Weliswaar lijken MR Car en Mrcars wel, maar aard van onderneming verschilt

10-04-2024 Print this page
IEPT20240321, Rb Oost-Brabant, Mobility Next v Mrcars

Mobility Next gebruikt ‘MRCar’ als handelsnaam: uit schermafbeeldingen van website van Mobility Next blijkt dat zij naar buiten treedt met naam “ MRCar ”. Mobility Next is eerdere rechtmatige gebruiker van handelsnaam ‘MRCar’: Mobility Next gebruikt de handelsnaam sinds maart 2021, verweerder gebruikt de handelsnaam ‘Mrcars’ sinds 10 mei 2021. Enige mate van overeenstemming tussen handelsnamen ‘MRCar’ en ‘Mrcars’: visueel en auditief sprake van een sterke gelijkenis. Ook begripsmatig enige gelijkenis. Verwarringsgevaar valt niet te duchten: handelsnaam ‘MRCar’ geniet weinig bescherming. Aard van de ondernemingen verschilt. Doelgroepen verschillen. Afstand tussen beide ondernemingen is dusdanig, dat verwarringsgevaar weinig aannemelijk is. 

HANDELSNAAMRECHT

 

Mobility Next heeft handel in en doet aan reparatie van personenauto’s en lichte bedrijfswagens vanuit Houten, heeft handelsnamen Mobility Next B.V. en myrefurbishedcar.nl ingeschreven en zij gebruikt de domeinnaam mrcar.nl sinds 2018. MrCars is een eenmanszaak in Berlicum en gebruikt de website mrcars.nl sinds 2021.

 

Bij bezoekers van de website wordt hiermee de indruk gewekt dat zij van doen hebben met een onderneming onder de naam 'MRCar'. Om die reden gaat de kantonrechter ook voorbij aan het standpunt van [verweerder] dat 'MRCar' niet meer is dan een afkorting voor de handelsnaam 'MY REFURBISHED CAR'. Dat de naam niet is ingeschreven, maar wel wordt gebruikt. Een onderneming kan meerdere handelsnamen voeren.


Mobility Next is de eerdere rechtmatige gebruiker van de handelsnaam “ MRCar ”. Mobility Next voldoende aannemelijk gemaakt dat bij de ‘livegang’ van haar website in maart 2021 “ MRCar ” vermeld stond in de tekst en daarna daarin is blijven staan. Mobility Next heeft 'pas' sinds 14 maart 2022 MRCar als handelsnaam op haar website gebruikt. Dit blijkt volgens hem uit door hem overgelegde gegevens van de ‘Wayback Machine’. Dat is een online instrument dat periodiek schermafbeeldingen van websites maakt.

 

Visueel valt op dat beide handelsnamen nagenoeg gelijk zijn, op de uitgang ‘-s’ bij de handelsnaam van [verweerder] na.

 

Ook begripsmatig is sprake van een zekere gelijkenis tussen beide handelsnamen. Mogelijk zal het publiek ‘ mr ’ ervaren als het Engelse woord ‘mister ’ dat ‘ meneer ’ betekent. Het is niet aannemelijk dat het publiek meteen zal begrijpen dat MR staat voor 'My Refurbished'. Het publiek zal het tweede deel 'Car' als beschrijvend ervaren en heeft een matig onderscheidend vermogen.

 

Er zijn ook verschillen in de aard van de onderneming. Mobility Next biedt online  relatief jonge (2018 en jonger), als nieuw gemaakte middenklasse occasions met een onderhoudsgarantie. Verweerder verkoopt auto's met een bouwjaar van 2005 en soms eind jaren ’90. Daarbij variëren zijn prijzen tussen € 500,- en € 10.000,-. Dat spreekt een ander publiek aan.

 

Verzoeken van Mobility Next worden afgewezen.

 

IEPT20240321, Rb Oost-Brabant, Mobility Next v Mrcars


ECLI:NL:RBOBR:2024:1214