Mei 2020

Print this page

IEPT20200527, Rb Amsterdam, Payingit v Workrate

Niet kan worden aangenomen dat Workrate op enige wijze inbreuk maakt op auteursrechten van PayingIT of PayingIP die rusten op de ‘ondergeschikte functionaliteiten’ van de Usemate software nu omvang overdracht auteursrechten niet duidelijk is: niet aannemelijk dat Koop- en Licentieovereenkomst aldus moet worden uitgelegd dat PayingIT danwel PayingIP een exclusief (auteurs)recht hebben verkregen op sofwareonderdelen benodigd voor ‘ondergeschikte functionaliteiten’ Usemate, aannemelijk dat kopieën Workrate van Usemate, zonder welke de software niet functioneert, binnen de Licentieovereenkomst vallen en geen inbreuk maken. Niet gebleken dat sprake is van schending van de Licentieovereenkomst: verklaring [naam 2] roept vragen op over het handelen van Workrate conform de afspraken in de Licentieovereenkomst, maar schending is nog niet voldoende aannemelijk en Workrate heeft zwaarwegend belang om softwareapplicaties voorlopig te kunnen blijven exploiteren.

 

IEPT20200527, Rb Den Haag, Sisvel v BBK

Conclusie 8 EP 536 niet inventief: kenmerken 8.5, 8.6 en 8.7 geopenbaard in Eriksson, specifieke combinatie van MCS-en die wordt geclaimd in kenmerk 8.8 is verschilmaatregel, technisch effect is dat met specifiek geclaimde combinaties de facto nieuwe effectieve IR-modi worden toegevoegd, waardoor codesnelheid granulariteit wordt verhoogd ten opzichte van stand van de techniek en de beschikbare radioruimte van het systeem efficiënter wordt gebruikt, vakman komt wanneer hij aanwijzing uit Eriksson tot verkleining van de RLC-blokken bij herverzending om de codesnelheid granulariteit te verhogen, zonder enige inventieve denkarbeid uit op de twee enige mogelijke combinaties, geclaimd in kenmerk 8.8. Conclusie 4 niet inventief: claimt radiosysteem waarvan niet-inventieve radio-ontvanger uit conclusie 8 onderdeel uitmaakt. Vernietiging conclusie 4 en 8 toegewezen. Zaak verwezen naar de rol voor overlegging (nadere) proceskostenspecificaties.

 

IEPT20200527, Rb Den Haag, Impossible Food v Nestle

Hoofdzaak inzake gestelde inbreuk op het Uniewoordmerk IMPOSSIBLE BURGER ex artikel 132 lid 1 UMVo geschorst wegens samenloop met een eerder door Nestlé ingestelde nietigheidsprocedure tegen dat merk bij het EUIPO: dat het EUIPO bij de toetsing van de geldigheid van de merken IMPOSSIBLE en IMPOSSIBLE SAUSAGE de Third Party Observations van Nestlé terzijde heeft gesteld, is onvoldoende om op voorhand evident te achten dat het EUIPO het Uniemerk geldig zal verklaren en daar in de onderhavige hoofdzaak ook vanuit te gaan. Procedure voor wat betreft de gevorderde voorlopige voorziening niet geschorst: in geval van schorsing van de procedure in de hoofdzaak, biedt artikel 132 lid 3 UMVo de rechtbank voor het Uniemerk de mogelijkheid voorlopige maatregelen te treffen. IMPOSSIBLE BURGER naar voorlopig oordeel een geldig merk: niet beschrijvend voor een generiek productkenmerk van de burger en geen algemeen aanprijzende woordcombinatie. Teken INCREDIBLE BURGER stemt verwarringwekkend overeen met het Uniewoordmerk IMPOSSIBLE BURGER ex artikel 9 lid 2 sub b UMVo: behoorlijke mate van visuele overeenstemming, zekere mate van fonetische overeenstemming, geringe mate van begripsmatige overeenstemming, IMPOSSIBLE BURGER heeft een gemiddeld onderscheidend vermogen, het relevante publiek heeft een relatief laag aandachtsniveau, de waren zijn volledig soortgelijk nu het in beide gevallen gaat om plantaardige burgers, er zijn bovendien reeds voorbeelden van daadwerkelijke verwarring, tussen partijen gevoerde onderhandelingen doen het vermoeden rijzen dat Nestlé bewust de lancering van de IMPOSSIBLE BURGER op de Europese markt heeft willen frustreren door zelf eerst een vergelijkbaar product op de markt te brengen met een overeenstemmende naam, Nestlé gebruikt het teken ter onderscheiding van haar waren. EU-wijd inbreukverbod bij voorlopige voorziening toegewezen ondanks grote gevolgen voor Nestlé: duidelijke inbreuk op merk waarmee Nestlé ruimschoots bekend was, geen aanleiding voor territoriale beperking.

