Totaalindruk wintersneaker en schapenvachtlaars verschillen

11-06-2024 Print this page
IEPT20240319, Hof Amsterdam, Inuikii v Est'Seven

Het Hof bekrachtigt het vonnis (IEPT20220510). Geen auteursrechtinbreuk op winter sneaker van Inuikii door Est'Sevens schapenvacht/wol laars: De totaalindrukken van de schoenen verschillen. Inuikii heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat (naam 1) de maker is van de wintersneaker: Ontwerptekeningen, collages en andere afbeeldingen ontbreken noch zijn er akten van overdracht overlegd dat zij rechthebbende is. Geen sprake van slaafse nabootsing: Zelfs als schoenen een eigen gezicht in de markt zouden hebben is er geen verwarringsgevaar bij de doelgroep aannemelijk geworden. 


AUTEURSRECHT
 

Inuikii brengt de Inuikii wintersneaker op de markt. Est’Seven brengt daarop gelijkende schoenen genaamd Est’Mouton boots op de markt.


Beiden sneaker/boots behoren tot dezelfde stijl. Het zijn allebei halfhoge veterlaarzen met een platte zool, waarbij gebruik is gemaakt van schapenvacht, met een zichtbare voering van de binnenzijde met schapenwol. De buitenzijde bestaat uit een suede pand aan de bovenzijde, een leren pand bij de hiel, strook op de achterkant van de schacht, een rand boven de zool en een tweede lederen strook daarboven.
 

Het hof is van oordeel dat de totaalindruk van de Est’Mouton boot voldoende verschilt van de wintersneaker.
 

Bij de Est’Mouton boot een extra hielstuk is aangebracht dat aan weerszijden van de hiel naar voren uitloopt en waaraan de derde veterlus is bevestigd. Er zijn slechts twee veterlussen, hierdoor lopen de veters duidelijk anders over het oppervlak van de schoen. Het dikker garen, de dubbele stiksels, de ruitenprint over de gehele zijrand en het veterkapje maken dat Est'Mouton grover oogt dan de wintersneaker.

Ook heeft Inuikii onvoldoende aannemelijk gemaakt dat [naam 1] de maker is van de wintersneaker. Haar eigen schriftelijke verklaringen bevatten te weinig specifieke details. Ontwerptekeningen, collages en andere afbeeldingen ontbreken noch zijn er akten van overdracht overlegd dat zij thans rechthebbende is.

 

Het hof is van oordeel dat Inuikii onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Zeitneu in 2015, althans Inuikii vanaf 2015 de wintersneaker als van haar afkomstig openbaar heeft gemaakt.

 

Geen slaafse nabootsing
Zelfs als deze schoenen een eigen gezicht in de markt zouden hebben en Inuikii voldoende en tijdig is opgetreden tegen inbreukmakers, dan nog is voor het onrechtmatig achten van Est'Sevens gedrag als slaafse nabootsing noodzakelijk dat aannemelijk is dat sprake is van verwarringsgevaar bij de doelgroep.

 

Het hof bekrachtigt het vonnis waarin tot de afwijzing van de vorderingen is geconcludeerd. Proceskostenveroordeling voor 80% indicatietarief, gelden voor een gemiddeld complexe IE-zaak en 20% tegen gebruikelijke liquidatietarief: €12.728,40.
 

IEPT20240319, Hof Amsterdam, Inuikii v Est'Seven


ECLI:NL:GHAMS:2024:696