Mei 2019

Print this page

IEPT20190531, Rb Amsterdam, La Prairie v Lidl

Lidl maakt ongeoorloofde vergelijkende reclame ex artikel 6:194a BW door uitingen dat de Cien Cellular beauty gezichtscrème ‘vergelijkbare ingrediënten bevat als in de La Prairie Cellular Radiance cream (die bijna € 550,- kost!)’: juistheid en volledigheid van de feitelijke gegevens in de reclame onvoldoende aannemelijk gemaakt nu door Lidl aangehaalde tijdschriften zich baseren op een persbericht van Lidl UK en geen eigen onderzoek hebben verricht, en uit een door Lidl ingebracht rapport blijkt dat de crème van La Prairie naast de ingrediënten die vergelijkbaar zijn met die in de crème van Lidl nog 45 andere ingrediënten bevat. Sprake van merkinbreuk ex artikel 2.20 lid 2 sub c BVIE: ongerechtvaardigd voordeel getrokken uit het onderscheidend vermogen of de reputatie van La Prairie.

 

IEPT20190529, Rb Den Haag, Online Publisher v Netmedia

Forumkeuzebeding in algemene voorwaarden niet van toepassing: algemene voorwaarden hebben enkel betrekking op afwikkeling van facturen en niet op geschillen die in deze zaak aan de orde zijn. Rechtbank Den Haag ten aanzien van Netmedia en Sparta Solutions bevoegd, aangezien handelen o.m. via op Nederland gerichte website plaatsvindt: bevoegdheid voor merkinbreuk beperkt tot Benelux, ten aanzien van vorderingen op grond van onrechtmatige daad is bevoegdheid beperkt tot Nederland. Rechtbank niet bevoegd ten aanzien van LMB en [gedaagde sub 3]: niet gesteld dat het onrechtmatig handelen zich heeft voorgedaan in het arrondissement Den Haag. Vordering tot aanhouding wegens Belgische procedure afgewezen: geen sprake van hetzelfde onderwerp en procedures berusten niet op dezelfde oorzaak als onderhavige procedure. 

 

IEPT20190528, Rb Noord-Holland, Trickster

Onrechtmatig gehandeld door mediator meerdere jaren met opzet publiekelijk zoveel mogelijk af te branden: geen misstand en ook niet gebleken dat mediator niet bekwaam zou opereren. Contactverbod toegewezen.

 

IEPT20190528, Rb Overijssel, AVG Gemeente Deventer

Schadevergoeding van € 500 toegewezen wegens onrechtmatige verspreiding persoonsgegevens: eiser is als gevolg van het onrechtmatige besluit in zijn persoon aangetast wegens verlies van controle over zijn persoonsgegevens. 

 

IEPT20190528, Hof Den Haag, MSS v TWT

Verweer dat voorzieningenrechter ten onrechte niet de zogenoemde problem solution approach (PSA) niet heeft toegepast verworpen: PSA niet verplicht, hof past PSA toe en komt niet tot ander oordeel dan voorzieningenrechter. Octrooi EP 515 voor “Mobile sanitary unit for accommodating at least three sanitary facilities” niet inventief in licht van DE 263: vakman zou met algemene vakkennis, uitgaande van bestaande inrichtring en met toepassing van het in DE 263 geopenbaarde verkleiningsmechanisme komen tot uitvinding volgens het octrooi. Gestelde secundaire indicia kunnen octrooi geen inventiviteit verlenen. (combinaties van) onderconclusies waarop hulpverzoeken MSS zien niet inventief: vakman zou met behulp van algemene vakkennis tot kenmerken hulpverzoeken komen.

 

IEPT20190528, Rb Gelderland, Bigfoot v Ayanmo

Ayanmo dient in het kader van distributieovereenkomst ingeschreven merk ex artikel 22ter BVIE over te dragen aan Bigfoot: Ayanmo is strikt genomen weliswaar geen gemachtigde, vertegenwoordiger of distributeur van Bigfoot in de zin van dat artikel, Ayanmo is als derde partij echter zo nauw betrokken bij de distributieovereenkomst dat ook zij rechtstreeks kan worden aangesproken op grond van dit artikel.

 

IEPT20190523, Rb Overijssel, Druppies v Gevavi

Fashion Boot niet auteursrechtelijk beschermd door onvoldoende oorspronkelijk karakter: gestelde kenmerkende elementen niet nieuw, groot deel ervan is functioneel/technisch bepaald of zodanig banaal of triviaal dat daarachter geen creatieve arbeid is aan te wijzen, ook combinatie elementen niet op zodanig oorspronkelijke wijze uitgevoerd dat sprake is van subjectieve keuze die Fashion Boot eigen, oorspronkelijk karakter en herkenbaar gezicht geeft. Onvoldoende aannemelijk dat Druppies eventueel auteursrechthebbende is op Fashion Boot: geen onderbouwing van overdracht/inbreng auteursrechten in de vof. Artikel 1019h Rv kosten (€ 14.819,18) redelijk en evenredig: procedure als normale zaak aan te merken met indicatietarief van € 15.000, Gevavi moest zich binnen korte termijn van vijf werkdagen verweren, groot deel kosten Gevavi verricht door advocaat-medewerker met lager uurtarief, waardoor kosten lager zijn gebleven.

