Augustus 2019

Print this page

IEPT20190830, HR, NZO v Alpro

Geen onjuiste rechtsopvatting hof dat het gebruik van voorbehouden zuivelbenaming enkel voor sojaproducten verboden is: hangt af of met gebruik van voorbehouden zuivelbenaming wordt aangegeven, geïmpliceerd of gesuggereerd dat het betrokken product een zuivelproduct is, welk antwoord op zijn beurt afhangt van de omstandigheden van het geval. Klacht NZO dat oordeel hof dat ‘zuivel’ zelf geen voorbehouden benaming is onjuist is, faalt: zuivel is een soortnaam en geen aanduiding voor een specifiek product. Alpro handelt met het gebruik van de benamingen 'mild', 'zacht' en 'romig' op de verpakking niet in strijd met punt III.6 Verordening 1308/2013.

 

IEPT20190827, Hof Den Haag, Icos v Teva

EP 181 voor behandeling erectiestoornissen niet inventief ten opzichte van Daugan-publicatie. Verschilmaatregel EP 181 met Daugan: de geopenbaarde eenheidsdosering van 1-5 mg met een maximale dosis van 5 mg tadalafil per dag. Objectief technisch probleem: het vaststellen van een geschikte / optimale dosering van tadalafil voor de behandeling van erectiele disfunctie: vakman zal altijd streven naar dosis die zo werkzaam mogelijk is maar zo min mogelijk bijwerkingen oplevert, waardoor dit streven in objectief technische probleem moet worden meegelezen. Vakman zou op grond van Daugan gemotiveerd zijn om onderzoek te doen naar geschikte dosering voor tadalafil, waarmee hij veelbelovend Viagra-alternatief zou kunnen ontwikkelen: Daugan openbaart dat tadalafil zeer krachtige en selectieve PDE5-remmer is die geschikt is voor geneesmiddel voor behandeling erectiele disfunctie bij een mens. Vakman zou een zodanige verwachting van succes hebben om een geschikte formulering voor tadalafil te vinden dat hij de onderzoeken in gang zou zetten. Conclusie 10 (en overige conclusies, waarvan inventiviteit niet is verdedigd) niet inventief, nu is voldaan aan several steps benadering EOB: enkele onvoorspelbaarheid van het te verkrijgen resultaat maakt resultaat dat wordt verkregen door middel van een standaard onderzoek waarbij geen enkele inventieve stap wordt gezet niet inventief.

 

IEPT20190830, Rb Den Haag, Salam

Geen spoedeisend belang door gebrek aan voortvarend optreden tegen auteursrechtinbreuk op SALAM-logo:  voldoende aannemelijk dat eiser op de hoogte was van de door hem gestelde inbreuk. Merkinbreuk onvoldoende aannemelijk gemaakt: niet weersproken dat er onvoldoende overeenstemming is tussen merk en teken en geen sprake van gelijke waren of diensten.

 

IEPT20190828, Rb Midden-Nederland, Edel Collecties

Edel Collecties maakt met het dubbelportret van het koningspaar op de Italië munt en de Portugal munt geen inbreuk op auteursrecht Aruba munt van medailleur K.: door K. genoemde kenmerkende elementen van het ontwerp van de Aruba munt zijn niet één op één overgenomen in het ontwerp op de Italië- en Portugal munt , waardoor de dubbelportretten op de Italië munt en de Portugal munt niet dezelfde totaalindruk wekken als de het dubbelportret op de Aruba munt. Hooguit zwakke auteursrechtelijke bescherming Edel Collecties op de Italië en Portugal munt: kenmerkende elementen zijn functioneel bepaald en niet oorspronkelijk. K. maakt geen auteursrechtinbreuk op Oranje munten van Edel Collecties: dubbelportret Aruba munt wekt andere totaalindruk dan dubbelportret op Oranje munten.

 

IEPT20190827, Hof Den Haag, Tinnus

Geen grond voor schorsing procedure over waterballonvullers wegens aanhangige nietigheidsprocedure bij EUIPO voor zover het geschil niet gaat over de geldigheid van Gemeenschapsmodellen: vordering tot vaststelling van niet-inbreuk uitdrukkelijk uitgezonderd van schorsingsregeling artikel 91 GModVo, voor zover de Nederlandse rechter al bevoegd is tot schorsing kan in beginsel niet worden gevergd dat oordeel over geldigheid Gemeenschapsmodel tot in hoogste instantie wordt afgewacht alvorens een beslissing te krijgen op de niet-inbreukvordering. Geen grond voor schorsing op auteursrecht gebaseerde vorderingen: ook op die vorderingen is artikel 91 GModVo niet van toepassing. Vordering tot nietigverklaring en inbreukvorderingen Gemeenschapsmodellen moeten wel worden geschorst: niet relevant of het gaat om Gemeenschapsmodellen waartegen appellante zelf geen nietigheidsvordering heeft ingesteld. Wapperverbod, bevel tot rectificatie en de veroordeling tot schadevergoeding moeten slechts worden geschorst  voor zover de vorderingen zijn gebaseerd op de gestelde nietigheid van de Gemeenschapsmodellen.

