Mondzorgpraktijk Veenendaal is een volledige beschrijving

11-10-2023 Print this page
IEPT20230925, Rb Midden-Nederland, Mondzorgpraktijk Veenendaal v Mondzorg Veenendaal

Handelsnaam “Mondzorgpraktijk Veenendaal” is volledig beschrijvend; Bestaat uit een omschrijving van wat ze doet en waar ze dat doet. Geen inburgering; Met slechts 800 patiënten heeft eiser tegenover 8.000 patiënten van gedaagde en de aanwezigheid van nog 13 mondzorgaanbieders beperkte bekendheid. Feitelijke verwarring is iets anders dan verwarringsgevaar zoals bedoeld in de Handelsnaamwet; Hiervan is pas sprake als het algemene publiek de praktijken met elkaar verwart of economisch met elkaar in verband brengt doordat de namen te veel op elkaar lijken en de activiteiten van de bedrijven en de plek waar zij die uitvoeren ook; Feitelijke verwarring, maar dat is omdat eiser al een beschrijvende naam koos.


HANDELSNAAMRECHT - BESCHRIJVENDE WOORDEN

 

Sinds 2007 is er een in Veenendaal een mondhygiënistenpraktijk met de handelsnaam Mondzorgpraktijk Veenendaal. Twee andere tandartsen hebben in 2022 twee bestaande praktijken overgenomen, samengevoegd en voeren een gelijkende handelsnaam Mondzorg Veenendaal. Eiser verzet zich hiertegen. De handelsnaam is echter volledig beschrijvend, omdat deze bestaat uit een omschrijving van wat ze doet en waar ze dat doet: ze levert mondzorg in een praktijk in Veenendaal. De handelsnaam van gedaagde is dus ook volledig beschrijvend. 

 

Dat eiser langere tijd de enige ondernemer met een mondzorgpraktijk in haar vestigingsplaats was die de plaatsnaam gebruikte in haar handelsnaam maakt dat niet anders. De handelsnaam is niet ingeburgerd. Eiseres heeft ongeveer 800 patiënten. Terwijl gedaagden al ongeveer 8.000 patiënten hebben en er zijn nog 13 andere mondzorgaanbieders. Bekendheid onder haar patiënten en eventuele oud-patiënten is dus zeer beperkt ten opzichte van de omvang van het totale publiek.

 

Omdat de handelsnaam volledig beschrijvend is en deze niet is ingeburgerd, wordt deze naam door het publiek niet aan de praktijk van eiseres gekoppeld en is er geen verwarringsgevaar zoals bedoeld in de Handelsnaamwet. Feitelijke verwarring bij sommige patiënten is echter iets anders dan verwarringsgevaar zoals bedoeld in de Handelsnaamwet. Daarvan is pas sprake als het algemene publiek de praktijken met elkaar verward of economisch met elkaar in verband brengt.

 

De vorderingen worden afgewezen.

 

IEPT20230925, Rb Midden-Nederland, Mondzorgpraktijk Veenendaal v Mondzorg Veenendaal

 

ECLI:NL:RBMNE:2023:5040