April 2019

Print this page

IEPT20190430, Hof Den Haag, NXP v Infineon

Benelux- en Uniewoordmerk MIFARE geldig: onvoldoende onderbouwd dat ‘Mifare’ een generieke aanduiding  is die elk onderscheidend vermogen mist. Infineon maakt inbreuk op deze merken door gebruik aanduiding teken ‘Mifare’ en ‘Mifare compatible’: geen sprake van toestemming voor gebruik, sprake van gebruik als merk,   gebruik Mifare om de bestemming van de waar aan te geven alleen toelaatbaar indien dit het enige middel is om het relevante publiek begrijpelijke en volledige informatie te verstrekken over de bestemming van de desbetreffende Infineon-chips en de informatie bovendien juist is,  gelet op de gemotiveerde betwisting door NXP is de dat als ‘Mifare compatible’ aangeduide chips met elke MIFARE kaartlezer kunnen communiceren, onvoldoende onderbouwd, ten overvloede opgemerkt dat er in de praktijk andere middelen zijn om het publiek begrijpelijke en volledige informatie te verstrekken over de bestemming van de chips. Sprake van ongeoorloofde vergelijkende door producten te vergelijken met alle MIFARE (compatible) producten waarbij laatstgenoemde als inferieur en/of onveilig worden afgeschilderd: stelling dat mededelingen juist zijn onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20190430, Hof Amsterdam, Powned v Onno Hoes

Powned heeft niet onrechtmatig gehandeld door openbaar maken heimelijk gemaakte opnamen: geïntimeerde is aan te merken als publiek figuur, Powned had gelet op gedrag geïntimeerde voldoende aanleiding om nader onderzoek te verrichten met gebruikmaking heimelijke opnamen, uitzenden fragment dient publieke belang, geen sprake van misleidende montage. 

 

IEPT20190430, Hof Den Haag, LB11 v Hennessy

Merkrechten van Hennessy c.s. met betrekking tot in juli 2016 geleverde waren uitgeput: door de Hennessy-producten in Rotterdam onder T2 te leveren heeft  Hennessy c.s. de betreffende waren in de EER in de handel gebracht. Door Hennessy c.s. overgelegde prijslijsten maken - ongeacht verwachting dat deze buiten de EU in de handel zouden worden gebracht - onvoldoende aannemelijk dat LB11 inbreuk maakt op de Hennessymerken door niet-uitgeputte Hennessy-producten anders dan op Tl op voorraad te houden: als uitgangspunt geldt dat het aan degene die zich op uitputting beroept is om per exemplaar van de vermeend inbreukmakende producten aan te tonen dat de daarop betrekking hebbende merkrechten zijn uitgeput, in casu zijn geen concrete producten waarvan uitputting kan worden onderzocht/aangetoond. LB11 in de gelegenheid gesteld bij akte een inhoudelijke reactie te geven op de op de laatst mogelijke dag ingediende productie van Hennessy c.s. waarin facturen worden overgelegd waaruit inbreuk zou blijken: partijdebat heeft zich onvoldoende uitgekristalliseerd. Vertrouwelijkheidsregime Hof merkt de voor uitputting noodzakelijke informatie omtrent de herkomst van de Hennessy-producten als vertrouwelijk aan en en verbiedt Hennessy op de voet van artikel 1019ib Rv deze informatie te gebruiken of openbaar te maken. Beperkt de toegang daartoe tot (i) één door Hennessy c.s. tezamen aan te wijzen medewerker (een bestuurder, personeelslid, of vaste accountant), en (ii) één door Hennessy c.s. tezamen aan te wijzen advocaat, die deze informatie uiteraard niet aan anderen mogen openbaren, in dier voege dat (deze personen namens )Hennessy c.s. aan anderen dan degenen die tot het gelimiteerd aantal personen behoren slechts een versie van bedoelde stukken ter beschikking mag stellen, waarin de delen die het bedrijfsgeheim bevatten zijn geschrapt of zodanig zijn bewerkt dat deze onleesbaar zijn.

