Januari 2019

Print this page

IEPT20190131, Rb Amsterdam, MMP

Klachten verzoeker inzake publicatie van zijn persoonsgegevens op website lenen zich niet voor beoordeling in AVG-verzoekschriftprocedure, maar dienen door dagvaarding te worden ingeleid: Rb leidt uit artikel 43(2) Uitvoeringswet AVG af dat AVG niet van toepassing is op verwerking persoonsgegevens voor uitsluitend journalistiek doeleinde, waar in casu sprake van is, overige verzoeken (verbod voor de toekomst en schadevergoeding) kunnen niet door verzoekschrift worden ingeleid.

 

IEPT20190131, Rb Den Haag, Ablynx v Unilever

Voorlopig getuigenverhoor geschorst door hoger beroep: geen analoge toepassing artikel 360(3) Rv dat bepaalt dat hoger beroep tegen tussenbeschikking geen schorsende werking heeft. Aanhouding getuigenverhoren uitgesproken onder opschortende voorwaarde dat gerechtshof verzoek Ablynx tot uitvoerbaar bij voorraad verklaring beschikkingen afwijst zodat dit verzoek niet bij voorbaat zonder betekenis is.

 

IEPT20190131, HvJEU, Pandalis v EUIPO

Woordmerk Cystus mocht ondanks vermelding op verpakking voor voedingssupplementen vervallen worden verklaard wegens ontbreken normaal gebruik: geen normaal gebruik indien het aanbrengen van een merk er niet toe bijdraagt dat een afzet voor de waar wordt gevonden of dat de waar in het belang van de consument wordt onderscheiden van die van andere ondernemingen, Gerecht heeft verklaard dat het gebruik “cystus” op de verpakkingen gelet op de context ervan door het publiek als beschrijvend voor het hoofdingrediënt van deze producten “cistus” zou worden opgevat en niet als aanduiding van de commerciële herkomst van deze waren, hiermee is niet geoordeeld dat het betrokken merk beschrijvend is zodat de klacht hiertegen faalt.

 

IEPT20190130, Rb Zeeland-West-Brabant, Foto concertaankondiging

€ 75 schadevergoeding voor zonder toestemming plaatsen van foto in online jazzmagazine bij  concertaankondiging van een optreden: gevorderde schadevergoeding van € 250 niet aannemelijk gemaakt, beperkt formaat, vermelding Foto©Alphonse [eiser] en diep niveau op website.

 

IEPT20190130, Rb Rotterdam, Dansgroep

Geen misbruik van recht: enkele feit dat partijen gezamenlijk hadden besloten EV Entertainment opdracht te verlenen staat niet in de weg aan registratie merk door een van de opdrachtgevers. Geen rechtsverwerking: dat eiser die de [handelsnaam 1] bezigde sinds de oprichting van de groep tot 2016 geen enkel bezwaar heeft geuit tegen gebruik daarvan door anderen onvoldoende. Geen inbreuk op merk/handelsnaam [handelsnaam 1] in periode tot november 2012 en 2014 toen eiser deel uitmaakte van de dansgroep. Impliciete toestemming gebruik [handelsnaam 1] in periode november 2012 tot datum sommatiebrief eiser. Bewijsopdracht dat eiser vóór 6 januari 2016 heeft aangegeven dat [handelsnaam 1] niet mag worden gebruikt. Bewijsopdracht dat na sommatie van 6 januari 2016 inbreuk is gemaakt op merk/handelsnaam [handelsnaam 1].

 

IEPT20190130, Rb Den Haag, Luxottica

Merkinbreuk door verkoop Ray-Ban zonnebrillen op Facebook: beroep op uitputting faalt nu gedaagde gestelde vakantieaankopen in EU-landen niet kan bewijzen.

