Juli 2019

Print this page

IEPT20190731, Rb Midden-Nederland, Auteursrecht productomschrijvingen

Deel productomschrijvingen eiser auteursrechtelijk beschermd: creatieve keuzes gemaakt ter aanprijzing van het product die verder gaan dan het louter opsommen van feitelijke informatie, voldoende aannemelijk gemaakt dat overgelegde overeenstemmende teksten van derden jonger zijn. Deel productomschrijvingen gedaagde inbreukmakend: voorzieningenrechter hanteert - anders dan partijen -  niet de totaalindrukkentoets wegens discussie over toepasbaarheid anders dan bij gebruiksvoorwerpen, deel productomschrijvingen bijna helemaal gelijk.

 

IEPT20190731, Rb Amsterdam, Meda Pharma

Meda Pharma maakt inbreuk op auteursrechten (exploitatie- en gebruiksrechten) van [B]. Inbreuk op gebruiksrecht van de door J gemaakte illustraties in de MP-atlassen: gebruiksrechten zijn aangetast door faillissement van Mardeno Medival Support en rechten die zich in de boedel bevonden aan B verkocht. Inbreuk is aan Meda Pharma toe te rekenen, ook onbewust schenden komt voor risico van inbreukmaker en zonder toestemming rechthebbende  onrechtmatig geproduceerde atlassen verspreid. Rechten [B] niet verwerkt: [B] sinds 2017 pas op de hoogte van inbreukmakende handelingen Meda Pharma dus van gedogen of stilzitten geen sprake. Gederfde licentie-inkomsten vastgesteld € 4000,-: € 10 per atlas, 400 atlassen verspreid. Geen verhoging schadevergoeding met 400%: algemene voorwaarden DuPho zijn niet van toepassing en punitieve schadevergoeding past niet in het Nederlandse schadevergoedingsrecht,verhoging niet onderbouwd. Inzage bescheiden ogv art. 843a Rv toegewezen: vermoeden verdere inbreuk door Meda Pharma voldoende gefundeerd voor rechtmatig belang bij inzage, bescheiden voldoende gespecificeerd. 

 

IEPT20190731, Rb Amsterdam, ’t Zonnetje

Geen overeenstemming bereikt tussen partijen over overname eenmanszaak “t Zonnetje” door eiseres: wat daarvan verder zij, het komt erop neer dat zij het niet eens zijn geworden, dat er dus geen overeenkomst is en dat daarvan ook geen nakoming of ondertekening kan worden gevorderd. Vordering tot staken en gestaakt houden van gebruik van de handelsnaam ’t Zonnetje toegewezen: overname gaat niet door waardoor het gebruik van de handelsnaam verwarring kan wekken.

 

IEPT20190731, Rb Den Haag, Raviangelo v Koas

Inbreuk op Beneluxwoordmerk OHR PURE FARM GHEE door gebruik ‘OHR Farm Ghee’ op wikkels van blikken geklaarde boter: onvoldoende betwist of weersproken dat een overeenstemmend merk zonder toestemming is gebruikt voor dezelfde waren en verwarringsgevaar oplevert. Vordering tot staken en gestaakt houden gebruik Villageoise en Santigron-merken afgewezen: inbreuk gemotiveerd betwist en van onvoldoende toelichting voorzien. Onrechtmatig annuleren van bestelling door Koas van bestelling eiser leidt tot schade: stelling dat eiser bij annulering aanwezig was gemotiveerd weersproken en onderbouwing gevorderde bedrag niet deugdelijk, schadevergoeding op te maken bij staat. Vordering tot betaling van vergoeding voor betrekken palmolie onder merk VILLAGEOISE afgewezen: onvoldoende onderbouwd dat een mondelinge afspraak bestond. Geen wettelijke handelsrente verschuldigd maar wel wettelijke rente toegewezen over periode van uitblijven terugbetaling geldleningsovereenkomst: rechtsverhouding niet aan te merken als handelsovereenkomst. Vordering tot betaling van (openstaande)facturen van V&R, vermeerderd met wettelijke handelsrente, toegewezen: verzaken van betalingsverplichting niet weersproken, beroep op opschortingsrecht faalt. Rechtsgeldige opzegging van overeenkomst wegens zwaarwegende grond: geschonden vertrouwen door merkinbreuk en onrechtmatig annuleren bestelling. Proceskosten volgens indicatietarieven IE-zaken: IE-deel 20%, normale zaak, voor het overige liquidatietarief.

 

IEPT20190730, Hof Amsterdam, Scoezh v Buma

Incidentele vordering ter verkrijging voorlopig oordeel in kort geding afgewezen: vordering die ziet op een voorlopig oordeel is niet toewijsbaar omdat een incident niet kan worden aangewend om een vooruitlopend voorlopig oordeel te verkrijgen in een kort geding hoofdzaak waarin het gaat om het verbeurd zijn van dwangsommen en gelegde beslagen. Vordering ex artikel 351 Rv (schorsing tenuitvoerlegging uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis) niet toewijsbaar voor wat betreft het vonnis van 24 mei 2016 omdat dit appel niet tegen dat vonnis is ingesteld en wat betreft het vonnis van 10 april 2017 geen inhoudelijke onderbouwing is gegeven. Vorderingen met betrekking tot beslagen eveneens niet toewijsbaar omdat X niet ontvankelijk is wanneer vordering gegrond is op artikel 438 Rv (executiegeschil) , terwijl wanneer X heeft betoogd dat de beslagen ten onrechte zijn gelegd, de beslissing pas in de hoofdzaak genomen wordt.

 

IEPT20190730, Hof Amsterdam, Unseen

Uitputting distributierecht stoffelijk exemplaar fotoset; of het werk in eerste instantie door de auteur is verkocht, geschonken en/of is voorzien van een persoonlijke opdracht aan de verkrijger, maakt niet dat het hof tot een ander oordeel komt. Het doet niet ter zake dat het een overdracht in beslotenheid betrof en de economische waarde van het werk is benut. Geen sprake van slechts verbreiding van het werk: ten tijde van overdracht aan [D] werd het werk al tentoongesteld in New York. Vonnis met betrekking tot hoogte kostenveroordeling vernietigd inzake niet verrekenbare BTW: [K] heeft voldoende toegelicht dat hij de BTW over de door hem betaalde advocaatkosten niet kan verrekenen.