 

IEPT20190430, Rb Overijssel, Consens-us

Geen sprake van onrechtmatige concurrentie door gedaagde die na beëindiging samenwerking met eiser binnen vof klanten mailde dat hij onder een andere naam verder gaat: gedaagde heeft aanmerkelijk bedrag betaald aan voormalige vof voor gebruik van het klantenbestand, onbetwist dat klantenbestand ook eigen klanten van gedaagde betrof welke hij op de hoogte wilde stellen wegens beloofde garantie.

 

 

IEPT20190425, Gerecht Sint Maarten, Jordan Village v Sasha Management

Vordering tot gestaakt houden van het gebruik van de handelsnaam “Jordan Village Agency” toegewezen: gelet op overlap bij partijen in activiteiten en werkgebied zou dit tot verwarring kunnen leiden bij het publiek. Vordering tot gestaakt houden van het gebruik van de handelsnaam “Jordan Village" afgewezen: “Jordan Village” is de benaming is voor de wijk, waarin de appartementen zich bevinden waarop de bemiddeling van partijen ziet, woorden “Jordan Village” zijn louter beschrijvend.

 

IEPT20190425, Rb Amsterdam, Quote

Quote hoeft artikel over Eerste Kamerlid VVD niet te rectificeren: zij moet zich als publiek figuur meer laten welgevallen dan een burger als private persoon, debat over de integriteit van volksvertegenwoordigers en over mogelijke belangenverstrengeling is actueel, artikel vindt voldoende steun in de feiten, kans op wederhoor geboden, gebruikte termen als ‘schimmig zakendoen’, ‘een ingewikkelde kluwen van tien BV’s’ en ‘dubbele petten’ overschrijden de grenzen van het betamelijke niet. 

 

IEPT20190425, Rb Amsterdam, Pet Bedding v Joris No Smell

Geen dwangsommen verbeurd door logo van Konijn niet tijdig van Facebookpagina te verwijderen: door direct actie te ondernemen tot verwijderen van Facebookpagina voldoende ingespannen om aan het vonnis te voldoen. Geen dwangsommen verbeurd door wervend verhaal over nieuw product aan rectificatietekst toe te voegen: rectificatie niet ontkracht. € 25.000 aan dwangsommen verbeurd door niet volledig voldoen aan rectificatieplicht: ten aanzien van 4 afnemers is onvoldoende gebleken dat aan vonnis is voldaan. € 25.000 aan dwangsommen verbeurd door niet te voldoen aan bevel inzake e-mailadres. Pet Bedding in reconventie bevolen gebruik afbeelding dierenfamilie te staken.

 

IEPT20190424, Rb Oost-Brabant, Planit v G.T.A.

Inbreuk op software Planit door deze eenmalig te verveelvoudigen: software eenmaal geïnstalleerd op een gevirtualiseerde server en toegankelijk via drie computers. Download installatie cd/dvd Vero Software met installatieinstructies op NAS-disk betreft geen (seperate) verveelvoudiging. Geen aanvullende verveelvoudigingen: meldingen vanuit beveiligingsmechanisme betreffen installatie van Edgecam, waarover G.T.A. reeds is aangeschreven en waarover partijen reeds een regeling hebben getroffen. Stelling dat slechts enkele modules zijn gebruikt en niet de hele software verworpen: onvoldoende betwist dat gebruik gekraakte versie software niet kan worden beperkt door Planit licentiemanager en dus toegang tot volledige versie bevat. Geen beroep op artikel 45j Aw (verveelvoudiging door rechtmatige verkrijger): G.T.A. is geen rechtmatige verkrijger van de volledige software, maar enkel van een aantal modules. Geen bestuurdersaansprakelijkheid [gedaagde sub 4]: onvoldoende eigen betrokkenheid bij inbreuk en geen persoonlijk ernstig verwijt. Schade omvat geen onderhoudsvergoedingen die Planit zou hebben ontvangen bij normaal gebruik: in de aard van auteursrechtinbreuk is gelegen dat er geen onderhoudswerkzaamheden zijn verricht. Schadevergoeding ten hoogte van gebruikelijke licentievergoeding van € 476.003 toegewezen: bedragen onvoldoende betwist met stelling dat door Planit overgelegde bedragen inzake gebruikelijke licentievergoeding niet gecontroleerd kunnen worden. Gestelde reputatieschade en schade in verband met verlies van exclusiviteit en exploitatiemogelijkheden onvoldoende onderbouwd. Onderzoekskosten van € 5.000 onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20190424, Rb Den Haag, ASSIA v KPN