 

IEPT20190129, Hof Amsterdam, Addcomm v Appcomm

Verwarringsgevaar tussen handelsnamen Addcomm en Appcomm onvoldoende aannemelijk: publiek zal het bestanddeel “comm” opvatten als verwijzing naar handelsactiviteiten nu beide ondernemingen werkzaam zijn op het gebied van online communicatie waardoor meer nadruk ligt op de niet identieke bestanddelen “Add” en “App”, relevante publiek bestaat uit professionele afnemers met hoog aandachtsniveau, grafische presentatie van handelsnamen verschilt, niet gebleken van bijkomende omstandigheden of enig concreet geval van verwarring. Proceskosten in eerste aanleg ten onrechte gecompenseerd onder motivering dat Addcomm in haar stellingen gedeeltelijk werd gevolgd: nu gevorderde verbod met nevenvorderingen werd afgewezen heeft Addcomm te gelden als geheel in het ongelijk gestelde partij.

 

IEPT20190129, Hof Amsterdam, Montis

Charly-stoel van Montis komt geen auteursrechtelijke bescherming meer toe nu na verval modelrecht geen instandhoudingsverklaring is afgelegd hetgeen volgens artikel 21 lid 3 (oud) BTMW is vereist: instandhoudingsverklaring slechts in strijd met Berner Conventie voor zover deze afbreuk doet aan minimum beschermingstermijn van 25 jaar welke in 2008 is verstreken, non-discriminatiebeginsel uit artikel 18 VWEU leidt niet tot andere uitkomst, auteursrecht volgens HvJEU niet herleefd door het vervallen van artikel 21 lid 3 en 24 (oud) BTMW, onvoldoende onderbouwd dat de Charly op 1 juli 1995 voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking kwam in Duitsland en Frankrijk zodat beroep op artikel 51 lid 1 Aw niet slaagt. Montis heeft geen gegronde reden zich te verzetten tegen verdere verhandeling van ter zitting getoonde herstelde Charly-stoelen: merk wordt na vervanging hoes niet opnieuw aangebracht, voor zover merk wordt gebruikt in reclame-uitingen is duidelijk dat het gaat om tweedehands, door Klaver gerevideerde stoelen. Montis heeft ook geen gegronde reden zich te verzetten tegen verkoop herstelde stoelen met originele bodemplaat waarop het merk Montis is aangebracht: geen wezenlijke kwaliteitsverschillen met het origineel, verwijdering merk kan niet van Klaver worden gevergd.

 

IEPT20190129, Hof Amsterdam, CVmaker v Resumedia

Gevorderde schorsing tenuitvoerlegging kortgedingvonnis op grond van juridische misslag afgewezen: of voorzieningenrechter had mogen oordelen dat in geheimhoudingsbeding tevens een non-concurrentiebeding lag besloten kan niet zonder relevant feitelijk of juridisch onderzoek worden vastgesteld.

 

IEPT20190128, Rb Rotterdam, Boef

Geënsceneerde video waarin vader van meisje uit video van rapper Boef huilend met imam belt niet onrechtmatig jegens Boef: kijkers zullen video als fictief bestempelen, het is gedaagde toegestaan om deze manier problemen en zorgen binnen de Marokkaanse gemeenschap aan de kaakte stellen, eiser is publiek persoon.

 

 

Rb Rotterdam, 23 januari 2019, Aviatioin v Benlie

Finaal kwijtingsbeding in vaststellingsovereenkomst strekt zich niet uit tot non-concurrentiebeding uit managementovereenkomst. Postcontractueel beding naar haar aard bedoeld om na beëindiging relatie werking te krijgen, als bedoeld was finale kwijting tot postcontractuele bedingen uit te breiden had dat specifiek moeten worden opgenomen. Non-concurrentiebeding geschonden door vanaf 1 april 2014 zogenoemde “one offs” van dik/standaard glas voor de luchtvaart te produceren. Beding niet uitsluitend beperkt tot ultradunne glastoepassingen voor de luchtvaart. Geen uitzondering voor one-offs voor VIP-vliegtuigen Aviation Glass heeft gesteld dat zij ook actief is in de markt van de decoratieve “one-offs” en dat zij niet alleen commerciële luchtvaartmaatschappijen bedient, maar tevens eigenaren van VIP-vliegtuigen. Boete van € 695.000 gematigd naar € 200.000. Eiser hield zich al voordat hij bij Aviation Glass aan de slag ging bezig met glastoepassingen. Ultradun glas voor luchtvaart is geesteskind eiser. Samenwerking na minder dan drie maanden beëindigd waardoor non-concurrentiebeding is gaan gelden. Eiser bij aangaan managementovereenkomst niet bijgestaan door advocaat. Schade Aviation Glass niet onderbouwd. 

