Maart 2014

Print this page

IEPT20140328, Rb Amsterdam, TMG
Artikelen in Telegraaf over lid bekende advocatenfamilie, waarin wordt gesteld dat eiser wordt verdacht van oplichting en tientallen aangiftes tegen hem zijn gedaan niet onrechtmatig: voldoende steun in de feiten. Eiser heeft zelf publiciteit opgezocht met zijn boek.

 

IEPT20140328, HR, Norma v NLKabel
Begrip ‘(mededeling aan) het publiek’ ook geharmoniseerd met betrekking tot naburige rechten. Aanleveren van programmadragende signalen door omroepen via niet voor algemene publiek toegankelijke één-op-één verbinding geen mededeling aan het publiek. Bepaalbaarheidstoets heeft betrekking op elk van de over te dragen naburige rechten. Hof had terzake van de ‘categorie A-inbreuken’ moeten ingaan op verweer NLKabel met betrekking tot de mogelijkheid van contractuele afwijking of afzonderlijke overdracht van rechten.

 

IEPT20140328, HR, FIAR v Thuiskopie
Voeging ten onrechte afgewezen wegens vertraging procedure: Een in beginsel toewijsbare vordering tot voeging kan dan ook niet - behoudens bijzondere omstandigheden waaromtrent het hof niets heeft vastgesteld - wegens strijd met de eisen van een goede procesorde worden afgewezen op de grond dat de procedure in de hoofdzaak als gevolg van de voeging wordt vertraagd. Tussenkomst niet toegestaan: samenhang in te stellen vordering met hoofdzaak onvoldoende toegelicht.


IEPT20140327, HvJEU, UPC Telekabel v Constantin Film
Zonder toestemming van rechthebbende beschermde werken op een website voor het publiek beschikbaar stellen is gebruik maken van diensten van als tussenpersoon aan te merken internet provider. Maatregelen die internet provider moet nemen ter uitvoering van rechterlijk verbod om toegang tot een website te verschaffen moeten doeltreffend zijn en niet-toegestane oproepingen van beschermde werken verhinderen of ten minste bemoeilijken: volledige beëindiging niet vereist. 

 

IEPT20140327, HvJEU, BHIM v National Lottery Commission

Gerecht mag ambtshalve inlichtingen inwinnen over de inhoud, toepassingsvoorwaarden en draagwijdte van door verzoeker van nietigverklaring aangevoerde nationale regels. Schending hoor en wederhoor door oordeel te baseren op nationale rechtspraak, maar partijen niet in gelegenheid te stellen zich hierover uit te laten.

IEPT20140327, Rb Rotterdam, Omega Pharma v Procter & Gamble

Aan bedrijven komt ook beroep toe op afdeling 6.3.3A BW inzake oneerlijke handelspraktijken en hieraan ten grondslag liggende algemene regeling inzake onrechtmatige daad. Geen spoedeisend belang c.q. onvoldoende belang bij vorderingen inzake misleidende reclame en ongeoorloofde voedings- en gezondheidsclaims, gelet op eigen gebruik en toezeggingen. 

 

IEPT20140327, Rb Amsterdam, NDC Mediagroep

Rb Amsterdam bevoegd als plaats waar schade wordt geleden: artikel Leuuwarder Courant landelijk te raadplegen en eisers opereren in heel Nederland.Onrechtmatig artikel over eisers in gedrukte en digitale editie van Leeuwarder Courant: suggestie dat eisers hun rekeningen en personeel niet betalen vindt geen steun in beschikbare feitenmateriaal.

 

IEPT20140326, Rb Den Haag, IJs van Columbus v Brood van Columbus
Ex parte bevel wegens merk- en handelsnaam-inbreuk op “Het IJs van Columbus” door “Het Brood van Columbus” afgewezen.

 

IEPT20140326, Rb Limburg, Premier League v MyP2P
Beeldverslagen sportwedstrijden auteursrechtelijk beschermd werk: subjectieve keuzes gemaakt door regisseur. Deel eisers auteursrechthebbende op beeldverslagen van sportwedstrijden: overgedragen door producenten beeldverslagen. Aanbieden inbreukmakende livestreams naar sportwedstrijden van eisers op website gedaagde is mededeling aan nieuw publiek. Svensson arrest niet van toepassing: mededelingen niet op zelfde technische wijze verricht, gelinkt naar onrechtmatig materiaal en beperkende toegangsmaatregelen omzeild.  1019h Rv proceskostenveroordeling: € 88.406,79.

