House of Animals moet negatieve video en berichten verwijderen

31-05-2024 Print this page
IEPT20240527, Rb Midden-Nederland, Pups voor Adoptie v House of Animals

Online berichten van House of Animals over Pups voor Adoptie onrechtmatig: sprake van meerdere suggestieve en ongefundeerde uitlatingen. Kans op nadelige gevolgen voor Pups voor Adoptie groot. Online berichten en video moeten binnen 24 uur verwijderd worden. Vordering tot rectificatie afgewezen: geleden schade onvoldoende onderbouwd.

 

PUBLICATIE
 

Gebaseerd op het persbericht: Pups voor Adoptie haalt zwerfpups uit Italië en biedt ze ter adoptie aan in Nederland en België. House of Animals onderzoekt de handel in honden en publiceerde berichten en een video met negatieve uitlatingen over Pups voor Adoptie. Een van de uitspraken was dat er sprake zou zijn van een 'ware beerput', wat door de rechter als onvoldoende onderbouwd en suggestief werd aangemerkt. Ook werd beweerd dat het transport van de honden uit Italië 36 uur kan duren, terwijl Pups voor Adoptie aangaf dat dit maximaal 29 uur duurt. House of Animals erkende tijdens de zitting dat de duur van het transport mogelijk onjuist was.

 

Verder claimde House of Animals foto's te hebben van gewonde honden tijdens het transport, maar deze foto's werden niet getoond, waardoor deze bewering niet bewezen kon worden. De rechter vond ook de uitspraak dat Pups voor Adoptie mensen op alle mogelijke manieren misleidt, onrechtmatig omdat deze niet concreet en suggestief was.

 

Hoewel niet alle betwiste uitlatingen onrechtmatig werden bevonden, concludeerde de rechter dat meerdere uitspraken van House of Animals ongefundeerd en suggestief waren. Daarom moeten de berichten en de video binnen 24 uur verwijderd worden. Indien dit niet gebeurt, moet House of Animals een dwangsom van 2.500 euro per dag betalen.

 

IEPT20240527, Rb Midden-Nederland, Pups voor Adoptie v House of Animals


ECLI:NL:RBMNE:2024:3259