Mei 2017

Print this page

IEPT20170531, Bindend Advies

Octrooien behoren exclusief aan gezamenlijke onderneming [Z] toe te komen. Voorlopige conclusie. Op grond van het bovenstaande is de Bindend Adviseur voorlopig van oordeel:  (a) dat in de rechtsverhouding tussen Partijen, en wel met name in de Intentieovereenkomst van 2011, de Aandeelhoudersovereenkomst van 2011 en de Managementovereenkomsten van 2011, sprake is van een leemte ter zake van de vraag aan wie de intellectuele eigendomsrechten betreffende de resultaten van de werkzaamheden van partijen na 1 juli 2011 c.q. de Octrooien  behoren toe te komen; (b) dat de aard van die rechtsverhouding (c.q. die overeenkomsten) tot rechtsgevolg heeft dat de octrooien exclusief aan [Z] en niet mede aan [D] Beheer of [C] Beheer behoren toe te komen, op grond van hetgeen uit de wet, de gewoonte, maar met name uit de redelijkheid en billijkheid voortvloeit. Rechthebbenden van octrooien.  Niet in geschil is dat de Octrooien zijn aangevraagd door, althans verleend aan, de in het overzicht [….] aangegeven vennootschappen. Die vennootschappen zijn derhalve momenteel de rechthebbenden van de Octrooien. Dat betreft derhalve [Z] en [D] Beheer voor de Octrooien inzake (i) [octrooi 1]  en (ii) “[Q], [Z], [D] Beheer en [C] Beheer voor de Octrooien inzake (iii) “Dubbele [Q]” ]” en (iv) de […]. Essentie rechtsverhouding. . De essentie van deze aldus vastgelegde rechtsverhouding tussen partijen is dat partijen gedurende een periode van minimaal vijf jaar exclusief en voor gezamenlijk rekening en risico enkel voor de gezamenlijke onderneming [Z] werkzaam behoren te zijn.  Leemte in rechtsverhouding. Niet gesteld of gebleken is dat één of meer van de overige bepalingen van (i) de Intentieovereenkomst van de 31 augustus 2011, (ii) de Aandeelhoudersovereenkomst van 5 december 2011 of (iii) de Managementovereenkomsten van 5 december 2011 zich uitlaat over de rechten van intellectuele eigendom op resultaten van de door Partijen binnen het kader van hun samenwerking binnen [Z] na 1 juli 2011 ondernomen activiteiten.

 

IEPT20170530, Hof Den Haag, Spartan Race v TERN

Onvoldoende aannemelijk gemaakt dat Uniemerken van Spartan Race bekende merken zijn in de zin van artikel 9 lid 2 sub c UMVo: ingebrachte stukken duiden niet op groot marktaandeel in de EU, reclame-inspanningen en publiciteit vooral gericht op VS.  Beroep op Uniewoord-/beeldmerk voor kleding en sportartikelen SPARTAN RACE verworpen: waren niet soortgelijk aan tv-programma SPARTAN X waarin deelnemers Spartaanse opdrachten uitvoeren. Beroep op Uniewoordmerk voor kleding en organisatie van obstacle races SPARTAN RACE eveneens verworpen: ook obstacle races niet soortgelijk aan tv-programma. Zelfs indien enige soortgelijkheid wordt aangenomen is geen sprake van verwarringsgevaar: weliswaar enige overeenstemming tussen merk en teken wegens identieke bestanddeel SPARTAN,  overeenstemming beperkt door afwijking in meest onderscheidende bestanddeel, SPARTAN RACE heeft op zijn best zeer beperkt onderscheidend vermogen voor obstacle races. Ook geen verwarringsgevaar tussen teken SPARTAN X en merk SPARTAN UP dat onder meer is ingeschreven voor publicaties op het gebied van lichaamsoefening inclusief video-opnamen: merk heeft hooguit beperkt onderscheidend vermogen, beperkte overeenstemming tussen merk en teken.

 

IEPT20170530, Hof Amsterdam, Studio 100

Personages Kabouter Plop en Kwebbel komen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking: uiterlijke verschijningsvorm van de personages afwijkend van de (indertijd) gebruikelijke verschijningsvorm door atypische elementen als de ringbaard en afwezigheid van een snor, de vorm van de muts, de lange neus met een rood puntje en het ronde metalen ‘ziekenfonds’ brilletje en met betrekking tot Kwebbel de twee blonde vlechten met strikken in combinatie met de karakteristieke contrasterende primaire kleuren van de kleding van beide kabouters. Personages Piet Piraat en Stien Struis niet auteursrechtelijk beschermd: niet ongebruikelijk dat piraten een kostuum dragen dat gebaseerd is op klassiek 17e-eeuws kapiteinsuniform, kleding Strien komt overeen met gebruikelijke wijze van portrettering jonge herbergierster uit zelfde periode. Personages uit Vrolijke Kabouters maken inbreuk op personages Kabouter Plop en Kwebbel: totaalindruk zodanig gelijkend dat deze als nabootsing moeten worden aangemerkt. Personages Pret Piraat en zijn vriendin zijn verwarringwekkende nabootsing van personages Piet Piraat: tezamen beschouwd vormt de niet gangbare combinatie van personages een zodanige gelijkenis dat gevaar voor verwarring bestaat zonder dat combinatie van elementen die gelijkenis bepalen voor het uitbeelden van een piraat en zijn vriendin nodig zijn.