 

IEPT20190522, Rb Amsterdam, Undercover in Nederland

Vordering van zaaddonor [T] tot herroeping vonnis van 4 december 2013 (IEPT20131204) van deze rechtbank over uitzending ‘Undercover in Nederland’ afgewezen: niet voldaan aan voorwaarden die worden gesteld aan een beroep op bedrog in de zin van artikel 382 sub a Rv nu [T] vermeende bedrog redelijkerwijze eerder had kunnen ontdekken, beslissing zou bij juiste voorstelling van zaken niet anders zijn uitgevallen.

 

IEPT20190522, Rb Amsterdam, Pink Ribbon

Gedaagde beschikt over tegenvordering  van € 373.800 waarmee vordering van Pink Ribbon wordt verrekend nu sprake is van toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de donatieovereenkomst: partijen zijn overeengekomen na beëindiging in overleg te treden over onverkochte producten, door het ontbreken van deugdelijk overleg zijn die producten - bij gebreke van toestemming het daarop aangebrachte Pink Ribbon-merk te gebruiken - waardeloos geworden.

 

IEPT20190522, Rb Den Haag, Petsbelle v EBI

Waarschijnlijk dat Gemeenschapsmodel Maine Coon 173 krabpaal in een nietigheidsprocedure nietig zal worden bevonden vanwege het ontbreken van de vereiste nieuwheid: meer dan 12 maanden gewacht met inschrijving na eerste openbaarmaking in promotiefilmpje. Petsbelle komt geen beroep toe op het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel Maine Coon 173: onvoldoende onderbouwd dat zij - en ingevolge artikel 14 lid 3 GModVo werkgever EBI - houder is. Geen inbreuk op Gemeenschapsmodelrechten Maine Coon 120: Melrose Krabpalen wekken andere algemene indruk. Niet aannemelijk dat auteursrecht op Maine Coon 173 krabpaal bij Petsbelle berust: onvoldoende onderbouwd dat zij - en niet ingevolge artikel 7 Aw werkgever EBI - rechthebbende is. Geen inbreuk op auteursrecht op Main Coon 120 krabpaal: Melrose krabpalen geven heel andere totaalindruk.

 

IEPT20190522, Rb Noord-Holland, Logistics

Inbreuk op het portretrecht van eiser door het gebruik foto in reclame van PostNL: toestemming tot portretteren kan niet gelijk worden gesteld met toestemming tot publiceren, volgens het Discodanser arrest geldt dat geportretteerde in beginsel een redelijk belang heeft zich te verzetten tegen gebruik van zijn portret ter ondersteuning van een commerciële reclame-uiting, geen belang aan de orde gesteld dat inbreuk op persoonlijke levenssfeer zou kunnen rechtvaardigen, niet aangetoond dat door werkgever eiser namens eiser een regeling is getroffen. Schadevergoeding ex aequo et bono begroot op € 5.000.

 

IEPT20190522, Rb Den Haag, Snijplanken

Inbreuk op Uniemerk JSU door verhandeling van SUS-snijplanken die waren bestemd voor vernietiging nu beroep op uitputting wordt verworpen: ondanks feit dat het Uniemerk niet was geregistreerd ten tijde van de levering snijplanken door Chinese fabrikant is het Uniemerkrenrecht van toepassing nu de gewraakte handelingen wel dateren van na de inschrijving, standpunt dat aan het 'in de handel brengen' als merkenrechtelijk criterium geen betekenis toekomt - omdat er ten tijde van de eerste levering  geen merkrecht was - verworpen nu er al wel een Duits nationaal recht was, merkrechten van JSU niet uitgeput door verkoop en/of levering van de Chinese fabrikant aan licentiehouder TCC nu deze niet is te beschouwen als een van de merkhouder onafhankelijke ‘derde’ in de zin van het Peak Holding-arrest, verkoop aan Kaufland wegens mogelijke giftigheid snijplanken niet doorgegaan, merkenrecht niet uitgeput door overdracht ter vernietiging. Inbreukverbod toegewezen. Afdracht nettowinst afgewezen wegens ontbreken kwader trouw: gelet op atypische situatie dat het Uniemerk pas is geregistreerd nadat dit teken op de snijplanken was aangebracht kan het verweer van gedaagden dat het Uniemerkrecht niet van toepassing is niet als bij voorbaat kansloos worden geacht, niet aannemelijk dat voor gedaagden duidelijke aanwijzingen waren dat de snijplanken niet met toestemming van JSU op de markt waren maar daar vanwege kwaliteitsproblemen juist vanaf moesten worden gehouden.  Schadevergoeding op te maken bij staat: omvang mogelijke schade kan nog niet worden vastgesteld. Bij schadestaatprocedure moet worden uitgegaan van 50% eigen schuld van merkhouder JSU nu is nagelaten redelijkerwijs te vergen maatregelen te treffen om risico dat snijplanken bij consumenten terecht zouden komen te minimaliseren: opdracht tot vernietiging gegeven aan niet-professionele partij waarbij niet is medegedeeld dat de snijplanken een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid meebrachten.

 

IEPT20190522, Rb Den Haag, Diesel v Calvin Klein

Beneluxmerk Diesel bestaande uit een teken dat bestaat uit een contrasterende baan diagonaal op een zakje rechts op de heup van een broek nietig verklaard: teken valt samen met de waar waarvoor het merk is ingeschreven en heeft daarom enkel onderscheidend vermogen indien zij op significante wijze afwijken van de norm of van wat in de betrokken sector gangbaar is, het merk bevat geen enkel opvallend element dat significant afwijkt van dit gebruik door andere marktdeelnemers, onvoldoende overtuigend bewijs van inburgering in de gehele Benelux. Ook geen sprake van inbreuk op auteursrecht: onduidelijk wat precies het ‘werk’ is waarvoor bescherming wordt ingeroepen, aangenomen al dat sprake is van een werk stemt de totaalindruk van het label van Calvin Klein daar onvoldoende mee overeen.