 

IEPT20190123, Rb Den Haag, Accord v RCT

EP 289 van RCT nieuw en inventief. Proefschrift Choi 1995 geen stand van de techniek: onvoldoende onderbouwd dat verdediging van dit proefschrift openbaar was. Subsidiaire stelling Accord dat de door RCT ingeroepen prioriteit US 522 ongeldig is faalt: onvoldoende onderbouwd dat octrooiaanvrager Kohn niet alle rechten kon overdragen aan RCT, omdat de relevante rechten bij de University of Houston zouden liggen. Masterscriptie Le Gall, waarin 107e wordt omschreven, geen goed uitgangspunt voor beoordeling inventiviteit EP 289: geen promising springboard o.a. omdat sprake is van een masterscriptie en geen dissertatie of publicatie van een gerenommeerd wetenschapper. Secundaire indicia die erop wijzen dat octrooi inventief is: Kohn en collega’s die expert zijn op gebied van ontwikkeling anti-epileptica waren bekend met Le Gall maar hebben jarenlang niet ingezien dat 107e interessante stof was om te onderzoeken.

 

IEPT20190123, HvJEU, Klement v EUIPO

Gerecht EU heeft impliciet geoordeeld dat enkel door de ongewone vorm van het merk het aangevallen driedimensionale merk van een oven een groot onderscheidend vermogen heeft, ondanks dat de vorm tot op zekere hoogte functioneel is. Merk normaal gebruikt, ondanks dat op de waren ook het woordmerk “Bullerjan” wordt aangebracht: Gerecht EU mocht oordelen dat het woordmerk “Bullerjan” minder onderscheidend vermogen heeft dan het driedimensionale merk en de totaalindruk daarvan niet wijzigt. Feit dat het woordmerk “Bullerjan” mogelijk de bepaling van de commerciële herkomst van de desbetreffende ovens kan faciliteren niet tegenstrijdig met het feit dat het woordmerk niet het onderscheidend vermogen van het driedimensionale merk dat bestaat uit de vorm van de waren wijzigt. In situatie dat gerecht van eerste aanleg heeft vastgesteld dat het betrokken merk significant afwijkt van de norm of wat gangbaar is in de betrokken sector is het niet aan de merkhouder om verder bewijs te leveren dat de vorm niet gangbaar is in de betrokken sector, maar aan degene die het verval van het merk inroept.

 

IEPT20190123, Rb Gelderland, 50PlusBeurs v Eldee

Voldoende onderbouwd dat op 24 augustus 2017 reeds bestaande vorderingen uit hoofde van auteursrechtinbreuk aan 50PlusBeurs zijn overgedragen. Foto/campagnebeeld 50Plusbeurs auteursrechtelijk beschermd: creatieve keuzes door keuze voor twee 50-plussers die door feit dat ze op een scooter zitten en een selfie maken uitstralen dat je je als 50-plusser nog jong kunt voelen, keuzes in belichting, afstand, de positie van de modellen en de gekozen achtergrond auteursrechtelijk beschermde elementen. Logo auteursrechtelijk beschermd ondanks beschrijvende naam 50PlusBeurs: wijze van afbeelden van deze naam door vormgeving van de letters auteursrechtelijk beschermd. Flyer van Eldee maakt inbreuk op foto 50PlusBeurs door overeenstemmende totaalindruk: auteursrechtelijke trekken stemmen bijna één op één overeen door gebruik identieke (uitgesneden) afbeelding die is gespiegeld en met roodfilter is bewerkt, logo dat qua vormgeving identiek is aan logo 50PlusBeurs afgebeeld, althans auteursrechtelijk beschermde trekken overgenomen. Schadevergoeding (ex aequo et bono) op 25% van ontwikkelkosten foto  en logo (€ 14.400) begroot: € 3.600: onvoldoende onderbouwd waarom ontwikkelkosten één op één als schadevergoeding kunnen worden gevorderd. Proceskostenveroordeling ex artikel 1019h Rv volgens indicatietarief voor eenvoudige bodemzaak: € 8.000.