 

IEPT20170530, Hof Amsterdam, Businesscompleet v The Valley

In kort geding ex artikel 1019h Rv toegewezen proceskosten naar beneden bijgesteld van € 51.556,20 naar € 31.909: omstandigheid dat gerechtskosten achteraf deels kunnen worden verhaald bij verzekeraar niet relevant voor toepassing artikel 1019h Rv, indicatietarieven staan niet aan toewijzing afwijkend bedrag in de weg, korte voorbereidingstijd, deskundigenbericht en eisvermeerdering bieden echter geen grond voor afwijking van indicatietarief, onvoldoende onderbouwd dat het gaat om technisch complexe kwestie, houden tweede zitting geeft wel aanleiding voor afwijking van indicatietarief van 50% naar boven, ook deskundigenkosten toewijsbaar nu deze niet onredelijk hoog zijn.

 

IEPT20170530, Rb Rotterdam, Dwangsommen verbeurd

Dwangsommen mochten worden geëxecuteerd: voldoende aannemelijk dat gedaagden er in de bodemprocedure in zullen slagen om aan te tonen dat eisers niet volledig hebben voldaan aan het verbod om uitlatingen te doen die gedaagden in verband brengen met strafbare feiten en het aan het gebod om bepaalde publicaties te verwijderen.

 

IEPT20170530, Hof Amsterdam, Alternatieve Geneeswijzen

Appelante niet geslaagd in bewijsopdracht uit tussenarrest (IEPT20160426) dat Asyra Nederland onjuiste indruk heeft gewekt omtrent gratis beschikbaarheid “appellante”-protocol: verklaringen getuige A, B & D niet uit eerste hand, uit verklaring getuige C blijkt geen onjuiste indruk, overgelegde mails en memories leiden niet tot ander oordeel.
 

IEPT20170524, Hof Amsterdam, Valse merkschoenen

Geldboete van € 2.153, bij gebrek van betaling te vervangen door 31 dagen hechtenis voor aankoop 240 paar valse merkschoenen.

 

IEPT20170524, Rb Gelderland, Selamat Innovations v Trint

Vordering tot overschrijven registratie model voor schenksysteem verf afgewezen: onvoldoende onderbouwd op welke grond moderecht aan failliete rechtspersoon Selamat Innovations toekomt. Geen sprake van bestuurdersaansprakelijkheid: onvoldoende onderbouwd dat registreren modelrecht op naam Selamat Innovations faillissement had kunnen voorkomen, niet vast komen te staan dat tijdelijke overheveling bedrijfsvoering faillissement heeft veroorzaakt. Trint kan wel worden aangesproken voor  € 9.000: niet voldaan aan stortingsplicht.

 

IEPT20170524, Rb Midden-Nederland, Google

Verwijderingsverzoek van verzoekster die opdrachten heeft uitgevoerd voor Universiteit waar haar echtgenoot decaan was voldoet niet aan vereisten art. 36 Wbp: niet gebleken dat het zoekresultaten onjuist, irrelevant of bovenmatig zijn.

 

IEPT20170523, Hof Arnhem-Leeuwarden, Levola v Smilde

Prejudiciële vragen aan HvJEU over de mogelijkheid van auteursrecht op smaak: gelet op verschil in inzicht over auteursrecht op geur in hoogste nationale rechtspraak bestaat gerede twijfel of en in hoeverre het Unierecht ruimte laat voor auteursrechtelijke bescherming van de smaak van een voedingsmiddel.

 

IEPT20170523, Hof Amsterdam, Ravensburger v Jaludo

Woordmerk ‘MEMORY’ onderscheidend voor spellen: feit dat het kaartspel draait om geheugen maakt het merk niet zuiver beschrijvend, Ravensburger heeft steeds opgetreden tegen beschrijvend gebruik waardoor geen sprake is van verwording tot soortnaam door haar toedoen of nalaten. Jaludo maakt inbreuk door gebruik van het woord ‘memory’ voor digitale kaartspellen: gebruik op manier die door publiek als herkomstduiding kan worden opgevat en niet slechts in beschrijvende zin, suggestie van verband met merkhouder Ravensburger. Voor zover geen sprake is van gebruik ter onderscheiding van waren of diensten is voldoende aannemelijk dat sprake is van inbreuk ‘sub d’ (gebruik anders dan ter onderscheiding van waren of diensten): voldoende aannemelijk dat Jaludo ongerechtvaardigd voordeel trekt uit/afbreuk doet aan onderscheidend vermogen MEMORY. 

 

IEPT20170523, Hof Den Haag, HP v De Staat en Thuiskopie

Regeling thuiskopieheffing in AMvB’s 2012/2013 en 2015 niet onverbindend en onrechtmatig: onvoldoende aannemelijk gemaakt dat smartphones, computers, externe HDD drives en tablets zo weinig voor privé-kopiëren worden gebruikt dat de schade voor de rechthebbenden minimaal is, rekening mee gehouden dat capaciteit voor groot deel wordt gevuld met niet-heffingsplichtig materiaal, bedragen uit de AMvB’s voldoen ondanks feit dat werkelijke schadebedragen lager liggen aan eisen Auteursrechtrichtlijn ten aanzien van vaststelling billijke vergoeding, geen schending willekeurverbod ondanks inconsistentie met betrekking tot kopieën uit illegale bron.

