Picnics fotoshoot quit claim voorzag niet in grootschalige campagne met portret

06-12-2022 Print this page
IEPT20221124, Rb Amsterdam, Picnic

Portretrecht. Ondertekende quit claim voor fotoshoot van een runner+ voorzag niet in grootschalige campagne zoals door Picnic uitgevoerd. Immateriële schadevergoeding €10.000.

PORTRETRECHT - SCHADEVERGOEDING

 

Eiseres is werkzaam geweest als runner+ bij online boodschappendienst Picnic en heeft ingestemd met een fotoshoot. Daartoe heeft eiseres een quit claim ondertekent en verklaart geen bezwaar tegen openbaarmaking van beeldmateriaal en toestemming voor promotiedoeleinden binnen de beschikbare promotiekanalen van Picnic. In reclameuitingen op Facebook, op flyers, en als pop-up advertentie, op YouTube en op bestelbusjes zijn de van eiseres gemaakte foto's te zien. 

 

Vanwege het succes van de campagne is een extra vergoeding van €500 betaald. Binnen een maand zijn de afbeeldingen van de bestelbusjes in Nederland verwijderd. De Duitse zusteronderneming heeft ook de stickers van de bestelbusjes verwijderd en €2.500 betaald. 

 

Er is medegedeeld dat haar foto's slechts voor een kortlopende wervingscampagne voor nieuwe medewerkers op Instagram zou worden gebruikt. Met het niet overeengekomen grootschalige gebruik van het portret van eiseres maakt Picnic inbreuk op haar portretrecht en persoonlijke levenssfeer. 


Anders dan een professionele acteur die voor langdurige campagnes wordt gebruikt en daar een navenante vergoeding voor ontvangt, had eiseres geen rekening te houden met het campagne van deze omvang. Hoewel de toestemming niet "voor eeuwig" geldt, moet deze nu wel als uitgewerkt worden beschouwd.

 

Kantonrechter veroordeelt Picnic tot betaling van €10.000 als immateriële schadevergoeding.

Kopie van oorspronkelijk vonnis

ECLI:NL:RBAMS:2022:7151