 

IEPT20200526, Rb Gelderland, DFT v CTV Armaturen

Vordering DFT tot schorsing van tenuitvoerlegging vonnis afgewezen nu niet aannemelijk is geworden dat vonnis voorzieningenrechter op een kennelijke misslag berust en belang CTV Armaturen bij uitvoerbaarheid bij voorraad weegt zwaarder: niet enkel de aangenomen miskenning van de onthoudingsverklaring getekend door DFT heeft geleid tot toewijzing van de vorderingen maar ook het verdere handelen van DFT in samenwerking met [naam 1], stelling dat voorzieningenrechter meer heeft toegewezen dan op basis van de onthoudingsverklaring mogelijk was kan dan ook niet worden gevolgd, met onrechtmatig handelen van DFT is het belang van CTV Armaturen bij een verbod op het gebruik van de naam/het merk CTV door DFT gegeven en niet gebleken dat DFT bij tenuitvoerlegging onherstelbare schade lijdt of niet actief kan zijn in KSA.

 

IEPT20200520, Hof Den Bosch, LOM

Keukenmanagement maakt inbreuk op auteursrecht LOM door overnemen teksten van website: niet gegriefd tegen oordeel dat de teksten auteursrechtelijk beschermd zijn, verweer appellant dat de teksten door een derde zijn gemaakt niet te verenigen met zijn stelling in eerste aanleg dat hij de teksten aan LOM heeft aangeleverd. Niet aangenomen dat appellant inbreuk maakt door de testen te gebruiken voor zijn eenmanszaak: onvoldoende feitelijk onderbouwd.

 

IEPT20200520, Rb Den Haag, Mediq v MedQ

Geen merkinbreuk sub b: visueel behoorlijke overeenstemming tussen merk en teken, maar de visuele overeenstemming wordt geneutraliseerd door de auditieve verschillen. Beeldmerk Mediq en logo MedQ verschillen visueel (nog) meer van elkaar. Gebruik teken MedQ in domeinnaam niet verwarrend aangezien bezoeker de domeinnaam niet op zichzelf staand zal beschouwen omdat aandacht wordt getrokken door het teken op de webpagina. Diensten die onder merk en teken worden aangeboden stemmen niet overeen. Indien diensten toch als soortgelijk aangemerkt worden, is van verwarringsgevaar geen sprake aangezien merk en teken beperkt overeenstemmen en het relevante publiek een hoog aandachtsniveau heeft. Geen merkinbreuk sub c: MedQ lift niet mee op reputatie Mediq; mate van overeenstemming is beperkt en Mediq heeft onvoldoende aangetoond dat er sprake is van verwatering. Verbod op gebruik handelsnaam op grond van artikel 5 en 5a afgewezen: geen gevaar voor verwarring tussen de twee handelsnamen ad artikel 5 Hnw. Eveneens geen sprake van inbreuk artikel 5a Hnw; zie het overwogene bij merkinbreuk sub b.

 

IEPT20200520, Rb Den Haag, Casa v Interstyle

Procedure inzake gevorderd inbreukverbod op het Uniemerk CASA ex artikel 132 lid 1 UMVo geschorst wegens samenloop met eerder ingestelde nietigheidsprocedure tegen dat merk bij het EUIPO, geen bijzondere redenen die een voortzetting van de procedure rechtvaardigen. Geen grond voor schorsing van de procedure ten aanzien van de CASA-Beneluxmerken: geen vordering tot vervallen- of nietigverklaring, zelfs bij het aan het Uniemerk identieke Beneluxmerk geen mogelijkheid van onverenigbare beslissingen. Vorderingen gebaseerd op artikel 5a Hnw geschorst voor zover hieraan inbreuk op het Uniemerk ten grondslag ligt: grondslag impliceert geldigheid van het merk, hetgeen tot een onverenigbare beslissing met een beslissing in de procedure voor het Bureau kan leiden.