 

IEPT20170523, Hof Den Haag, HP v Digital Revolution

Een product uit de stand van de techniek dat zonder aanpassing ‘geschikt’ (suitable for) is om die functie(s) te vervullen, is nieuwheidsschadelijk zelfs als dat product nog nooit op de geclaimde manier is gebruikt of beschreven. Conclusie 1 van EP 617 nietig wegens gebrek aan nieuwheid ten opzichte van Paulsen octrooi. Productconclusies niet inventief wegens onduidelijkheid inzake op te lossen probleem. Tweede en derde hulpverzoek: sprake van toegevoegde materie omdat wijze waarop van toekomstig gebruik printsysteem afhankelijke foutdetectiecodes niet in oorspronkelijke aanvrage te lezen is. Werkwijzeconclusies nieuw: werkwijze Paulsen wijkt wezenlijk af van werkwijze volgens conclusie 7. Geen directe inbreuk werkwijzeconclusies door verkoop printercartridges met voor werkwijze geschikte geheugeneenheden: stappen die zien op berekening foutdetectiecodes vinden plaats in de printer en niet in geheugeneenheid cartridges Digital Revolution. Geen indirecte inbreuk werkwijzeconclusies door verkoop aan consument van printercartridges met voor werkwijze geschikte geheugeneenheden: impliciete licentie HP aan consument om printer inclusief cartridges, die zelf geen inbreuk maken op enige productconclusie, te gebruiken.

 

IEPT20170523, Hof Arnhem-Leeuwarden, Fuelplaza v Gaos

Geen inbreuk ‘sub d’ op beeldmerk OK door houden domeinnaam ok.nl: weliswaar sprake van gebruik, onderscheidend voor tankstations en sprake van overeenstemming tussen beeldmerk en domeinnaam maar geen afbreuk aan reputatie OK door mededeling dat website door een ander is geregistreerd, onvoldoende onderbouwd dat sprake is van ongerechtvaardigd voordeel trekken en geldige reden voor gebruik nu ok.nl werd geregistreerd vóór het OK beeldmerk werd gebruikt of reputatie genoot. Geen onrechtmatige daad: houden 16-tal beschrijvende domeinnamen onvoldoende voor aannemen grootscheepse domeinnaamkaping, domeinnamen mogen met winst worden verhandeld en geen verplichting om domeinnaam te gebruiken.

 

IEPT20170523, Hof Den Haag, Google v Advocaat

Google verwerkt blijkens HvJEU Costeja (IEPT20140513) bijzondere (stafrechtelijke) persoonsgegevens door pagina’s over veroordeling advocaat in zoekresultaten op te nemen. Verbod op verwerken bijzondere persoonsgegevens uit artikel 16 Wbp niet absoluut: blijkens HvJEU Satamedia (IEPT20081216) kan journalistieke exceptie verbod doorbreken, ook Google kan zich hierop beroepen.  URL’s dienen wel te worden verwijderd uit zoekresultaten: privacybelang natuurlijk persoon prevaleert in de regel boven belang gebruikers bij toegang tot informatie en economisch belang Google, veroordeling zag niet op ernstige vorm van verboden wapenbezit, advocaat speelt rol van ondergeschikte betekenis in openbare leven, geen relatie tussen veroordeling en werkzaamheden.

 

IEPT20170523, Hof Den Haag, Aebi v Rasco

Onterecht geoordeeld dat Aebi geen spoedeisend belang had bij inbreukverbod op octrooi voor een opzetstrooiwerktuig wegens onvoldoende voortvarend optreden: concrete dreiging van inbreuk ontstond pas toen [geintimeerden] aangaf niet aan sommatie te voldoen  Verbodsvordering had moeten worden toegewezen zodat gevorderde proceskostenveroordeling in beide instanties toewijsbaar is: op grond van afstemmingsregel wordt oordeel uit inmiddels gewezen bodemprocedure (IEPT20170104) gevolgd. 


IEPT20170519, Rb Amsterdam, BVA Auctions
Eiser ontvankelijk in zijn vordering tot (terug)betaling van € 1496,10, de buitengerechtelijke kosten en de wettelijke rente over de hoofdsom: Eiser juiste partij gedagvaard, namelijk BVA als verkopende partij. Sprake van oneerlijke handelspraktijk door misleidende presentatie: door Mercedes-logo op de imitatie velgen en tekst bij advertentie dat de velgen geschikt zijn Mercedes, mag de consument ervan uitgaan dat de velgen authentiek zijn. Oneerlijke handelspraktijk komt voor rekening en risico BVA. Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper om de juiste mededeling te presenteren aan de gemiddelde consument en deze verantwoordelijkheid kan niet worden afgeschoven op de koper.

