Boetes door na vaststellingsovereenkomst auditief identieke Beautyfabrieq te gebruiken

09-06-2022 Print this page
IEPT20220525, Rb Gelderland, De Beautyfabriek
(Met dank aan Chantal van den Engel, LAWFOX)

Na vaststellingsovereenkomst wordt in plaats van Beautyfabriek de auditief identieke benaming Beautyfabrieq gebruikt. Redelijkheid en billijkheid verzetten zich hiertegen. Uitschrijven uit registers is zonder schade geweest, maar ook boete voor verbeurd. Matiging van boetes. Overdracht domeinnamen.

 

HANDELSNAAMRECHT - VASTSTELLINGSOVEREENKOMST


De Beautyfabriek voert sinds 2010 een onderneming op het gebied van uiterlijke verzorging en schoonheidsartikelen. Zij is houdster van Benelux woord/beeldmerk. Gedaagde drijft een soortgelijke onderneming sinds 2016 onder de naam 'Beautyfabriek by Studio Style'. In de vaststellingsovereenkomst zal Studio Style de benaming Beautyfabriek niet meer gebruiken. Hierna de gedaagde de aanduiding Beautyfabrieq gaan gebruiken, op de Facebook pagina staat nog de oude domeinnaam en is het merk pas na 568 dagen uitgeschreven. 

 

Gedaagde is een professionele partij die geacht wordt te begrijpen welke verplichtingen hij aangaat. Door een boetebeding zijn de gevolgen van de overtreding aanzienlijk en dat van de opsteller van een bepaling dat dit zorgvuldig is geformuleerd zodat er geen onduidelijkheid over boetes kan ontstaan. 

 

Door de naam Beautyfabrieq te gebruiken, heeft gedaagde een handelsnaam gekozen die wél auditief identiek is aan de handelsnaam van De Beautyfabriek. Op grond van de vaststellingsoverenkomst mocht De Beautyfabriek op vertrouwen naar redelijkheid en billijkheid dat gedaagde geen handelsnaam zou voeren die auditief identiek.

 

Geen boetes verbeurd voor gebruik van Beautyfabriek op website, er is namelijk het auditief identieke Beautyfabrieq gebruikt.

 

Er rustte op gedaagde een resultaatsverbintenis om het merk te laten uitschrijven. Van fouten gemaakt door het BOIP is niet gebleken. Het is niet aannemelijk geworden dat als gevolg van het niet op tijd uitschrijven van het merk schade is geleden, boete wordt gematigd tot €4.000,00.

 

De Facebookpagina van gedaagde blijkt geen ander doel te hebben dan het promoten van de onderneming. Daarvoor is een boete verbeurd, deze wordt gematigd tot €4.000,00. 

 

De rechtbank veroordeelt tot staking van Beautyfabriek en ieder daarmee auditief identiek teken, domeinnaamoverdracht en betaling van €8.000,00 aan dwangsommen.


IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBGEL:2022:2502