Medische belevings-overalls verschillen van elkaar

16-06-2022 Print this page
IEPT20220525, Rb Den Haag, B-Overall v Facetmedi

Tussen de medische simulatiebelevings-overalls van partijen zijn verschillen. Op de overall kunnen rubberen applicaties worden bevestigd die de 12 meest voorkomende vaardigheden voor een verpleegkundige laat trainen. Er is voldoende afstand gehouden tot de overall van eiser. Geen auteursrechtinbreuk. Ook is de medische beroepsbeoefenaar of docent een bovengemiddeld omzichtig publiek een beroep op slaafse nabootsing slaagt evenmin.

 

AUTEURSRECHT-GEEN INBREUK - GEEN SLAAFSE NABOOTSING
 

Aan de B-overall (belevingsoverall) kunnen verschillende rubberen applicaties worden bevestigd, bijvoorbeeld een wond of een stoma, waarop verpleegkundige vaardigheden kunnen worden geoefend.
 

De B-overall is donkerder, heeft korte pijpen, zwarte schouderbanden en zwarte zijkanten van elastiek. De SYMsuit heeft lange pijpen en is geheel effen, met witte schouderbanden. De applicaties van BO zijn voor het merendeel rechthoekig met scherpe hoeken. De applicaties van FM zijn meer ovaal of zelfs rond en hebben (dus) afgeronde hoeken. Verder is de wijze van bevestiging van de applicaties aan de overall anders. Bij BO worden de applicaties bevestigd door middel van magneten, die ook zichtbaar zijn op de overall; de FM-applicaties hebben een uitsparing in de zijkanten, die aan een rand stof in een verzonken deel van de overall kunnen worden geklemd.

 

Het is algemeen bekend is dat er twaalf meest voorkomende vaardigheden voor een verpleegkundige zijn. Daarmee sluit de keuze aan bij de opleidingswensen van de kopers. FacetMedi heeft bij de vormgeving van haar ontwerp voldoende afstand gehouden van de B-overall, waardoor een andere totaalindruk ontstaat. Er is geen auteursrechtinbreuk.

 

Voor slaafse nabootsing is de ‘maatman’ in dit geval een medisch beroepsbeoefenaar of docent, die zich alvorens tot aanschaf over te gaan goed zal laten voorlichten over de mogelijkheden van de overall. Dat is een bovengemiddeld en omzichtig publiek, wat de kans op verwarring tussen beide producten nog kleiner maakt.

 

De voorzieningen worden geweigerd.

 

IEPT20220525, Rb Den Haag, B-Overall v Facetmedi


ECLI:NL:RBDHA:2022:5604