 

IEPT20200519, Hof Den Haag, Erfgoed Leiden

Artikel 8 Aw (inzake werk als van een rechtspersoon afkomstig openbaar gemaakt) niet van toepassing op foto’s die als prentbriefkaarten zijn openbaar gemaakt met vermelding van de uitgever en zonder vermelding van de naam van de fotograaf: voldoende aanleiding om artikel 8 Aw aldus uit te leggen dat dit beperkt is tot (impliciete en uitdrukkelijke) opdrachtrelaties en niet van toepassing is op licentierelaties, niet gesteld of gebleken dat sprake was van een opdrachtrelatie, voor toepasselijkheid van artikel 8 Aw is bovendien nodig dat de openbaarmaker daarop een beroep doet. Auteursrecht op 10 foto’ s uit 1942 en 1943 vervallen op grond van artikel 38 Aw: 70 jaren verstreken nadat de foto’ s anoniem openbaar zijn gemaakt. Verschuldigde vergoeding voor auteursrechtinbreuk op 14 foto’s begroot op € 60 in plaats van het eerder toegewezen bedrag van € 1.875: aansluiting gezocht bij hetgeen X zelf als vergoeding is overeengekomen met archieven voor online gebruik en  de vergoedingen die Erfgoed Leiden met andere fotografen is overeengekomen voor online gebruik, onvoldoende reden om deze vergoeding te verhogen.

 

IEPT20200518, Rb Oost-Brabant, Onrechtmatige reviews

Door procespartij geuite reviews over gerechtelijk deskundige onrechtmatig: de reviews bevatten ernstige, in sterk diffamerende termen verwoorde beschuldigingen welke niet gesteund worden door feiten.

 

IEPT20200515, Rb Amsterdam, AVROTROS v Facebook

Presentator EenVandaag en AVROTROS hebben spoedeisend belang bij vorderingen: presentator EenVandaag heeft redelijk belang (artikel 21 Aw) zich te verzetten tegen verspreiden van zijn portret wegens oplichtingspraktijken en misleidende berichten, AVROTROS heeft belang dat een van haar ‘gezichten’ zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van verband met oplichtingspraktijken, die ook voor reputatie AVROTROS schadelijk kunnen zijn, voor zover er nog steeds concrete dreiging bestaat voor nepadvertenties sprake van spoedeisend belang. Verweren op basis van vrijwaringsbepaling artikel 6:196c BW en algemeen filtergebod Richtlijn inzake elektronische handel verworpen. Geen onrechtmatig handelen Facebook: Facebook heeft vooralsnog alles in haar vermogen gedaan om nepadvertenties te voorkomen, nu advertenties niet systematisch, maar incidenteel met omzeiling maatregelen Facebook verschijnen, onvoldoende geconcretiseerd welke maatregelen Facebook op dit moment zou kunnen en moeten treffen. Facebook Ireland moet identificerende gegevens van adverteerders nep advertenties verschaffen aan [presentator EenVandaag] en AVROTROS: verstrekking voldoet aan eisen Lycos/Pessers (IEPT20051125) en artikel 6(1) AVG.

 

IEPT20200514, Hof Den Bosch, Handelsnaaminbreuk accountant

Geen sprake van oneerlijke concurrentie van een accountant met het accountantskantoor waarvoor hij werkzaam was: gebruik maken van kennis, ervaring en persoonlijke goodwill die tijdens de werkzaamheden zijn opgebouwd is niet zonder meer onrechtmatig, niet deugdelijk onderbouwd dat door het benaderen van klanten van het accountantskantoor ‘stelselmatig en substantieel’ afbreuk is gedaan aan het bedrijfsdebiet van het accountantskantoor. Inbreuk op handelsnaam van het accountantskantoor: met tape afplakken van de handelsnaam op het bordje naast de deur gelet op herhaaldelijke verwijdering van de tape niet genoeg om inbreuk te voorkomen, dat het accountantskantoor de handelsnaam niet meer gebruikt is niet van belang nu die naam nog wel bekendheid geniet bij het publiek.

