Ook routinematig komt vakpersoon niet op eenmaaldaagse dosering rivaroxaban

16-05-2024 Print this page
IEPT20240327, Rb Den Haag, Teva v Bayer

Het Bayer octrooi op het doseringsregime van antistollingsmiddel rivaroxaban tegen Alzheimer, ontstekingsziektes en reuma is nawerkbaar en inventief, dus geldig. Vóór de prioriteitsdatum lag het niet voor de hand om rivaroxaban (slechts) eenmaal per dag toe te dienen in een patiëntenstudie. Ook routinematig zou de vakpersoon hier op zijn uitgekomen. Vordering tot vernietiging van het octrooi wordt afgewezen. Inbreukverbod toegewezen. Het Teva-product met huidige SMpC valt onder de beschermingsomvang. Aanbieden of opnemen in de G-standaard maakt inbreuk.

OCTROOIRECHT


Bayer brengt in Nederland onder de merknaam Xarelto een geneesmiddel op de markt waarvan de werkzame stof rivaroxaban is, waarvoor zij een stofoctrooi (EP1261606B1) hield. Het ABC heeft rechtskracht tot en met 1 april 2024.


Teva heeft inmiddels verscheidene handelsvergunningen verkregen voor marktlancering. De eigenschappen en doseringsregime blijken uit de bijbehorende SmPC’s overeen te komen met die van Xarelto.


Het octrooi is wel nawerkbaar en inventief: De vakpersoon zou een inventieve stap moeten zetten om te komen tot het in het octrooi geclaimde eenmaal daagse doseringsregime.


In reconventie vordert Bayer een inbreukverbod op het Nederlandse deel van EP961 om directe en/of indirecte inbreuk te bevorderen of te faciliteren. Onder last van een dwangsom van €20.000 per overtreding. Het Teva-product valt onder de bescherming van EP961, ook het opnemen van het Teva-product in de G-standaard, het opslaan of importeren valt onder het octrooi.

 

ECLI:NL:RBDHA:2024:4371