Onmiddellijke opzegging distributieovereenkomst e-hondenborstel terecht

08-01-2024 Print this page
IEPT20230913, Rb Zeeland-West-Brabant, Huisdieren.nl v DP

De exclusieve distributieovereenkomst elektrische hondenborstel is terecht door de leverancier onmiddellijk opgezegd. Er is schending van minimum afnameverplichting, nalatige betalingen en inbreuk op logo van de leverancier. Afgewezen gevorderde voortzetting van de overeenkomst.


DISTRIBUTIEOVEREENKOMST


Huisdieren.nl is een online webshop met artikelen voor huisdiereneigenaren en een online platform met informatie voor eigenaren van huisdieren. DP Nederland is de bedenker en producent van de ADB Petite, een elektrische hondenborstel. Huisdieren.nl is sinds eind 2020 de exclusieve distributeur van de ADB Petite voor Nederland en België.

 

DP Nederland maakt gebruik van de opzeggingsmogelijkheid met onmiddellijke ingang. Omdat DP zich op het rechtsgevolg beroept en Huisdieren.nl de opzegging betwist, dient DP het aannemelijk te maken dat zij terecht heeft opgezegd.

 

Onder niet nakoming van een verplichting van deze overeenkomst wordt in ieder geval verstaan:
De distributeur voldoet niet aan de minimum afnameverplichting. Door zelf geen voorstel te doen voor haar afnameverplichting en daarna slechts streefgetallen voor te stellen, weigert Huisdieren.nl om mee te werken aan een afspraak over de minimale hoeveelheid borstels die zij in 2023 moet afnemen.


De distributeur laat na de betalingsverplichting aan leverancier na te komen. De laatste 50% van de nog te leveren 500 stuks zijn ook niet onmiddellijk betaald, maar wenst Huisdieren.nl op afroep te betalen.
 

De distributeur schendt het intellectueel eigendomsrecht van leverancier. DP heeft een opmerking gemaakt over het onjuiste logo. Huisdieren.nl heeft in reactie daarop geappt dat het logo aangepast wordt gebruikt en dat de site er zo ‘top’ uitziet. Na deze reactie heeft DP Nederland geen bezwaren meer geuit. Voldoende aannemelijk dat dit een schending van het IE-recht van DP oplevert. Ook is Huisdieren.nl gewezen dat zij de naam ADB op haar website heeft gebruikt naast de merknaam ADB Petite.


Met name het standpunt van Huisdieren.nl dat sprake is van een streefafname in plaats van een afnameverplichting, en het eenzijdig afwijken van een overeengekomen betalingsvoorwaarde wegen zwaar. Dat is geen goede basis om een langlopende distributieovereenkomst op basis van exclusiviteit voort te zetten. Huisdieren.nl heeft de tekst van de overeenkomst aangeleverd.


De vorderingen tot het o.a. verder voortzetten van de distributieovereenkomst, geen klanten in Nederland, België en Duitsland worden afgewezen.

 

ECLI:NL:RBZWB:2023:6844