IEPT20140326, Rb Den Haag, Converse v Van Caem
Oproeping in vrijwaring van leveranciers toegestaan; geen oproeping van bestuurders en beleidsbepalers van deze leveranciers. Voeging van vrijwaringszaken met hoofdzaak afgewezen; wel gelijke behandeling door beide procedures ‘rolgevoegd’ te laten verlopen.

IEPT20140326, Rb Midden-Nederland, Cash Software v Reeleezee
Merk "CASH" niet zuiver beschrijvend voor software met betrekking tot financiële betalingssystemen. Geen verwarringsgevaar tussen merken "CASH" en "CASHR" voor (online) kassaregistratiesystemen: geen soortgelijke waren. Slechts sprake van geringe overeenstemming tussen merken Geen handelsnaaminbreuk: onvoldoende aannemelijk dat CASHR en cashr.nl worden gebruikt als handelsnaam.

IEPT20140326, Rb Den Haag, Hotel Cipriani v Altunis
Voldoende belang bij vordering tot doorhaling merken: potentieel conflicterende merkenregistraties. Onvoldoende weersproken dat sprake is van nichemarkt voor levensmiddelen die worden verhandeld in delicatessenwinkels. Altunis merken normaal gebruikt voor pasta en sauzen: voldoende aantallen verkocht. Geen normaal gebruik en doorhaling merkenregister voor waren Bellini mix, prosecco, rijst, olijfolie, honing en jam: onvoldoende aantallen verkocht.


IEPT20140325, Hof Den Bosch, DCC v Forax
DCC niet in verdediging geschaad doordat bezwaar tegen eiswijziging is afgewezen: geen hoger beroep mogelijk tegen afwijzing en geen evidente schending van hoor en wederhoor. Forax heeft voldoende spoedeisend belang bij vordering tot afgifte van rapportages en data met betrekking tot de met GPS-trackers verkregen informatie, omdat concurrentie gevoelige informatie is verkregen. Forax heeft belang bij afgifte rapportages en data voor bepaling reikwijdte onrechtmatige daad van DCC, gevorderde bescheiden zijn voldoende bepaald. Onrechtmatige brieven gestuurd aan handelspartners van Forax, waarin wordt gesteld dat Forax inbreuk maakt op software tankkaart DCC: inbreuk staat nog niet vast.

 

IEPT20140325, Hof Den Bosch, Allposters v Pictoright
Wel opschorting, maar geen opheffing dwangsom: vraag of zoveel mogelijk bij assurance-opdracht uitvoerbaar onderzoek gedaan is c.q. kan worden.

 

IEPT20140321, HR, Coface v Intergamma
Goederenrechtelijke werking verpandings- c.q. overdrachtsverbod bevestigd. Uitleg: bij de uitleg van bedingen die de overdraagbaarheid van een vorderingsrecht uitsluiten, moet worden aangenomen dat zij uitsluitend verbintenisrechtelijke werking hebben, tenzij uit de - naar objectieve maatstaven uit te leggen - formulering daarvan blijkt dat daarmee goederenrechtelijke werking als bedoeld in art. 3:83 lid 2 BW is beoogd.

 

IEPT20140319, Rb Den Haag, JWare v VandenBerg

Rechtbank onbevoegd inzake vervallenverklaring c.q. nietigverklaring Gemeenschapsmerken: dient te geschieden bij BHIM of op reconventionele vordering in inbreukprocedure. Nederlandse rechter op grond van art. 22(4) EEX-Vo bevoegd inzake vervallenverklaring c.q. nietigverklaring Beneluxmerken; Rb Den Haag echter niet relatief bevoegd, verwijzing naar Rb Rotterdam.


IEPT20140319, Rb Amsterdam, Het Parool
Niet vast komen te staan dat eiser onjuist is geciteerd: verklaring van eiser vindt onvoldoende steun in verklaring van getuige. 


IEPT20140319, Rb Den Haag, Majestic v ATG
Rb Den Haag bevoegd kennis te nemen van nietigheidsvordering in conventie: in casu te beschouwen als “reconventionele vordering in inbreukprocedure” in zin van artikel 99 GMeV. ATG hoefde nog geen inhoudelijk verweer te voeren tegen nietigheidsvordering, in afwachting van beslissing over bevoegdheid in conventie.