 

IEPT20190521, Rb Den Haag, Ziggo v T-Mobile

Inflatiecorrectie aan te merken als prijsverhoging. T-Mobile social media video-reclame over dat Ziggo prijzen verhoogt niet misleidend: duidelijke disclaimer in beeld dat T-Mobile wel inflatiecorrectie toepast. Radioreclame T-Mobile misleidend: impliceert dat T-Mobile haar prijzen niet verhoogt, op geen enkele wijze melding gemaakt van inflatiecorrectie. Reclame-uiting website T-Mobile niet misleidend: duidelijk dat genoemde prijsverhogingen zien op bestaande klanten, inflatiecorrectie duidelijk vermeld. Refereren aan “forse” en “fikse” prijsverhogingen niet onrechtmatig: prijsverhoging bij Ziggo en KPN aanzienlijk hoger dan bij T-Mobile. Twitter-video CEO T-Mobile niet misleidend: verwijst uitdrukkelijk naar bron waaraan T-Mobile informatie ontleent en naar T-Mobile website dat uitlegt dat correctie voor inflatie wordt toegepast. Tweet CEO T-Mobile over prijsstijging KPN en Ziggo niet misleidend: verwijst naar artikel over onderzoek waaruit blijkt dat sprake is van prijsstijging van 28%. Tabel vergelijking Alles in 1 pakketten niet misleidend: feitelijk juist, o.a. omdat T-Mobile FOX Sports 1 Eredivisie wel aanbiedt in haar pakket en Ziggo en KPN niet en vermelding dat T-Mobile wel pakketkorting van € 120 biedt en Ziggo en KPN niet. Reclame op T-Mobile-website die klanten met IP-adres van Ziggo te zien krijgen niet misleidend: onderaan de pagina wordt tabel getoond die duidelijk maakt welke pakketten worden vergeleken en waar gestelde besparing van € 135 op is gebaseerd.

 

IEPT20190521, Hof Den Haag, McCain v Simplot

Nietigheidsverweer inhoudende onduidelijkheid c.q. inconsistentie tekeningen model voor aardappelvorm van Simplot afgewezen: voldoende duidelijk dat tekeningen dezelfde gedraaide vorm van een aardappelfriet - gezien vanuit verschillende hoeken en op verschillende afstanden - tonen. Ook nietigheidsverweer inzake ontbreken nieuwheid en eigen karakter faalt: aanzienlijk verschil met oudere modellen, aanzienlijke mate van vrijheid voor de ontwerper. Rechts- en  linksdraaiende Rustic Twists van McCain maken inbreuk op het modelrecht van Simplot: Rustic Twists wekken geen andere algemene indruk dan het model. Afweging van wederzijdse belangen levert geen reden op om af te zien van verbod: voor opleggen inbreukverbod is niet nodig dat Simplot zelf  aardappelproducten op de EU-markt brengt.

 

IEPT20190521, Rb Gelderland, ECOBoard International v ECO Board Company

ECOboard Company International heeft handelsnaam “ECOboard Company International” gebruikt: blijkt uit e-mail en domeinnaam www.ecoboardcompany.com, aangezien betreffende website een bedrijfsmatig karakter heeft en Eco Board Company International onder die naam deelneemt aan handelsverkeer. Verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Eco Board Company (International)” / “ECO Boardcompany” en handelsnaam “ECOBoard International”: geringe afwijking, partijen richten zich op zelfde internationale markt, waaronder Nederland en aard ondernemingen is vergelijkbaar, concrete verwarring voorgekomen. Verweer dat naam EcoBoard door meer partijen wordt gebruikt in verschillende logo’s en beschrijvend is faalt: naam ECOboard International niet zodanig beschrijvend dat naam niet mag worden gemonopoliseerd, overgelegde logo’s onvoldoende toegelicht.

 

IEPT20190521, Hof Arnhem-Leeuwarden, SHF

Appelgrens van € 1.750 niet behaald met gevorderde verklaring voor recht van inbreuk op auteursrecht en schadevergoeding van € 630: verklaring voor recht vertegenwoordigt geen afzonderlijke waarde, gesteld ‘repeterend karakter’ van de verklaring voor recht niet relevant. Ook ex artikel 1019h Rv uitgesproken proceskostenveroordeling van € 3.000 zorgt er niet voor dat appelgrens is bereikt: bij vraag of appelgrens is bereikt wordt geen rekening gehouden met proceskostenveroordeling ex artikel 1019h Rv voor zover de daarin vervatte kosten zien op proceskosten zoals bedoeld in artikel 237 Rv e.v., zoals kosten ter voorbereiding van gedingstukken en ter instructie van de zaak, kosten die voor inwerkingtreding Handhavingsrichtlijn op grond van artikel 6:96 lid 2 BW voor vergoeding in aanmerking kwamen tellen wel mee voor appelgrens, niet gemotiveerd welk concreet bedrag mee dient te telen voor de appellabiliteit.

