November 2019

Print this page

IEPT20191128, Rb Amsterdam, Eredivisie

Auteursrechtinbreuk door Eredivisiewedstrijden zonder zakelijke licentie in café te vertonen: uitgangspunt dat licentie op 19 september 2019 is beëindigd, in dit kort geding niet te beoordelen welke betalingsregeling gedaagde met FOX Sports is overeengekomen en of hij zich aan betalingsregeling heeft gehouden. 1019h Rv proceskosten toegewezen: € 3.162,59.

 

IEPT20191127, Rb Den Haag, Multi Access v Oriental Europe

Voeging met zaak Multi Access en Sin Wah Food B.V. (hierna: Sin Wah Food) met het zaaknummer/ rolnummer C/09/578381 / HA ZA 19-844: zaken zijn verknocht. Multi Access geboden zekerheid te stellen voor proceskosten: Multi Access geen vaste woon-of verblijfplaats in Nederland. Geschatte maximale proceskosten van Oriental Europe € 18.139: Complexe zaak, maar gevoegde zaken overlappen en gedaagde wordt vertegenwoordigd door zelfde advocaat.

 

IEPT20191126, Rb Den Haag, Taylor Wessing v griffier Rechtbank Den Haag

Geen belang bij verzochte informatie over of tussen derde partijen een procedure aanhangig is: informatie is reeds bij brief van 14 oktober 2019 verstrekt, onderhavige procedure leent zich niet voor beoordeling van door verzoekster gestelde principiële belang bij een uitspraak over recht op informatie over procedures tussen derde partijen.

 

IEPT20191122, HR, Colopast v Medical4You

Cassatieberoep verworpen (artikel 81(1) RO).

 

IEPT20191122, HR, Dagboek moeder Vaatstra

Cassatieberoep verworpen (artikel 81(1) RO).

 

IEPT20191121, HvJEU, Spin Master

Artikel 90 lid 1 van de Gemeenschapsmodellenverordening bepaalt dat de rechtbanken van de lidstaten die bevoegd zijn voorlopige of beschermende maatregelen te bevelen voor een nationaal model tevens bevoegd zijn dergelijke maatregelen te bevelen voor een Gemeenschapsmodel: gebruik van de uitdrukking “met inbegrip van” bevestigt dat het niet noodzakelijkerwijs hoeft te gaan om een gespecialiseerde rechterlijke instantie, wetgever heeft dwingende vereisten van nabijheid en doeltreffendheid laten prevaleren op de specialisatiedoelstelling.

 

 

IEPT20191115, Rb Den Haag, Tomra v Kiremko
Niet te verwaarlozen kans dat EP 385 in bodemprocedure nietig zal worden verklaard. Voor toewijzing van een (octrooi-)inbreukverbod in kort geding is - naast spoedeisendheid - vereist dat voorshands aannemelijk is dat in een bodemprocedure zal worden geoordeeld dat inbreuk wordt gemaakt op een geldig octrooirecht. De vereiste mate van aannemelijkheid van de inbreuk is hoger dan die geldt bij een vordering tot exhibitie. De voorzieningenrechter is in de huidige stand van het debat van oordeel dat voorshands onvoldoende aannemelijk is dat Kiremko inbreuk maakt op EP 385, omdat er naar voorlopig oordeel een serieuze, niet te verwaarlozen kans bestaat dat het octrooi in een bodemprocedure (voor het betreffende nationale deel) nietig zal worden verklaard. Conclusie 1 van EP 385 is niet nieuw ten opzichte van GB 119. Tomra betoogt dat de vakman zal menen dat dit liftend effect maar beperkt is, omdat de aardappelen in het vat tijdens het stomen glibberig zijn en om het deksel heen zullen glijden. Conclusie 1 van EP 385 stelt echter geen nadere eisen aan de hoogte waar de producten naartoe worden gevoerd. Ook een uitstulping die slechts in beperkte mate zorgt voor het liften van de producten is derhalve nieuwheidsschadelijk. GB 119 openbaart impliciet maar duidelijk en ondubbelzinnig een liftvoorziening in de zin van kenmerk 1.3. Gelet op het feit dat de vorm van het deksel niet alleen in de figuren is geopenbaard, maar mede is beschreven in de beschrijving van GB 119, was de maatstaf die deze rechter aanlegde in het exhibitievonnis, onder verwijzing naar de Case law van het Europees Octrooibureau (EOB) over openbaarmakingen alleen in tekeningen, bij nader inzien te streng. De situatie dat het kenmerk uitsluitend in een tekening in GB 119 is geopenbaard, is in deze zaak niet aan de orde.
Conclusie 6 niet inventief. Afhankelijke conclusie 6 voegt ten opzichte van conclusie 1 tot en met 5 het kenmerk toe dat het drukvat “in wezen symmetrisch is, ten minste om een as (9)” en “roteerbaar is om de genoemde, hoofdzakelijke symmetrieas (7)” (vergelijk onder 2.4 en 2.5). Dit kenmerk wordt niet geopenbaard in GB 119. Met Kiremko acht de voorzieningenrechter het echter volstrekt voor de hand liggend om een roteerbaar vat rotatie-symmetrisch uit te voeren en om de rotatie-as en symmetrie-as samen te laten vallen. Daarvoor behoeft geen inventieve stap te worden gezet, zodat deze conclusie voor zover zij alleen afhankelijk is van conclusies 1 en 2, naar voorlopig oordeel inventiviteit ontbeert. 