 

IEPT20190730, Hof Den Haag, Roche v Celltrion

Geschil geschorst in afwachting van beslissing oppositieafdeling m.b.t. EP 304: er wordt gelet op onbestreden verzoek van Biogen wel oordeel gegeven over beroep op het recht van voorrang. Zowel wanneer het recht van voorrang als octrooirechtelijke kwestie wordt gezien als wanneer het recht als vermogensrecht wordt gezien is het lex loci protectionis (in casu het EOV) van toepassing op vraag wie recht van voorrang kan inroepen. Indien in verschillende landen vervolgaanvragen worden ingediend moet per land worden bepaald of en zo ja onder welke voorwaarden beroep op voorrang kan worden gedaan. Recht van voorrang kan niet als ‘vordering’ ten opzichte van een ‘schuldenaar’ worden aangemerkt ex artikel 12 EVO-Verdrag en artikel 14 Rome I-Vo. Vraag wie beroep kan doen op recht van voorrang dient op grond van verdragsautonome uitleg te worden beantwoord: regel dat Europees octrooi is onderworpen aan zelfde bepalingen als nationaal octrooi geldt ex artikel 138 EOV niet voor nietigheidgronden (waaronder het gesteld gebrek aan nieuwheid in deze procedure). Hof neemt aan dat met ‘rechtsopvolger’ uit artikel 87 EOV wordt gedoeld op persoon op wie recht op voorrang is overgegaan in plaats van de persoon op wie prioriteitsaanvraag is overgegaan. Recht van voorrang is ex artikel 87 EOV – goederenrechtelijk gezien – vatbaar voor overdracht. Geen vormvereisten voor overdracht recht van voorrang onder bijzondere titel. Overeenkomst tussen [naam 1] en Biogen op grond van EVO-Verdrag beheerst door recht van Massachusetts, waardoor overeenkomst volgens letterlijke tekst moet worden uitgelegd, tenzij bepalingen onduidelijk zijn. Uit tekst overeenkomst blijkt ondubbelzinnig dat recht van voorrang behoort tot de rechten met betrekking tot Proprietary Information die krachtens artikel 5 van de overeenkomst worden overgedragen. Ten overvloede geoordeeld dat gegeven uitleg in overeenstemming met strekking van de Overeenkomst en de intenties van de contractspartijen is: het bewerkstelligen dat alle rechten bij de werkgever komen te rusten.

 

IEPT20190729, HvJEU, Spiegel Online v Volker Beck

Auteursrechtrichtlijn brengt geen volledige harmonisatie van de beperkingen en excepties tot stand. Europese grondrechten kunnen geen rechtvaardiging bieden voor niet in de richtlijn genoemde beperkingen of restricties. Belangenafweging tussen auteursrechten en rechten die worden beschermd door de uitzonderingsbepalingen moet volkomen in overeenstemming zijn met de door het Handvest gewaarborgde fundamentele rechten: noch uit Handvest, noch uit de rechtspraak van het Hof vloeit voort dat een IE-recht onaantastbaar is en daarom absolute bescherming moet genieten. Artikel 5 lid 3 sub c van de Auteursrechtrichtlijn 2001/29 verzet tegen een nationale regeling die de toepassing van de beperking of restrictie beperkt tot situaties waarin het niet redelijkerwijs mogelijk is om vooraf te verzoeken om toestemming voor het gebruik van een beschermd werk met het oog op de verslaggeving over actuele gebeurtenissen. Verwijzing door middel van een hyperlink naar een bestand dat afzonderlijk kan worden geraadpleegd, valt onder citaatrecht. Een werk wordt geacht “reeds op geoorloofde wijze voor het publiek beschikbaar te zijn gesteld” in de zin van het citaatrecht wanneer het in de betrokken specifieke vorm reeds met toestemming van de rechthebbende of op grond van een gedwongen of wettelijke licentie voor het publiek toegankelijk is gemaakt.

 

IEPT20190729, HvJEU, Pelham

Exclusief distributierecht fonogrammenproducent - Verhuurrichtlijn. Begrip “kopie” van artikel 9(1)(b) Verhuurrichtlijn  dient blijkens de preambule daarvan op een wijze te worden uitgelegd die strookt met uitleg uit Overeenkomst van Genève. Sprake van “kopie” indien het gehele andere fonogram of een wezenlijk gedeelte daarvan is overgenomen. Exclusief reproductierecht fonogrammenproducent - Auteursrechtrichtlijn. Artikel 2(c) Auteursrechtrichtlijn betreft een volledige harmonisatie van het uitsluitend reproductierecht fonogrammenproducent. Fonogrammenproducent kan op grond van artikel 2(c) Auteursrechtrichtlijn overname van geluidsfragment, hoe kort dan ook (“sampling”), van zijn werk op een ander fonogram beletten, tenzij het fragment in gewijzigde en voor het oor onherkenbare vorm op het fonogram wordt vastgelegd. Lidstaat mag niet voorzien in andere beperkingen of restricties op het in artikel 2(c) Auteursrechtrichtlijn neergelegde reproductierecht van de fonogrammenproducenten dan die in artikel 5 Auteursrechtrichtlijn zijn vastgesteld, anders komt effectiviteit van harmonisatie auteursrecht en naburige rechten en rechtszekerheid in gevaar en zou de eis om beperkingen en restricties coherent toe te passen niet kunnen worden verzekerd. Citeren: gebruik moet de bedoeling hebben om de dialoog aan te gaan met een werk. Overname geluidsfragment (sampling) kan gelijk staan aan citeren ex artikel 5(3)(d) Auteursrechtrichtlijn indien gebruik bedoeld is om de dialoog met het werk waarvan het geluidsfragment is overgenomen aan te gaan en sample bij beluisteren nieuwe werk herkenbaar is. Geen citeren indien betrokken werk niet kan worden herkend aan de hand van citaat in kwestie.