IEPT20140318, Hof Arnhem-Leeuwarden, Waarschip

Analoge toepassing van artikel 16 GMeV brengt mee dat overdracht van Benelux merk wordt beheerst door Nederlands recht. Vermoeden dat appellant als ingeschreven merkhouder c.q. bezitter ook rechthebbende is voldoende weerlegd: niet beschikkingsbevoegd, niet geheeld door bekrachtiging. Geen overdracht auteursrechten op scheepsmodellen aan appellant: schriftelijke akte ontbreekt. Vermeend inbreukmakend handelen in Duitsland op grond van artikel 8(1) Rome II beoordeelt naar Duits recht.

 

IEPT20140318, Hof Den Haag, 18 maart 2014, Inno Nautic v Cuckoo
Conventionele vordering tot voorschot van 10% van schadevergoeding van € 8.500.000 afgewezen. Aanzienlijk restitutierisico gelet op zeer moeizame liquiditeitspositie Inno Nautic. Reconventionele vordering tot opheffing conservatoire derdenbeslagen afgewezen, bedrag waarop beslag wordt gelegd herbegroot tot € 80.000.

IEPT20140317, Rb Zeeland-West-Brabant, Stichting Brandstofverlies
Mededelingen over brandstofgebruik Toyota Yaris 1,5 niet onrechtmatig: voldoen aan eisen EU regelgeving en in voldoende mate gewezen op geringe betekenis voor praktijkverbruik.


IEPT20140317, Rb Rotterdam, AFM

Geen spoedeisend belang bij verwijdering van samenvatting en verwijzingen naar onterecht opgelegd boetebesluit van website AFM: reeds verwijderd en geen aanleiding om te veronderstellen dat AFM terug zal plaatsen op website.

IEPT20140314, Rb Amsterdam, De Boer v Trouw

Onrechtmatige publicaties in Trouw over Andries de Boer en zijn rol als belegger in aantal service-flatcomplexen: ernstige beschuldigingen, inhoudend dat De Boer zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en het tegen bodemprijzen ver onder de taxatiewaarde aankopen van serviceflats, vinden onvoldoende steun in feiten en Trouw tekortgeschoten in (tijdig en zorgvuldig) toepassen van wederhoor.

 

IEPT20140314, Rb Oost-Brabant, LMR Advocaten v LR Advocaten

Geen handelsnaaminbreuk “LR Advocaten” op “LMR Advocaten”: LR Advocaten heeft ouder handelsnaamrecht. Domeinnaam “LR Advocaten” niet onrechtmatig vanwege oudere handelsnaamrechten.


IEPT20140313, HvJEU, Posteshop

Misleidende reclame en ongeoorloofde vergelijkende reclame zijn twee zelfstandige inbreuken: misleidende reclame hoeft voor een verbod niet tevens ongeoorloofde vergelijkende reclame te zijn.

IEPT20140312, Rb Den Haag, Ferring v Allergan

Bij beoordeling van gerechtigheid op octrooi moet worden uitgegaan van oorspronkelijke aanvrage. Werknemer X van Ferring is geen uitvinder van de materie uit WO 707: niet gebleken dat X dacht aan doseringen zo laag als 0,5 μg tot 20 μg en aan een sublinguale toedieningsvorm, waarmee dergelijke lage doseringen mogelijk zijn. Ook onvoldoende onderbouwd dat X met zijn low dose concept dacht aan een andere toedieningsvorm dan tabletten, die nodig is om de geclaimde steady plasma concentratie uit conclusie 8 te verkrijgen. Proceskosten volgens liquidatietarief: geen 1019h Rv handhaving of vooruitgeschoven inbreukverweer.
 

IEPT20140312, Rb Overijssel, Vandenberg

Eiser geen recht op merk en handelsnaam “Vandenberg”: samenwerkingsverband (de band) en einde ervan niet schriftelijk vastgelegd, en er heeft geen vorm van scheiding en deling plaatsgevonden.


IEPT20140312, Rb Den Haag, Burberry
Burberry c.s. opgedragen bewijs te leveren dat gedaagde op 12 december 2012 namaakproducten heeft aangeboden c.q. daartoe in voorraad had. Geen inbreuk op Burberry-beeldmerk: geen gelijke tekens, nu print van namaakschoenen niet kenmerkende bestanddeel, het ruitmotief, vertoont. Inbreuk op G-star, Adidas en Burberry-merken: onvoldoende gemotiveerd dat sprake is van uitputting.