Voeging Nokia in VRO-octrooizaak toegewezen: belang om te voegen in de hoofdzaak voldoende aannemelijk (inbreukvordering gaat o.m. om specifiek product Nokia), geen verweer Assia en KPN. VRO-beschikking zo veel mogelijk van toepassing op Nokia.

 

 IEPT20190419, HR, HP v Digital Revolution

Geheugeneenheid uit de stand van de techniek die zodanig is geconfigureerd dat geen aanpassing nodig is om nadien geclaimde werkwijze uit te voeren is ‘aangepast’ om relevante stappen/functies uit te voeren. Geen onjuiste rechtsopvatting dat voor nieuwheid niet relevant is dat Paulsen werkwijze afwijkt van in EP 617 beschreven werkwijze: elke volgens conclusie 1 geconfigureerde (‘aangepaste’) geheugeneenheid (ook die van Paulsen) kan immers de onder bescherming gestelde werkwijze uitvoeren, mits de printer is voorzien van software, althans een template, die communicatie tussen printer en cartridge-geheugen mogelijk maakt. Hof vrij om alleen inventiviteit van eerste hulpverzoek te onderzoeken, maar heeft ook nieuwheid onderzocht. Oordeel hof dat in tweede hulpverzoek tweede foutdetectiecode af-fabriek wordt berekend niet onbegrijpelijk. Nationale rechter dient in nietigheidsprocedure hulpverzoek aan artikel 84 EOV te toetsen: rechter vervult rol van verlenende instantie, wijziging van octrooi dat door hulpverzoek wordt gewijzigd is niet in verleningsfase aan daarvoor geldende voorwaarden getoetst, ook in oppositieprocedure bij EOB wordt gewijzigde conclusie aan artikel 84 EOV getoetst, andere verdragslanden ook van oordeel dat toetsing aan artikel 84 EOV mogelijk is. Geen onjuiste rechtsopvatting dat aanbieden van niet-inbreukmakende cartridges niet indirect inbreuk maakt op conclusie 7: geen ontneming van eigendom, nu software van de printer gebruik van cartridges DR mogelijk maakt en voor gebruik van die software licentie is verleend. 

 

IEPT20190419, Rb Den Haag, Secrid

CGIW en [J] dienen inbreuk op octrooi-, model- en auteursrecht van Secrid alsmede onrechtmatig handelen door het aanbieden en verhandelen van de New-Bring kaarthouders te staken: verstek verleend tegen CGIW, betwisting betrokkenheid [J] verworpen op basis van website- account- en KvK-gegevens.

 

IEPT20190418, Rb Amsterdam, Eredivisie

Auteursrechtinbreuk door Eredivisiewedstrijden zonder zakelijke licentie in café te vertonen. 1019h Rv proceskostenveroordeling verminderd met € 475,39 wegens onduidelijkheid over pro forma nota en € 150, omdat de zitting geen uur maar een half uur heeft geduurd: € 3.473,09.

 

IEPT20190417, Rb Limburg, Gemeente Kerkrade

Gemeente Kerkrade heeft onrechtmatig gehandeld door beelden openbaar te maken waarop te zien is hoe journalist zich begeeft in de gang bij een vergaderzaal waar een besloten raadsvergadering plaatsvond: gelet op eerdere berichtgeving is ondanks ‘geblurd’ gezicht voor een ieder die de burgemeestersbenoeming in Kerkrade volgde duidelijk dat het om eiser gaat, nu geen van de door de gemeente aangevoerde rechtvaardigingsgronden slaagt kan slechts worden geconcludeerd dat de gemeente door de publicatie van de camerabeelden eigenrichting heeft gepleegd.