 

IEPT20191114, HvJEU, Spedidam v INA

Auteursrechtrichtlijn verzet zich niet tegen nationale wettelijke regeling die met betrekking tot de exploitatie van audiovisuele archieven een weerlegbaar vermoeden invoert dat de uitvoerend kunstenaar door deel te nemen aan de opname van een audiovisueel werk met het oog op uitzending daarvan, toestemming heeft gegeven voor de vastlegging en de exploitatie daarvan: bescherming van uitvoerend kunstenaars strekt zich weliswaar ook uit tot exploitatie van audiovisuele archieven, voorafgaande toestemming van uitvoerend kunstenaars is vereist voor elke reproductie of beschikbaarstelling voor het publiek van vastleggingen van hun uitvoeringen, bepalingen inzake toestemming voor reproductie en de beschikbaarstelling voor het publiek staan echter ook impliciete toestemming toe, indien uitvoerend kunstenaar die zelf deelneemt aan de productie van een audiovisueel werk met het oog op uitzending ervan door nationale omroeporganisaties en daartoe dus aanwezig is op de plaats van opname van dat werk, op de hoogte is van het voorgenomen gebruik van zijn uitvoering en bovendien zijn werk met het oog op dat gebruik uitvoert, kan worden geoordeeld dat hij - tenzij het tegendeel blijkt - door middel van die deelname toestemming heeft gegeven voor de vastlegging en de exploitatie van die uitvoering.

 

IEPT20191113, Rb Midden-Nederland, Evert Kwok

Inbreuk auteursrechten Evert Kwok door gedaagde: de cartoons zijn zonder toestemming in gewijzigde vorm op Facebook openbaar gemaakt. Schadevergoeding € 480,00: voor cartoons aansluiting gezocht bij tarievenlijst van Foto Anoniem (2 x € 192,00) plus opslag van 25% per afbeelding = 2 x € 48,00 voor schade vanwege ontbreken naamsvermelding.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, Otazu

Niet gebleken van kwade trouw bij merkregistraties: partijen zijn het erover eens dat hun afspraken mede zo moeten worden gelezen dat de koper RO3 die alsnog zou deponeren, aan de omstandigheid dat niet RO3 zelf maar een gelieerde vennootschap die depots heeft verricht komt geen betekenis toe voor de vraag of sprake is van kwade trouw, depot doet geen afbreuk aan het recht van [X] om die naam in privé en in het openbaar te voeren om zijn persoon aan te duiden. Terecht geoordeeld dat [X] in dienst was bij RO3 zodat ingevolge artikel 7 Aw de auteursrechten op de toen door hem ontworpen sieraden, accessoires en tassen bij RO3 berusten: de tussen partijen gesloten overeenkomst is – mede - een arbeidsovereenkomst nu sprake van het verrichten van betaalde werkzaamheden en van een gezagsverhouding. Wel inbreuk op auteursrecht van [X] door gebruik van zijn foto’s: arbeidsovereenkomst zag niet op het maken van deze foto’s. Geen auteursrecht op logo: triviale schrijfwijze - gebruikelijk lettertype met enigszins uitgerekte letters -  van het woord […]. Geen slaafse nabootsing door gebruikt van sieraden die qua stijl overeenkomen met de ontwerpen van [X]: stijl niet beschermd. [X] mag het teken […] niet gebruiken voor zijn sieradenlijn: meest onderscheidende element van het teken  is gelijk aan het merk en het teken wordt gevoerd voor dezelfde waren, dat [X] het teken als zijn persoonsnaam beschouwt doet hier niet aan af. Afgebeelde logo maakt geen inbreuk: weliswaar vallen daarin bij zorgvuldige analyse de letters A, O, T, U en Z te ontwaren, maar die springen niet in het oog.

 

IEPT20191112, Hof Arnhem-Leeuwarden, Siemens v Almteq

Onrechtmatige daden [W] c.s. kunnen worden toegerekend aan 3D 4Every1: NX-programmatuur gebruikt voor bedrijfsvoering 3D 4Every1. Siemens niet geslaagd in bewijsopdracht dat naast basismodule nog drie modules zijn gedownload en geïnstalleerd op de laptop van [W] sr.: hof met overgelegde printscreen van aanwezige mappen op laptop [W] sr. onvoldoende overtuigd dat modules ook daadwerkelijk zijn geïnstalleerd. Hof schat omvang licentievergoeding die in mei 2013 gebruikelijk was op 75% van de adviesprijs (€ 20.088 incl. btw): gangbaar dat op de markt korting op adviesprijs wordt gehanteerd. Opslag op licentievergoeding van 10% houdt stand (totale toegewezen bedrag is € 22.097 incl. btw): Siemens heeft onvoldoende onderbouwd dat opslag hoger moet zijn, [W] sr. heeft vóór uitbrengen dagvaarding € 20.000 aangeboden om geschil te beëindigen, terwijl thans ongeveer bedrag wordt toegewezen dat door dat [W] sr. vóór de procedure heeft aangeboden, beslaglegging onrechtmatig. Onrechtmatige daad Siemens jegens [W] sr. en misbruik executiebevoegdheid door vonnis IEPT20140625 te executeren, verwijzing naar schadestaat: geen aanleiding om over te gaan tot deze zeer belastende executiemaatregel, omdat hij daarvóór een bedrag had aangeboden dat nagenoeg overeenkomt met bedrag dat nu aan Siemens wordt toegewezen.

 

IEPT20191112, BenGH, Alliance v SinoVita

Geringe soortgelijkheid tussen (1) eieren en vlees, evenzo (2) melkproducten, kaas, etc. en vlees: hebben dezelfde aard (voedingswaren), dezelfde herkomst (dieren), zijn bestemd voor menselijke consumptie, richten zich tot dezelfde consumenten en kunnen zelfde producenten hebben. Geen soortgelijkheid tussen (a) waren eetbare vetten en oliën en (b) vlees: hebben niet noodzakelijkerwijs dezelfde herkomst, die bij eetbare vetten en oliën plantaardig kan zijn, worden doorgaans niet via dezelfde afzetkanalen aangeboden en hebben niet dezelfde producenten. Verwarringsgevaar tussen ALLIANCE en ALLIANCE voor de soortgelijke waren: relevante publiek kan geloven dat waren van dezelfde onderneming of economisch verbonden ondernemingen afkomstig zijn

 

IEPT20191112, Hof Den Haag, Goodwill in faillissement

Gefailleerde [onderneming X] niet onredelijk benadeeld door eindigen licentieovereenkomst voor gebruik domeinnaam zonder formele opzegging: onbetwist dat [onderneming X] geen (licentie)kosten wilde maken die zij niet kon betalen, licentievergoeding reeds lange tijd niet voldaan, licentieovereenkomst bevatte bepaling voor beëindiging bij faillissement. Geen onttrekking of overdracht handelsnaam/e-mailadres [handelsnaam] van gefailleerde: niet onderbouwd dat [onderneming Y] handelsnaam [handelsnaam] en e-mailadres gebruikt. Onvoldoende onderbouwd dat website door [onderneming Y] is overgenomen of onrechtmatig is onttrokken aan gefailleerde: sprake van standaard content op basis van een gehuurde template waarvoor maandelijkse vergoeding wordt betaald, door [onderneming Y] nieuwe overeenkomst aangegaan, niet gesteld welke waarde aan ‘de content’ van de website toegekend zou moeten worden. Geen onttrekking of overdracht telefoonnummer aan gefailleerde: betref privé telefoonnummer van [A], niet gebleken dat nummer van gefailleerde [onderneming X]  afkomstig is of dat zij daarop gebruiksrecht had. Geen overname klantenbestand van gefailleerde [onderneming X] door [onderneming Y]: uit feit dat voormalige klanten van gefailleerde [onderneming X] door gebruik van telefoonnummer [A] klant zijn geworden bij [onderneming Y] volgt nog niet dat een deel van het klantenbestand van gefailleerde [onderneming X] is overgenomen door [onderneming Y], [A] niet te verwijten dat klanten op eigen initiatief klant bij [Y] zijn geworden, onvoldoende onderbouwd dat ervaring [A] een actief vormde dat toekwam aan [onderneming X] en waarvoor [onderneming Y] derhalve een vergoeding diende te betalen.

 

IEPT20191119, Rb Rotterdam, Wafloma v Curator

Voorzieningenrechter beperkt zich tot pandrechten op de Nederlandse en de Nederlandse delen van de intellectuele eigendomsrechten: Rechtskeuze voor de goederenrechtelijke aspecten van EU en VS octrooien is niet mogelijk. Verpande intellectuele eigendomsrechten voor zover het betreft de Uniemerken, de Nederlandse octrooien, de Nederlandse delen van de Europese octrooien en de internationale Europese en Nederlandse octrooiaanvragen zullen verblijven bij Wafloma: curator dient niet-ingeschreven pandrechten tegen zich te laten gelden. Verzoek van Wafloma om de IE-rechten te laten verblijven toewijsbaar:  de door Wafloma aangeboden prijs geldt niet voor de buitenlandse (delen van de ) octrooien en Wafloma mag deze op haar naam of een door haar aan te wijzen derde, zetten in de daartoe bestemde registers.

 

IEPT20191118, Rb Rotterdam, Vermeende getuige moord Vaatstra

Geen opheffing derdenbeslag onder moeder [naam eiser]: niet voldaan aan veroordeling 9 mei 2018 (IEPT20180509), waardoor de volledige dwangsommen zijn verbeurd, kans aanwezig dat nog procedure omtrent verklaring derdenbeslag aanhangig wordt. Reconventie: eiser moet aantal artikelen verwijderen die strijdig zijn met veroordeling uit vonnis 9 mei 2018. Nieuw verbod met dwangsom om eiser te noemen als getuige, (mede)dader of medeplichtige: eiser heeft zich niet aan eerder verbod uit vonnis 9 mei 2018 gehouden.

 

IEPT20191118, Rb Oost-Brabant, Satelliet v De Arend

Iwan 2.19 stoel maakt geen inbreuk op auteursrecht op 25.25 stoel nu verschillen zorgen voor andere totaalindruk: wijze waarop rug- en zitbekleding is bevestigd sterk afwijkend, armleuning 25.25 vormt ogenschijnlijk robuust verbindingselement terwijl deze bij de Iwan 2.19 louter decoratief is, constructie frame verschilt, Iwan 2.19 ontbeert  ‘luie stoel’-karakter van de 25.25. Ook geen sprake van slaafse nabootsing: andere keuzes door de stoel op bepaalde elementen anders vorm te geven.

 

IEPT20191115, Rb Den Haag, Rotolight v Vibesta

Peragos 304 cameralamp maakt geen inbreuk op modelrecht NEO cameralamp: ‘geïnformeerde gebruiker’ is in hoge mate aandachtig, lampen wekken niet dezelfde algemene indruk. Peragos 304 lamp geen slaafse nabootsing van NEO-2 lamp: lampen wijken voldoende af. Peragos 30C lamp geen slaafse nabootsing van NEO-2 lamp met add-on filter: kleur is functioneel bepaald om lichteffect te creëren, lampen wijken voor het overige voldoende af. Rotolight dient persbericht en brieven aan distributeurs van Vibesta te rectificeren: Rotolight diende overleg en rechterlijke uitspraak af te wachten alvorens met beschuldiging van inbreuk naar buiten te treden, voldoende aannemelijk dat Vibesta hiervan schade ondervindt. Proceskosten ex artikel 1019h begroot op ruim € 10.794 in plaats van gevorderd bedrag van € 72.802: zaak aangemerkt als normaal kort geding waarvoor volgens de Indicatietarieven € 15.000 redelijk is, 70% van de procedure ziet op handhaving IE-rechten.

 

IEPT20191115, Rb Amsterdam, Johan Cruyff Foundation v Overamstel

Uitlating in biografie dat Johan Cruijff zich jaarlijks een miljoen door de Johan Cruijff Foundation heeft laten uitbetalen, onrechtmatig: Auteur had wederhoor moeten toepassen, de beschuldiging is ernstig en ernst van de beschuldiging brengt een extra verantwoordelijkheid mee voor verificatie van de juistheid van de uitlating.

 

IEPT20191114, Rb Gelderland, Krakatau v The Sting

Geen wezenlijke andere en strengere werktoets door Cofemel-arrest HvJEU (IEPT20190912): geen wijziging werktoets door oordeel dat enkele omstandigheid dat een werk een bepaalde esthetische of artistieke waarde heeft onvoldoende is om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen. Jas van Krakatau auteursrechtelijk beschermd: combinatie van reeds in de markt bekende en in beginsel onbeschermde elementen maakt dat sprake is van creatieve keuzes van de maker die de jas als geheel toch een eigen duidelijk herkenbaar aanzien en karakter geven, met een duidelijk gestileerd en in het oog springend beeld tot gevolg. Jas van The Sting maakt hierop inbreuk: combinatie van elementen op vrijwel gelijke wijze overgenomen.

 

IEPT20191113, Gerecht Curacao, Uitgeverij Amigoe

Artikel 16 september 2019 waarin ten onrechte zou worden gesteld dat overeenkomst is gesloten niet onrechtmatig: bezwaren vallen weg tegen belang Amigoe om verslag te kunnen doen van als misstand beschouwde inhuren door overheden van journalisten als voorlichters. Artikelen 17, 18 en 19 september, waarin wordt gesteld dat eiser zich als journalist heeft laten betalen om voor Bestuurscollege welgevallige artikelen te publiceren onrechtmatig: onvoldoende onderbouwd, facturen adviesbureau eiser aan openbaar lichaam onvoldoende feitelijke basis voor beschuldigingen.

 

IEPT20191113, Rb Rotterdam, TravelTrex v RLH

TravelTrex in beginsel belanghebbende (artikel 2.27(1) BVIE (oud), thans artikel 2.28(1) BVIE): wenst gebruik van merk SNOWTREX uit te breiden naar Benelux. TravelTrex handelt echter onbehoorlijk door verval Beneluxmerken SnowTrex in te roepen: bij verkoop TravelTrex B.V. incl. Benelux SnowTrex-merken aan RLH afspraken gemaakt over co-existentie. Reconventie: Wintrex-website gericht op publiek in Benelux: website zowel in Nederlandse als Franse taal opgesteld. Woord/beeldmerk SNOWTREX  van TravelTrex maakt inbreuk “sub a” (artikel 2.20(1) BVIE, thans artikel 2.20(2) BVIE) op woordmerk SNOWTREX van RLH: Rb acht merken gelijk nu verschil gevormd door beeldelement consument zal ontgaan, gebruik in economische verkeer, nu onder merk wintersportvakanties van TravelTrex worden aangeboden. RLH heeft recht verwerkt om zich op haar merken te beroepen jegens merken en tekens WINTERTREX van TravelTrex: verweer dat TravelTrex al sinds 2009 houder is van internationale merk WINTERTREX en RLH sinds 2009 van gebruik op de hoogte was en ermee akkoord is gegaan onweersproken gelaten.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, Roxtec v Wallmax

Onvoldoende grond om af te wijken van de in beginsel geldende regel dat de partij die haar (hoofd)vordering intrekt als de in het ongelijk gestelde partij dient te worden beschouwd en de proceskosten dient te dragen: wederpartij  heeft expliciet vermeld dat zij de gestelde inbreuk niet erkent, maar dat zij het product van de markt haalt omdat zij is overgestapt naar een ander product.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, AMC

Voorzieningenrechter heeft zich terecht bevoegd geacht om kennis te nemen van vorderingen in geschil over co-auteurschap op artikelen uit proefschrift promovenda: dat klacht was ingediend bij LOWI - het geëigende gremium om wetenschappelijke geschillen over co-auteurschap te beslechten - staat niet in de weg aan bevoegdheid voorzieningenrechter, geschil betrof spoedeisende kwestie, beoordeling ex tunc. Rectificatie van door voormalig co-promotor verstuurde e-mails aan vrijwel alle tijdschriften waaraan de promovenda de artikelen zou kunnen aanbieden terecht toegewezen: onrechtmatig gehandeld door in tenminste op een punt inhoudelijk onjuiste e-mails - waarin zij haar positie als veel sterker probeerde te presenteren dan zij in redelijkheid mocht aannemen dat deze was - te vragen om publicatie tegen te houden.Terecht gegriefd tegen toekomstig verbod op het doen van bepaalde uitingen over co-auteurschap: onvoldoende reden voor verbod van onbepaalde tijd.

 

IEPT20191112, HvJEU, Organisation juive européenne v ministre de l‘Économic

Levensmiddelen die afkomstig zijn uit gebieden die worden bezet door de staat Israël, moeten de vermelding van het gebied van oorsprong daarvan en, wanneer zij afkomstig zijn uit een Israëlische nederzetting binnen dat gebied, de vermelding van deze herkomst bevatten: uit verordening 1169/2011 (betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten) volgt dat herkomst van een levensmiddel moet worden vermeld als weglaten de consument kan misleiden. Het feit dat op levensmiddelen als die welke in het hoofdgeding aan de orde zijn, wordt vermeld dat de Staat Israël hun „land van oorsprong” is, terwijl deze levensmiddelen in werkelijkheid afkomstig zijn uit een van de door Israël bezette gebieden, zou de consumenten kunnen misleiden. Het weglaten van de vermelding „uit een Israëlische nederzetting“ zou bij de consument de indruk kunnen wekken dat dit levensmiddel een andere plaats van herkomst heft dan zijn werkelijke plaats van herkomst. De omstandigheid dat een levensmiddel uit een in strijd met humanitair recht gesticht gebied afkomstig is kan de aankoopbeslissingen van de consumenten op ethische gronden beïnvloeden.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, Rodi Media

Appelgrens van € 1.750 gehaald in procedure over schadevergoeding van € 855,45 wegens gestelde inbreuk op auteursrecht foto: ex artikel 1019h Rv gevorderde kosten ter voldoening buiten rechte dienen bij berekening beloop vordering ter bepaling van de appellabiliteit te worden betrokken.

 

IEPT20191111, Rb Amsterdam, John de Mol v Facebook

De Mol heeft voldoende spoedeisend belang bij vorderingen: voorafgaand aan aanspannen kort geding geen enkele toezegging van Facebook gekregen, pas na sommatie in april 2019 kentering in verschijnen nepadvertenties, soortgelijke advertenties met namen van bekende Nederlanders duiken nog geregeld op, waardoor vrees De Mol dat nepadvertenties met zijn gegevens, zonder de druk van dit kort geding, weer kunnen verschijnen gerechtvaardigd lijkt. Bieden van platform voor onrechtmatige advertenties die reputatieschade wordt veroorzaakt bij De Mol in beginsel onrechtmatig. Facebook kan zich niet beroepen op vrijwaringsbepaling artikel 14(1) Richtlijn inzake elektronische handel: Facebook bepaalt door controle op de advertenties mede de inhoud daarvan en speelt daarin een actieve rol, ook als beroep op vrijwaringsbepaling wel mogelijk is staat dit niet in de weg aan verkrijgen rechtelijk verbod of bevel. Geen strijd met algemeen filterverbod artikel 15 Richtlijn inzake elektronische handel: vorderingen inmiddels beperkt en toegespitst op onderhavige geval. Geen strijd met informatievrijheid artikel 10 EVRM: uitingen niet gericht op informatievrijheid of uitingsvrijheid, maar op commercieel gewin en vermoedelijk strafbare feiten. Beroep op technische onmogelijkheid gevorderde maatregelen faalt: niet vereist dat 100% effectiviteit op voorhand vaststaat, gelet op verantwoordelijkheid Facebook voor advertentieplatform mag van haar het nodige worden verwacht ook als het gaat om maatregelen die technisch ingewikkeld zijn en (extra) inspanningen, inzet van mankracht en geld kosten, aannemelijk dat Facebook meer maatregelen kan nemen dan thans gebeurt. Geen schending proportionaliteits- of subsidiariteitsbeginsel. Facebook moet identificerende gegevens van adverteerders nep advertenties verstrekken: verstrekking voldoet aan eisen Lycos/Pessers en artikel 6(1) AVG.

 

IEPT20191111, Rb Amsterdam, Kleermakerij v Google

Google dient negatieve recensies over kleermakerij te verwijderen en NAW-gegevens plaatser(s) te verstrekken:  aannemelijk dat recensies door een en dezelfde persoon of groep van personen zijn geplaatst en geen werkelijke gebeurtenissen beschrijven, reëel belang bij verkrijging gegevens, geen minder ingrijpende mogelijkheid om de gegevens te achterhalen, belang bij verkrijging prevaleert boven belang recensent en Google, bescherming eer en goede naam van kleermakerij weegt zwaarder dan vrijheid Google-gebruikers om valse recensies te plaatsen en van publiek om die recensies te kunnen ontvangen.

 

IEPT20191111, Rb Den Haag, Meydanim

Voeging met zaak zaaknummer/rolnummer C/09/579551/HA ZA 19-928: verzoek voeging tijdig gedaan. Zaken zijn verknocht; uitkomst van het geschil in de verzetprocedure over de verdeling van het vermogen van de VOF waarvan de Benelux-merken deel uitmaken is relevant voor deze procedure. Beslissing proceskosten aangehouden.

 

IEPT20191108, Rb Midden-Nederland, Brein

Brein ontvankelijk op grond van artikel 3:305a Bw: gedaagde niet gevolgd in verweer dat Brein niet werkelijk heeft gezocht om gevorderde door voeren van overleg te bereiken. Beroep op verjaring auteursrecht (artikel 37 en 38 Aw) faalt. Gedaagde heeft inbreuk gemaakt op auteursrechten aangeslotenen Brein: in periode 2013-2018 zonder toestemming auteursrechthebbenden op grote schaal films en televisieseries aan derden beschikbaar gesteld en gedaagde was beheerder filesharingwebsites. Gedaagde moet informatie over inbreuk verstrekken aan Brein, incl. wachtwoorden versleutelde geüploade bestanden.

 

IEPT20191106, Rb Amsterdam, Dataprovider v Kapitol

Procedure aangehouden tot gerecht Brussel zich in later aanhangig gemaakte procedure heeft uitgelaten over bevoegdheid op grond van forumkeuzebeding in algemene voorwaarden Kapitol: litispendentieregel - procedures zien immers beide op vraag of de algemene voorwaarden zijn overeengekomen bij scrapen website - leidt er in beginsel toe dat de eerst aangezochte rechter eerst over haar bevoegdheid beslist, nu procedure in Brussel aanhangig is gemaakt op grond van forumkeuzebeding is uitzondering op litispendentieregel uit artikel 31 lid 2 Brussel I-bis van toepassing.

 

IEPT20191105, Hof Arnhem-Leeuwarden, Insulet v Ypsomed

Onvoldoende aangevoerd dat groep Omnipod-gebruikers die via Ypsomed een Omnipod hebben betrokken als het “duurzaam opgebouwd bedrijfsdebiet” van Insulet kan worden beschouwd, waaraan Ypsomed afbreuk doet door deze gebruikers te benaderen inzake aflopen garantietermijn Omnipod met aanbod van door Ypsomed geproduceerde Ypsopump. Indien veronderstellenderwijs wordt aangenomen dat klanten en klantgegevens aan Ypsomed toekomen is benaderen klanten niet onrechtmatig of anderszins ongeoorloofd, ook niet indien zij informatie omtrent verlopen garantietermijnen heeft omdat zij (sub)distributeur van de Omnipod is geweest: ook tijdens looptijd distributieovereenkomst was het taak Ypsomed om gebruikers op verlopen garantie te wijzen. Geen misleidende reclame/oneerlijke handelspraktijken: eventuele onjuistheden zijn van zodanig ondergeschikt belang dat niet aannemelijk is dat deze tot misleiding gemiddelde consument hebben kunnen leiden.  

 

IEPT20191105, Hof Amsterdam, MKB Ondernemers v TomTom

Vonnis rechtbank bekrachtigd: Uit correspondentie blijkt niet dat MKBO heeft laten weten dat het haar om een naamswijziging te doen was, ook blijkt uit correspondentie niet dat TomTom de naamswijziging als zodanig heeft opgevat. Beweerdelijk over het hoofd zien van wijziging in de overeenkomst dient voor rekening en risico MKBO te blijven: in begeleidende e-mail bij finale tekst heeft TomTom zeer expliciet vermeld dat het de definitieve tekst was; lag op de weg van MKBO om tekst integraal te doen bekijken en beoordelen. Taalkundige uitleg overeenkomst: MKBO geen toestemming tot gebruik woord Tom in enig andere vorm en kleur dan in de overeenkomst opgenomen. Aanzienlijke betekenis taalkundige uitleg: aan de precieze bewoordingen van de overeenkomst is veel aandacht besteed. Overeenkomst rechtsgeldig ontbonden door overtreding artikel 1 door MKBO: schending van verbintenis tot niet-doen, correcte nakoming blijvend onmogelijk geworden. Bevoegdheid TomTom tot ontbinding niet beperkt: niet in de overeenkomst is bepaald dat beëindiging van de overeenkomst uitsluitend in het in artikel 6 bedoelde geval (derogatory) kan plaatsvinden. Voldoende aannemelijk dat TomTom schade heeft geleden als gevolg van het gebruik van het teken Tom door MKBO: enkele gebruik van het woord Tom in andere stijl dan vastgelegd in overeenkomst vormt een toerekenbare tekortkoming en komt ere daardoor veroorzaakte vermogensschade voor vergoeding in aanmerking.

 

IEPT20191105, Hof Den Haag, Droomvallei Uitgeverij

Publicatie boek over huiselijk geweld onder eigen naam [geïntimeerde 1] en met eigen foto op omslag moet wijken voor recht op bescherming privéleven appellant en zijn eer en goede naam: verhaal herleidbaar naar appellant, hoewel sprake was van huiselijk geweld zijn er geen objectiveerbare feiten voor wat betreft ernst en duur, enkel verhaal [geïntimeerde 1], ten minste één kind appellant heeft bezwaar tegen publicatie, passages over appellant maken zeker de helft van het boek uit.

 

IEPT20191105, Hof Arnhem-Leeuwarden, DFW v Ziggo

Beoordeling vordering gegevens Ziggo-klanten op wiens IP-adres The Hitman’s Bodyguard is gedownload aan de hand van art. 6 lid 1 sub f AVG: verstrekken persoonsgegevens is vorm van verwerking, Ziggo is aan te merken als verwerkingsverantwoordelijke, geen toestemming gegeven voor vestrekking gegevens aan derden.  DFW heeft gerechtvaardigd belang bij verstrekking gegevens: gelegen in verhalen schade opzettelijke IE-inbreuk. Verwerking is bovendien noodzakelijk voor onderzoek naar identiteit inbreukmakers. Vordering wordt echter afgewezen nu belangenafweging uitvalt in nadeel van DFW: weliswaar kan Ziggo zich tegen de achtergrond van HvJEU Coty (IEPT20150716) en Bastei Lübbe (IEPT20181018) niet onbeperkt en onvoorwaardelijk beroepen op privacybelang klanten, uit algemene voorwaarden Ziggo is bovendien kenbaar dat klanten instaan voor aanspraken van derden wegens inbreuk auteursrecht, geen sprake van bijzondere persoonsgegevens, nu DFW echter onvoldoende transparant is over vervolgacties en omvang schadevergoeding kan niet worden getoetst of voorgenomen maatregelen in redelijke verhouding staan tot belang Ziggoklant.

 

IEPT20191101, Rb Gelderland, KNPV

Gedaagde stemt in met merkenrechtelijke vorderingen. Negatieve uitingen gedaagde over KNPV niet onrechtmatig: beschuldigingen tot op zekere hoogte gesubstantieerd, juistheid uitlatingen niet in KG vast te stellen, toonzetting en taalgebruik niet onrechtmatig. 1019h Rv proceskosten van € 3.000 i.p.v. € 6.000 voor eenvoudig kort geding toegewezen: gelet op dat gedaagde KNPV-merk wilde prijsgeven had kort geding wellicht voorkomen kunnen worden.

 

IEPT20191101, Rb Amsterdam, De Persgroep II

Vergoeding van € 500 voor overdracht exploitatiebevoegdheid 9 artikelen niet billijk: € 800 toegewezen op basis van € 0,21 i.p.v. € 0,13 per woord.

 

IEPT20191101, Rb Amsterdam, De Persgroep

Vergoeding van € 42 niet billijk voor de overdracht van de exploitatiebevoegdheid van één foto: vergoeding van € 65 billijk geacht.

 

IEPT20191101, Rb Midden-Nederland, Antropia

Gedaagde sub 2 maakt geen inbreuk op merk ABEL’S DELI door het weer te geven op zijn portfoliosite: melding van in het verleden ontwikkelde projecten geen gebruik als merk. Op auteursrecht gestoelde vorderingen over en weer afgewezen: logo’s bestaande uit de woorden Abel’s Kitchen en Abel’s Deli tussen twee horizontale lijnen, uitgevoerd in een al bestaand lettertype en ontleend aan een al bestaand logo niet auteursrechtelijk beschermd, ook vormgeving maaltijdpotten komt niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking.

 

IEPT20191101, Rb Rotterdam, Drugspakketjes

Inbreuk op handelsnaam- en merkenrecht bij handel in harddrugs via post: handelsnamen en merken gebruikt als afzender.