AvioNed maakt inbreuk op handelsnaam AeroNed

15-08-2023 Print this page
IEPT20230621, Rb Den Haag, AeroNed v AvioNed

Handelsnaamrecht. AvioNed Aerospace maakt inbreuk op het handelsnaamrecht van AeroNed ex artikel 5 Hnw. AeroNed is geen zuiver beschrijvende naam. Aard van de ondernemingen komt overeen. Locatie doet er niet toe nu beiden ondernemingen in heel Nederland en daarbuiten opereren. Handelsnaam AvioNed wijkt slechts in zeer geringe mate af van de handelsnaam van AeroNed. Staking.
 

HANDELSNAAMRECHT - VERWARRINGSGEVAAR AANGENOMEN

 

AeroNed is een technisch handelsbedrijf in vliegtuig- en helikopteronderdelen. Ditsel wijzigt haar handelsnaam in AvioNed Aerospace en haar activiteiten naar: 'handelsbemiddeling in machines, technische benodigdheden, schepen en vliegtuigen'. 

 

De rechtbank is van oordeel dat AeroNed geen zuiver beschrijvende naam is. Er valt niet direct of indirect af te leiden welke diensten of producten AeroNed. Dat “aero” verwijst naar lucht, is hiervoor onvoldoende. Eveneens is onvoldoende dat het een veelgebruikt bestanddeel is in namen van bedrijven in de luchtvaartbranche. Het onderdeel “Ned” verwijst slechts naar Nederland en is reeds daarom niet beschrijvend voor de aard van de onderneming.

 

De aard van de ondernemingen van AeroNed en AvioNed Aerospace komt in overwegende mate overeen. 

 

Beiden zijn voornamelijk actief op het internet en verrichten hun werkzaamheden in Nederland en daarbuiten. De plaats van vestiging van de betrokken ondernemingen geen rol.

 

Er heeft zich daadwerkelijk verwarring voorgedaan. Klanten hebben de e-mailadressen van AvioNed en AeroNed door elkaar gebruikt. Zo worden in e-mails aan AvioNed medewerkers van AeroNed in de CC gezet.

AeroNed heeft onvoldoende onderbouwd waaruit het gestelde onrechtmatig handelen van AvioNed Aerospace zou bestaan. Ook nadat op de mondelinge behandeling hiernaar meerdere malen is gevraagd, is door AeroNed niet geconcretiseerd welk feitelijk verwijt aan AvioNed Aerospace wordt gemaakt. 

 

Er is verwarringsgevaar te duchten bij het publiek en daarmee door AvioNed Aerospace inbreuk wordt gemaakt op het handelsnaamrecht van AeroNed. Staking is bevolen binnen vier weken. Procekostenveroordeling van €7.560,97.

 

IEPT20230621, Rb Den Haag, AeroNed v AvioNed

 

ECLI:NL:RBDHA:2023:8868