 

IEPT20190416, GHvJ, Amalo v Galeras

Woordmerk MOPA MOPA uitsluitend beschrijvend: ziet op traditionele techniek van kunstvervaardiging waarvan aanduiding zonder toevoeging niet door merkenrecht behoort te worden gemonopoliseerd.

 

IEPT20190416, Hof Den Haag, Philips v Wiko

Uitvinding volgens EP 511 ziet op tijdelijke uitzondering op conventionele besturingsschema met doel om oplossing te bieden voor (tijdelijke) problemen die zich daarbij voordoen. 2e hulpverzoek duidelijk (art. 84 EOV): gemiddelde vakman zal begrijpen dat met “lower power level” wordt verwezen naar zendvermogen ná toepassing eerste criterium voor verlagen zendvermogen en vóór toepassing tweede criterium voor het verhogen van het zendvermogen. Tweede hulpverzoek nieuw in licht van 3GPP2-standaard: openbaart niet dat verlaging zendvermogen plaatsvindt binnen een frame (“the predetermined time period”) onder het tijdelijk loslaten van geldend offset, zoals Wiko stelt. Ook als lezing Wiko wordt gevolg worden niet alle kenmerken conclusie 1 van 2e hulpverzoek in 3GPP2-standaard “direct en ondubbelzinnig” geopenbaard: lezing van Wiko is realistisch alternatief. Rulnick, US 214 en Philips-voorstel niet nieuwheidsschadelijk. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met algemene vakkennis: niet inzichtelijk gemaakt op grond waarvan gemiddelde vakman, uitgaande van 3GPP2-standaard – die bij bereiken van bepaalde limiet verlaging van zendvermogen alleen op framebasis openbaart – tot oplossing volgens het octrooi (verlaging en verhoging zendvermogen binnen een frame) zou komen. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met US 821: uitvoeringsvariant waarop Wiko zich beroept niet nawerkbaar omschreven. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met Rulnick: Rulnick bevat geen framestructuur en evenmin eerste en tweede criteria om datazendvermogen in afwijking van het reguliere vermogensbesturingsschema aan te passen. Inventiviteitsaanval op grond van enkel Rulnick in strijd met twee-conclusieregel: nietigheidsgrond had reeds bij MvA moeten worden ingeroepen. Inventiviteitsaanval op grond van algemene vakkennis faalt. Wiko maakt inbreuk op conclusie 1 2e hulpverzoek: geïncorporeerd in HSUPA-protocol, UMTS-standaard, Wiko brengt in NL telefoons op de markt die hieraan voldoen. Zaak aangehouden, aangezien partijen nog gaan pleiten over Frand-verweer.

 

IEPT20190416, Hof Den Haag, Google

Berichten over het verrichten van betaalde werkzaamheden ten behoeve van zelf opgerichte goede doelen van appelanten hoeven niet te worden verwijderd uit zoekresultaten Google nu sprake is van bijzondere redenen waarin inmenging in hun grondrechten wordt gerechtvaardigd door belang publiek bij informatie en belang Google bij aanbieden daarvan: appelanten spelen rol in het openbare leven, publiek heeft belang bij informatie over appelanten die relevant kan zijn voor de beoordeling van hun professionele integriteit, aangenomen dat informatie waarnaar de zoekresultaten verwijzen in de kern juist is, bronnen waarnaar zoekresultaten verwijzen spelen belangrijke rol in het maatschappelijk debat, feit dat de gewraakte zoekresultaten schadelijk zijn voor de reputatie van appelanten is in dit geval onvoldoende om hun belang te laten prevaleren.