 

IEPT20190827, Hof Amsterdam, Nationale Opera

Nationale Opera hoeft recensent geen persvrijkaarten aan te bieden en eveneens geen toegang te geven tot de nazit: dat eiser voortaan ticket moet kopen vormt geen belemmering van het recht op vrije nieuwsgaring uit artikel 10 EVRM, voldoende aannemelijk dat nazit vanuit journalistiek oogpunt van beperkte betekenis is, voldoende alternatieven om bij nazit nagestreefde informatie te vergaren.

 

IEPT20190827, Rb Midden-Nederland, Recor Bedding

Gerekwestreerden bij ex parte beschikking ex artikel 1019e Rv bevolen iedere inbreuk op de merken TIMELESS en COMBISPRING te staken: voornemen gerekwestreerden om onder die aanduidingen een nieuw bed te introduceren op een aanstaande vakbeurs vormt zodanig spoedeisend belang dat uitstel tot onherstelbare schade zou leiden.

 

IEPT20190823, Rb Den Haag, Buma en Sena v Color Hair

Color Hair verboden om Buma / Sena muziek openbaar te maken: beroep op verrekening met creditfactuur faalt.

 

IEPT20190822, Rb Rotterdam, JDK v Havenbedrijf Rotterdam

Verzoek tot leggen conservatoir bewijsbeslag bij Havenbedrijf Rotterdam wegens gestelde inbreuk op databankrechten afgewezen: deugdelijk functioneren Nederlandse haven van groot belang voor Nederlandse economie, verzoek niet proportioneel nu grote kans bestaat dat de Rotterdamse haven hierdoor plat komt te liggen, onvoldoende aannemelijk dat bewijsgaring op andere wijze niet goed mogelijk is. Ook ten aanzien van dochterbedrijf Portbase wordt het verzoek voorlopig afgewezen: de voorzieningenrechter heeft behoefte aan een nadere toelichting, welke kan worden verschaft bij gelegenheid van een hoorzitting.

 

IEPT20190814, Rb Den Haag, PS v PON

Uitingen [gedaagde sub 2], waarin hij Roofflex-product op voor Roofclix-product en PS zeer negatieve wijze afzet tegen Roofclix-product onrechtmatig: geen toelaatbare vergelijkende reclame, geen misstand, maar persoonlijke mening van gekrenkte [gedaagde sub 2], niet betwist dat berichten welbewust aan (potentiële) klanten PS zijn gericht en gebruik is gemaakt van kennis over bijv. prijsstellingen Roofclix-product die zijn opgedaan tijdens samenwerking met PS. [gedaagde sub 2] kan geen aanspraak maken op betaling koopprijs voor verkoop octrooien aan PS: pas na de medewerking aan registratie van overdracht octrooien, welke niet heeft plaatsgevonden, kon hij aanspraak maken op betaling.

 

IEPT20190814, Rb Den Haag, Nikki v Nomenta

Beroep Chinese Foshan en KIWA op uitzondering van artikel 224(2)(c) – indien   redelijkerwijs aannemelijk is dat verhaal voor een veroordeling tot betaling van proceskosten en schadevergoeding in Nederland mogelijk zal zijn - faalt: onvoldoende onderbouwd dat Nederlandse mede-eiser Nikki.Amsterdam daadwerkelijk verhaal kan bieden voor proceskostenveroordeling. Foshan en KIWA moeten zekerheid stellen ten hoogte van € 20.639 (indicatietarieven voor normale zaak).

 

IEPT20190814, Rb Den Haag, LRC v Ocean Company

Vordering tot zekerheidstelling op grond van artikel 224 Rv voor proceskosten aan de zijde van eiser afgewezen: vordering ingesteld door eiser, die verblijfplaats in Nederland heeft, terwijl zekerheidsstelling 224 lid 1 Rv enkel openstaat voor gedaagde tegen buitenlandse eiser.

