IEPT20230222, Rb Zeeland-West-Brabant, Foto Valkenswaardse verkiezingen

16-03-2023 Print this page
IEPT20230222, Rb Zeeland-West-Brabant, Foto Valkenswaardse verkiezingen

Fotograaf heeft foto van één van de verkiesbare leden voor Valkenswaardse gemeenteraadsverkiezingen gemaakt. Een uitsnede, gereduceerd tot een pasfoto, is gebruikt op Facebookpagina in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Auteursrechtelijke trekken van de foto zijn er niet (meer) en tevens niet onderbouwd. Daarbij heeft het te gelden als een beeldcitaat. Afwijzing van de vorderingen.

 

AUTEURSRECHT - BEWERKINGEN - GEEN INBREUK

 

Eiser maakt bedrijfsmatig foto’s en genereert inkomsten met de verkoop. Hij heeft een foto gemaakt van één van de verkiesbare leden van een Valkenswaardse politieke partij. Gedaagde is initiator en beheerder van een Facebookpagina over zijn geboortedorp Valkenswaard. Tijdens de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is zonder toestemming een uitsnede van de foto geplaatst.

 

De gebruikte foto is door gedaagde gereduceerd tot een pasfoto, in feite is van de originele foto neits te herkennen behalve het gezicht van de geportretteerde. 

 

Eiser heeft in het geheel niet gesteld dat de foto een eigen en oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de fotograaf draagt, laat staan dat is aangegeven waarom dit zo is, zoals bijvoorbeeld gezien de compositie, uitsnede, hoek waaronder de foto is genomen, de belichting of de nabewerking. 

 

Het gebrek aan onderbouwing van het eigen en oorspronkelijk karakter en het persoonlijk stempel van de fotograaf klemt temeer nu gedaagde tevens heeft aangevoerd dat de door hem gebruikte uitsnede van de foto een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker ontbeert, nu slechts een klein gedeelte van de foto is gebruikt.

 

De kantonrechter vult ambtshalve aan dat de foto zich laat kwalificeren als een citaat in de zin van 15a Auteursrecht. Het verweer kan niet anders worden gelezen dan dat hij stelt dat de auteursrechtelijke trekken van de gemaakte foto niet te herkennen zijn in het deel op de facebookpagina openbaar is gemaakt.

 

Vorderingen worden afgewezen.


ECLI:NL:RBZWB:2023:1306