 

IEPT20190412, Rb Amsterdam, NewFysic v NewFigure

Niet vast komen te staan dat NewFigure zich op door NewFysic genoemde data in 2018 van naam “NewFysic” heeft bediend. Laten voortbestaan van vermelding op Webwiki van woord NewFysic als keyword niet in strijd met verbod op gebruik van die naam uit onthoudingsverklaring: gebruik vereist actieve handeling. Niet onderbouwd dat Newfysic rechten op contractuele boete op grond van onthoudingsverklaring uit 2010 heeft laten varen bij sluiten verklaring uit 2015. NewFigure moet wegens schending onthoudingsverklaring door gebruik naam “NewFysic” in Google advertentie boete betalen aan Newfysic. Geen matiging boete wegens bewust laten oplopen boete: termijn van drie weken voordat wordt gereageerd op advertentie op zich niet disproportioneel lang, NewFysic moest onderzoeken of NewFigure of een van haar franchisenemers verantwoordelijk was voor advertentie. NewFysic heeft geen belang bij veroordeling tot naleving onthoudingsverklaring: NewFigure dient onthoudingsverklaringen die nog van kracht zijn na te komen, boete al voldaan op grond van vonnis vzgr. Door NewFysic gevorderde schadevergoeding onvoldoende onderbouwd. NewFysic moet domeinnaam newfigure.nl overdragen aan NewFigure: geen gronden aangevoerd om anders te oordelen dan WIPO geschillenbeslechter. Geen schadevergoeding wegens doorlinken www.newfigure.nl naar website NewFysic: mogelijkheid van schade onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20190412, Rb Amsterdam, PVH v Facebook
Facebook Ierland veroordeelt om € 730.000,- aan verbeurde dwangsommen aan PVH te voldoen. De conclusie dat PVH terecht heeft gesteld dat Facebook Ierland vanaf 8 januari 2019 tot aan 22 maart 2019 (een periode van 73 dagen) niet (volledig) aan de veroordelingen heeft voldaan en dus een bedrag van 73 x € 10.000,- = € 730.000,- aan dwangsommen heeft verbeurd. Facebook Nederland heeft geen dwangsommen verbeurd – noodtoestand – opgheffing veroordeling. Facebook Nederland  kan niet voldoen aan de uitgesproken veroordeling, omdat zij daarvoor niet is geautoriseerd en tenuitvoerlegging van het vonnis dan ook zou leiden tot een noodtoestand

 

IEPT20190411, Rb Noord-Nederland, Abbott v HH

Rechtbank kan niet bevelen WhatsApp-berichten over te leggen: op grond van artikel 22 Rv kan de rechtbank alleen partijen bevelen stellingen toe te lichten en niet getuigen 

 

 IEPT20190411, HvJEU, ÖKO-Test Verlag v Dr. Rudolf Liebe

Houder van een ‘testlabel’-merk (voor consumenteninformatie en –advies) kan zich op grond van artikel 9(1)(a) en (b) (oud) GMeV en artikel 5(1)(a) en (b) Mrl 2008 niet verzetten tegen derde die teken aanbrengt op waren die niet soortgelijk zijn aan de ingeschreven waren of diensten. Voor “bekendheid” van een merk volstaat dat aanmerkelijk deel publiek het teken kent: vereiste van bekendheid mag niet zo worden opgevat dat publiek op de hoogte moet zijn van het feit dat het teken als merk is ingeschreven. Houder van een bekend ‘testlabel’ merk (voor consumenteninformatie en –advies) kan zich op grond van artikel 9(1)(c) (oud) GMeV en artikel 5(2) Mrl 2008 verzetten tegen derde die overeenstemmend teken aanbrengt op niet-soortgelijke waren indien daardoor ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van dat merk en er geen “geldige reden” is voor het aanbrengen van dat teken.

 

IEPT20190410, Rb Den Haag, Nutrition v Noba

Conclusie 1 van EP 371 niet inventief in licht van WO 928: concentratie vetzuren in voorbeeld 1 uit WO 928 bedraagt (afgerond) 1700 ppm hetgeen valt binnen deelkenmerk 3 van conclusie 1 van EP 371 (300-3000 ppm), vakman zou vanuit voorbeeld 1 zonder meer als één van de eerste varianten kiezen voor (ongeveer) gelijke verhouding van de twee vetzuren (deelkenmerk 2). Gehele octrooi niet inventief: inventiviteit onderconclusies niet betwist.

