Rectificatie op LinkedIn van 'oplichter' naar 'mensen'

08-11-2023 Print this page
IEPT20231011, Rb Den Haag, Family Office

Uitlating ‘oplichters’ in artikel LinkedIn dient te worden gewijzigd naar ‘mensen’: uitlating vindt onvoldoende steun in de feiten en is daarmee onrechtmatig jegens eiser.


PUBLICATIE
 

Er is door gedaagde een bericht gepubliceerd op LinkedIn: “Momenteel zijn er mensen/oplichters bezig installateurs uit te kleden. Heb wat mogen mee maken afgelopen jaar, wij zijn benaderd door een bedrijf dat gerund wordt/werd door [eiser]. Voor hem een aantal projecten mogen uitvoeren waaronder De Bouwmaat te, Schiedam, Hegerman te, Luttenberg en CWD Pluryn te, Beekbergen. Deze allen in opdracht van Dutch Solar Projects. Opdrachtgevers van deze hebben allemaal Dutch Solar Projects betaald voor de diensten die wij hebben uitgevoerd. (...) Maar tot op heden zijn wij niet betaald voor onze diensten door [eiser] en heeft zakelijke rekening geplunderd en is niet meer bereikbaar. (...) Dus beste netwerk kijk uit voor deze gladde AAL, maak niet dezelfde fout.”
 

De beweringen van gedaagde in het bericht dat hij op LinkedIn heeft geplaatst zijn in strijd met de werkelijkheid. Eiser heeft niet op onrechtmatige wijze gelden aan Dutch Solar onttrokken en van oplichting is geen sprake. De opmerking dat eiser de rekening van Dutch Solar heeft geplunderd, dat hij daarmee crediteuren van Dutch Solar het nakijken heeft gegeven en dat hij een ‘gladde aal’ is, zijn te kwalificeren als laster en zijn daarmee onrechtmatig.

 

Nu gedaagde heeft geweigerd om zijn uitlatingen van LinkedIn te verwijderen, heeft eiser belang bij de door hem gevorderde voorziening.

 

De voorzieningenrechter is van oordeel dat gedaagde met zijn opmerking dat er momenteel oplichters bezig zijn installateurs uit te kleden die verderop in het bericht bij naam wordt genoemd, beschuldigt van het plegen van een misdrijf, terwijl deze beschuldiging onvoldoende steun vindt in de feiten. 

Gedaagde dient het woord oplichters te verwijderen waardoor die zin komt te luiden: "Momenteel zijn er mensen bezig installateurs uit te kleden."

 

IEPT20231011, Rb Den Haag, Family Office


ECLI:NL:RBDHA:2023:15485