IEPT20140312, Rb Den Haag, By Lou Lou v Beernink
(Eventueel) niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht op ‘Smart Little Bag’ inmiddels verlopen: op 22 november 2010 aan publiek getoond. Vormgevingserfgoed niet nieuwheidsschadelijk voor modellen op SLB en staat niet in weg van auteursrechtelijke bescherming van SLB. Beernink toegelaten tot leveren van (nader) bewijs dat haar model Bear 1 nieuwheidsschadelijk is voor modellen op SLB.

IEPT20140312, Rb Midden-Nederland, Spaapen v Nordeon
Geen verwarringsevaar Norton en Nordeon. Geen misbruik van procesrecht: enkele stelling dat Spaapen reeds begin 2013 op hoogte was van (toekomstig) gebruik van teken NORDEON is hiertoe onvoldoende. Voldoende aannemelijk dat Spaapen normaal gebruik maakt van woordmerk NORTON. Geen sprake van overeenstemmende tekens: begripsmatig gezien hebben tekens geen betekenis en zowel auditief als visueel stemmen elementen 'TON' en '(D)EON' niet overeen. Geen reëel gevaar op verwarring, gelet op verhoogde aandachtsniveau van relevante publiek en door Nordeon verrichtte marktonderzoek. Voorts niet aannemelijk dat sprake is van kielzogvaren of verwatering.

IEPT20140311, Hof Den Haag, Schietincident Alphen ad Rijn
Rechtsbetrekking tussen appellanten en de Staat in verband met inzage in NIFP-rapport schietincident Alphen a/d Rijn niet onderbouwd
 

IEPT20140311, Hof Den Bosch, Bedrijfsgegevens
Gebruik maken van vertrouwelijke bedrijfsgegevens concurrent die via een werknemer van die concurrent zijn verkregen om opdrachten weg te kapen is onrechtmatig. Deskundigenonderzoek in boekhouding om vast te stellen of gedaagde gebruik heeft gemaakt van door medewerker eiser verstrekte bedrijfsgevoelige informatie.

 

IEPT20140311, Hof Amsterdam, Friesland Vlees v Staat

Uitlatingen door minister in Buitenhof niet onrechtmatig jegens Friesland Vlees: mededelingen gingen over transport naar het slachthuis en niet gang van zaken in het slachthuis, naam en locatie Friesland Vlees niet genoemd. Voldoende steun in de feiten, geen (lichtvaardige) verdachtmakingen. Uitzending Tros Radar ook niet onrechtmatig: ruime steun in feitenmateriaal, voldoende gelegenheid gekregen om verdenkingen te weerspreken.

IEPT20140311, CBB, Multibandveiling
Geen procesbelang bij verzoek om multibandveilingsvoorwaarden aan te passen, zodat vergunninghouders geen inbreuk maken op octrooien van derden: veiling voltooid en nagestreefde rechtsgevolg niet meer mogelijk
 

IEPT20140307, HR, Staat v Norma

Thuiskopievergoeding inzake MP3-spelers. Beleidsvrijheid lidstaat bij bepalen inhoud van billijke vergoedingsregeling beperkt tot vorm, wijze van financiering en inning en hoogte van billijke vergoeding; geen beleidsvrijheid bij het al dan niet toekennen van een billijke vergoeding. Stelsel waarin thuiskopieheffing volledig rust op één of twee (in betekenis afnemende) dragers en in geheel niet op andere (in belang toenemende) dragers is geen coherent stelsel. Verklaring voor recht dat uitvaardigen van amvb’s jegens Norma onrechtmatig is, is geen bevel wetgeving tot stand te brengen: geldt immers alleen jegens Norma.

IEPT20140307, Rb Gelderland, WE R Music
Geldig woordmerk "WE R": hoewel zuiver beschrijvend, zorgt wijze waarop het met hoofdletters is geschreven voor enig onderscheidend vermogen. Geen merkinbreuk door gebruik van teken "We are Hardstyle": geen gelijke tekens (sub a), geen visuele overeenstemming (sub b) en geen kielzogvaren (sub c). Geen gebruik van teken "We are Hardstyle" als handelsnaam.