 

IEPT20190410, Rb Den Haag, Sea You v Sea You Hotel Noordwijk

Eiseres voert handelsnaam “Sea You” en niet enkel “Sea You Panorama Restaurant” en “Panorama Restaurant Sea You”: blijkt uit domeinnaam, e-mailadres, website en gevel van pand waar restaurant gevestigd is. Handelsnaam “Sea You” niet uitsluitend beschrijvend: geen gebruikelijke aanduiding voor onderneming die zich toelegt op horecavoorzieningen aan de zee. Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Sea You” en “Sea You Hotel Noordwijk”: uiteenlopende aard van de diensten (restaurant v hotel, waar niet-gasten geen drankje of lunch/diner kunnen nuttigen), hoewel partijen op het internet actief zijn met gelijkende handelsnamen zou potentiële klant na bestudering website zien dat ene onderneming restaurant betreft en andere onderneming hotel. Geen merkdepot te kwader trouw: enkele weten of behoren te weten van eerdere merk/handelsnaam onvoldoende, niet gebleken dat gedaagden die merk voor hoteldiensten hebben gedeponeerd eisers wilden beletten haar handelsnaam te voeren, terwijl geen sprake is van verwarring. Artikel 1019h Rv proceskosten, incl. success fee conform indicatietarief normale bodemzaak van max € 17.500 toegewezen.

 

IEPT20190410, Rb Midden-Nederland, Hollandse Hoogte

€ 173,44 voor plaatsen foto zonder toestemming en naamsvermelding op website: gebaseerd op tarievenlijst 2015 Stichting Foto Anoniem voor één maand voor het kleinste formaat, korting van 25% wegens plaatsing op dieperliggend niveau website, opslag van 25% wegens ontbreken naamsvermelding. € 35 voor opsporing / onderzoek naar auteursrechtinbreuk. Proceskosten volgens liquidatietarief: eenvoudige inbreukkwestie met beperkt feitencomplex zonder uitgebreid inhoudelijk verweer.

 

IEPT20190410, Rb Midden-Nederland, Rainbow

Of sprake is van auteursrechtinbreuk op software kan nog niet worden vastgesteld: Rb gaat ervan uit dat alle verrichte (onderhouds)werkzaamheden uit de lijst met werkzaamheden een verveelvoudiging inhielden, niet duidelijk wat de door [verweerster sub 1] verrichte werkzaamheden aan de [afkorting softwareproduct 1]-software precies inhouden. Verweersters moeten akte nemen en gedetailleerde toelichting geven over verrichte werkzaamheden in kader van artikel 45j Aw. Gelet op vonnis 22 maart 2017 is door verweersters verstuurde brief aan oude klanten [handelsnaam] onrechtmatig. Rainbow kan in deze procedure alsnog vordering tot schadevergoeding instellen als gevolg van onrechtmatige brief: in civiele procedure geen beginsel dat niet 2x over dezelfde kwestie mag worden geprocedeerd en in eerdere procedure gevorderde rectificatie geldt niet als schadevergoeding. [verweerster sub 2] niet aansprakelijk voor eventuele auteursrechtinbreuk: heeft als holdingmaatschappij geen werkzaamheden uitgevoerd aan de software en geen bestuurdersaansprakelijkheid. In licht van verweer gedaagden onvoldoende onderbouwd dat er onvoldoende rectificatiebrieven verstuurd zijn. Verweersters hebben voldaan aan rapportageplicht uit vonnis 22 maart 2017 door aan letterlijke tekst veroordeling te voldoen: geen ruimte voor ruimere uitleg veroordeling aangezien daaruit zonder meer duidelijk moet zijn welke acties moeten worden ondernomen om verbeuren dwangsommen te voorkomen. Verweersters hebben voldaan aan eis om op objectief verifieerbare wijze inzichtelijk te maken of lijst van werkzaamheden klopt: dictum voor tweeërlei uitleg vatbaar, waardoor verificatie bewijsstukken door accountant voldoet aan veroordeling, verweerders hebben zo voldaan aan doel veroordeling.

