Oktober 2019

Print this page

IEPT20191030, Rb Den Haag, Gilead v Octrooicentrum Nederland

Terecht geen ABC verleend voor Truvada: niet voldaan aan tweede eis Gilead-arrest dat stof emtricitabine (onderdeel van Truvada-product) in het licht van alle door het octrooi bekend gemaakte gegevens specifiek kan worden geïdentificeerd

 

IEPT20191030, Rb Den Haag, Wahl v Kappershandel

Serieuze, niet te verwaarlozen kans dat model voor opzetkam nietigheidsactie niet zal overleven wegens gebrek aan eigen karakter: kam, klinknagelhoofdjes en gat in de lip met stippellijn weergegeven en daarom geen beschermd onderdeel van het model, door Wahl geclaimde materiaaltoepassing niet in registratie opgenomen en dus niet beschermd, uitgaande van vormgevingserfgoed onvoldoende zeker of bodemrechter of EUIPO in hetgeen overblijft model met voldoende eigen karakter zal herkennen. Feitelijk gebruik van model maakt oordeel niet anders: rechtszekerheid derden te zeer in gedrang als onderdelen die door gebruikmaking stippellijn nadrukkelijk buiten bescherming zijn geplaatst via achterdeur toch weer bescherming zouden kunnen krijgen. Geen ongeoorloofde slaafse nabootsing: geen enkel bewijs overlegd van gestelde eigen gezicht op de markt.

 

IEPT20191030, Rb Amsterdam, Principle v Scope

Overeenkomst m.b.t. koop IE, samen met de exploitatie- en ontwikkelrechten van RealWorldCRM betreft niet levering broncode: volgt niet uit letterlijke tekst, Principle Group bijgestaan door advocaat tijdens onderhandelingen, niet vanzelfsprekend dat broncode wordt verschaft in het geval het intellectuele eigendomsrecht en de exploitatie- en ontwikkelrechten worden verkregen, niet gebleken van omstandigheden waaruit Scope Group moest afleiden dat het bedoeling was van Principle Group om over de broncode te beschikken, als voor Principle Group de broncode een essentieel onderdeel was van de overeenkomst had zij dit duidelijk moeten aangeven tijdens onderhandelingen. Reconventie: schending geheimhoudingsverplichting door Principle Group door informatie met BDM over de overeenkomst uit te wisselen.

 

IEPT20191029, Hof Den Haag, Amaryllis

[X B.V.] ontvankelijk in beroep tegen [Y CV]: voortzetting van [Y VOF] met behoud van identiteit. Niet bewezen dat [naam 3] licentiegelden heeft betaald voor de teelt- en verkoopactiviteiten van [Y]. Inbreuk op kwekersrechten [X B.V.]: [Y] heeft door [naam 1] aangevangen teelt van bollen van de beschermde rassen afgemaakt en uit die teelt afkomstige leverbare bollen verkocht. Winstafdracht bollen: € 122.100,23 (88.175 bollen x € 1,6789 aan omzet minus kosten van € 25.933,82). Winstafdracht plantgoed: € 74.042,82 (750m2 x 80 bollen x € 1,6789 aan omzet minus kosten van € 21.176,47). Schade als gevolg van gebruik van onjuiste rasbenaming van € 4.903,58 (2,5% van vastgestelde winst) toegewezen: aangenomen dat effect van onjuiste rasbenaming relatief gering is geweest, nu afnemers in algemeen in staat zijn ras van bollen vast te stellen, zelfs als bollen onder andere naam worden geleverd. 1019h Rv proceskostenveroordeling van € 131.422,96 in eerste aanleg en € 130.498,50 in hoger beroep toegewezen: indicatietarieven in casu geen goede indicatie van redelijkheid en evenredigheid, gelet op uitzonderlijk veel bewijsverrichtingen die nodig zijn geweest om onjuiste, maar stellig verdedigde standpunt [Y] dat bollen beschermde rassen heeft versnipperd te weerleggen. Aanvullende vergoeding van 50% aan succes fee niet redelijk en evenredig.

