Geen merkinbreuk Limburgse logo’s

07-05-2024 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
IEPT20240502, Rb Limburg, De Limburger v L1
(Met dank aan Herwin Roerdink en Joris Vos, Vondst Advocaten)

L1 pleegt geen merkinbreuk sub b: totaalindruk van de bedoelde logo’s verschillend, geen verwarringsgevaar. Geen inbreuk sub c: L1 heeft niet aangehaakt bij een logo dat De Limburger heeft gebruikt. L1 niet onrechtmatig jegens De Limburger gehandeld: geen afspraken gemaakt in vaststellingsovereenkomst over de door L1 te hanteren huisstijl. Proceskosten gematigd: eenvoudige zaak Indicatietarieven IE.

 

MERKENRECHT

 

De Limburger komt op tegen het gebruik van het nieuwe logo van L1. L1 heeft op 4 maart 2024 haar nieuwe logo gepresenteerd:

Op 6 maart 2024 heeft De Limburger een spoedinschrijving gedaan van dit logo:

Naar voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter bestaat er geen verwarringsgevaar tussen het oudere, door De Limburger gevoerde logo voor haar nieuwsapp en het jongere, door L1 gevoerde logo voor haar nieuwsapp. De voorzieningenrechter is van oordeel dat niet aangenomen kan worden dat sprake is van verwarringsgevaar, nu de totaalindruk van de bedoelde logo’s duidelijk verschillend is, ook als de apps op een mobiele telefoon worden getoond. In de vorm van de witte symbolen waaruit beide apps bestaan zit volgens de voorzieningenrechter het wezenlijke verschil tussen de bedoelde logo’s. 
 

De Limburger heeft niet zozeer bezwaar tegen de door L1 gebruikte symbolen, maar meer tegen de kleur waarin deze zijn afgebeeld in combinatie met de kleur van de achtergrond. Dit komt echter neer op het monopoliseren van witte symbolen op een blauwe achtergrond. Daarvoor bestaat geen juridische grondslag en de kleurcombinatie is een gebruikelijke combinatie voor vergelijkbare nieuwsapps.

 

IEPT20240502, Rb Limburg, De Limburger v L1

 

ECLI:NL:RBLIM:2024:2312