Notitie IE-inbreuk op A3-formaat op het raam van Yam Yam eetcafé

06-12-2022 Print this page
IEPT20221130, Rb Overijssel, YamYam

Inbreuk op handelsnaamrecht en merkenrecht door eetcafé Yam Yam. Staking van handelsnaamgebruik en verplichting tot aanpassen van de handelsnaam, overdracht domeinnamen. Notitie van inbreuk intellectuele eigendomsrechten op het raam van het eetcafé op A3-formaat.

HANDELSNAAMRECHT - VERWARRINGSGEVAAR AANGENOMEN

 

Yam Yam exploiteert sinds 2005 onder die handelsnaam een eetcafé in Hengelo en heeft recent haar naam laten inschrijven in het merkenregister. Gedaagde heeft in maart 2021 een eetcafé geopend in Rijssen (op zo'n 24 km rijden van elkaar) met de naam Yam Yam Rijssen en Yam Yam Italian kitchen & grill. Yam Yam vindt dat gedaagde daarmee inbreuk maakt op haar handelsnaamrecht en merkenrecht en wil verboden op het gebruik van de naam en schadevergoedingen van gedaagde. De rechtbank zal het gevorderde verbod inbreuk te maken op handelsnaam- en merkenrecht toewijzen.


De handelsnamen bevatten allemaal de kenmerkende woorden 'Yam Yam'. De aard van de ondernemingen is identiek. Ondanks dat de bezorggebieden niet overlappen liggen ze ook niet ver uit elkaar. Er zijn voorbeelden gegeven van verwarring: een negatieve reactie op haar website en een telefonische bestelling.

 

Dat de woorden niet origineel zijn, omdat er meerdere horecazaken in Nederland zich van de woorden Yam Yam bedienen. Er is kennelijk geen sprake van een absolute weigeringsgrond nu het merk 'Yam Yam' is ingeschreven. 
 

Staking van handelsnamen wordt bevolen. Alsmede wijziging bij KvK-inschrijving, staking en overdracht van de domeinnamen. Een notitie op het raam van het eetcafé.

IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBOVE:2022:3632