 

IEPT20190520, Rb Midden-Nederland, Avrotros

Uitzending Opgelicht!? over oplichting door eiser grotendeels niet onrechtmatig: beroep op Breekijzerarrest (IEPT20030502) faalt, voldoende steun in feitenmateriaal, sterk negatieve uitlatingen niet door (medewerkers) van het programma gedaan, maar zijn verhalen geïnterviewden, omdat naam/gezicht [eiser sub 2] veelvuldig in beeld komt is hoor en wederhoor vereist, voldoende wederhoor geboden, voldoende wederhoor geboden, gelet op het contact tussen partijen en de informatie die daarbij is uitgewisseld. Tonen gezicht [eiser sub 2] in beelden 27 februari 2019 onrechtmatig: draagt gelet op feit dat gezicht al meerdere keren getoond is niets wezenlijks bij aan uitzending, beelden lijken met name bedoeld om item op spannende wijze af te sluiten, niet verteld aan kijker dat de bijeenkomst is georganiseerd met gebruikmaking van een valse identiteit onder de gestelde onjuiste reden dat er eigenlijk geen contact kon worden gemaakt.

 

IEPT20190517, Rb Amsterdam, De Persgroep II

Partijen ex artikel 22 Rv opgedragen alle hen ter beschikking staande stukken in geding te brengen om vast te stellen of  vergoeding aan freelance journalist van € 0,13  per woord billijk is ex artikel 25c lid 1 Aw: of vergoeding billijk is hangt af van alle omstandigheden van het geval, waaronder de aard en omvang van de overgedragen exploitatiebevoegdheid, de marktverhoudingen, exploitatierisico’s en wat in de branche gebruikelijk is, wat journalist per uur overhoudt en hoe dit in verhouding staat tot journalist in loondienst en andere freelance journalisten zijn in dit kader relevante gezichtspunten, deze informatie is deels niet beschikbaar.

 

IEPT20190517, Rb Midden-Nederland, Sustainalize v Devtaar

Verzet tegen verstekvonnis tijdig en op juiste wijze ingesteld. Geen verwarringsgevaar tussen handelsnamen “Sustainalize” en “SustAnalyze” gelet op uiteenlopende aard diensten (advies ondernemingen op gebied van duurzaamheid en verduurzaming productieprocessen v ontwikkelen van software waarmee ondernemingen chemische producten kunnen ontwikkelen). Geen dwangsommen verschuldigd en gelegde beslagen nietig na vernietiging verstekvonnis: vernietiging verstekvonnis heeft terugwerkende kracht, waardoor vonnis in feite niet heeft bestaan, geen rechtsgrond meer voor dwangsommen/beslagen.

 

IEPT20190517, Rb Amsterdam, De Persgroep

Partijen ex artikel 22 Rv opgedragen alle hen ter beschikking staande stukken in geding te brengen om vast te stellen of de vergoeding van € 42 per foto billijk is ex artikel 25c lid 1 Aw: of vergoeding billijk is hangt af van alle omstandigheden van het geval, waaronder de aard en omvang van de overgedragen exploitatiebevoegdheid, de marktverhoudingen, exploitatierisico’s en wat in de branche gebruikelijk is, wat journalist per uur overhoudt en hoe dit in verhouding staat tot journalist in loondienst en andere freelance journalisten zijn in dit kader relevante gezichtspunten, deze informatie is deels niet beschikbaar.

 

IEPT20190516, Rb Rotterdam, Visions

€ 262,50 schadevergoeding voor plaatsen foto van groene kamerplant in witte pot zonder toestemming en naamsvermelding op website: € 175 gebaseerd op voorstel Permission Machine, niet uitgegaan van tarieven Stichting Foto Anoniem, nu foto’s tegen lager tarief gekocht kunnen worden en verhoging met factor 0,5 voor vaststelling schade en aansprakelijkheid. Proceskosten volgens Indicatietarieven IE-zaken: eenvoudige inbreukkwestie met beperkt feitencomplex zonder uitgebreid inhoudelijk verweer.

 

IEPT20190515, HvJEU, VM Vermögens Management

Argument dat merk VERMÖGENSMANUFAKTUR (van vóór IP-translator (IEPT20120619)) enkel voor diensten die onder letterlijke betekenis van de klasseomschrijvingen van klassen 35 en 36 vallen nietig is verklaard faalt: merk was beschermd voor alle diensten uit die klassen en dus door Kamer van Beroep nietig verklaard voor alle diensten van de klassen 35 en 36,  motivering GEU toereikend.Gerecht oordeelde niet dat betwiste merk onderscheidend vermogen miste alleen omdat de uitdrukking een Vermögensmanufaktur een lovende verwijzing is. Argumenten rekwirante over gebruik van geweigerd bewijs door Kamer van Beroep niet-ontvankelijk: betreffen slechts herhaling argumenten eerste aanleg.

 

IEPT20190515, Rb Den Haag, Pure Handling v Hennessy

Vordering om één of meerdere anonieme contractspartijen in vrijwaring op te roepen afgewezen: identificatie van de in vrijwaring op te roepen (rechts)perso(o)n(en) te beschouwen als ondergrens stelplicht. Vrijwaring ten aanzien van LB11 eveneens afgewezen: met betrekking tot bestaan rechtsverhouding weliswaar voldoende gesteld maar eisen van doelmatige procesvoering brengen - gelet op schijn van bewuste vertraging procedure - mee dat vordering moet worden afgewezen.

 

IEPT20190515, Rb Den Haag, Bacardi v Loendersloot

Vordering om één of meerdere anonieme contractspartijen in vrijwaring op te roepen afgewezen: identificatie van de in vrijwaring op te roepen (rechts)perso(o)n(en) te beschouwen als ondergrens stelplicht. Vrijwaring ten aanzien van LB11 eveneens afgewezen: met betrekking tot bestaan rechtsverhouding weliswaar voldoende gesteld maar eisen van doelmatige procesvoering brengen - gelet op schijn van afgestemde processtrategie ter vertraging van de procedure - mee dat vordering moet worden afgewezen.