IEPT20170519, HR, All Round v Simstars

Oordeel hof dat Mi Moneda-hangers geen eigen plaats op de markt hadden niet onbegrijpelijk. Gevaar voor nodeloze verwarring bij aankoopbeslissing. Aan punten van overeenstemming komt niet als regel meer gewicht toe dan aan punten van verschil. Afhankelijk van omstandigheden of het publiek zich bij zijn aankoopbeslissing laat leiden door (i) post-sale omstandigheden, (ii) bij gebruik niet zichtbare onderdelen of (iii) de verpakking van de diverse producten. Geen onderscheid naar gelang verwarring ziet op de producten zelf (‘directe verwarring’) of hun herkomst (‘indirecte verwarring’).Populariteit, bekendheid of een groot marktaandeel kunnen op zichzelf niet ertoe leiden dat een product een eigen gezicht heeft op de markt: mate van populariteit of bekendheid en grootte van het marktaandeel kunnen immers evenzeer het gevolg zijn van bekendheid van de naam of het merk waaronder het product op de markt wordt gebracht, terwijl verbod op slaafse nabootsing geen bescherming tegen aantasting van de bekendheid van de naam of het merk beoogt te bieden.

IEPT20170518, HvJEU, Hummel v Nike
Een in een lidstaat gevestigde juridisch onafhankelijke dochtervennootschap van een niet in EU gezetelde moedermaatschappij is een “vestiging” van deze moedermaatschappij (artikel 97(1) UmeV), wanneer deze dochter een centrum van werkzaamheid is dat, in de lidstaat waar zij is gelegen, beschikt over een vorm van werkelijke en stabiele aanwezigheid van waaruit een bedrijfsactiviteit wordt verricht, en zich naar buiten duurzaam manifesteert als het verlengstuk van de moedermaatschappij.

IEPT20170518, Rb Den Haag, Fatboy v Makro
Ex parte tegen “lounger”. Naar aanleiding van arrest hof Den Haag van 20 juli 2016 (IEPT20160720) geen reden om aan de geldigheid Gemeenschapsmodel LAMZAC te twijfelen. Bevel om binnen 12 uur na betekening beschikking iedere verhandeling van inbreukmakend product te staken in EU, via website en winkelfilialen en gebod om afbeeldingen product te verwijderen van website en folder. Dwangsom van € 250 per betrokken product of € 5.000 voor iedere dag of gedeelte van een dag, dat in strijd met het inbreukbevel wordt gehandeld met een maximum van €250.000.

IEPT20170518, Rb Rotterdam, Hoi4u
Vordering om gebruik handelsnaam Canvasfoto te staken en domeinnaam Canvasfoto.nl over te dragen afgewezen: niet voldoende aannemelijk dat eiser de handelsnaam en domeinnaam niet wilde inbrengen in samenwerking en dat sprake is van onrechtmatig handelen, kort geding leent zich niet voor nader onderzoek.


IEPT20170517, Rb Den Haag, FKP v Spirits

Geen ruimte voor heroverweging oordeel bevoegdheidsincident (IEPT20140514) over bevoegdheid rechtbank: kan alleen in hoger beroep worden bestreden. Beslissingen tot en met tussenarrest Hoge Raad in Rotterdamse procedure hebben kracht van gewijsde tussen FKP en Spirits International. Geen gezag van gewijsde tussen andere partijen in deze procedure. USSR was rechthebbende (eigenaar) van de merken, terwijl de VVO bevoegd was te handelen als ware zij eigenaar was van het aan haar toegewezen staatseigendom. VVO omgezet in FGUP en FGUP verkreeg de aan VVO verleende rechten tot beheer staatseigendommen. Geen transformatie van VVO naar VAO. Geen nietigheid overeenkomst tot verkoop merken tussen ZAO en Spirits International: sluiten overeenkomst met beschikkingsonbevoegde onvoldoende voor nietigheid. Beoordeling of verkrijging merken door ZAO en Spirits te goeder trouw was beoordeeld aan de hand van lex loci protectionis (per land waar bescherming merk wordt ingeroepen). Partijen mogen zich per land uit te laten over rechtsregels op verkrijging te goeder trouw van nationale merken. FKP mag zich uitlaten over grondslag per land voor gevorderde gebod om mee te werken aan wijziging tenaamstelling. Partijen mogen zich per land uitlaten over recht dat geldt voor verjaring gebod om mee te werken aan wijziging tenaamstelling. Spirits IntPro mag zich per betrokken land uitlaten over of zij zich op rechtsverwerking beroept t.a.v. gebod om mee te werken aan wijziging tenaamstelling en wat toepasselijk recht is. Partijen mogen zich uitlaten over nationaal recht m.b.t. verjaring en rechtsverwerking inbreukvorderingen en schadevorderingen. Partijen mogen zich uitlaten over nationaal recht m.b.t. verjaring en rechtsverwerking inbreukvorderingen en schadevorderingen. Regeling m.b.t. verkrijging te goeder trouw van Gemeenschapsmerk toegepast op verkrijging te goeder trouw Beneluxmerk. Vraag of Sprits International VO-Beneluxmerken te goeder trouw heeft verkregen beheerst door Nederlands recht.


IEPT20170517, HvJEU, EUIPO v Deluxe Entertainment

Gerecht EU  heeft  blijk gegeven van een onjuiste rechtsopvatting door te stellen dat de in de inschrijvingsaanvraag van het merk 'Deluxe' vermelde waren en diensten dermate van elkaar verschillen wat de aard, kenmerken, bestemming en verkoopwijze dat ze geen homogene categorie kunnen vormen waarvoor kamer van beroep een globale motivering kan hanteren in het kader van de absolute weigeringsgronden: voorbijgegaan aan de mogelijkheid dat alle betrokken waren en diensten, ondanks hun verschillen, een gemeenschappelijk kenmerk konden hebben dat indeling in een groep kon rechtvaardigen.

