Verschilkenmerk belangrijk in octrooizaak over eindstop bij hygiënisch rolmateriaal

19-03-2024 Print this page
IEPT20240313, Rb Den Haag, Essity v MTS

Essity produceert consumer tissues en heeft een octrooi voor een eindstop voor rolmateriaal welke in een arresteermechanisme van een dispenser wordt geplaatst. MTS maakt daarop inbreuk. De nietigheidsaanval slaagt niet, omdat o.a. de hellingshoek van het vergrendelopperlvlak niet 117 tot 141 graden niet in genoemde documenten te vinden zou zijn. Het technisch effect van het verschilkenmerk is dat de samenwerking met een geschikt retentiemechanisme zorgt voor een betere geleiding van de materiaalrol en vergrendeling in de eindpositie. Staking van inbreuk en nevenvorderingen bevolen. Ook provisionele staking voor buitenlandse delen van het octrooi.
 

OCTROOIRECHT

 

Essity is deel van een groep bedrijven die wereldwijd producten en oplossingen produceert op het gebied van consumer tissue, personal care en professional hygiene. Zij houdt een octrooi (EP1795479B1) voor een eindstop voor rolmateriaal welke in een arresteermechanisme van een dispenser wordt geplaatst. Zoals in haar handdoekroller, de TORK MATIC. MTS levert een breed assortiment aan hygiëneproducten. En verkoopt ook handdoekpapier op rol met daarin een eindplug. Zij grondt haar nietigheidsaanval op nieuwheid en dat het octrooi aan inventiviteit ontbeert.

 

Twee documenten, Inana en DeLuca, zouden nieuwheidschadelijk zijn. Inana is dat niet, het heeft een hellingshoek van 110 graden en niet de 117 tot 141 graden zoals uit conclusie 1, de schacht vormt geen directe en ondubbelzinnige anticipatie dat de lagerpen een opneemgedeelte gekeerd tegenoppervlak heeft en het vergrendeloppervlak is loodrecht op de draaiingsas gepositioneerde platte kant geplaatst, zonder hellingshoek.

 

Ook DeLuca openbaart niet direct en ondubbelzinnig een eindplug met een hellend vergrendelingsoppervlak.

 

Het verschilkenmerk tussen Granger en het octrooi wordt gevormd door het vergrendeloppervlak met een hellingshoek binnen het bereik van 117 - 141 graden ten opzichte van de rotatieas. Het technisch effect is dat de samenwerking met een geschikt retentiemechanisme zorgt voor een betere geleiding van de materiaalrol en vergrendeling in de eindpositie.

 

De vakpersoon zal de lichte hellingshoek aan de kant van de lagerpen enkel aanzien voor een spacer die voorkomt dat de plug bij het draaien wrijving veroorzaakt. Dat zegt niets over de geleiding en vergrendeling van de plug, wat het octrooi beoogd te beschermen. Het octrooi is dus geldig.

 

De rapporten geven waarden van de hellingshoek meer dan 117 en minder dan 141 graden. De MTS-producten vallen onder de beschermingsomvang van conclusie 1 van het octrooi. Als provisionele voorziening, dient MTS binnen 2 dagen te staken met (in)directe inbreuk op de buitenlandse delen van het Ettisy octrooi.

 

In de hoofdzaak wordt hetzelfde opgelegd voor inbreuk op EP479(NL), zij dient tevens klantenlijst en informatie te verstrekken, een recall te doen, producten te vernietigen. Onder last van een dwangsom van €25.000 per overtreding van iedere niet-nakoming dan wel €100 per individueel product of €10.000 per dag(deel) waarop het bevel niet wordt nageleefd. En schadevergoeding op te maken bij staat.

 

IEPT-versie volgt later

ECLI:NL:RBDHA:2024:3939


Kopie van oorspronkelijke uitspraak