 

IEPT20190515, Rb Den Haag, Pure Handling v Hennessy

Vordering om één of meerdere anonieme contractspartijen in vrijwaring op te roepen afgewezen: identificatie van de in vrijwaring op te roepen (rechts)perso(o)n(en) te beschouwen als ondergrens stelplicht. Vrijwaring ten aanzien van LB11 eveneens afgewezen: met betrekking tot bestaan rechtsverhouding weliswaar voldoende gesteld maar eisen van doelmatige procesvoering brengen - gelet op schijn van afgestemde processtrategie ter vertraging van de procedure - mee dat vordering moet worden afgewezen.

 

IEPT20190515, Rb Den Haag, Philipp Plein

Gedaagde toegelaten tot bewijslevering van stelling dat beslagen kleding van Philipp Plein uitgeputte originele waar betreft: Philipp Plein heeft met rapport en proces-verbaal van deurwaarder onderbouwde stelling dat sprake is van originele waar onvoldoende onderbouwd weersproken, nader bewijs nodig om met redelijke mate van zekerheid vast te kunnen stellen of sprake is van uitputting. Aanwezigheid medewerkers Philipp Plein bij beslaglegging geen grond voor opheffen beslag: niet aannemelijk dat gedaagde hiervan nadeel heeft ondervonden.

 

IEPT20190514, Hof Amsterdam, Het Parool

Artikelen van 23 en 28 januari 2016 over link vastgoedhandelaren met criminaliteit niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal, op passende wijze aandacht aan standpunten appellanten besteed, ernstige aantijging voldoende genuanceerd in die zin dat rechtstreekse band bestaat tussen appellanten en [A] en slechts indirecte band tussen hen en [C], public figures, sprake van publiek debat en inbreuk op persoonlijke levenssfeer niet indringend van aard. Bewering in artikel van 23 juni 2016 over banden appellanten met crimineel [C] wel onrechtmatig: iedere uitleg of nuancering ontbreekt, terwijl beschreven feitelijkheden enkel wijzen op indirecte band tussen appellanten en [C], geen wederhoor.

 

IEPT20190514, Hof Den Haag, Asetek v Coolermaster

Octrooi EP 711 niet nieuw in licht van de Silent Stream koeler die op Computex 2003 is getoond.

 

IEPT20190514, Hof Den Bosch, Service Bund v Rodeo

1e Rodeo merk normaal gebruikt in 2016-2018: volgt uit overgelegde foto’s van gebruik op o.a. houten plankjes waarop eten wordt geserveerd en uithangborden bij Rodeo restaurants. Dat woorden “saloon” en “restaurant” niet zijn gebruikt doet hier niet aan af: meest onderscheidende elementen, de gestileerde stier en het woord “Rodeo” in lettertype zoals ingeschreven zijn gebruikt, onderscheidend vermogen van merk in vorm waarin het is ingeschreven niet gewijzigd ((artikel 2.23bis(5)(a) BVIE). Service-Bund kan zich niet verzetten tegen 1e Rodeo merk gelet op co-existentieregeling BVIE: ingeschreven toen internationale woordmerk “RODEO” vervallen kon worden verklaard. 2e Rodeo merk kan niet profiteren van co-existentieregeling: ingeschreven toen woordmerk “RODEO” niet vervalrijp was. 2e Rodeo merk geen voortgezet gebruik van 1e Rodeo merk: regeling omtrent normaal gebruik in op onderdelen afwijkende vorm  (2.23bis BVIE) heeft geen betrekking op gebruik door (beweerdelijke) inbreukmaker, indien regeling wel van toepassing is verschilt 2e Rodeo merk zozeer van 1e Rodeo merk dat sprake is van afwijkende vorm die onderscheidend vermogen 1e Rodeo merk zoals ingeschreven wijzigt. Geen verwarringsgevaar tussen woordmerk “RODEO” en 2e Rodeo merk: Benelux publiek van 2e Rodeo merk (restaurantbezoekers) komt niet in aanraking met woordmerk, dat wordt gebruikt voor toeleveranciers van levensmiddelen voor horeca en enkel in Duitsland wordt gebruikt voor restaurantconcept. Onvoldoende onderbouwd dat door gebruik teken “Rodeo” in handelsnaam en domeinnaam afbreuk wordt gedaan aan reputatie woordmerk “RODEO” of sprake is van verwarringsgevaar ex artikel 5a Hnw. Geen inbreuk ex artikel 2.20 sub a (identieke tekens) door gebruik “Rodeo” voor restaurantdienst (klasse 43): woordmerk niet voor klasse 43 ingeschreven.

 

IEPT20190513, Rb Amsterdam, NRC

NRC verboden eiser bij naam te noemen en zijn portret te gebruiken in artikel waarin hij wordt beschuldigd van onder meer machtsmisbruik, manipulatie, (seksuele) intimidatie, ongewenste intimiteiten en aanranding: artikel draagt bij aan het publieke debat, eiser als hoogleraar en plaatsvervangend raadsheer in zekere mate aan te merken als ‘public figure’, aan gedrag van eiser mag weliswaar het waardeoordeel grensoverschrijdend gedrag worden gegeven waarover mag worden gepubliceerd, een verdergaande inbeuk op zijn privacy door het noemen van zijn volledige naam is echter niet mede gelet op de summiere feitelijke onderbouwing van de meest ernstige beschuldigingen en het feit dat dit niet bijdraagt aan het publieke debat niet gerechtvaardigd.