 

IEPT20190122, Hof Arnhem-Leeuwarden, De Notenboom

Uitlatingen zanglerares over oplichting door muziekschool niet onrechtmatig: ondanks dat bewoordingen waarin wordt geklaagd “weinig subtiel” zijn, bestaat geen twijfel over dat muziekschool inderdaad regelmatig zonder goede reden facturen onbetaald laat. Oproep om negatieve recensies te geven wel onrechtmatig: enige doel was om bij te dragen aan sluiting van De Notenboom.

 

IEPT20190122, Rb Limburg, Metroprop v SP

Uitlatingen over “foute vastgoedbazen” met daarbij volledige naam en verkiezingsposter van eiser op website en facebookpagina niet onrechtmatig: eiser dient als publiek figuur ten behoeve van het publieke en politieke debat meer te dulden en steun in feitenmateriaal.

 

IEPT20190122, Hof Arnhem-Leeuwarden, Autostickers

Geen auteursrechtinbreuk door niet direct over te gaan tot verwijdering van autostickers na inleveren leaseauto: geen sprake van mededeling aan het publiek.

 

IEPT20190115, Hof Arnhem-Leeuwarden, Marecon v Robusta

Nederlands recht van toepassing op rechtsverhouding tussen Marecon en Robusta: ook als Australisch recht van toepassing is op onderhavige overeenkomsten was Robusta niet betrokken bij totstandkoming van deze overeenkomsten, indien rechtsverhouding tussen CSR en Robusta als overeenkomst kwalificeerde is gelet op EVO-verdrag Nederlands recht van toepassing, rechtsverhouding kwalificeert naar Nederlands recht als lastgeving. CAT na 1998 geen licentievergoedingen verschuldigd geworden, nu zij vanaf die datum geen technologie van CSR meer heeft gebruikt: levering lusjesdoek door Robusta brengt niet noodzakelijk mee dat daarmee vervaardigde betonblokken matten zijn ontworpen en berekend met behulp van technologie CSR/Marecon. Robusta niet verplicht om licentievergoeding aan CSR/Marecon af te dragen: CAT als licensee schuldenaar van verplichting om licentievergoeding te betalen, dat betaling via Robusta is geschied maakt Robusta geen schuldenaar van de verbintenis, Robusta niet betrokken bij totstandkoming licentieovereenkomst, lastgevingsovereenkomst tussen CSR/Marecon en Robusta moet los van Licentieovereenkomst worden gezien, Robusta en CSR in 1998 overeengekomen dat Robusta niet langer als doorgeefluik zou fungeren voor de inning van de licentievergoeding, lastgeving in 1998 door Robusta opgezegd.

 

IEPT20190118, Rb Oost-Brabant, Arkema v Varrotec

Varrotec niet gebonden aan overeenkomsten tussen Arkema en (failliete) Moors waarin non-concurrentiebedingen en geheimhoudingsbedingen zijn opgenomen:  overname van aantal activa Moors onvoldoende om aan te nemen dat Varrotec aan overeenkomsten is gebonden, dat indirecte bestuurder Varrotec adjunct-directeur van Moors was onvoldoende om aan te nemen dat hij wetenschap moet hebben gehad van de inhoud van de overeenkomsten en gebonden is aan geheimhoudings- en non-concurrentiebepalingen. Wet bescherming bedrijfsgeheimen mist toepassing aangezien relevante feiten zich voor inwerkingtreding hebben voorgedaan. Onvoldoende onderbouwd dat Varrotec geheime bedrijfsinformatie van Arkema gebruikt: aannemelijk dat alle aan Arkema toebehorende eigendommen en gegevens na faillietverklaring Moors aan Arkema zijn geretourneerd dan wel zijn vernietigd. Geen reden om aan te nemen dat Varrotec stelselmatig klanten Arkema heeft benaderd: aannemelijk dat klanten zijn benaderd na een zoekactie via Google. Varrotec heeft onrechtmatig gehandeld door zich als hofleverancier van Arkema te profileren, terwijl dat niet het geval is.