 

IEPT20170517, Rb Noord-Holland, Martinelli Luce v 4Udesigned

Inbreuk op auteursrecht Pipistrello lamp: verweer dat Pipistrello niet in Nederland beschermd kan zijn omdat deze in Italië niet voor bescherming in aanmerking komt, faalt op grond van non-discriminatiebeginsel, niet in geschil dat de lamp een naar Nederlands recht beschermd werk is en dat door 4Udesigned verkochte Pipi lamp inbreuk maakt. Martinelle Luce heeft ondanks onvoorwaardelijke onthoudingsverklaring belang bij vordering: vordering is meeromvattend dan verklaring. Optreden Martinelle Luce gerechtvaardigd ondanks feit dat slechts één inbreukmakende lamp is verkocht: uit aanprijzing volgt dat 4Udesigned zich er van bewust was dat de lamp een verveelvoudiging was. Inbreukverbod afgewezen: gebrek aan belang na onthoudingsverklaring. Schadevergoeding wegens afbreuk reputatie afgewezen: Martinelle Luce kan geen schadevergoeding én winstafdracht vorderen grondslag ontvallen nu lamp niet is verkocht aan consumenten. Winstafdracht wel toegewezen: op basis van één verkochte lamp vastgesteld op € 95.

 

IEPT20170517, Rb Midden-Nederland, Avrotros

Avrotros heeft onvoldoende gedaan om suggestie dat eiser is betrokken bij jihadisme tegen te gaan bij tonen beelden videoclip met daarin twee Syriëgangers in nieuwsitem EenVandaag: weliswaar getracht die suggestie te vermijden door juist de gezichten van de Syriëgangers te blurren maar de suggestie is naar verwachting bij niet te verwaarlozen groep toch gewekt. Gevorderde rectificatie wordt echter afgewezen: onduidelijk wat rectificatie nog kan betekenen na eerdere rectificatie door Avrotros en daarmee strokende publiciteit die eiser zelf heeft gezocht.


IEPT20170516, HvJEU, Advies Vrijhandelsovereenkomst EU en Singapore

Vrijhandelsovereenkomst tussen EU en Singapore valt niet geheel onder exclusieve bevoegdheid Unie.

 

IEPT20170516, Hof Arnhem-Leeuwarden, Gemeente Groningen

Juiste maatstaf toegepast bij vraag of Gemeente Groningen bevoegdheid tot verwijding kunstwerk heeft misbruikt: sprake van misbruik indien Gemeente gelet op onevenredigheid tussen belang bij verwijdering en belang bij behoud kunstwerk niet in redelijkheid tot verwijdering had kunnen besluiten, geen zwaarwegend belang bij verwijdering vereist. Ten onrechte voorbij gegaan aan betwisting onderhoudskosten kunstwerk onder motivering dat Gemeente op grond van kort geding vonnis in redelijkheid tot verwijdering kon overgaan: miskend dat bodemrechter niet is gebonden aan vonnis kortgedingrechter en dat executie kort geding voor risico Gemeente komt. Dit kan echter niet leiden tot vernietiging vonnis nu Gemeente gegronde redenen had om tot verwijdering over te gaan: aannemelijk dat herstelkosten kunstwerk de realisatiekosten op korte termijn zouden passeren, door kunstenaar genoemde belangen hebben beperkte strekking, kunstwerk heeft niet altijd goed gefunctioneerd, onderdelen kunstwerk behouden en aan kunstenaar aangeboden, geen sprake van onzorgvuldig handelen of onvoldoende rekening houden met belangen kunstenaar.

IEPT20170512, Rb Gelderland, Orga-Architect v Eco-Plus
Samenwerkingsovereenkomst ontbonden: uit feit dat gedaagden ter zitting hebben verklaard geen verdere samenwerking met eisers te wensen en dat zij geen nakoming verlangen blijkt dat gedaagden zich kennelijk bij ontbinding hebben neergelegd. Gedaagden moeten gebruik handels- en merknamen “ORGA bouw” staken: eisers voerden handelsnaam “ORGA” geruime tijd voor samenwerkingsovereenkomst, zijn rechthebbende op handelsnaam/merknamen “ORGA architect” en “ORGA bouw” en samenwerkingsovereenkomst bepaalt dat gedaagden na beëindiging overeenkomst handelsnaamgebruik moeten staken. Redelijkheid en billijkheid brengt mee dat gedaagden handelsnaam t/m 31 december 2017 mogen voeren: uit samenwerkingsovereenkomst vloeit voort dat bij beëindiging partijen moeten overleggen hoe zij precies uit elkaar gaan en eisers ter zitting aangegeven bereid te zijn gebruik “ORGA bouw” door gedaagden voor een bepaalde (korte) termijn toe te staan. Veroordelingen gelden enkel in verhouding tot [eiser sub 1]: geen geldige overdracht rechtsverhouding aan Orga-Architect doordat wederpartij niet schriftelijk in kennis is gesteld van overneming (6:159 BW). Toewijzen gevorderde betaling van aantal bedragen in dit kort geding te vergaand: gedaagden hebben belang bij opschorting betaling in verband met eventuele tegenvordering en spoedeisend belang en restitutierisico bij geldvorderingen niet onderbouwd.