 

IEPT20190510, HR, Simiramida v Diageo

Cassatieberoep verworpen (artikel 81(1) RO)

 

IEPT20190510, Rb Den Haag, Glutton

Onduidelijkheid ontstaan door summiere dagvaarding komt voor rekening eiser: bij een industrieel product als het onderhavige - waaraan allerlei technische en functionele eisen zijn te stellen die van directe invloed zijn op bestaan en reikwijdte van de ingeroepen rechten - verzet het karakter van een kort geding zich ertegen dat een eisende partij mogelijke verweren afwacht. Auteursrechtinbreuk op Glutton-afvalzuiger kan niet worden vastgesteld: onduidelijk gebleven welke elementen mogelijk auteursrechtelijk relevant zijn, hierdoor kan geen vergelijking worden gemaakt met de beweerdelijk inbreukmakende afvalzuiger, onvoldoende aannemelijk dat eiser auteursrechthebbende is nu hij in interview heeft gesteld een ontwerper te hebben ingeschakeld. Geen merkinbreuk door gebruik “glutton” als adword: niet gesteld dat merkfuncties worden aangetast. Beroep op nietigheid Glutton Unievormmerk gehonoreerd: voorzieningenrechter gaat niet uit van vermoeden van geldigheid, merken die geheel of gedeeltelijk samenvallen met het uiterlijk van de waar hebben alleen onderscheidend vermogen deze op significante wijze afwijken van de norm of van wat in de betrokken sector gangbaar is, niets gesteld waaruit kan blijken dat hier sprake van is.

 

IEPT20190509, Rb Amsterdam, Monster v Bang

Vzgr enkel bevoegd jegens Bang B.V.: overige vennootschappen richten zich niet op Europese markt, dat VPX aandeelhouder is van Bang B.V. onvoldoende voor aannemen betrokkenheid bij verhandeling producten door Bang B.V.. Geen samenhang ex artikel 7 Rv, nu Europese en Amerikaanse markt van Bang strikt gescheiden zijn. Prominente vermelding ingrediënt L-Arginine op Bang producten misleidend (artikel 6:194(1)(a)): zorgt voor indruk consument dat ingrediënt in relevante mate in product is verwerkt en positief effect heeft op lichaam consument, terwijl hoeveelheid L-Arginine per product Bang daarvoor veel te laag is. Vermeldingen “potent brain and body fuel” en “performance enhancement beverages” niet misleidend/oneerlijke handelspraktijk: in reclame gebruikelijke overdrijving. Gebruik pictogram van gespierde arm is oneerlijke handelspraktijk (artikel 6:193c(1)(b) BW: suggereert dat L-Arginine spiermassa bevordert, terwijl dat niet wetenschappelijk is aangetoond. Vergelijking met energy drinks geen ongeoorloofde vergelijkende reclame: Bang B.V. mag vergelijking maken tussen haar suikervrije drank en andere energiedranken die wel suiker bevatten, sprake van gebruikelijke overdrijving in reclame voor energiedranken. Veroordelingen uitgesproken voor gehele EU: regels m.b.t. misleidende reclame en oneerlijke handelspraktijken in EU geharmoniseerd.

 

IEPT20190508, Rb Den Haag, NBG Monuglass v Miro

Geen inbreuk op Benelux-merk “Van Ruysdael”: in strijd met afspraken door B aan NBG Monuglass overgedragen.  N/NBG/NBG Monuglass hebben geprofiteerd van wanprestatie c.q. handelen onrechtmatig door merk over te nemen en tegen T c.s. in te zetten door inbreukverbod te vorderen. Geen inbreuk op handelsnaamrecht, T c.s. heeft oudste handelsnaamrechten: T voerde naam “Van Ruysdael” sinds 2003, handelsnaam ingebracht in VRI en door curator aan Miro overgedragen. Geen bestuurdersaansprakelijkheid, geen persoonlijk ernstig verwijt: NBG Monuglass had gelet op bij KvK ingediende jaarstukken VRI op de hoogte moeten zijn van mogelijke financiële problemen VRI. Auteursrecht op foto’s, video’s, logo, handleidingen en (overige) teksten (op 8 foto’s na) ligt bij  Miro: door curator overgedragen aan Miro. Mededelingen in persbericht dat NBG Monuglass producent van originele van Ruysdael glas is misleidend. NBG Monuglass moet domeinnamen overdragen aan Miro, gelet op toegewezen inbreukverbod en onrechtmatig profiteren van niet nakomen afspraken door Stichting.

 

