concordia, bestaat geen grond, omdat ook deze vordering te ruim en te onbepaald is geformuleerd om voor toewijzing in aanmerking te komen. Proceskosten gecompenseerd.

 


ECLI:NL:RBGEL:2024:2841