 

IEPT20190729, HvJEU, Funke Medien v Duitsland

Militaire verslagen die zuiver informatieve documenten zijn waarvan de inhoud volledig wordt bepaald door de hierin vervatte informatie en dus een louter technische functie hebben zijn niet auteursrechtelijk beschermd: creatieve geest niet op oorspronkelijke wijze tot uitdrukking gebracht en geen sprake van resultaat dat een eigen intellectuele schepping vormt. Hoewel artikel 5 lid 3 sub c (gebruik werk voor verslaggeving) en d (citaatrecht) Auteursrechtrichtlijn geen volledige harmonisatie van de draagwijdte van de daarin vervatte beperkingen of restricties tot stand brengen is de discretionaire bevoegdheid wel in meerdere opzichten beperkt: discretionaire bevoegdheid moet worden uitgeoefend binnen de door het Unierecht opgelegde grenzen, discretionaire bevoegdheid mag niet dusdanig worden gebruikt dat afbreuk wordt gedaan aan doelstellingen Richtlijn, discretionaire ruimte ook afgebakend door artikel 5 lid 5 van de Richtlijn, lidstaten moeten tot slot een juist evenwicht tussen de verschillende door de rechtsorde van de Unie beschermde grondrechten verzekeren. De in artikel 11 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie neergelegde informatievrijheid en persvrijheid kunnen geen rechtvaardiging bieden voor niet in Richtlijn genoemde beperkingen en restricties van het auteursrecht: regeling die het mogelijk maakt om een juist evenwicht te vinden tussen deze verschillende rechten en belangen is vervat in richtlijn 2001/29 zelf, lidstaten niet vrij om andere beperkingen en restricties toe te passen dan die welke in de richtlijn  uitdrukkelijk zijn vastgesteld. Publicatie militaire verslagen kan onder “gebruik van werken […] in verband met de verslaggeving” in de zin van artikel 5 lid 3 onder c vallen: verslagen systematisch weergegeven en voorzien van inleidend opmerkingen, aanvullende links en uitnodiging om te reageren.

 

IEPT20190729, HvJEU, Red Bull v EUIPO

Red Bull-merken bestaande uit de combinatie van de kleuren blauw en zilver als zodanig terecht nietig verklaard: Gerecht heeft de uit het Heidelberger Bauchemie-arrest (IEPT20040624) voortvloeiende beginselen juist toegepast door te oordelen dat geen sprake was van een systematische schikking die de betrokken kleuren op een van tevoren bepaalde en duurzame wijze met elkaar in verbinding bracht.

 

IEPT20190726, Rb Rotterdam, Stichting WOW v WOW Lijnbaan

Geen merkinbreuk sub a: gebruikte tekens met element WOW zijn niet identiek aan merk WOW van Stichting WOW; Geen inbreuk sub b, geen verwarringsgevaar bij relevante publiek: ingeroepen merken zeer beperkt onderscheidend vermogen, WOW Lijnbaan gebruikt het teken bijna altijd in combinatie met de aanduiding Burger en Fries en kleurgebruik in merk en teken verschilt en aard van de WOW-restaurants verschilt (Fastfood vs cross-over cultuur & horeca). Geen inbreuk op handelsnaamrecht Stichting WOW: geen verwarringsgevaar in het kader van merkenrecht aangenomen en beide partijen bedienen een andere geografisch gebied.

 

IEPT20190726, Hof Den Haag, Google

Hof wijst verzoek Google tot wraking Raadsheer toe : vrees bestaat dat Raadsheer niet onpartijdig zal zijn in de procedure, Hof Arnhem-Leeuwarden eerder procedure gestart om pagina’s “Zwarte Lijst Rechters” van SIN-NL uit Google-resultaten te verwijderen en gewraakte Raadsheer staat op deze lijst.

 

IEPT20190724, Rb Noord-Holland, Piet Hein Eek v Esfera

Kantinetafel in sloophout, afvaltafel in sloophout, kantinetafel wit en eiken stoel in sloophout auteursrechtelijk beschermd: productieproces en gebruikte hulpstoffen als vernieuwend aan te merken, niet goed denkbaar dat een ander, onafhankelijk van Eek bij het maken van een dergelijk werk tot precies hetzelfde resultaat zou komen. Kantinetafel [D] c.s. en gepubliceerde afbeeldingen zijn verveelvoudiging van kantinetafel in sloophout: met name parketlegging in verschillende tinten als motief voor tafelblad, vorm van de staanders en plaats waar de poten onder het blad zijn bevestigd maken totaalindruk er een als afkomstig van of ontleend aan ontwerp van Eek. Afvaltafel [D] c.s. verveelvoudiging van afvaltafel in sloophout: door toegepaste mozaïek als motief voor tafelblad, kleurgebruik, vorm van de staanders en plaats waar de poten onder het blad zijn bevestigd. Geen inbreuk op kantinetafel wit: rechthoekige vorm, dikte en robuustheid van het blad zijn zodanig gemeengoed geworden voor houten tafels dat voor overeenstemmende totaalindruk zichtbaar zou moeten zijn dat beweerd inbreukmakende tafel is gemaakt van sloophout, overeenstemming kan op grond van overgelegde foto’s niet worden vastgesteld. Onvoldoende zeker of sprake is van inbreuk op eiken stoel van sloophout: geen goede foto’s overgelegd van stoel [D] c.s. en geen originele producten getoond. [D] c.s. veroordeeld tot winstafdracht van € 2.427,66.

 

IEPT20190724, Rb Amsterdam, KNMT v Buma

KNMT ontvankelijk volgens artikel 3:305a BW (collectieve actie): sprake van gelijksoortige belangen, nu door KNMT beoogde vaststelling dat geen enkele praktijk een vergoeding verschuldigd is, ongeacht de individuele omstandigheden, voor iedere praktijk van belang is, voldaan aan overige eisen artikel 3:305a BW. Individuele beoordeling vereist voor vaststelling dat iedere tandheelkundige praktijk in Nederland geen mededeling aan het publiek doet en dus geen vergoeding aan Buma verschuldigd is: door variërende aantallen patiënten, werkzame personen, oppervlakte en soort muziekgebruik kan niet zonder meer iedere tandheelkundige praktijk in Nederland met die in arrest SCF v Del Corso (IEPT20120315) kan worden gelijkgesteld. KNMT heeft niet voldaan aan stelplicht: geen feiten of omstandigheden aangevoerd die individuele beoordeling m.b.t. individuele praktijken mogelijk maken.

