Ook sfeerhaard met één opening valt onder het octrooi

21-09-2023 Print this page
IEPT20230912, Hof Den Haag, Basic Holdings v Afire

Basic is houdster van Europees octrooi op een sfeerhaard. De rechtbank heeft de vorderingen van Basic afgewezen, omdat de beschermingsomvang van het octrooi gelet op de geldende Nederlandse vertaling beperkt is tot een sfeerhaard met meerdere openingen in het bed, terwijl de sfeerhaarden van Afire maar één opening hebben. Het hof komt in dit arrest tot een andere uitleg van het octrooi van Basic en stelt vast dat ook sfeerhaarden met maar één opening onder de beschermingsomvang van het octrooi vallen. De vorderingen van Basic worden daarom alsnog (grotendeels) toegewezen.

 

OCTROOIRECHT

Basic is houdster van Europees Octrooi EP 2 029 941 B1 op een sfeerhaard. De rechtbank heeft in het octrooi van Basic gelezen dat de beschermingsomvang beperkt is tot een haard met meerdere openingen in het bed.  

 

Het hof volgt Afire niet in haar standpunt dat “each of which” zo kan worden begrepen dat het (enkel) terug slaat op het meervoud “bodies”, zodat zich in het bed als geheel meerdere openingen bevinden. De vakman zal naar het oordeel van het hof op basis van zijn algemene vakkennis en de leer van het octrooi begrijpen dat het voor de toepassing van de uitvindingsgedachte niet uitmaakt of het bed één of meerdere openingen heeft. Het aantal openingen is niet beslissend voor de kanalisatie van de damp via de kopruimte (van de houder) en de dampuitlaatpoort naar onder het bed.

 

Het hof vernietigt het vonnis IEPT20220216 waarvan beroep. Zij verbiedt inbreuk te maken, beveelt een recall bij professionele afnemers en opgaveverplichting.


IEPT-versie volgt later

ECLI:NL:GHDHA:2023:1812