Geportretteerde in stofzuigerreclame spreekt niet de Russische Instagramaccounthouder aan

23-08-2023 Print this page
IEPT20230802, Rb Amsterdam, Actrice v Bissell

Bissell heeft geen inbreuk gemaakt op het portretrecht van [eiser]: Bissell kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de openbaarmaking van de reclamespot met [eiser] door Bork op haar Russische Instagramaccount na 10 februari 2021. Geen aansprakelijkheid of verplichting tot vergoeding op basis van Settlement Agreement: In de Settlement Agreement is geen verplichting van Bissell opgenomen tot het verwijderen van alle rechtmatige openbaarmakingen van de film op sociale media. Bissell is op basis van de Settlement Agreement niet gehouden tot het betalen van een vergoeding aan [eiser] voor het gebruik door Bork van de reclamefilm na 10 februari 2021.

PORTRETRECHT - DISTRIBUTIEOVEREENKOMST

 

Bissell is producent van huishoudelijke apparatuur. Zij heeft opdracht gegeven aan Integer een reclamespotje te maken voor stofzuigers, MillerTime heeft het geproduceerd en heeft modellenbureau Bookers ingezet. Eiseres is door Bookers geselecteerd als actrice. Overeenkomst tussen Bissell en Integer is een vergoeding betaald tot 2019. Eiser ontving een vergoeding van Bookers.

 

In 2020 is de reclamefilm nog te zien en vordert eiseres vergoeding bij Bookers. Hierover is een settlement agreement afgesproken. In de Settlement Agreement is geen verplichting van Bissell opgenomen tot het (doen) verwijderen van alle rechtmatige (want voor 31 december 2019) openbaarmakingen van de reclamefilm met eiser op sociale media. 

 

Bissell heeft haar toenmalig Russische distributeur Bork gevraagd de film te verwijderen en de distributieovereenkomst opgezegd.

 

Bissell voert terecht aan dat dit Instagramaccount in bezit is van en beheerd wordt door Bork. Voor zover de reclamefilm na 10 februari 2021 op dit account is blijven staan, is het Bork – en niet Bissell – die daarmee het portret van [eiser] openbaar heeft gemaakt.

 

Proceskosten van Bissell, €4.369, dient de actrice te vergoeden. 

 

IEPT20230802, Rb Amsterdam, Actrice v Bissell

 

ECLI:NL:RBAMS:2023:5038