 

IEPT20190410, HvJEU, The Green Effort v EUIPO

Gerecht heeft geen blijk gegeven van onjuiste rechtsopvatting door te oordelen dat termijn voor het instellen beroep was verstreken: artikel 4 lid 4 van het besluit betreffende elektronische mededelingen van en aan het Bureau moet aldus worden uitgelegd dat een kennisgeving zal worden geacht te hebben plaatsgevonden op de vijfde kalenderdag na de dag waarop het EUIPO het document in de inbox van de gebruiker heeft geplaatst, tenzij de daadwerkelijke datum van kennisgeving precies kan worden vastgesteld op een andere dag binnen die periode.

 

IEPT20190410, Rb Amsterdam, Zonamo

Verstekvonnis waarin is geoordeeld dat Zonamo exploitatie single ‘Lauw’ van Boef moet staken, vernietigd: onvoldoende onderbouwd dat vergoeding van € 1.500 en 2% van de royalty’s die [Y] heeft aangeboden gekregen voor zingen intro en outro niet is aan te merken als een redelijke vergoeding voor zijn beperkte bijdrage voor de periode tot juli 2017, niet bestreden dat [Y] na die periode is aangesloten bij Buma/Stemra en dat die tegen betaling toestemming hebben verleend. Geen inbreuk op persoonlijkheidsrecht door naam [Y] niet in de titel op te nemen: opname in de titel van het werk niet zonder meer als enige redelijke vorm van naamsvermelding ex artikel 25 Aw te beschouwen, in redelijke mate aan naamsvermelding gedaan.

 

IEPT20190409, Hof Amsterdam, Telegraaf

Onvoldoende onderbouwd welke in het bestreden vonnis weergegeven feiten onjuist dan wel onvolledig zijn: het hof neemt de door de rechtbank vermelde feiten als uitgangspunt voor overige grieven. Uitingen waarbij de woning van appellant is afgebeeld niet onrechtmatig: niet weersproken dat geen van geïntimeerden betrokkenheid heeft gehad bij het maken van de foto van het woonhuis van appellant. Het hof deelt het oordeel van de rechtbank dat geen van de andere publicaties en twitterberichten onrechtmatig zijn: de uitingen vallen binnen de grenzen van de uitingsvrijheid, vinden voldoende steun in de feiten c.q. onrechtmatigheid onvoldoende toegelicht door appellant.

IEPT20190405, Rb Midden-Nederland, Foodfoto

Culinaire foto auteursrechtelijk beschermd: creatieve keuzes door gekozen compositie, achtergrond, belichting, hoek en uitsnede. Vordering tot betaling van schadevergoeding wegens auteursrechtinbreuk afgewezen: onvoldoende feiten en omstandigheden aangevoerd waaruit blijkt dat eiseres als niet-exclusieve licentieneemster schade heeft geleden, uit niets blijkt dat gedaagde desgevraagd geen licentie zou hebben gekregen van auteursrechthebbende [A] en niet aangevoerd dat gedaagde licentie bij eiseres zou hebben afgenomen.

 

IEPT20190405, HR, Brein v NSE

Hoge Raad stelt prejudiciële vragen in geschil tussen Brein en usenetprovider NSE nu gerede twijfel bestaat of NSE mededeling aan het publiek heeft verricht: enerzijds geldt dat het hof heeft geoordeeld dat de diensten van NSE een louter technisch, automatisch en passief karakter hebben waardoor niet is uit te sluiten dat NSE slechts faciliteiten ter beschikking heeft gesteld als bedoeld in punt 27 van de considerans van de Auteursrechtrichtlijn, anderzijds geldt dat door tussenkomst van NSE beschermde werken ter beschikking zijn gesteld aan het publiek zonder toestemming van de rechthebbenden nu NSE heeft gefaciliteerd dat deze werken met behulp van een door NSE aangeboden zoekfunctie en aan de hand van een overzicht van nieuwsgroepen en/of een uniek message-id eenvoudig konden worden gevonden en gedownload door de gebruikers van het platform.

 

IEPT20190403, Rb Zeeland-West-Brabant, Buma Stemra v Younique

Younique maakt met haar MIDI-bestanden inbreuk op Buma/Stemra repertoire: totaalindruk verschilt niet of nauwelijks van nagebootste werk,  arbeid die arrangeur van Younique verricht bepaald door technische beperkingen van MIDI en levert geen werk op. Rb voornemens Geschillencommissie Auteursrechten om advies over billijkheid Buma/Stemra tarief voor openbaarmaken MIDI-bestanden te vragen.