 

IEPT20190724, Rb Den Haag, Riberg v BTP

Riberg geen mederechthebbende van de IE-rechten Beauty Award: BA-merk is na faillietverklaring IABC geregistreerd, BA-logo geen voor overdracht vatbaar vermogensrecht, geldige titel over overdracht aandeel handelsnaam ontbrak, domeinnaam is geen absoluut vermogensrecht. Aanvraag merkregistratie beeldmerk door BTP is te kwader trouw: aanvraag enkel ter zekerstelling dat BTP alleen rechthebbende van het BA-merk was in een situatie waarin het haar nog niet vrijstond eigenmachtig het BA-logo In eigen naam als merk te registreren.

 

IEPT20190724, Rb Gelderland, Just Publishers

Publicatie van boek ‘De Holleeders’ niet onrechtmatig: publicatievrijheid weegt zwaar doordat de passages uitlatingen van getuigen tijdens het Holleder-proces betreffen, inhoud van gewraakte passages niet gepresenteerd als feiten, maar duidelijk en uitdrukkelijk in het boek vermeld dat het gaat om uitlatingen van [naam 1] en [naam 5] tijdens het Holleeder-proces en Just Publishers niet onzorgvuldig te werk gegaan. Vermelding van persoonsgegevens van eiser in boek ook niet onrechtmatig: eiseres is door het zoeken van media-aandacht en volledig herkenbaar naar buiten treden tot op zekere hoogte een publiek figuur.

 

IEPT20190724, Rb Den Haag, Abbott v Kamstra

Vordering Kamstra van bescheiden Abbott met oog op de hoofdzaak, afgewezen: Kamstra geen rechtmatig belang en de behoefte van Kamstra om ´het volledige verhaal´ te kennen levert geen rechtmatig belang op in de zin van artikel 843a Rv. Vordering Kamstra van bescheiden Abbott ten behoeve van de vrijwaringszaak, afgewezen: Kamstra heeft incident opgeworpen tegen Abbott als derden en is niet gericht op enige instructie van de hoofdzaak en dient het alleen de vrijwaringszaak; dit past niet in het systeem van de Rv. Tevens is het enige tijd stilliggen van de hoofdzaak om door middel van dit exhibitie-incident bewijs te vergaren voor de vrijwaringszaak, niet te verenigen met goede procesorde. Incident aangemerkt als misbruik van recht: Kamstra veroordeeld in de volledige proceskosten. Kamstra wordt in de hoofdzaak toegestaan voor antwoord te concluderen: niet toestaan zou verstrekkende en zeer nadelige consequenties voor Kamstra hebben, waaronder het niet in kunnen stellen van de voorgenomen vorderingen in reconventie.

 

IEPT20190724, Rb Amsterdam, Pet Bedding v Joris No Smell

Geen reden voor schorsing executie van vonnissen (IEPT20181108) en (IEPT20190425): aanvullende verklaringen van onvoldoende gewicht om terug te komen op oordeel dat rectificatiebrief met bijlagen niet aan alle afnemers en leveranciers is verzonden, aanvullende documentatie niet van dien aard dat wordt geoordeeld dat de vonnissen met betrekking tot de auteursrechten klaarblijkelijk feitelijke of juridische misslagen bevatten. Inbreukverbod op auteursrecht op verpakkingen voor bodembedekking van dierenverblijven in reconventie toegewezen ondanks toezegging deze niet meer te gebruiken: voortduren inbreukmakend gedrag biedt hier aanleiding voor.

 

IEPT20190723, Hof Den Haag, GEU v Snappet
Auteursrecht dient niet ter bescherming van didactische inzichten aangezien een keuze gebaseerd op een didactische doelstelling vergelijkbaar is met een keuze die ingegeven is door een technische doelstelling. Leerroutes GEU moeten worden aangemerkt als auteursrechtelijk beschermde werken, zij het met een beperkte beschermingsomvang: combinatie gevormd door 1 auteursrechtelijk beschermd element (invulling lesdoel door ankerverhaal en concrete opgaven) en drie onbeschermde elementen (thema’s en themawoorden, lessenstructuur en lesdoelen). Geen auteursrechtinbreuk door Snappet op lesmateriaal GEU, totaalindruk lesmateriaal GEU is anders dan die van Snappet: punten van overeenstemming hebben betrekking op niet beschermde elementen en de overeenstemming op het niveau van de concrete opgaven is te gering. Geen sprake van onrechtmatige daad: Snappet ontkent gebruik identieke opgaven GEU, Snappet wekt niet ten onrechte de indruk dat zij samenwerkt met GEU, totaalindrukken komen niet overeen en Snappet heeft met de verschillen voldoende afgeweken. Beroep GEU op sui generis databankrecht faalt: GEU onvoldoende geconcretiseerd welke investering is gedaan.

 

IEPT20190723, Rb Noord-Holland, Hyde Park v HPH

Projectontwikkelaar Hyde park kan zich niet op grond van handelsnaam verzetten tegen gebruik van namen als Hyde Park Hotel: regel uit Artiestenverloning-arrest (IEPT20151211) - waar in kader van domeinnaam is geoordeeld dat gebruik beschrijvende aanduidingen zelfs bij verwarring alleen onrechtmatig is indien bijkomende omstandigheden dat meebrengen - toegepast op handelsnamen ondanks prejudiciële vragen hierover, door eiser als projectontwikkelaar bedachte aanduiding ‘Hyde Park’ beschrijvend geworden voor de locatie waar zowel Hyde Park en HPH hun diensten aanbieden.  Geen sprake van bijkomende omstandigheden die gebruik aanduiding Hyde Park onrechtmatig maken: voldoende afstand genomen in wijze van aanprijzing, onvoldoende onderbouwd dat Hyde Park in negatief daglicht komt door onbetaalde facturen. Handelsnaam en logo HPH maken geen inbreuk ex artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE op woord/beeldmerken Hyde Park: logo’s zijn qua kleurstelling en vormgeving alsmede wat betreft de gebruikte lettertypes volledig anders.