IEPT20190508, Rb Amsterdam, Zoom.in v MN

Ontbindingsverklaring Music Nations van overeenkomst met Zoom.in ongerechtvaardigd, geen tekortkoming Zoom.in: Zoom.in niet gehouden om ervoor te zorgen dat Music Nations als zelfstandig opererende Multi Channel Network zou kunnen voortbestaan in weerwil van gewijzigde, andersluidende YouTuberichtlijnen, voldoende onderbouwd dat onvolledige toegang NMS dashboard en niet meer updaten van dit systeem logisch gevolg van wijziging YouTuberichtlijnen is geweest. Zoom.in mocht overeenkomst op grond van onvoorziene omstandigheden (artikel 6:258 BW) ontbinden: wijzigen YouTuberichtlijnen waardoor Music Nations als ontoelaatbaar subnetwork werd aangemerkt is onvoorzienbare omstandigheid. Schadevergoeding op te maken bij staat aan Zoom.in voor verlies roll up tool en niet meewerken aan gewijzigde YouTuberichtlijnen inzake subnetworks door Music Nations: intrekken roll up tool gevolg van (niet optreden Music Nations) tegen malafide kanalen Music Nations, Music Nations in verzuim, omdat door bestrijding van  verantwoordelijkheid voor controle malafide kanalen aanmaning nutteloos zou zijn, dagvaarding aangemerkt als ingebrekestelling. Schadevergoeding op te maken bij staat aan Music Nations voor onder zich houden AdSense-gelden van Music Nations: onvoldoende onderbouwd dat onduidelijkheid over bedragen bestond en dat zij bij vaststellen omvang ervan afhankelijk was van Music Nations. Geen schending reputatie Music Nations door Zoom.in: onvoldoende duidelijk welk handelen Music Nations aan beschadiging van reputatie ten grondslag legt, geen onjuiste of onnodig grievende mededelingen.

 

IEPT20190508, Rb Den Haag, FKP v Spirits

Geen misbruik van recht: vorderingen Spirits c.s. niet op voorhand kansloos. Geen misbruik van bevoegdheid door inroepen exhibitie incident: procedure bevindt zich niet in een zo ver gevorderd (eind) stadium dat dit in weg staat aan opwerpen incident. Afschrift en inzage van bij ZAO door Russische Staat in beslag genomen documenten toegewezen: voldoende bepaald, nu meeste in beslag genomen documenten nauwkeurig beschreven zijn met omschrijving met aanduiding van document, soort documenten of het dossier en vermelding aantal pagina’s en bij andere gevallen duidelijk te achterhalen in welk(e) dossier(s) de in beslag genomen documenten terecht zijn gekomen, rechtmatig belang en geen fishing expedition nu vaststaat dat de stukken bestaan en Spirits c.s. er zonder beslag vrijelijk over had kunnen beschikken  en de stukken strekken ter onderbouwing van standpunten van Spirits c.s.. Omstandigheid dat deel van in beslag genomen documenten niet onder FKP c.s. berust, maar onder  Russische overheid staat niet in de weg aan toewijzing vordering: formele bevoegdheid om Russische Staat te verplichten documenten af te geven geen voorwaarde voor toewijzing, FPK c.s. feitelijk in staat gebleken ten behoeve van Australische en Amerikaanse discovery-procedures aanzienlijke hoeveelheden documenten te verkrijgen. Afschrift en inzage in overige gevorderde stukken afgewezen.

 

IEPT20190508, Rb Den Haag, Pfizer v Roche

Rechtbank op grond van artikel 5(3) EVEX-Verdrag bevoegd indien Pfizer biosimilar die onder EP (NL) octrooi van Roche valt in Nederland op de markt brengt: schadebrengend feit in Nederland. Rechtbank ook bevoegd zolang nog slechts sprake is van octrooi-aanvrage: hypothetische situatie staat niet in de weg van aannemen bevoegdheid, op grond van artikel 72 ROW kan Roche (met terugwerkende kracht) op basis van octrooiaanvragen aanspraak maken op redelijke vergoeding voor handelingen Pfizer voor octrooiverlening, waardoor Pfizer al belang heeft bij rechtszekerheid negatieve verklaring voor recht. Voldoende concrete aanknopingspunten met Nederland: octrooiaanvrage in Nederland brengt band met Nederland mee, voldoende aannemelijk dat Pfizer marktintroductie in Nederland zal doen. Bevoegdheid strekt zich uit tot toekomstige afsplitsingen EP 509 of EP 558: hypothetische situatie sluit  bevoegdheid ex artikel 5(3) EVEX-Verdrag niet uit, voldoende aanknopingspunten met Nederland o.a. door octrooiaanvragen strategie die erop gericht lijkt telkens verdere afsplitsingen te kunnen aanvragen.

 

IEPT20190507, Hof Den Bosch, Machinehandel

Non-concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet rechtsgeldig: gebruik gemaakt van generieke motivering van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen die wordt gebruikt voor alle commerciële functies van appellante, die niet strookt met door wetgever gewenste specifieke afweging en motivering per geval.

 

IEPT20190507, Rb Amsterdam, Link Media v Siteways
Redlight maakt inbreuk op oudere handelsnaam Redlights. Beide partijen richten zich op prostitutie. Zeer geringe verschil in benamingen leidt tot verwarringsgevaar. Het zeer geringe verschil in de benaming van de ondernemingen, slechts bestaande uit de letter s, en de omstandigheid dat beide zich richten op de Nederlandse markt, of, meer uitgebreid, het Nederlandstalige publiek, brengt mee dat verwarring bij het in aanmerking komende publiek te duchten valt. Dit alles ondanks beperkte beschermingsomvang van de handelsnaam Redlights. 

 

IEPT20190507, Hof Den Haag, Jet Set

Jet Set c.s. niet ontvankelijk in principaal appel: geen grieven gediend. [geïntimeerde] ook in artikel 223 Rv-incident ontvankelijk in hoger beroep: in artikel 337 lid 1 Rv staat dat hoger beroep ‘kan’ worden ingesteld van een voorlopige voorziening ‘voordat het eindvonnis is gewezen’, en niet dat dat ‘moet’. Schikkingsregeling die is getroffen toen nadien vernietigd octrooi nog geldig was niet nietig op grond van artikel 101 VWEU/6 Mw: beïnvloeding tussenstaatse handel (artikel 101 VWEU) onvoldoende gemotiveerd en niet in te zien,aangezien vóór sluiten schikkingsregeling octrooi geldig was bestond er een (mededingingsrechtelijke) rechtvaardiging (bescherming industrieel eigendomsrecht), zodat regeling niet strekking had de mededinging te beperken, niet gesteld dat de Schikkingsregeling de mededinging in Nederland merkbaar beperkt. Geen onrechtmatige octrooihandhaving in periode dat schikkingsregeling was getroffen: binnen die periode vormde schikkingsregeling – naast of in plaats van het octrooirecht – grondslag voor handhaving octrooi, geen aanwijzing dat Jet Set c.s. buiten periode dat octrooi geldig was octrooi tegenover [geïntimeerde] hebben gehandhaafd.