 

IEPT20190117, Rb Rotterdam, Fotozaak

Verstekvonnis: veroordeling tot betaling € 1.200 aan eisers voor inbreuk auteurs- en persoonlijkheidsrechten, € 358,88 voor vaststelling schade en €180 aan buitengerechtelijke incassokosten. Proceskostenveroordeling volgens liquidatietarief.

 

IEPT20190116, Rb Den Haag, Sandoz v Lilly

Twee producties van Sandoz geweigerd wegens strijd met goede procesorde: niet voorafgaand aan de zitting duidelijk gemaakt met welk doel die producties in geding zijn gebracht. Conclusies 1-9 en 12-14 van EP 508 nieuw in licht van Worzalla studie: niet toegelicht waaruit de vakman afleidt dat enige hoeveelheid vitamine B12 – als daar al sprake van is – bewust voor therapeutische doeleinden is toegediend in die studie. EP 508 inventief: stelling dat combinatietherapie van pemetrexed en foliumzuur op grond van Jackman-publicatie op prioriteitsdatum als gegeven voor de vakman te beschouwen was wordt niet gevolgd, overige inventiviteitsaanvallen ook afgewezen.

 

IEPT20190115, Hof Amsterdam, Emryss

Schadevergoeding van € 12.500 (i.p.v. gevorderde € 63.217,75) aan uitgever voor afbreken onderhandelingen door auteur inzake uitgave “Plants”: voldoende verweer gevoerd dat werk door [redacteur] voor Plants niet zo substantieel zijn als [appellant 1] wil doen geloven, niet betwist dat [redacteur] gedurende twee jaar werkzaamheden ten behoeve van Plants heeft verricht, vakinhoudelijke geschiktheid [redacteur] niet betwist, werkzaamheden [redacteur] tenminste met medeweten geïntimeerde geschied, voor zover commentaar [redacteur] niet is overgenomen heeft geïntimeerde wel geprofiteerd van controle door [redacteur].

 

IEPT20190115, Hof Arnhem-Leeuwarden, Allure Energie

Geen schending geheimhoudingsbeding dat enkel ziet op overdragen vertrouwelijke informatie aan “derden”: versturen zakelijke informatie naar privé e-mailadres geïntimeerde valt hier niet onder. Nevenwerkzaamhedenbeding geschonden door zonder toestemming Allure klant van Allure met een mogelijke opdracht aan concurrerend bedrijf te koppelen: geïntimeerde had als hij indruk had dat werkgever geen interesse had in uitbrengen offerte dit nadrukkelijk moeten verifiëren.

 

IEPT20190115, Hof Arnhem-Leeuwarden, HTG v Abbott

Door voorzieningenrechter in toegewezen inzage deels vernietigd: voldoende aannemelijk dat HTG c.s. met de verhandeling van herverpakte Freestyle Lite test strips naar de Verenigde Staten van Amerika inbreuk hebben gemaakt op de Uniemerken van Abbott, Abbott heeft rechtmatig belang bij inzage in bescheiden die licht kunnen werpen op die verhandeling, inzage in alle met de zoektermen Abot, Abott, Abbott en/of Freestyle geselecteerde documenten alsnog afgewezen nu deze onvoldoende waarborgen dat alleen genoemde bescheiden worden geselecteerd.

 

IEPT20190115, Hof Den Haag, De Staat

Door de politie gepubliceerd persbericht over aanhouding van geïntimeerde op website niet onrechtmatig: persbericht politie onrechtmatig indien in strijd met onschuldpresumptie, onschuldpresumptie niet geschonden, nu voorlichting over huiszoeking in verband met onrust in gemeente voor de hand lag en transparantie over aard van huiszoeking mede in belang was van geïntimeerde en herleidbaarheid tot geïntimeerde volgt uit (rechtmatige) huiszoeking en aanhouding en niet uit het persbericht.