 

IEPT20190722, Rb Noord-Nederland, Alleverfonline

Door eiser bedachte teksten op website en opmaak en tekst flyer auteursrechtelijk beschermd: door keuzes in woordgebruik en rangschikking van de woorden voldaan aan werktoets. Auteursrechtinbreuk door overnemen van opmaak en teksten op flyer en teksten op de website van eiser: gelijkenis is zo groot dat voldoende aannemelijk is dat de flyer en de website ontleend zijn aan de flyer en de website van eiser. Veroordeling beperkt tot de drie teksten die  zijn overgelegd door eiser: hoewel aannemelijk is dat meer teksten inbreukmakend zijn dient Vzgr voor concrete veroordeling over die teksten te beschikken. Vordering voor verbieden toekomstig kopiëren van (web)teksten of folderteksten niet toewijsbaar: onrechtmatigheid afhankelijk van of eiser auteursrechthebbende is en of sprake is van slaafse nabootsing, nog niet te beoordelen is. Vordering tot overdracht van de domeinnaam afgewezen: belang niet aannemelijk gemaakt en geen inbreuk op een (handelsnaam)recht. Vordering tot rectificatie toegewezen: op landingspagina van website en in flyer. Vordering van overzicht bestellingen en winst toewijsbaar, maar zonder waarmerking door accountant: voldoende belang door mogelijk gederfde winst als gevolg van inbreukmakende handelingen en misleiding klanten eiser door gedaagde.

 

IEPT20190719, HR, Tata Steel v ArcelorMittal

Cassatieberoep verworpen (artikel 81(1) RO)

 

IEPT20190719, HR, Sandoz v Astrazeneca

Cassatieberoep verworpen (artikel 81(1) RO)

 

IEPT20190719, Rb Den Haag, Nirea v Z&P Expat

Procedure tegen Z&P Expat die daags na dagvaarding ontbonden is en bij gebrek aan baten direct opgehouden te bestaan kan worden voortgezet: ook als rechtspersoon bij gebrek aan baten is opgehouden te bestaan voorziet artikel 2:23c(1) BW  in de mogelijkheid om de vereffening te heropenen en de rechtspersoon te doen herleven. Door ophouden te bestaan  van Z&P Expat heeft Nirea geen belang meer bij inbreukverboden: gestelde voortdurende (dreigende) inbreuk is hiermee beëindigd, voor zover er nog dreiging is omdat activiteiten Z&P expat zijn verhangen naar Z&P Advies(groep) B.V. zal een aan Z&P Expat gericht verbod inbreuk niet voorkomen. Spoedeisend belang bij vordering tot betaling € 39.000 wegens schending onthoudingsverklaring: doordat Z&P Expat kort na dagvaarding is opgehouden te bestaan geldt dat verhaalmogelijkheden minder kansrijk worden hoe meer tijd verstrijkt, spoedeisend belang omdat alleen door heropening van de vereffening Z&P Expat herleeft en in bodemprocedure kan worden betrokken, welke uitkomst niet kan worden afgewacht. Z&P Expat veroordeeld in artikel 1019h Rv proceskosten (€ 6.000 volgens indicatietarief): verboden naar moment van dagvaarden niet onrechtmatig of ongegrond, dus Z&P Expat is grotendeels in ongelijk gestelde partij.

 

IEPT20190718, Rb Den Haag, JF Blossom v Yehwang

JF Blossom rechthebbende van eventueel op sieraden rustende intellectueel eigendomsrechten: voldoende onderbouwd dat sieraden door ontwerper voor JF Blossom zijn ontworpen, indien en voor zover JF Blossom op het moment van dagvaarden niet de rechthebbende was heeft zij dit zekerheidshalve gerepareerd door een overdrachtsakte, ook niet-ingeschreven modelrechten zijn overdraagbaar. Inbreuk op auteursrecht dierensieraden: combinatie van tijgerkop in ring is oorspronkelijk, totaalindruk stemt volledig overeen. Auteursrechtinbreuk op zeshoekige oorbellen: combinatie van de vorm, grootte,  zeshoek omringd door zilverkleurige bolletjes, de goudkleurige ondergrond en tropische afbeelding is oorspronkelijk, enige verschil betreft afdruk op hangertje. Geen inbreuk op hartvormige ring en oorbellen: beperkte beschermingsomvang gelet op bestaande vormgevingserfgoed en de trivialiteit van sommige vormgevingselementen, verschillen leiden tot andere totaalindruk. Geen auteursrechtinbreuk op vierkante ring: veronderstellende wijs aangenomen dat sprake is van werk wordt de totaalindruk in belangrijke mate bepaald door de uitvoering van de afdruk op het vlak van de ring welke zowel qua lettertype, als qua afbeelding verschilt.  Geen auteursrechtinbreuk op ketting en armband met grove schakels, bolletjesarmband met hartjes en goudkleurige armband: veronderstellende wijs aangenomen dat sprake is van werk verschilt de totaalindruk. Geen sprake van inbreuk op niet-ingeschreven modelrechten op bovengenoemde sierraden: door in kader van auteursrecht genoemde verschillen sprake van andere algemene indruk. Geen sprake van slaafse nabootsing sierradenlijn: geen sprake van één eigen gezicht op de markt.

 

IEPT20190717, Rb Gelderland, Soliditry v de Persgroep

Uitlating in artikelen De Gelderlander waarin [naam eiser 8] als crimineel wordt neergezet onrechtmatig: hoewel serieuze vraagtekens bij advisering van directie van onderneming die veel mensen voor veel geld heeft opgelicht zijn te zetten zijn er onvoldoende aanknopingspunten dat [naam eiser 8] zelf oplichter is. Uitlating dat [naam eiser 8] druk doende is zijn sporen uit te wissen en dat OM hem als brein achter Sprinkhanenbende beschouwt onrechtmatig: Persgroep heeft uitlating niet hard kunnen maken. Uitlating dat [naam eiser 8] bij veel van de “Sprinkhanenbedrijven” de juridische huisadviseur was onrechtmatig: kwalificatie blijkt onvoldoende uit de feiten, [naam eiser 8] heeft drie van de 17 Sprinkhanenbedrijven geadviseerd en er werd ook van andere adviseurs gebruik gemaakt. Onvoldoende onderbouwd dat sprake is van oplichting door Soliditry, Thuisborg, Vondellaan en [naam eiser 8] of dat Thuisborg de volgende melkkoe en een malafide beleggingsfonds is: hoewel vragen worden opgeroepen over haalbaarheid op lange termijn van verdienmodel en over risico’s investeerders en wijze van belegging, ontbreekt feitelijke grondslag voor kwalificatie oplichting. Voorschot op immateriële schadevergoeding van € 5.000 toegewezen wegens aantasting eer en goede naam.

