Foto's in boek 'Drugsbaron' moeten worden aangepast

11-06-2024 Print this page
IEPT20240517, Rb Midden-Nederland, Belgische Staat v Olling
(Met dank aan Fulco Blokhuis, Boekx Advocaten)

Openbaar maken foto's van herkenbare medewerkers Belgische Justitie onrechtmatig gelet op professionele achtergrond medewerkers. Nieuwe druk verboden, tenzij medewerkers onherkenbaar worden gemaakt. 
 

PUBLICATIE

 

Gedaagde heeft het boek Drugsbaron geschreven en gaat over Janus van Wesenbeeck. De ondertitel: het verhaal van de échte Ferry Bouman, dat is het gewelddadige personage uit de Netflix-hit Undercover, gespeeld door acteur Frank Lammers.

 

In het boek 'Drugsbaron' staan foto’s van Medewerkers, die werkzaam waren of nog zijn voor de Belgische Justitie. Volgens de Belgische Staat is hierdoor de veiligheid van deze Medewerkers in gevaar en wil verdere verspreiding van deze foto’s voorkomen.


In het Boek zijn de Medewerkers herkenbaar afgebeeld op foto’s. De voorzieningenrechter is van oordeel dat dit, gelet op hun professionele achtergrond, in dit geval onrechtmatig is.


De voorzieningenrechter verbiedt gedaagden een nieuwe druk van het Boek uit te geven in een vorm waarbij Medewerkers door foto’s of anderszins herkenbaar zijn.

 

Gedaagden moeten binnen 48 uur de verkoop/ verspreiding van alle exemplaren van het Boek bij [naam], boekhandels en commerciële verkopers (laten) staken en pas te hervatten nadat de foto's van medewerkers onherkenbaar zijn gemaakt.

 

Specifiek gaat het om vier foto's met onderschrift in het tweede fotokatern.

 

IEPT20240517, Rb Midden-Nederland, Belgische Staat v Olling


ECLI:NL:RBMNE:2024:3140
 

Nieuws hierover: www.rtl.nl, www.nrc.nl