 

IEPT20190110, Rb Amsterdam, Mosman getuigenverhoor

Rechtbank beveelt voorlopig getuigenverhoor: belang van [verzoekers]  ligt in het belang duidelijkheid te krijgen of het Werk auteursrechtelijk beschermd is en de bezwaren van Mosman dat de procedures haar veel geld en tijd kosten levert geen dusdanige onevenredigheid van de betrokken belangen op dat er sprake is van misbruik van recht.

 

IEPT20190110, Rb Amsterdam, Mosman

Rechtbank beveelt onderzoek door een deskundige ter beantwoording van vragen met betrekking tot de creatieve en subjectieve keuzes die bij het tot stand komen van betreffende Werk zijn gemaakt.

 

IEPT20190109, Rb Amsterdam, Rabobank

Rabobank heeft zich niet aan toerekenbare niet-nakoming van enige verplichting of onrechtmatige daad schuldig gemaakt door met een methode tegen skimmen te komen waarvan eiser stelt dat hij deze heeft bedacht: uit niets blijkt dat Rabobank geheimhouding heeft toegezegd, bovendien valt uit de door Rabobank in het geding gebrachte producties in voldoende mate af te leiden dat zij al geruime tijd voordat eiser met haar contact opnam, intern overleg voerde over vergelijkebare methoden om skimmen te bestrijden.

 

IEPT20190109, Rb Midden-Nederland, Auteursrecht Tafels

[naam 1] tafel auteursrechtelijk beschermd: twee houten bladen van Mangohout die nadrukkelijk in het oog springen niet terug te vinden in vormgevingserfgoed, creatieve keuzes met het persoonlijk stempel van de maker door combinatie van ontwerpkeuzes ten aanzien van het frame, tezamen met de twee houten bladen, die als gevolg van de gekozen houtsoort en specifieke afwerking een karakteristiek uiterlijk geven. Iron wooden pipe coffee table gedaagden maakt inbreuk op [naam 1] tafel: vrijwel gelijk, enige verschil is niet zichtbaar. [naam 2] auteursrechtelijk beschermd: onderscheid zich voldoende van wat al bestond op de markt door blad van mangohout dat is bewerkt om indruk van oud hout te geven en vormgeving van hairpin-poten, waardoor sprake is van persoonlijk stempel van de maker. Tafel gedaagden maakt inbreuk op [naam 2] tafel: niet in geschil dat tafels identiek of vrijwel identiek zijn. Onthoudingsverklaring rechtsgeldig: [gedaagde sub 1] niet ten onrechte aangezet tot ondertekenen onthoudingsverklaring, aangezien [eiseres] wel degelijk auteursrechthebbende is van de [naam 1] en de [naam 2]. Onthoudingsverklaring geschonden, maximale boete van € 50.000 verbeurd: [gedaagde sub 1] heeft (salon)tafels ingevoerd in Nederland om te verkopen, [bedrijfsnaam 2] heeft tafels identiek aan de [naam 1] geleverd gekregen van [gedaagde sub 2].

 

IEPT20190109, Rb Den Haag, Loendersloot v Hennessy

Vordering tot oproeping in vrijwaring van 22 partijen afgewezen: niet gemotiveerd gesteld dat een relevante rechtsverhouding tussen eiser en de op te roepen partijen bestaat, toewijzing zou bovendien leiden tot onredelijke of onredelijke vertraging van het geding.

 

IEPT20190108, Rb Amsterdam, NP Fashion

Nikkie ontwerpen auteursrechtelijk beschermd: met tekeningen en toelichting voldoende onderbouwd dat voor maken Nikkie ontwerpen creatieve keuzes zijn vereist m.b.t. o.a. hooggesloten hals, hoeveelheid verschillende zigzagbanen, verschil in dikte tussen de drie zigzagbanen en kleurstellingen, ontwerpen oorspronkelijk want nog niet eerder vertoond. Just Dai artikelen maken inbreuk op Nikkie ontwerpen: in Nikkie ontwerpen gemaakte keuzes komen (nagenoeg) allemaal in Just Dai artikelen terug. Dat Just Dai ook anders dan NP Fashion een top met lange mouwen en een broek aanbiedt doet niet af aan gelijke totaalindruk: overgenomen beschermde trekken zien hoofdzakelijk op in oog springende patroon dat op gehele kledingstukken is toegepast. Aanbod Just Dai in andere kleurstellingen doet niet af aan overeenstemmende totaalindruk: ook in die artikelen patroon net op gelijke wijze vormgegeven banen in contrasterende kleurstellingen gebruikt, dus geen andere totaalindruk.