IEPT20140307, Rb Overijssel, Bewijsbeslag
Beslag op alle digitale documenten, om vervolgens met een zoekmachine de documenten op een aantal zoektermen te laten onderzoeken is te ruim en leidt tot een “fishing expedition”. Verzoekster kan kennelijk pas na doorzoeking aanwijzen van welke bescheiden zij inzage wil vorderen.

 

IEPT20140306, HvJEU, Backaldrin v Pfahnl

Verval wegens verwording tot soortnaam is mogelijk indien het merk door toedoen of nalaten van de houder - louter uit het oogpunt van de eindverbruikers ervan - de gebruikelijke benaming voor de waar is geworden. De omstandigheid dat de verkopers wel op de hoogte zijn van het bestaan van het merk en de herkomst die erdoor wordt aangeduid, kan op zich niet in de weg staan aan een dergelijke vervallenverklaringFeit dat merkhouder verkopers er niet toe aanzet het merk meer te gebruiken bij de verkoop van de waar kan als “nalaten” door de merkhouder worden aangemerkt. Voor vervallenverklaring van een merk, dat de gebruikelijke benaming is geworden voor een waar, is niet relevant of er alternatieve benamingen voor de waar bestaan.

 

IEPT20140305, Rb Overijssel, Slaapboulevard

Onrechtmatige concurrentie niet aannemelijk gemaakt: niet gebonden aan relatie- of concurrentiebeding en geen overige omstandigheden aangevoerd die onrechtmatige concurrentie aannemelijk maken.
 

IEPT20140305, Rb Limburg,Schmitz v MK Projects

Toerekenbare auteursrechtinbreuk: professioneel ondernemer mag niet zomaar afgaan op copyright-teken, nu dit een volledig onbeschermd teken is dat door iedereen kan worden gebruikt. € 13.200 schadevergoeding wegens plaatsen van 22 foto’s op website zonder toestemming en zonder naamsvermelding.

IEPT20140305, Rb Oost-Brabant, Van der Valk Eindhoven

Geen inbreuk op handelsnamen “Van der Valk Hotel Eindhoven” en “Van der Valk Eindhoven” door “Van der Valk-hotel Eindhoven-Best”: voldoende afstand genomen en toevoeging plaatsnaam ‘Best’ is meer dan een geringe afwijking. Enkele inschrijven van handelsnaam in Handelsregister valt niet te beschouwen als voeren van een handelsnaam.

IEPT20140305, Rb Den Haag, Julius Samann v Onestop

Geen bewijs dat in Griekenland aangetroffen luchtverfrissers niet door Onestop op markt zijn gebracht. Gevorderde schadevergoeding en winstafdracht, nader op te maken bij staat, toegewezen. proceskosten van €10.981 redelijk en evenredig. 

IEPT20140304, Rb Noord-Nederland, Handelsregister

Eiser is niet-ontvankelijk in (schade)vordering, nu hij niet de juiste B.V. heeft gedagvaard: uitgangspunt is registratie in handelsregister, niet (vermelde) handelsnaam. Gedaagde wel veroordeeld in proceskosten van €535: verwarring omtrent B.V.’s en handelsnamen dient voor diens rekening en risico te komen.
 

IEPT20140304, Rb Gelderland, Eisma v Macrider

Tekens “www.horsestv.nl” en “www.horses.tv” niet gelijk aan beeldmerken “horses.nl” en “horses”.Geen verwarringsgevaar tussen horses.tv (als onderdeel van logo Macrider) en beeldmerken “horses.nl” en “horses”. Geen merk- of handelsnaamgebruik horses.tv en horsestv.nl als link naar website en vermelding ervan in logo: vermelding neemt geen prominente plaats in.


IEPT20140304, Hof Den Haag, Schnell v Schilt

Geen (letterlijke) inbreuk op octrooi.Geen equivalentie: andere functie minimale verticale neerwaartse beweging ondersteuningsarmen, andere middelen voor vrijmaken staafdoorlaat en uitladen overtollige staven en een ander resultaat.

 

IEPT20140304, Rb Amsterdam, Jones Lang Lasalle v Propertynl

Geen verbod om aangeleverde infographic met (naar later bleek) foutieve huurdersnamen te publiceren: journalistieke vrijheid om toegestuurde informatie te gebruiken. Niet gebleken dat publicatie afhankelijk is gesteld van goedkeuring Jones Lang Lasalle. Geen inbreuk auteursrecht van Jones Lang Lasalle op infographic: toestemming tot publicatie niet vervallen.