 

IEPT20190814, Rb Amsterdam, Nordisk v Curator

Nordisk geslaagd in het leveren van bewijs van de stelling dat zij voor de helft mede-auteursrechthebbende is van format voor talentenjacht voor helderzienden: voorbeelden genoemd van bijdragen Nordisk-medewerker aan format,  verschillende documenten waarin Nordisk - ook door partijen waarvoor gedaagde als curator optreedt - als joint owner van het format wordt genoemd, niet opgetreden tegen uitlatingen van derden waarin Nordisk als mede-rechthebbende wordt gepresenteerd, Nordisk moest toestemming geven voor exploitatie en heeft delen opbrengst ontvangen. Curator toegelaten tegenbewijs te leveren: met schriftelijke verklaringen medewerkers gefailleerde partijen is hiertoe voldoende gesteld.

 

IEPT20190807, Rb Den Haag, TomTom v MKB Ondernemers

TomTom heeft Overeenkomst rechtsgeldig ontbonden: MKBO heeft door het gebruik van het teken ‘tom’ in schriftelijke vorm in een andere stijl en font de overeenkomst met TomTom geschonden. Merkinbreuk sub b: Merken TomTom groot onderscheidend vermogen, teken ‘tom’ is hetzelfde als onderscheidend element Tom in de TomTom-merken, soortgelijke waren en diensten en verwarring te duchten. Bevel aan MKBO om zich in de toekomst van inbreuk op de TomTom-Uniemerken te onthouden toegewezen. Bevel ziet niet op gebruik van het merk Tom de Ridder. Schadestaat-procedure toegewezen: rechtbank wijst vordering ten aanzien van beide eisers toe.

 

IEPT20190807, Rb Den Haag, Shoebaloo v Invert

Vraag of Belgische winkel inbreuk maakt op auteursrecht Nederlandse partij beantwoord naar communautair recht: lex loci protectionis is Belgisch recht, werk- en inbreukbegrip zijn geharmoniseerd. Wandinrichting Shoebaloo auteursrechtelijk beschermd: wandinrichting kan objectief worden geïdentificeerd en afgebakend, voor zover al kan worden gesproken van een bepaalde stijl heeft MVSA hieraan met de combinatie van de specifieke vormgeving van de (i) uit lagen opgebouwde, golvende wandpanelen (ii) in  wandpanelen geïntegreerde golvende displays (iii) in translucent materiaal uitgevoerde displays met geïntegreerde ledverlichting en (iv) ellipsvormige uitsnijding uit de wandpanelen, op voldoende eigen wijze uiting gegeven. Interieur van Invert maakt hierop inbreuk: vertoont onmiskenbaar de meest kenmerkende elementen van het ontwerp van Shoebaloo. Geen sprake van slaafse nabootsing van het interieur: Shoebaloo brengt het product waarvoor zij bescherming beoogt te krijgen niet op de markt.

 

IEPT20190805, Gerecht Curaçao, Hennessy v Lunapark Minimarket

Hoorzitting gelast inzake verzoek voor leggen conservatoir beslag tot afgifte en bewijsbeslag inzake gestelde inbreuk wegens verhandelen Hennesy-producten waarvan identificatiecodes zijn verwijderd: de vraag is in hoeverre onderhavige zaak zich wezenlijk onderscheidt van Diageo-zaak (IEPT20110930), waarin werd geoordeeld dat geen gegronde reden voor verzet tegen verwijderen identificatiecodes bestond.

 

IEPT20190801, Rb Den Haag, Sisvel v Xiaomi

Zaak over of partijen FRAND-licentie moeten sluiten ongeschikt voor kort geding: schade hangt niet zozeer samen met onvrijwillig verlies van monopolie octrooihouder maar met het niet aangaan van FRAND-licentie en onbetaald blijven van FRAND-vergoeding, geschil ligt daarom dichter in de buurt van onbetaald gebleven geldvordering dan reguliere IE-inbreukzaak waarbij moniopolie voortdurend wordt aangetast, belangen Xiaomi ontegenzeggelijk groot, nu zij bij verbod op zijn minst genomen 4g LTE of EGPRS/EDGE functionaliteit zou moetyen uitzetten of telefoons weer van Nederlandse markt zou moeten halen, Sisvel wil wereldwijde licentie sluiten, waardoor voor belang Sisvel bij verbod naar internationale context moet worden gekeken, Sisvel heeft Xiaomi al in 2013 gewezen op vereiste licentievergoeding en 6 jaar wachten is duidelijke contra-indicatie voor aanwezigheid spoedeisend belang, aanzienlijke rechtsonzekerheid als in kort geding bepaalde FRAND-royalty hoger ligt dan in Engelse of Nederlandse bodemprocedure bepaalde bedrag, niet begrijpelijk waarom verbod nodig is als in Engeland wereldwijde FRAND-royalty al zou worden beslist, belangen Xiaomi bij gedegen vaststelling in een procedure met ruimere termijnen wegen zwaarder dan belangen Sisvel.