IT-dienstverlener vordert inloggegevens waar ze zelf beschikking over kan hebben

18-01-2024 Print this page
IEPT20230713, Rb Rotterdam, eiseres01 v gedaagde01

Eiser is IT-dienstverlener en leent personeel uit in (brand)veiligheidsbranche. Gedaagde brengt als aandeelhouder de taak in om een beveiligingssysteem te ontwikkelen. Partijen hebben ruzie gekregen. Nu vordert eiser inloggegevens, maar het is niet voldoende aannemelijk dat eiseres niet (al) zelf de beschikking kan hebben hierover. Vordering afgewezen.


HANDHAVING
 

Eiseres is opgericht in september 2021 en houdt zich onder meer bezig met IT-dienstverlening en het uitlenen van personeel in de (brand)veiligheidsbranche. Gedaagde heeft binnen Eiseres in het kader van zijn inbreng als aandeelhouder de taak om een beveiligingssysteem te ontwikkelen en verder draagt hij de verantwoordelijkheid voor alle IT-gerelateerde zaken, zoals het design van de website en het maken en onderhouden van de administratieportal die hij specifiek voor Eiseres heeft ontwikkeld. Partijen hebben ruzie gekregen.


De inloggegevens van het beheer van de website en e-mailserver van Eiseres bevinden zich bij gedaagde . Ook heeft gedaagde het beheer en de “admin rights” van de portal, waarin alle bedrijfsinformatie van Eiseres is opgeslagen.


In dit kort geding niet voldoende aannemelijk geworden dat gedaagde aan Eiseres toebehorende inloggegevens heeft verwijderd en dat Eiseres niet zelf de beschikking heeft of kan hebben over de gevorderde (inlog)gegevens van de website, e-mailserver en de administratieportal.

 

Eiseres heeft onvoldoende belang heeft bij haar vordering en dat gedaagde handelt niet onrechtmatig handelt.

 

Vorderingen worden afgewezen. Eiseres moet de proceskosten van €50 ex 237 Rv betalen.


ECLI:NL:RBROT:2023:6486