Tekstblok met verduidelijking permanent boven KvK-inschrijfwebsites

21-06-2022 Print this page
IEPT20220516, Rb Den Haag, KvK v Uittrekselwebsites

KvK komt op tegen bedrijf dat vergelijkbare diensten lijkt aan te bieden. Overdracht uittreksel-register-domeinnamen bevolen, een tekstblok bovenaan de inschrijfwebsites en staking van gebruik woordmerk als trefwoord of onderdeel van advertentietekst in zoekmachines. 

MERKENRECHT

 

De activiteiten waartegen KvK opkomt, gaan over het beheer van websites als uittrekselregister.nl, bedrijven-uittrekselregister.nl en Inschrijfwebsites als bedrijfstarthulp.nl en bedrijfstartenregister.nl. Tegen betaling biedt zij bepaalde diensten die onterecht de indruk wekt dat klanten te maken hebben met de KvK.


De Kamer van Koophandel heeft uitvoerig gedocumenteerd dat de werkwijze het publiek dat op zoek is naar de Kamer van Koophandel in verwarring brengt en misleidt. Consumenten worden opgelicht en betalen voor een “dienst” maar ontvangen vervolgens geen uittreksel uit het handelsregister, noch wordt hun bedrijf in dat register ingeschreven. 
 

Het is voldoende aannemelijk dat de Kamer van Koophandel hierdoor (reputatie)schade lijdt. De uittreksel-domeinnamen dienen te worden overgedragen aan de KvK. Op de inschrijfwebsites en eventueel in de toekomst nieuwe sites, dienst een apart tekstblok te worden geplaatst met verwijzing naar de officiële Kamer van Koophandel. Ook dient gedaagde zich te onthouden van gebruik van het woordmerk KvK (alsmede varianten daarop) als trefwoord of onderdeel van advertentietekst in zoekmachines. 
 

Slechts één/vijfde deel begroot op grond van merkinbreuk en ex 1019h Rv.

IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBDHA:2022:5503