 

IEPT20190717, Rb Noord-Holland, Thuiszorg de Zonnestraal v Thuiszorg De Zonnestraal

Handelsnaam “Thuiszorg De Zonnestraal” maakt inbreuk op handelsnaam “Thuiszorg de Zonnestraal”: volledige auditieve overeenstemming en slechts minimale schriftelijke afwijking, sprake van soortgelijke diensten, ondanks afstand van 130 km tussen beide ondernemingen en het lokale verzorgingsgebied is gevaar voor - in ieder geval indirecte - verwarring reëel.

 

IEPT20190717, Rb Amsterdam, Overamstel

Geen opzegging op grond van artikel 16 lid 1 sub b van de overeenkomst: aanbieden via printing on demand (pod) moet naar objectieve maatstaven gezien worden als ‘in boekvorm voor het publiek beschikbaar houden’ van de titel. Geen ontbinding op grond van artikel 25e lid 1 Auteurswet: gemotiveerd weersproken dat sprake is van onvoldoende exploitatie van de titel en enkel meningsverschil over wijze van exploitatie vormt geen zwaarwegende reden.

 

IEPT20190717, Rb Den Haag, Fashion Linq v Primark

Benelux- en Uniewoordmerk Denim & Co nietig verklaard wegens gebrek aan onderscheidend vermogen:  ‘denim’ is een algemeen bekende en gangbare aanduiding voor een stof die wordt gebruikt om kleding te produceren, ‘& Co’ (‘and Co’) heeft ook een algemene betekenis ter aanduiding van andere, niet met zoveel woorden aangeduide vergelijkbare personen of dingen, vergelijkbaar met - vrij vertaald - termen als ‘etcetera’, ‘etc.’ en ‘en zo’, het totaalbeeld van ‘Denim & Co’ is daarmee een combinatie van bestanddelen die kenmerken van kleding, schoeisel en hoofddeksels kunnen beschrijven.

 

IEPT20190717, Rb Rotterdam, Luxury Bedding Company v Luxury Beds

Luxury Bedding Company is fictieve maker (artikel 8 Aw) van foto’s uit catalogus: vermeld als maker, terwijl naam fotograaf ontbreekt, geen reden om te twijfelen aan juistheid verklaring fotograaf dat hij maker is en rechten aan Luxury Bedding Company heeft overgedragen. Inbreuk op auteursrecht Luxury Bedding Company op de foto’s door twee foto’s op website en één op gevel te gebruiken. Slogans “WE MAKE THE WORLD’S BEST MATTRESS”, “‘T BEST BEWAARDE SLAAPKAMERGEHEIM” en “TAILOR MADE COMFORT AND LUXURY” niet auteursrechtelijk beschermd: sprake is van gebruikelijke combinaties van woorden die geen eigen intellectuele schepping zijn. Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Luxury Bedding Company” en “Luxury Beds”: beide ondernemingen richten zich op verkoop van bedden, boxsprings en matrassen aan de consument, door heel Nederland, hoewel handelsnamen in geringe mate afwijken (“Bedding” v “Beds”) sprake van verwarring door associatie met luxe bedden en luxe slapen, verwarringsgevaar vergroot door gebruik van dezelfde foto’s en slogans als Luxury Bedding Company. Door HR te beantwoorden prejudiciële vragen van hof Arnhem-Leeuwarden (IEPT20190614) over bijkomende omstandigheden bij beschrijvende handelsnamen veranderen oordeel Rb niet: in casu sprake van bijkomende omstandigheden. Geen slaafse nabootsing producten Luxury Bedding Company: sprake van producten en modellen die geheel soortgelijk zijn aan die door andere partijen op de markt worden gebracht, dus geen eigen gezicht op de markt. Slaafse nabootsing van onderscheidingsmiddelen gebruikt door Luxury Bedding Company bij presentatie producten en onderneming: verwarringsgevaar door presentatie van letterlijk overgenomen slogans op dezelfde wijze en in hetzelfde lettertype als Luxury Bedding Company, productmodellen hebben veelal gelijke algemeen gebruikelijke benamingen, presentatie aangevuld met gelijksoortige accessoires, verwarring versterkt door gebruik van dezelfde foto’s en gelijkende handels- en domeinnamen die inbreukmakend zijn en verwarring lijkt doelbewust nagestreefd. Schadevergoeding voor gebruik foto’s op website volgens tarievenlijst Stichting FotoAnoniem voor gebruik tot een kwartaal: € 800 (€ 400 per foto). Schadevergoeding voor gevelfoto van 34m2 volgens tarievenlijst Stichting FotoAnoniem van € 1.536: bijzonder tarief voor foto’s groter dan 10m2 ontbreekt, waardoor geen reden is voor toepassing vermenigvuldigingsfactor 3,4, in licht van betwisting dat foto 4 maanden op gevel heeft gestaan onvoldoende onderbouwd dat dit 16 maanden was. Zaak verwezen naar schadestaat inzake onrechtmatige daad.

 

IEPT20190717, Rb Den Haag, Louboutin

Louboutin toegalaten gestelde betrokkenheid van gedaagde bij invoer van namaak Louboutin-kleding te bewijzen: uit omstandigheid dat gedaagde is gevestigd aan adres waar partijen waren bestemd om geleverd te worden kan niet worden afgeleid dat deze voor haar bestemd waren. Exhibitie toegewezen nu sprake is van een rechtsbetrekking ex artikel 1019a Rv jo. artikel 843a Rv: voldoende aannemelijk dat sprake is van betrokkenheid bij inbreuk op een IE-recht.