 

IEPT20190403, Rb Rotterdam, Huize Ten Donk v Het Huys Ten Donck

Merken van Het Huys Ten Donck niet normaal gebruikt voor medische diensten (klasse 44): aanbieden van leerwerkplekken is geen medische dienstverlening, voorbereidingshandelingen voor realisatie van zorgwoningen kwalificeren niet als medische dienstverlening. Handelsnaam “Huize ten Donk” maakt geen inbreuk op handelsnaam “Het Huys Ten Donck”: verschillende aard ondernemingen (Huize ten Donk biedt bij haar woningen ook medische dienstverlening, waarvan bij Het Huys Ten Donck geen sprake is). Geen rechtsverwerking Het Huys Ten Donck: geen sprake van gedogen merk Huize Ten Donk gedurende gestelde periode van vijf jaar (artikel 2:24 BVIE), geen sprake van gedogen handelsnaam Huize Ten Donk gedurende gestelde periode van vijf jaar (op basis van gestelde reflexwerking art. 2.24 BVIE / 54 GMeV). “Huize ten Donk” maakt geen inbreuk ex artikel 2.20 (1)(c) BVIE op woordmerk “Donk”: toevoeging “Huize” zorgt voor geheel andere totaalindruk. “Huize ten Donk” maakt inbreuk ex artikel 2.20 (1)(c) BVIE op merken  “Het Huys Ten Donck”: m.b.t. beeldmerk geoordeeld dat visuele gelijkenis vrij gering is, maar ten aanzien van woordmerk groter, auditief en fonetisch zijn merken en teken nagenoeg gelijk, in mindere mate begripsmatige overeenstemming doordat merk en teken zien op huis op een “donck”, maar spelling merk en teken anders is, gestelde verwarring die vooral wordt veroorzaakt door auditieve en fonetische gelijkenis relevant, met name door zeer sterke auditieve en fonetische gelijkenis sprake van vereiste verband, sprake van meeliften op naamsbekendheid Het Huys Ten Donck en afbreuk aan onderscheidend vermogen daarvan.

 

IEPT20190403, Rb Midden-Nederland, ANP

€ 310,31 (€ 248,25 voor inbreuk + € 62,06 voor ontbreken naamsvermelding) op website gedaagde: berekening uitgaande van gemiddelde van tarieven Stichting Foto Anoniem voor foto gebruik foto in verschillende pixelmaten voor plaatsing van één week tot één maand op Nederlandstalige website met .nl domeinnaam niet weersproken, kantonrechter acht opslag van 25% (€ 62,06) voor ontbreken naamsvermelding redelijk. Proceskosten volgens liquidatietarief.

 

IEPT20190403, Rb Den Haag, Tribu v Borek

Natal Alu-stoel auteursrechtelijk beschermd: ontwerper heeft aan het al bestaande principe van een stoel met een frame met U-vormen en een zwevende zitschelp een persoonlijke noot gegeven. Collin-stoel maakt hierop inbreuk: genoemde verschillen tussen beide stoelen vallen zodanig weg in strakke lijnenspel van frame en zitschelp dat niet gesproken kan worden van een andere totaalindruk.

 

IEPT20190402, Hof Arnhem-Leeuwarden, Geheimhoudingsbeding

Geen sprake van overtreding geheimhoudingsbeding door werkneemster die bestanden van werkgever kopieerde naar haar eigen usb-stick: geheimhoudingsbeding bevat alleen een gebod tot geheimhouding, met het enkele bewaren op een usb-stick wordt geen geheim geschonden.

 

IEPT20190402, Hof Den Bosch, Vertaler zonder Auteursrecht

Comparitie van partijen gelast met oog op inwinnen nadere inlichtingen en onderzoeken schikking: de grieven stellen kwesties aan de orde waarover het hof, bij gebreke van voldoende informatie, nog geen eindoordeel kan geven.