IEPT20170512, Rb Den Haag, Philips v Ningbo
Verstekvonnis gemeenschapsmodelrechtinbreuk en auteursrechtinbreuk door onderneming gevestigd in China. Voorzieningenrechter bevoegd tot verstekverlening: sprake van spoedeisend belang en de dagvaarding heeft de gedaagde daadwerkelijk en tijdig bereikt. Voorzieningenrechter bevoegd om van vorderingen gebaseerd op het Gemeenschapsmodel kennis te nemen: de bevoegdheid strekt zich uit over gehele EU. Voor het verbod op inbreuk op auteursrechten geldt dat de voorzieningenrechter enkel voor Nederland bevoegd is: eiser onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het onaanvaardbaar is om in China een verbod voor de gehele EU te krijgen of waarom van Philips niet kan worden gevergd om in een relevante lidstaat een procedure aanhangig te maken. Het door Philips gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor, zodat het zal worden toegewezen, waarbij het verbod op inbreuk auteursrechten voor Nederland zal worden toegewezen.


IEPT20170512, Rb Den Haag, Biogen v Celltrion

Lat voor toewijzing voorziening ligt hoger dan wanneer er nog geen product op de markt zou zijn geweest: Biogen had voortvarender kunnen handelen. Kans te groot dat octrooi EP 313 voor behandeling chronische lymfatische leukemie ongeldig wordt bevonden in bodem- of oppositieprocedure om daarop verbod te baseren: weglating wekelijkse dosering uit aanvrage leidt tot toegevoegde materie. Vakman zou uit de aanvrage niet begrijpen dat de goede resultaten van Example 3 kunnen worden geëxtrapoleerd naar twee-wekelijkse of maandelijkse behandeling: dergelijke toedieningscycli zullen andere doseringen hebben en vakman zou niet begrijpen dat dergelijke behandeling nog effectief zou zijn.

 

IEPT20170512, Rb Amsterdam, Mediamaatjes

Website 925.nl kan zich beroepen op citaatrecht bij plaatsen reclameposter met daarop een door eiser gemaakte foto in artikel over lingeriemerk Sapph: beroep op citaatrecht vereist niet dat sprake is van serieuze media, foto is als onderdeel reclamecampagne Sapph rechtmatig openbaar gemaakt, poster maakt logisch en niet overheersend onderdeel uit van het artikel, gebrek aan naamsvermelding eiser kan 925.nl niet worden tegengeworpen nu de naam van eiser ontbreekt op de door Sapph gepubliceerde poster.

 

IEPT20170512, Rb Gelderland, Eredivisie v Café X

Café bij verstekvonnis veroordeeld voor auteursrechtinbreuk door tonen eredivisiewedstrijden zonder toestemming rechthebbenden: het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor.


IEPT20170511, Rb Den Haag, Ventraco v VWS

Onvoldoende aannemelijk dat Ventraco RheoFalt HP-AM heeft verhandeld, ondanks stellingen Ventraco in MvG: aannemelijker dat RheoFalt HP-AM door VIC is verhandeld. Geen vereenzelviging Ventraco met VIC: onvoldoende aannemelijk dat bestuurder [X] misbruik van identiteitsverschil tussen Ventraco en VIC heeft gemaakt en vereenzelviging niet de meest aangewezen vorm van redres VWS kan VIC ook in procedure betrekken, hetgeen reeds is gedaan. Reconventie: exhibitie m.b.t. RheoFalt HP-EM afgewezen: rechtmatig belang onvoldoende  onderbouwd. Inzage in bewijsmateriaal m.b.t. RheoFalt HP-AM toegewezen: redelijk vermoeden van inbreuk op EP 415. Geen aanwijzing onafhankelijke deskundigen of vertrouwelijkheidsregime.


IEPT20170511, HvJEU, Yoshida v EUIPO
Dat een teken sier- of fantasie-elementen bevat, sluit de toepassing van de weigeringsgrond van artikel 7(1) onder e), ii) UMeV (vorm of ander kenmerk noodzakelijk voor technische uitkomst) niet uit, voor zover deze elementen geen belangrijke rol spelen in de vorm van de betrokken waar waarvan alle wezenlijke kenmerken aan een technische functie moeten beantwoorden. Onderscheidend vermogen van een teken kan niet de toepassing van de weigeringsgrond van artikel 7(1) onder e), ii) UMeV beletten.

IEPT20170510, Rb Den Haag, MTA v CCC
Gebruik aanduiding “Meering” als handelsnaam CCC, althans de familienaam van haar vennoten niet in overeenstemming met eerlijke gebruiken in handel en nijverheid: CCC gebruikt de naam "J. Meering" op een manier die veel verder gaat dan nodig is om de familienaam aan te duiden. CCC kan zich niet beroepen op een ouder recht van plaatselijke betekenis: gebruik van "Meering" voor touringcars sinds 1996 gestaakt. Beroep CCC op rechtsverwerking slaagt niet: het gedogen van MTA van het gebruik van Meering op oldtimerbussen verhindert handhaving van MTA van haar merk op gewone touringcars niet. Teken “J. Meering” maakt inbreuk op Beneluxwoordmerk “MEERING”: verwarringsgevaar door gebruik voor zelfde diensten, visuele en auditieve overeenstemming en een groot onderscheidend vermogen. CCC heeft geen geldige reden om inbreukmakende domeinnamen geregistreerd te houden: handelsnaaminbreuk CCC is niet enkel "Meering", maar "Almere-Tours J. Meering", CCC is gevestigd in zelfde regio als MTA (Amsterdam) en één van de domeinnamen is identiek aan de handelsnaam van MTA. CCC maakt inbreuk op handelsnaam Meering Touringcars Amsterdam: handelsnaamrechten MTA zijn ouder.

