Gebruiker dient toestemming gebruik foto's trouwfoto-portfolio te bewijzen

18-08-2023 Print this page
IEPT20230705, Rb Limburg, Fotomodellen TFP-shoot

Eisers nemen deel aan een time-for-portfolio shoot zonder daarvoor betaald te worden. Gedaagde stelt de trouwpakken ter beschikking. Voor portfolio, website en social media privégebruik is toestemming. Gedaagde gebruikt de foto's ook voor ansichtkaarten en billboard in haar winkel. Mogelijk schending portretrecht. Schade wordt begroot aan de hand van de tarieven Stichting Beeld Anoniem. Gebruiker dient te bewijzen dat voor dit gebruik toestemming is verleend. 

PORTRETRECHT

Eisers zijn fotomodellen en hebben deelgenomen aan een time-for-portfolio shoot. Daaraan werkt o.a. gedaagde mee die de trouwpakken leverde, andere partijen waren bruidsmode-ontwerpster, goudsmid, bloemist, locatie, weddingplanner, visagiste en andere modellen. De deelnemers krijgen geen betaling in geld, maar kregen beschikking over de gemaakte foto's. Gedaagde plaatst de foto's op sociale media, website en heeft billboards en ansichtkaarten geplaatst in de fysieke winkels. 

 

Het verweer dat gedaagde niet de juiste partij is die is gedagvaard, omdat zij niet de shoot zou hebben georganiseerd, wordt verworpen. Ook zijn de uit het portretrecht voortvloeiende rechten niet afhankelijk van een onderliggende overeenkomst. Om dezelfde reden is niet relevant wie de organisator van de fotoshoot was. Hoewel dat er rondom de fotoshoot geen rechtstreeks contact tussen partijen is geweest over het gebruik van de foto’s, betekent dat niet zonder meer dat er tussen hen geen afspraken zouden kunnen gelden. 

 

Volgens eisers hebben zij uitsluitend ingestemd met gebruik door anderen ten behoeve van portfolio, website en social media. In de fotowereld geldt dat foto's van een TFP-shoot door de deelnemers niet zijn bestemd voor commercieel gebruik. Gedaagde wordt opgedragen te bewijzen dat door eisers toestemming is verleend voor verdergaand gebruik van de foto’s dan het gebruik waarvoor toestemming is gegeven, waaronder het gebruik in de fysieke winkels.

 

Als gedaagde het hen opgedragen bewijs niet leveren of als zij afzien van het leveren van bewijs, dan zal de gevorderde verklaring voor recht van portretrechtschending en onrechtmatig handelen worden toegewezen.

 

Voor de hoogte van de schadevergoeding zoeken eisers aansluiting bij de door Stichting Beeld Anoniem gehanteerde tarieven, wat neerkomt op €13.977,96. Dat in een poging tot minnelijke schikking een lager bedrag van €1.750 is genoemd, doet er niet toe.

 

ECLI:NL:RBLIM:2023:4201