 

IEPT20190507, Hof Den Haag, Philips v Asus

Uitvinding volgens EP 511 ziet op tijdelijke uitzondering op conventionele besturingsschema met doel om oplossing te bieden voor (tijdelijke) problemen die zich daarbij voordoen. 2e hulpverzoek duidelijk (art. 84 EOV): gemiddelde vakman zal begrijpen dat met “lower power level” wordt verwezen naar zendvermogen ná toepassing eerste criterium voor verlagen zendvermogen en vóór toepassing tweede criterium voor het verhogen van het zendvermogen. Tweede hulpverzoek nieuw in licht van 3GPP2-standaard: openbaart niet dat verlaging zendvermogen plaatsvindt binnen een frame (“the predetermined time period”) onder het tijdelijk loslaten van geldend offset, zoals Asus stelt. Ook als lezing Asus wordt gevolgd worden niet alle kenmerken conclusie 1 van 2e hulpverzoek in 3GPP2-standaard “direct en ondubbelzinnig” geopenbaard: lezing van Philips is realistisch alternatief. Rulnick, US 214 en Philips-voorstel niet nieuwheidsschadelijk. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met algemene vakkennis: niet inzichtelijk gemaakt op grond waarvan gemiddelde vakman, uitgaande van 3GPP2-standaard – die bij bereiken van bepaalde limiet verlaging van zendvermogen alleen op framebasis openbaart – tot oplossing volgens het octrooi (verlaging en verhoging zendvermogen binnen een frame) zou komen. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met US 821: uitvoeringsvariant waarop Asus zich beroept niet nawerkbaar omschreven. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met US 214: past niet conventionele vermogensbesturingssysteem toe. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van 3GPP2-standaard gecombineerd met Rulnick: Rulnick bevat geen framestructuur en evenmin eerste en tweede criteria om datazendvermogen in afwijking van het reguliere vermogensbesturingsschema aan te passen. Inventiviteitsaanval op grond van enkel Rulnick in strijd met twee-conclusieregel: nietigheidsgrond had reeds bij MvA moeten worden ingeroepen. 2e hulpverzoek inventief ten opzichte van US 214: openbaart o.a. geen conventioneel vermogensbesturingsprogramma. Inventiviteitsaanval op grond van algemene vakkennis onvoldoende onderbouwd. Asus maakt inbreuk op conclusie 1 2e hulpverzoek: geïncorporeerd in HSUPA-protocol, UMTS-standaard, Asus brengt in NL telefoons op de markt die hieraan voldoen. Geen misbruik van machtspositie wegens schending artikel 4.1 ETSI IPR Policy door octrooi pas na vaststelling van de standaard te melden: niet onderbouwd dat dit artikel erop is gericht zoveel mogelijk tot rechtenvrije standaard te komen. Beroep op Huawei / ZTE arrest (IEPT20150716) faalt: Philips heeft aan notificatieplicht voldaan, Asus geen “willing licensee”, aangezien daadwerkelijke bereidheid Asus om te goeder trouw te onderhandelen over aangaan licentieovereenkomst onder Frand-voorwaarden ontbrak. Inzage licentieovereenkomsten Philips met andere partijen m.b.t. UMTS / LTE portfolio afgewezen: fishing expedition.

 

IEPT20190507, Hof Amsterdam, THC

Advocate niet tekort geschoten in de nakoming van overeenkomst van opdracht en niet onrechtmatig gehandeld door wijze waarop zij de belangen van eiser heeft behartigd in zaak over gestelde inbreuk op/slaafse nabootsing van een afneembaar trekhaaksysteem: niet kan worden aangenomen dat advocate zich door de vorderingen op twee grondslagen te baseren niet heeft gedragen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot mag worden verwacht, geen enkele aanwijzing dat - tegen afspraak in - niet ingebrachte e-mail waaruit verwarring zou blijken van invloed zou zijn geweest op de procedure, niet aangenomen dat de beslissing anders was geweest als advocate het pleidooi tijdig had voorbereid en het had ingericht met meer of uitsluitend aandacht voor de slaafse nabootsing zoals door eiser wordt voorgestaan.

 

IEPT20190502, Rb Amsterdam, RTL

Aflevering ‘Dossier van den Heuvel’ over oplichting door eiser niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal, ernstige feiten en onderwerp van publiek belang en eiser, zijn gezinsleden, woning en bedrijfspand in uitzending geblurred.

 

IEPT20190502, HvJEU, Fundación Queso Manchego v IQC

Beeldtekens kunnen een “voorstelling” van een oorsprongsbenaming voor de geest roepen. Geen exceptie voor in de regio gevestigde producenten van betreffende producten. Vermoedelijke reactie consument op basis van voldoende rechtstreeks en duidelijk verband. Relevante consument is de Europese consument, met inbegrip van de consument van de plaats van productie of consumptie.