IEPT20170510, Rb Midden-Nederland, Knijtijzer

Ontwerpen voor modulaire bouwsystemen komen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking: vormgeving naast technische en functionele keuzes ook op creatieve keuzes gebaseerd. Gedaagde dient zich te onthouden van gebruik handelsnaam die eiser en echtgenoot van gedaagde gebruikten voor samenwerking: alleen zij hebben het recht om te bepalen welke onderneming onder die handelsnaam mag worden gevoerd.

 

IEPT20170509, Rb Den Haag, Fatboy v Leen Bakker

Ex parte tegen ‘lounger’. Naar aanleiding van arrest Hof Den Haag van 20 juli 2016 geen reden om aan de geldigheid Gemeenschapsmodel LAMZAC te twijfelen: in grijsmaking genoemde oudere modellen ook in die procedure bij oordeel over geldigheid betrokken. Grijsmaking Leen Bakker maakt niet duidelijk in welke opzichten de ‘lounger’van gerekwestreerde afwijkt van de in het arrest van 20 juli 2016 als inbreukmakend beoordeelde “Kaisr V2”. Bevel vzgr binnen 24 uur na betekening elk inbreukmaken via website en winkels Leen Bakker in EU te staken en tevens bevel elke afbeelding van product van website en folder te verwijderen.

 

IEPT20170509, Rb Overijssel, Investeq
Geen inbreuk ‘sub a’ op woordmerk BRUUT door gebruik beeldmerk dat het woordelement bruut bevat: merken niet gelijk omdat uitroepteken en krul in beeldmerk zorgen voor duidelijke verschillen. Ook geen inbreuk ‘sub b’: merken stemmen weliswaar overeen maar het organiseren van enkele feesten in café onvoldoende om gebruik voor dezelfde of soortgelijke diensten (dansfeesten) aan te nemen en gevaar voor verwarring is bovendien onvoldoende aannemelijk gemaakt.  Beroep gedaagde op oudere rechten van plaatselijke betekenis in de zin van art. 2.23 lid 2 BVIE in reconventie afgewezen: niet gebleken van gebruik als onderscheidingsteken of handelsnaam daterend vóór merkaanvraag eisers. Geen inbreuk op handelsnaam Bruut Zwolle door gebruik handelsnamen Bruut en Bruut Concepts : gedaagde voerde handelsnamen eerder.

IEPT20170508, Rb Den Haag, Fort Oranje v De Staat
Minister Asscher hoeft uitlatingen over camping Fort Oranje niet te rectificeren: merendeel uitlatingen ziet niet op eisers zelf maar op misstanden op de camping, de uitlating die wel op eisers ziet, vindt voldoende steun in de feiten en is daarmee niet onrechtmatig.

 

IEPT20170503, Rb Den Haag, Fatboy v Blokker
Ex parte tegen “opblaasbare lounger”. Naar aanleiding van arrest hof Den Haag van 20 juli 2016 (IEPT20160720) geen reden om aan de geldigheid Gemeenschapsmodel LAMZAC te twijfelen: in grijsmaking genoemde oudere modellen ook in die procedure bij oordeel over geldigheid betrokken. Fatboy voldoende aannemelijk gemaakt dat Blokker inbreuk maakt op haar modelrechten: grijsmaking Blokker maakt niet duidelijk in welke opzichten de “opblaasbare lounger” van gerekwestreerde afwijkt van de in  IEPT20160720 als inbreukmakend beoordeelde “Kaisr V2”. Bevel om binnen 4 uur na betekening beschikking iedere verhandeling van inbreukmakend product te staken in EU, via website als winkelfilialen. Tevens een gebod om afbeeldingen product te verwijderen van website en folder.


IEPT20170503, Rb Den Haag, Ceraglass

Geen gezamenlijk pandrecht verzoeker en Va Banque op octrooien voor knikkers met een figuurtje: tekst van in geding gebrachte akte van verpanding vermeldt ter zake de verpanding aan (onder meer) Va Banque dat “de octrooien tevens [zijn] verpand aan [verzoeker]”, maar spreekt niet over gezamenlijk pand en geen gezamenlijke lening. Octrooien dienen aan verzoeker te worden toebedeeld voor bedrag van € 80.000: gelijk aan in veiling voor de octrooien geboden bedrag van € 80.000. Va Banque mag pandrecht een jaar lang niet gebruiken: er vanuit te gaan dat pandrecht teniet is gegaan door verjaring vorderingsrecht waartoe pandrecht tot zekerheid strekt. Registratie pandrecht MCM Holding moet ongedaan worden gemaakt: pandrecht verzoeker is hoger in rang.