 

IEPT20190716, Hof Den Haag, Top Logistics v Hennessy

Exhibitievordering terecht toegewezen: Hennessy mag in hoger beroep ter onderbouwing van haar exhibitievordering ook bescheiden ten grondslag leggen waarover zij de beschikking heeft gekregen door de in het bestreden vonnis toegewezen exhibitie, aan vereiste van bestaan rechtsbetrekking voldaan nu voldoende aannemelijk is dat Top Logistics onrechtmatig handelt door - in ieder geval - het faciliteren van de opslag, het vervoeren/of de verhandeling van communautaire gedecodeerde Hennessy-producten, bescheiden voldoende bepaald de belangen van Top Logistics enerzijds en MHCS anderzijds afwegend is sprake van een rechtmatige belang bij exhibitie.

 

IEPT20190716, Rb Den Haag, De Hypothekers Associatie v HypothekersUnie

De Hypothekers Associatie heeft geen spoedeisend belang bij vorderingen gestoeld op gestelde handelsnaaminbreuk door HypothekersUnie: sommatie verstuurd nadat HypothekersUnie handelsnaam al ruim twee jaar met vijf vestegingen en via internet voerde.

 

IEPT20190712, Rb Amsterdam, De Staat v Podium

Bepaalde informatie over AIVD-bron dient te worden verwijderd uit boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’: kans dat gegevens het leven van de bron in gevaar zullen brengen niet op voorhand verwaarloosbaar.

 

IEPT20190712, Rb Amsterdam, Dijkstra v Dutch News

Geen inbreuk op auteursrecht fotograaf door portret van Mathijs Bouwman op te nemen bij door hem geschreven artikelen op website Dutch News: sprake van de in artikel 19 lid 3 Aw genoemde uitzonderingssituatie waarin een in opdracht gemaakt portret zonder toestemming van de maker door de geportretteerde aan nieuwsbladen of tijdschriften worden aangeboden.

 

IEPT20190711, Rb Midden-Nederland, BNNVARA

Onrechtmatige verwijten in uitzending #BOOS over bemiddelingskosten leiden tot rectificatie: niet gebleken dat [eiser sub 1] direct betrokken is (geweest) bij het vragen van illegale bemiddelingskosten door [onderneming 2]; dat [onderneming 2] failliet zou zijn gegaan en dat dit opzettelijk is gebeurd om schuldeisers te ontlopen, dat [eiser sub 4] is opgericht om onder de regels uit te komen en dat [eiser sub 3] een doorstart zou zijn van [onderneming 2], worden niet dan wel onvoldoende door de feiten gedragen. Onrechtmatige verwijten rechtvaardigen geen verwijdering van de Aflevering: de onjuiste mededelingen dan wel de niet met feiten onderbouwde gedane stellingen, zijn gedeeltelijk hersteld dan wel zijn in het licht van de gehele Aflevering niet dusdanig ernstig van aard dat dit verwijdering van de Aflevering rechtvaardigt.

 

IEPT20190711, Rb Amsterdam, Petit Bateau

Petit Bateau schendt auteurs- en persoonlijkheidsrechten van kunstenaar [S] op een bloemenprint op kleding: [B] heeft geen ontwerp gemaakt dat [S] heeft uitgevoerd en [S] heeft als beeldend kunstenaar de artistieke prestatie verricht. [S] heeft geen toestemming voor exploitatie van de bloemenprint gegeven Vordering tot vernietigen van alle in de EU in voorraad zijnde inbreukmakende kleding: alleen voor NL en Frankrijk toewijsbaar, voor de overige EU-landen heeft [S] onvoldoende 

 

IEPT20190710, Rb Den Haag, Wetrok v CSI

Merkinbreuk op WETROK-merken in periode vóór aanpassing CSI website (wetrokwebshop.nl): gestelde toestemming door Wetrok GmbH onvoldoende aannemelijk. Geen merkinbreuk in periode ná aanpassingen. CSI heeft teken “wetrok” niet als metatag gebruikt. Geen verwarringsgevaar: met beeldmerk overeenstemmend logo is verwijderd, “onafhankelijke wetrok leverancier” en “wetrok webshop is niet gelieerd aan wetrok of haar distributienetwerk" is toegevoegd, publiek heeft relatief hoog aandachtsniveau door hoge prijzen schoonmaakmachines, beroep op Talens-zaak (IEPT20130813) faalt. Beroep op art. 2.20 (2)(d) BVIE faalt: geen ongerechtvaardigd voordeel, met merken overeenstemmend teken enkel gebruikt voor verkoop Wetrok-producten waartoe CSI gerechtigd is, na aanpassingen duidelijk dat webwinkel niet aan ondernemingen eiseressen verbonden is. Geen verklaring voor recht dat CSI aansprakelijk is voor schade in periode vóór aanpassing website: mogelijkheid van schade onvoldoende aannemelijk.

 

IEPT20190708, Rb Den Haag, T-Mobile v KPN

Reclame uitingen binnen de “Beter netwerk”-campagne van KPN niet onrechtmatig jegens T-Mobile: niet wordt geclaimd dat het netwerk van KPN beter is dan andere netwerken, maar het netwerk maakt bepaalde activiteiten beter mogelijk; tekst van het liedje moet worden gezien als in de reclamewereld gebruikelijke vorm van overdrijving; Betere deal-uitspraak verwijst naar een aanbieding van KPN zelf. Claim dat netwerk van KPN een van de beste ter wereld is, is ook niet onrechtmatig jegens T-Mobile: In uitlating wordt verwezen naar onderzoek die claim onderbouwt en uiting dat KPN “de meest gewaardeerde aanbieder van tv en internet is” is inmiddels van de website verwijderd. De vordering van KPN in reconventie tot een ordemaatregel ten aanzien van de “Beloftes”-campagne van T-Mobile wordt afgewezen:  geen spoedeisend belang. Geen proceskostenveroordeling 1019h Rv: onvoldoende gebleken dat er specifieke kosten zijn gemaakt vanwege het beroep van KPN op de merkinbreuk.

 

IEPT20190705, Rb Den Haag, Novartis v Teva

EP 603 en EP 246 niet inventief. Technisch effect verschilmaatregel EP 603 (en EP 246) met WO 467: voorzien in alternatief voor een antineoplastisch middel dat in combinatie met exemestaan op vergelijkbare wijze werkzaam is tegen borstkanker/ hormoonreceptor-positieve gevorderde borstkanker (“aBC”), geen sprake van technisch effect van verbeterde hormoon-gebaseerde therapie voor borstkanker, dat niet te lezen is in oorspronkelijke aanvraag en niet plausibel is. Voorshands aannemelijk dat vakman op prioriteitsdatum  combinatie van everolimus met exemestaan zou proberen: verwachte werkzaamheid van dit alternatief tegen aBC niet weersproken, vakman steeds op zoek naar nieuwe combinatietherapieën, gelet op veel voorkomende en (te) vaak fatale therapie resistentie, aantal aanwijzingen dat everolimus in combinatie werkzaam zal zijn tegen borstkanker.

 

IEPT20190704, HvJEU, Touristik v EUIPO

Aanduiding in standaardschrift van beeldmerk “Fl♥” in het Uniemerkenblad (als “Fly”) irrelevant voor beoordeling van de fonetische perceptie van de tekens, die niet samenvallen met de aanduiding ervan in het blad. Grieven tegen ten overvloede aangevoerde overwegingen kunnen niet tot vernietiging bestreden arrest leiden. 

 

IEPT20190703, Rb Den Haag, Cerme

Overeenkomst van 12 maart 2010 draagt niet bij aan bewijs dat auteursrechten op Mega-Kassa in de VOF zijn ingebracht: geen voor daadwerkelijke overdracht vereiste leveringsakte opgesteld. Verklaring van gedaagde [A] voldoende om bestaan leveringsakte te ontzenuwen: bij gebreke aan enig objectief bewijs of een onafhankelijke getuigenverklaring.

 

IEPT20190703, Rb Den Haag, Hennessy v Simizy

Op grond van artikel 843a Rv gevorderde opgave van lijst van distributeurs afgewezen: onvoldoende onderbouwd dat sprake is van exclusief distributiesysteem c.q. afschermen nationale markten, artikel 843a Rv biedt enkel grondslag voor inzage en afschrift reeds bestaande bescheiden en niet voor opstellen stukken. Berichten met aanbiedingen m.b.t. Hennessy-merkproducten gericht aan in Nederland/Benelux gevestigde (potentiële) kopers afkomstig van Simizy. In deel van berichten wordt aangeboden Hennesy-merkproducten te leveren in Nederland/de Benelux. Aantal berichten ziet op mogelijke, maar niet noodzakelijke levering in Nederland/de Benelux en betreft in daarom geen aanbiedingen in Nederland/de Benelux. Hennessy heeft gegronde reden (art. 15(2) UMeV en 2.23(3) BVIE) om zich tegen decoderen door Simizy te verzetten: productcodes maken recall mogelijk in verband met voedselveiligheid, waardoor geen sprake is van kunstmatige afscherming van nationale markten van lidstaten. e-AD-status garandeert geen uitputting: e-AD status vaak verkregen door omzetting van T1-status naar e-AD, terwijl goederen met aanvankelijke T1-status in beginsel inbreukmakend zijn. Uitputtingsverweer m.b.t. transacties uit opgave n.a.v. kort geding vonnis (IEPT20170410) faalt: vermoeden van exclusief distributiestelsel onvoldoende om gevaar van afscherming nationale markten aan te nemen. Voor aanbod Hennessy-merkproducten met levering buiten Nederland/de Benelux geen sprake van in voorraad houden in Nederland/de Benelux. Voor aantal berichten sprake van in voorraad houden in Nederland/de Benelux: Hennesy-merkproducten zijn in voorraad bij Top Logistics/zullen binnen afzienbare tijd daadwerkelijk in Nederland/de Benelux zijn. Berichten met aanbiedingen onder conditie “subject unsold” duiden niet op in voorraad gehouden Hennessy-merkproducten. Resterende transacties uit opgave betreffen inbreukmakende Dom Pérignon-producten. Winstafdracht toegewezen: Simizy te kwader trouw bij inbreuk. 

 

IEPT20190703, HvJEU, Viridis v EUIPO

Geen normaal gebruik geneesmiddel tijdens klinische proeven: voor geneesmiddel waarvoor nog geen handelsvergunning is verleend mag zelfs geen reclame worden gemaakt teneinde een marktaandeel te verkrijgen of behouden, gebruikshandelingen voorafgaand aan op handen zijnde verhandeling kunnen normaal gebruik zijn als ze van externe aard zijn en gevolgen hebben voor het [opbouwen van het] toekomstige publiek. Vereiste uitvoering van een klinische proef kan een geldige reden voor het niet gebruiken vormen, maar  merkinschrijving vóórafgaand daaraan en de lange duur daarvan vallen binnen invloedsfeer en verantwoordelijkheid merkhouder, zodat zij niet kunnen worden beschouwd als belemmeringen die zich buiten diens wil hebben voorgedaan.

 

IEPT20190702, Hof Den Haag, Philips v Wiko

Beroep op litispendentieregel (artikel 29 en 30 herschikte EEX-Vo) door Wiko om behandeling Frand-verweer aan te houden tot in Duitse procedure daarover is beslist afgewezen: in Duitse procedure sprake van andere octrooien dan in Nederlandse procedure, dus geen sprake van vereiste samenhang. Geen misbruik van recht door Philips, Frand-verweer (beroep op Huawei / ZTE-arrest (IEPT20150716) faalt: Wiko heeft niet bestreden dat zij zich voorafgaand aan instellen onderhavige procedure geen willing licensee heeft getoond. Geen misbruik van machtspositie door Philips: onvoldoende onderbouwd dat licentievoorstel Philips niet aan Frand-voorwaarden voldoet, onvoldoende onderbouwd dat aanbod Philips discriminatoir is, tegenvoorstel Wiko voldoet niet aan Frand-voorwaarden.