 

IEPT20191029, Rb Gelderland, Brein

Voorshands bewezen dat verweerder betrokken is geweest bij aanbieden IPTV pakketten, gelegenheid voor tegenbewijs. Voorshands niet vast komen te staan dat inbreuk wordt gemaakt op auteursrecht van in dagvaarding genoemde auteursrechthebbenden en dat rechten van de uitvoerend kunstenaar, de fonogrammenproducent en de filmproducent aan door Brein c.s. aangeduide rechthebbenden zijn overgedragen. Met aanbieden IPTV pakketten sprake van inbreuk op naburige rechten eisers sub 2 – 4: niet weersproken dat de IPTV pakketten toegang geven tot de programma’s zoals die door de omroeporganisaties zijn uitgezonden.

 

IEPT20191029, Hof Amsterdam, De ateliers van Piet Mondriaan

Geïntimeerde heeft algemene voorwaarden appellante aanvaard door niet te protesteren tegen toepasselijkheid ervan. Boetebeding niet onredelijk bezwarend:  boeteclausule een van zeer weinige praktisch effectieve mogelijkheden om te bewerkstelligen dat rechten auteur door uitgever/boekensamensteller gerespecteerd worden, op moment van sluiten overeenkomst was uitbrengen beide boeken commercieel voldoende aantrekkelijk, boeteclausule gesteld op eenvoudig vermijdbare gedragingen. Sprake van twee overtredingen boetebeding algemene voorwaarden in plaats van tien voor uitgeven Franse en Engelse vertaling van vijf teksten van appellante in boek De ateliers van Piet Mondriaan zonder afnemen licentie, € 20.000: niet over separate bijdragen onderhandeld, maar over vergoeding voor vijf stukken samen en vergoeding afgesproken voor gezamenlijke stukken. Geen overtreding AV voor uitgeven Engelse vertaling van Leven en Werk zonder voorafgaande goedkeuring appellante: gaat om exploitatierechten en niet om persoonlijkheidsrechten, licentievergoeding overeengekomen en betaald.

 

IEPT20191029, Rb Den Haag, Tommy Teleshopping v Verzendshop

Verzendshop dient model- en auteursrechtinbreuk, slaafse nabootsing en oneerlijke handelspraktijken bij het aanbieden van een luchtkoeler te staken: vorderingen onvoldoende gemotiveerd weersproken.

 

IEPT20191029, Rb Oost-Brabant, ASPB v BIBI

Gedaagden zijn geen lid van de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond: lidmaatschap komen te vervallen bij ontbinding Denito B.V., dat gedaagden gebruik handelsnaam Denito hebben voortgezet betekent niet dat zij daarmee ook de rechten konden uitoefenen waarover Denito B.V. beschikte. Door op hun website ten onrechte lidmaatschap te claimen maken gedaagden zich schuldig aan merkinbreuk, misleidende reclame en onrechtmatig handelen.

 

IEPT20191029, Rb Gelderland, KWD Sport v Footasylum

KWD-logo (“Kings Will Dream”) van Footasylum maakt geen inbreuk ex artikel 2.20 lid 2 sub a BVIE op woordmerk KWD: vrijetijdskleding en sportkleding geen gelijke waren. Wel sprake van inbreuk ex artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE: waren wel soortgelijk, woordmerk KWD en teken KWD in blokletters identiek, woordmerk KWD en KWD-logo met kroontje en gestileerde letters verschillen visueel weinig van elkaar, logo en woordmerk stemmen ook auditief overeen nu beide in de Benelux niet op Engelse wijze worden uitgesproken, hierdoor ontstaat verwarringsgevaar.

 

IEPT20191025, Rb Midden-Nederland, OM v SIN-NL

Uitlatingen over officier van justitie in strafzaak waarin [gedaagde sub 1] werd vervolgd voor o.a. belediging van een neuroloog onrechtmatig: geen steun in feitenmateriaal, geen misstand en een officier van justitie kan zich minder makkelijk verweren. Uitlatingen over echtgenoot officier van justitie onrechtmatig: geen duidelijke aanleiding om specifiek over hem te berichten. Inbreuk op portretrecht officier van justitie: geen toestemming voor plaatsen portret. Publicaties in strijd met AVG: niet weersproken.

 

IEPT20191023, Rb Den Haag, Biolitec v Tobrix
Conclusie 1 EP 119 niet inventief ten opzichte van US 400. De vakman zal inzien dat de conische ‘fiber tip’ zoals weergegeven in figuur 3 van Heinze 1990, met de straling zoals afgebeeld in de figuren 4 tot en met 6, een oplossing biedt voor het technisch probleem waarvoor hij zich, uitgaande van US 400, gesteld ziet. 

 

IEPT20191023, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Premium

Premium heeft inbreuk gemaakt op merkenrecht Tommy Hilfiger: voor de Amerikaanse markt bestemde Tommy Hilfiger kleding zonder toestemming aangeboden en geleverd in de Unie/Benelux, dat Premium “Ex works” levert - hetgeen betekent dat de koper aansprakelijk is voor het transport - doet niet af aan aansprakelijkheid voor merkinbreuk.

 

IEPT20191023, Rb Amsterdam, SchipholTaxi v NRC

Artikelen NRC over omstandigheid dat SchipholTaxi smeergeld zou hebben laten betalen door taxichauffeurs om te mogen rijden vanaf Schiphol niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal, [eiser 2] is als leidinggevende van grote en bekende taxionderneming in omgeving Amsterdam publiek figuur. Suggestie dat [eiser 2] wist dat zijn nevenfunctie niet verenigbaar was met zijn functie als politieagent en dat hij dus iets fout deed niet onrechtmatig: hoewel hij nevenfunctie had gemeld en hier sprake lijkt te zijn van voortschrijdend inzicht bij de Amsterdamse politie, had hij zelf kunnen begrijpen dat beide functies niet verenigbaar zijn.

 

IEPT20191023, Rb Den Haag, Formlabs

Hoofdzaak waarin eiser verklaring voor recht vordert dat auteursrecht op naam Formlabs en recht op domeinnamen Formlabs (.biz, .info, .net, .org en .nu) aan hem toekomt, gevoegd met zaak over recht op domeinnaam Formlabs.nl: dat voegingsincident in laatstgenoemde zaak op formele gronden is afgewezen - omdat het te laat was ingesteld - laat onverlet dat op het onderhavige voegingsincident zelfstandig dient te worden beslist, zaken ten minste aan elkaar verknocht ex artikel 222 Rv.

 

IEPT20191022, Hof Den Haag, Vogelfotos

Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard heeft inbreuk gemaakt op auteursrecht vrijwilliger door zijn foto’s op dvd te plaatsten, onder 52 vrijwilligers te verspreiden en openbaar te maken in een informatiecentrum: onderwijsexceptie niet van toepassing. Inbreuk op persoonlijkheidsrecht door op dvd “© [initialen samensteller dvd]” te vermelden. Schadevergoeding begroot op € 3.025 in plaats van gevorderd bedrag van € 12.000 : schade toe te rekenen aan Stichting nu het geringe moeite had gekost om aanname dat eiser geen bezwaar zou hebben tegen het gebruik te verifiëren, in eerste aanleg gehanteerde redenering dat geen sprake is van schade omdat Stichting nooit vergoeding zou hebben betaald strookt niet met objectieve schadebegroting forfaitaire vergoeding, wel aannemelijk dat vrijwilliger toestemming zou hebben verleend tegen veel lagere vergoeding dan de door hem in rechte gevraagde vergoeding van € 100 per foto.

 

IEPT20191018, BenGH, Sportsdirect v Nethys

Geen (in)direct verwarringsgevaar: overeenstemming slechts gelegen in niet onderscheidende elementen die totaalbeeld slechts in (zeer) geringe mate bepalen, overige elementen zodanig verschillend dat soortgelijke diensten daar niet aan af doen. Totaalbeeld aangevraagde VOO SPORT WORLD beeldmerk vooral bepaald door fuchsiagekleurde woord “VOO” en in enige mate door blauwe rechthoek waarin “WORLD” zich bevindt. Totaalbeeld oudere merk SPORTS WORLD INTERNATIONAL vooral door prominent aanwezige voetbal en kleuren fel rood en fel blauw bepaald. Zeer geringe visuele overeenstemming: meest bepalende elementen van het teken en het oudere merk, het fuchsia omlijste woord VOO respectievelijk de voetbal zijn afwijkend en de mede bepalende kleuren wijken af. Geringe auditieve overeenstemming: twee woordelementen zijn gelijk, maar meest bepalende woord VOO komt niet voor in oudere merk. Zeer geringe begripsmatige overeenstemming: woord WORLD zo algemeen gangbaar begrip dat dit niet voor begripsmatige overeenstemming zorgt, woorden SPORT/SPORT(S) WORLD en WORLD beschrijvend en bepalen totaalbeeld teken en oudere merk in (zeer) geringe mate. Diensten (commerciële dienstverlening, marketing, reclame en administratie) oudere merk en aangevraagde merk in klasse 35 deels (soort)gelijk. Recht op beroep bij BenGH niet verbeurd door niet onderbouwen van bezwaren in oppositie.

 

IEPT20191018, BenGH, Bimbo

BenGH bekrachtigt beslissing BBIE om de inschrijving van het woordmerk THINS voor o.a. crackers te weigeren: niveau Engels van Benelux-publiek hoog genoeg om te begrijpen dat "thins" beschrijvend is voor hoedanigheid "dun" zowel qua uiterlijk als qua smaak en onderzoek wijst uit dat "thins" een generieke aanduiding is voor diverse voedingswaren die in dunne vorm worden aangeboden.

 

IEPT20191017, HvJEU, Landwirtschaftskammer Steiermark v EUIPO

Geen gebruik dat overeenstemt met wezenlijke functie individueel merk, wanneer merk op zodanige wijze wordt gebruikt dat geografische oorsprong en kenmerken van de waren van verschillende fabrikanten die aan de oorsprong zijn toe te schrijven worden gewaarborgd, maar de waren niet onder controle van een enkele onderneming die voor de kwaliteit verantwoordelijk is worden vervaardigd. Merk in casu niet normaal gebruikt: merkhouder niet betrokken bij vervaardiging van de waren en verantwoordelijkheid voor kwaliteit waren rust bij verschillende fabrikanten die niet een enkele onderneming vormen, aangezien zij niet op productieniveau economisch met elkaar zijn verbonden.

 

IEPT20191017, Hof Den Haag, Credits filmproducer

Afgesproken dat appellant de co-producer en ‘in association with’ credits alleen krijgt indien hij in totaal € 2.000 inlegt: inleg niet betaald en jarenlang geweigerd, inleg niet meer nodig. Geen spoedeisend belang bij vorderingen inzake winstverdeling voorafgaande aan promotie, distributie en vertoning van de film: daadwerkelijke winstverdeling vindt pas plaats als er winst is, onvoldoende duidelijk tot welk eindresultaat onderhandelingen zouden leiden.

 

IEPT20191016, Rb Den Haag, Medical Workshop v Sharpsight

Geen oordeel over auteursrechten naam Invitria: geschil over wie de naam heeft bedacht niet geschikt voor dit kort geding. (Sharpsight via) [A] na afloop Licentieovereenkomst recht de naam Invitria voor het product te (doen) gebruiken. [A] is octrooihouder van het product en heeft na afloop van Licentieovereenkomst als enige het recht het product te producen en verhandelen. Medical Workshop komt voor het gebruik van de naam Invitria door Sharpsight geen beroep toe op het door geregistreerde merk Invitria. Als zou worden aangenomen dat Medical Workshop de naam heeft bedacht, dan nog komt het recht op het gebruik van de naam toe aan (Sharpsight via) [A]. Proceskosten gematigd tot € 20.000. Kort geding aan te merken als een normaal tot complex kort geding. Aan Medical Workshop verboden om naam Invitria na 19 september te gebruiken. Ongeacht wie de naam Invitria heeft bedacht, kan Sharpsight (via [A]), wegens het aan haar toekomend recht op gebruik op de naam Invitria en de daarom in beginsel aan haar toekomende aanspraak op merkrechten op de naam Invitria, zich daar naar voorlopig oordeel immers tegen verzetten. Geen spoedeisend belang bij overdracht merk naast het op te leggen verbod.  Overdracht merk betekent mogelijk ook overdracht Good will en kort geding leent zich niet voor het vereiste feiten onderzoek Kern van het geschil tussen partijen is de vraag wie recht heeft op het gebruik van de naam Invitria zodra de Licentieovereenkomst op 19 november 2019 is geëindigd.

 

IEPT20191016, Rb Den Haag, Supreme v Boom Town

Inbreuk- en nevenvorderingen Supreme op grond van gestelde verkoop namaakkleding bij verstek toegewezen: vorderingen komen de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor. Proceskosten ex artikel 1019h Rv begroot op € 10.000 in plaats van gevorderd bedrag van ruim € 56.000: zaak aangemerkt als een normaal kort geding ex indicatietarieven met een maximumtarief van € 15.000, slechts ten nadele van twee van de drie gedaagden proceskostenveroordeling uitgesproken nu niet wordt aangenomen dat de wel verschenen gedaagde bij gewraakte handelingen betrokken was.

 

IEPT20191015, Rb Amsterdam, Foto op blog

Inbreuk op foto eiser door deze op website te plaatsen. Beroep op artikel 18a Aw faalt: overname oude column [betrokkene] met foto [betrokkene] betreft geen “ander werk”. Beroep op artikel 19(3) Aw faalt: foto niet in opdracht [betrokkene] gemaakt. Schadevergoeding van € 250 toegewezen: gebruikelijke tarief van eiser, kantonrechter van oordeel dat bedrag redelijk is voor duur van publicatie foto (16 maanden). Geen gebrek aan naamsvermelding: over rechterzijde foto staat pseudoniem en handelsnaam eiseres gedrukt. Geen onrechtmatige uitlatingen: hoewel uitlatingen negatief en onnodig grof van toon zijn niet zo onbetamelijk dat grenzen toelaatbare zijn overschreden.

 

IEPT20191015, Hof Amsterdam, Sembono v Performance Impressions

Luchtfoto landschap auteursrechtelijk beschermd: onvoldoende gemotiveerde betwist dat betrokken foto resultaat is van (creatieve) keuzes die iets verder gaan dan uitsluitend het zo objectief en duidelijk mogelijk weergeven van het gebouw en de tuin. Sembono maakt inbreuk door foto zonder toestemming te gebruiken: dat foto is bijgesneden of lage resolutie was leidt niet tot ander oordeel. Zowel principaal als incidenteel beroep tegen toegewezen schadevergoeding van € 1.750 falen: gaat om wat Performance Impressions gemiddeld krijgt voor gebruik foto, de reële marktwaarde, bedragen uit vaststellingsovereenkomsten bieden onvoldoende aanknopingspunten, omdat die doorgaans onder druk tot stand komen en niet in vrije onderhandelingssfeer.

 

IEPT20191014 BenGH, Moet Hennessy v Cedric Art

Artistieke vrijheid vormt een geldige reden voor gebruik van een teken  ex. art. 2.20 lid2 sub d BVIE: Wanneer de kunstuiting het originele resultaat is van een creatief vormgevend proces dat niet erop is gericht het merk of de merkhouder schade toe te brengen.

 

IEPT20191014, Rb Overijssel, BGY

Onvoldoende aannemelijk dat BGY eigenaar is (geworden) van recepten en machine-instellingen en dat [gedaagde] die aan haar dient terug te geven: niet aannemelijk dat [gedaagde] zijn know how bij oprichting in 2017 heeft ingebracht in BGY, onvoldoende duidelijk om welke producten, recepten/samenstellingen en machine-instellingen het gaat, niet vast te stellen of recepten en machine-instellingen als auteursrechtelijk werk kunnen worden aangemerkt of dat enkel sprake is van bedrijfsgeheimen die d.m.v. bijvoorbeeld een geheimhoudingsovereenkomst hadden moeten worden beschermd. Onvoldoende onderbouwd dat gedaagde zijn privé e-mailadres heeft gebruikt voor zakelijke e-mailcorrespondentie van BGY en dat gedaagde in het bezit daarvan is. Proceskosten volgens liquidatietarief: zaak niet bewerkelijk, intellectuele eigendomsrechtelijke aspecten van beperkte aard, gevorderde kosten niet tijdig opgegeven en geen gespecificeerde urenspecificaties overgelegd.

 

IEPT20191011, Rb Amsterdam, Noordkaap

Geen onrechtmatige verwijten in uitzending “Undercover in Nederland” over misstanden bij uitvaartonderneming: geen onzorgvuldig onderzoek en Noordkaap heeft zich niet voor karretje concurrent laten spannen. Ernstige misstanden; voldoende steun in feitenmateriaal. Reputatieverlies uitvaartonderneming is voorzienbaar gevolg van eigen handelen. Voldoende gelegenheid tot geven weerwoord.

 

IEPT20191011, Rb Den Haag, VG Colours v HE Licenties

Geen verbod op executie van vonnis (IEPT20190619) over inbreuk op octrooi voor kleurinjectie planten: procesrechtelijke beslissing om aantal verweren als te laat gevoerd aan te merken is geen klaarblijkelijke misslag, stelling dat rechtbank wel gevoerde inbreukverweren buiten beschouwing heeft gelaten op zijn minst voor discussie vatbaar, twijfel of orchideeën die worden gekleurd middels snee in buitenste oppervlak steel inbreuk opleveren geen reden voor executieverbod nu VG Colours deze manier niet meer gebruikt, voorshands aangenomen dat de orchideeën die zijn gekleurd door injectie in de voet van de steel als inbreukmakend moeten worden beschouwd, niet in te zien waarom leggen derdenbeslagen en aanzeggen dwangsommen als buitenproportioneel  moet worden aangemerkt. Geen verbod op uitlatingen aan derden inhoudende dat VG Colours inbreuk maakt op octrooi: sommatie of andere waarschuwing teneinde IE-inbreuk tegen te gaan - ook indien gericht aan (potentiële) afnemers van de beweerdelijk inbreukmaker - in beginsel niet onrechtmatig, onvoldoende gemotiveerd waarom tegen beter weten in is gehandhaafd. 

 

IEPT20191010, Rb Midden-Nederland, Nicomax v Nico-Fastening

Indirect verwarringsgevaar tussen handelsnamen Nicomax en Nico-Fastening: handelsnamen beginnen met de naam van de oprichter van beide ondernemingen, ondernemingen beide gevestigd in Almere, voldoende aannemelijk dat het relevante publiek zal kunnen denken dat beide ondernemingen aan elkaar gelieerd zijn.

 

IEPT20191009, Rb Den Haag, Rat Pack v Ratpac

Merkaanvrage Rat Pac niet nietig, geen kwade trouw: niet is gebleken dat gedaagde met de merkinschrijving het oogmerk heeft gehad om eiseres het gebruik van het teken Rat Pack te beletten. Duitse handelsnaam Rat Pack komt geen handelsnaambescherming in Nederland toe: handelsnaam geniet geringe bekendheid in Nederland, handelsnaam op DVD’s en in aftiteling film is te onopvallend en wordt niet gebruikt om als identificatie te dienen van de onderneming van eiseres, bovendien is van verwarring niets gebleken.

 

IEPT20191009, Rb Gelderland, Foto meidengroep K3

€ 248,25 schadevergoeding voor plaatsen foto van meidengroep K3 zonder toestemming en naamsvermelding op website: inbreuk auteursrecht maker, schade begroot aan de hand van tarieven Stichting Foto Anoniemen geen grond voor 50% verhoging. Body & Beauty gelast de foto van website te verwijderen en verwijderd te houden: afdruk van website toont aan dat foto daar nog te vinden is. Gemaakte kosten te verhalen op Body & Beauty: niet aangevoerd dat sommaties en aanmaningen Body & Beauty niet hebben bereikt, ondanks ‘verkeerde’ naam. Proceskosten volgens Indicatietarieven in IE-zaken: eenvoudige bodemzaak.
 

IEPT20191009, Gerecht Aruba, Inversiones

Inbreuk woordmerk [merk] van Inversiones door Arubaanse fitnessonderneming [naam VBA]: geen handelsnaam, zoals [naam VBA] stelt, maar door Inversiones geregistreerd woordmerk; Inversiones geacht eerste gebruiker woordmerk in Aruba te zijn; algemeen bekend merk in ieder geval in Aruba; verwarringsgevaar door gebruik overeenstemmend / gelijk teken voor dezelfde soort waren en diensten door gedaagde en schade Inversiones in Aruba mogelijk.

 

IEPT20191008, Hof Amsterdam, Mavic v Karakter Uitgevers

Max Verstappen heeft gelet op aangeboden vergoeding  van 10% van de netto-opbrengst geen redelijk belang om zich tegen openbaarmaking van zijn portret in ongeautoriseerde biografie te verzetten: indien redelijke vergoeding is aangeboden en belang geportretteerde enkel een commercieel belang betreft, zullen in beginsel bijkomende omstandigheden nodig zijn voor oordeel dat openbaarmaking portret onrechtmatig is, gebruik foto’s draagt bij aan nieuwswaarde, foto’s spelen - afgezien van foto op de cover - een ondergeschikte rol, foto’s in het kader van beroepsuitoefening van Verstappen gemaakt en reeds in andere media verschenen.

 

IEPT20191004, Hof Arnhem-Leeuwarden, DOC v Dairy Partners

Prejudiciële vragen aan de Hoge Raad: is de norm van Artiestenverloning-arrest (“dat het gebruik van een louter beschrijvende aanduiding, ook indien verwarring wekkend, alleen onrechtmatig is indien bijkomende omstandigheden dat meebrengen”, IEPT20151211) ook van toepassing op (deels beschrijvende) handelsnamen?

 

IEPT20191001, Rb Den Haag, Eichholtz

Inbreuk op auteursrecht/modelrechten Eichholtz op Console Table Connor, Side Table Connor en Coffee Table Connor: te veel vraagtekens bij uitputtingsverweer gedaagde op grond van ruildeal

 

IEPT20191001, Hof Den Haag, Belcentrale v KPN

Voorzieningenrechter terecht geoordeeld dat niet aannemelijk is dat KPN-medewerkers zich jegens eindgebruikers structureel in strijd met de Raamovereenkomst en/of het Totaalpakket uitlaten: beperkt aantal gesprekken, sprake van uitlokking, voldoende aannemelijk dat KPN zich inspant voor neutraliteit jegens klanten en niet of nauwelijks schade.

 

IEPT20191001, HvJEU, Planet49

Geen sprake van rechtsgeldige toestemming voor gebruik cookies bij standaard aangevinkt selectievakje dat gebruiker moet uitvinken ingeval hij weigert zijn toestemming te geven. Aanbieder van diensten moet de gebruiker van een website onder meer informeren over de vraag hoelang de cookies actief blijven en of derden al dan niet toegang tot de cookies kunnen hebben.