 

IEPT20170503, Rb Den Haag, HDD

Verweer gedaagde dat Uniewoordmerken BODY PUMP en BODYPUMP onderscheidend vermogen hebben verloren afgewezen: rechtbank moet in afwezigheid reconventionele nietigheidsvordering uitgaan van geldigheid merken. Onderscheidend vermogen Bodypump-woordmerken gering: algemeenheid en (zekere) beschrijvendheid van de  onderdelen daarvan  onbestreden.  Overeenstemming tussen Bodypump-merken en teken Pump: PUMP is meest onderscheidende deel woordmerken nu BODY algemener en beschrijvend(er) is, auditieve en visuele overeenstemming door gelijkheid onderscheidende deel. Verwarringsgevaar tussen Bodypump-merken en teken Pump: naast aanzienlijke overeenstemming merk en teken is niet in geschil dat diensten identiek zijn. Onvoldoende onderbouwd dat Pump een generieke aanduiding is voor krachttraining in de zin van art. 12 lid 1 sub b en lid 2 UMVo.  Ook inbreuk op woordmerk SH’BAM door gebruik teken Sh’Beng: verwarringsgevaar door grote overeenstemming tussen merk en teken en identieke diensten.

 

IEPT20170503, Rb Den Haag, Levola v EFC

Smaak Heksenkaas kan niet worden aangemerkt als werk: vraag of auteursrecht op smaak mogelijk is naar analogie van HR  Lancôme/Kecofa (IEPT20060616) blijft onbeantwoord, onvoldoende weerlegd dat ingrediënten banale dan wel triviale ingrediënten zijn om toe te voegen aan roomkaas, onvoldoende onderbouwd dat combinatie van deze ingrediënten smaak oplevert die van creatieve keuzes getuigt.

 

IEPT20170503, Rb Amsterdam, Verweij v Giordano Enterprises

Onvoldoende aannemelijk dat Verweij vooropgezet plan had om Giordanio Enterprises in onderhandelingen te betrekken, met geen ander doel dan het normaal gebruik van Beneluxwoordmerk GIORDANO tegen te gaan: het is immers de Giordano-groep geweest die met de e-mail van [X] van 14 januari 2014 contact heeft gezocht met Verweij. Bewijslast normaal gebruik ex artikel 2.26(2) BVIE bij merkhouder gelegd: merkhouder heeft erkend dat zij geen gebruik van merk heeft gemaakt in fysieke winkels en dat er andere vormen van normaal gebruik zijn geweest. Geen normaal gebruik: geen op Benelux gerichte marketingactiviteiten ondernomen, gemiddelde jaaromzet van € 383,69 in Benelux te verwaarlozen in vergelijking met jaaromzet 2015 van €  609 miljoen van Giordano.


IEPT20170502, Hof Amsterdam, Mavic v Picnic

Afwijzing conservatoir derdenbeslag in zaak rond commercial Picnic met ‘lookalike’ Max Verstappen bekrachtigd: commercial duidelijk bedoeld als parodie op eerdere reclamecampagne van Jumbo waardoor het zeer de vraag is of appelanten beroep op portretrecht toekomt, gemiste omzet niet de juiste maatstaf voor vaststellen redelijke vergoeding nu betwijfeld wordt of Picnic ooit voor ‘echte’ Verstappen gekozen zou hebben en het Verstappen niet vrij staat om met concurrent van Jumbo in zee te gaan, omvang schade op grond van onrechtmatige daad onvoldoende onderbouwd, geen belang aangevoerd op grond waarvan aan twijfels omtrent toewijsbaarheid beroep portretrecht voorbij kan worden gegaan.

 

IEPT20170502, Hof Den Bosch, StudentDownUnder

Terecht geoordeeld dat boete is verschuldigd door gebruik foto: foto mocht volgens clausule in vaststellingsovereenkomst niet meer worden gebruikt. Geen reden voor matiging boete ondanks verwijderen foto en ontbreken van schade: boete bewust en met juridische hulp in vaststellingsovereenkomst opgenomen door twee professionele partijen.


IEPT20170501, Rb Midden-Nederland, AvroTros

Uitzending Tros Opgelicht?! over “de schurk van [woonplaats]” die ondernemingen zou oprichten en failliet laat gaan niet onrechtmatig: steun in feitenmateriaal. Niet in te zien waarom inkijk in persoonlijke leven eiser van belang zou zijn voor aan de kaak stellen zakelijke werkwijze eiser, maar maakt uitzending overall niet onrechtmatig.

 

IEPT20170501, Rb Den Haag, Secrid
Door gedaagde verkochte kaarthouders en wallets maken inbreuk op octrooi Secrid: inbreukanalyse EP ‘922 niet besteden, voldoende aannemelijk dat gedaagde de door Secrid onderzochte kaarthouder en wallet heeft verhandeld, onvoldoende onderbouwd dat alle kenmerken van de door gedaagde verkochte kaarthouders voldoen aan de stand van de techniek en daarom geen inbreuk maken. Ook sprake van inbreuk op modelrecht: geldigheid model noch inbreuk voldoende betwist. Sprake van ongeoorloofde vergelijkende reclame door uitingen over gelijkwaardigheid van de producten. 
 

IEPT20170501, Rb Amsterdam, Eredivisie v Café Oud-Noord

Amsterdams café bij verstekvonnis veroordeeld voor auteursrechtinbreuk door tonen eredivisiewedstrijden zonder toestemming rechthebbenden: het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor.