ISP moet gegevens overleggen vanwege scammer-inbreuk

22-08-2023 Print this page
IEPT20230727, Rb Amsterdam, Metaquotes v 3NT
(Met dank aan Fulco Blokhuis en Noor Dings, Boekx Advocaten)

Gerechtelijk bevel tot verstrekken van NAW-gegevens aan Metaquotes: 3NT geen verweer gevoerd en 3NT toegezegd medewerking te verlenen mits daar een gerechtelijke beslissing aan ten grondslag ligt.


HANDHAVING
 

MetaQuotes is exploitant van een van de meest populaire financiële handelsplatformen te wereld, genaamd MetaTrader. Scalaxy verleent internet hostingdiensten aan haar klanten in de vorm van toegang tot serverruimtes.


De IE-rechten van MetaQuotes zijn gebruikt door cybercriminelen bij een scam waarbij op betrouwbaar ogende websites valse kopieën of gehackte versies van de MetaTrader software wordt aangeboden. 

 

Er is bewijsbeslag gelegd op gegevens die zich bevinden op computerservers van Scalaxy, Iroko en 3NT, die zich bevinden bij Serverius. Ook is een ex parte verzoek toegewezen, als gevolg waarvan Scalaxy en Iroko verplicht waren om verschillende IP-adressen te blokkeren. Na het beslag zijn nieuwe inbreukmakende activiteiten verricht. 

 

Partijen zijn het eens geworden over de NAW-gegevens die 3NT zal (moeten) overleggen, volgens het overzicht dat is overgelegd bij e-mail van 18 juli 2023. Omdat 3NT wil dat er een gerechtelijk bevel ten grondslag ligt aan het verstrekken van die gegevens zal de vordering in die zin worden toegewezen. Partijen zijn het ook eens over de data die nog verstrekt zullen worden. Over de data die gewist moeten worden zijn partijen het ook eens. Alles onder voorbehoud dat 3NT over die gegevens beschikt en voor zover MetaQuotes dit zelf kan doen omdat zij over de server disks beschikt.

 

Voor het opleggen van een dwangsom is geen aanleiding, nu 3NT heeft toegezegd vrijwillig aan het vonnis te zullen voldoen.

 

3NT wordt veroordeeld tot verschaffing van NAW-gegevens, dient IP-adressen te blokkeeren en dient de proceskosten €19.008,32 van MetaQuotes te vergoeden.

 

IEPT20230723, Rb Amsterdam, Metaquotes v 3NT


ECLI:NL:RBAMS:2023:4850