 

IEPT20190104, Rb Rotterdam, Rodizio Rotterdam v Braselbinkie

Geen inbreuk op handelsnaam “Rodizio Rotterdam” door “Brasilbinkie Rodizio Rotterdam”: “Rodizio Rotterdam” is zuiver beschrijvend voor in Rotterdam gevestigd rodizio restaurant, Brazilbinkie combineert woorden “Rodizio Rotterdam” met zelfbedachte, unieke naam “Brasilbinkie”, waardoor sprake is van meer dan geringe afwijking van handelsnaam “Rodizio Rotterdam”. Ook niet aannemelijk dat Rodizio Rotterdam aanduiding “Rodizio Rotterdam” eerder gebruikte dan Brasilbinkie.

 

IEPT20190103, Rb Den Haag, Edelman v Casa

Ster-model zal naar voorlopig oordeel nietig worden bevonden in nietigheidsprocedure: model weliswaar nieuw ten opzichte van een sterframe zonder lampjes, geen sprake van een eigen karakter. Kerstboom-model is wel geldig: model is nieuw en heeft eigen karakter ten opzichte van vormgevingserfgoed, kenmerken zoals de omtrek, vorm en versiering voldoende duidelijk weergegeven. Kerstboom-product van gedaagde maakt inbreuk op het kerstboom-model: niet  betwist dat sprake is van een zelfde totaalindruk.

 

IEPT20190102, Rb Amsterdam, MN v Illuminata

Bevoegdheidsincident in vrijwaringszaak afgewezen: forumkeuze voor Ierse gerechten niet exclusief, Nederlandse rechter bevoegd ex artikel 8 lid 2 Brussel I bis-Vo nu hoofdzaak bij rechtbank Amsterdam aanhangig is, voldoende aangetoond dat procedure tussen dezelfde partijen over dezelfde vorderingen in Ierland niet meer aanhangig is.

 

 

Rb Rotterdam, 23 januari 2019, Aviatioin v Benlie

Finaal kwijtingsbeding in vaststellingsovereenkomst strekt zich niet uit tot non-concurrentiebeding uit managementovereenkomst: beide partijen bijgestaan door advocaat, postcontractueel beding naar haar aard bedoeld om na beëindiging relatie werking te krijgen, als bedoeld was finale kwijting tot postcontractuele bedingen uit te breiden had dat specifiek moeten worden opgenomen. Geen dwaling/bedrog bij aangaan managementovereenkomst: onvoldoende aannemelijk dat Aviation Glass overeenkomst is aangegaan met bedoeling om van opzeggingsbevoegdheid gebruik te maken, geen bijkomende omstandigheden. Non-concurrentiebeding geschonden door vanaf 1 april 2014 zogenoemde “one offs” van dik/standaard glas voor de luchtvaart te produceren: beding niet uitsluitend beperkt tot ultradunne glastoepassingen voor de luchtvaart, geen uitzondering voor one-offs voor VIP-vliegtuigen. Ook Amerikaanse vennootschap Air-Craftglass Inc. heeft concurrentiebeding geschonden: activiteiten verricht in/vanuit Nederland en/of België. Boete van € 695.000 gematigd naar € 200.000: eiser hield zich al voordat hij bij Aviation Glass aan de slag ging bezig met glasstoepassingen, ultradun glas voor luchtvaart is geesteskind eiser, samenwerking na minder dan drie maanden beëindigd waardoor non-concurrentiebeding is gaan gelden, eiser bij aangaan managementovereenkomst niet bijgestaan door advocaat, schade Aviation Glass niet onderbouwd. Geen misleidende reclame inzake het gecertificeerd zijn van Air-Craftglass van eiser: spiegels zijn via klant Air-Craftglass gecertificeerd.