 

IEPT20200513_Rb_Midden-Nederland_Fotos_woningontwerpen

Geen auteursrecht op modellen/ontwerpen van door eiseres gebouwde woningen: niet toegelicht welke originele en creatieve keuzes bij de vormgeving zijn gemaakt en geen blijk gegeven van persoonlijk stempel van de maker. Inbreuk op auteursrecht foto’s, tekening en teksten betreffende door haar gebouwde woningen aangenomen: foto’s tekening en teksten vrijwel één op één overgenomen en niet voldoende onderbouwd dat bewijsstukken vervalst zijn. Nader onderzoek nodig naar totstandkoming website [gedaagde sub 4] en de daarmee samenhangende verantwoordelijkheid van bestuurders: gedaagden stellen dat design en plaatsen van website volledig is uitbesteed.

 

IEPT20200513, Rb Den Haag, DTS v Samsung

Geen toepassing vertrouwelijkheidsregime artikel 1019ib Rv: artikel 1019ib Rv niet van toepassing, nu zaken niet zien op bescherming van bescherming bedrijfsgeheimen. Mededelingsverbod voor aantal producties en hetgeen achter gesloten deuren aan de orde is gekomen: Samsung heeft zwaarwegende belangen bij geheimhouding van gegevens die de architectuur van beveiligings-, authenticatie- en verificatiefuncties van Samsungproducten betreffen. Derde uitvoeringsvorm (bestuderingssysteem heeft toegang tot opslaglocaties) WO 752 is geen uitvoeringsvorm van uitvinding waarvoor octrooi is verleend in EP 099: in EP 099 wordt geclaimd dat besturingssysteem geen toegang tot opslaglocaties heeft. Deelkenmerk 1.5 conclusie 1 EP 099 bevat toegevoegde materie ten opzichte van aanvrage WO 752: door DTS aangehaalde passages zien op de derde uitvoeringsvorm die niet onder beschermingsomvang verleende conclusies valt, uit WO 752 af te leiden dat de beveiliging van transacties wordt bereikt door de authenticatiegegevens op te slaan op een opslaglocatie in het BIOS of afgeschermd van het besturingssysteem door het BIOS, voor zover deelkenmerk 1.5 claimt dat authenticatiegegevens ook opgeslagen kunnen zijn in “any other secure location” is sprake van ontoelaatbare toegevoegde materie. Structureel samenhangende maatregelen uit een uitvoeringsvorm mogen niet verruimd worden door toevoeging van een facultatieve maatregel, afkomstig uit een uitvoeringsvorm waarin die maatregel niet samenhangt met de overige structurele maatregelen. Deelkenmerk 1.12 conclusie 1 EP 099 bevat toegevoegde materie: vakman zal op grond van aanvrage WO 752 "a secure memory location inaccessible to an operating system" zo opvatten dat zowel authenticatiesoftware als de opslaglocatie daarvan ontoegankelijk is voor het besturingssysteem, vakman zou begrijpen dat dit het geval is als authenticatiesoftware zich in of achter het BIOS bevindt (wat niet wordt geclaimd), waardoor sprake is van toegevoegde materie. Onafhankelijke conclusies 23 en 24 bevatten (vrijwel gelijkluidende) deelkenmerken, waardoor ook sprake is van toegevoegde materie. Afhankelijke volgconclusies ook nietig. Onafhankelijke conclusies EP 140 bevatten toegevoegde materie. Afhankelijke volgconclusies ook nietig. Zaken aangehouden met betrekking tot buitenlandse delen EP 099 en EP 140 totdat vaststaat of die delen al dan niet geldig zijn.

 

IEPT20200506, Rb Den Haag, Multi Access v Oriental Europe

Procedure ex artikel 132 lid 1 UMVo geschorst ten aanzien van de Uniemerken waarover procedures lopen bij het EUIPO, totdat daarin definitief uitspraak is gedaan: geen bijzondere reden die voortzetting van de procedure rechtvaardigt. Procedure niet geschorst ten aanzien van de overige Uniemerken, ook al stemmen deze sterk overeen met de merken waarover wel procedures lopen:  sprake van een zekere samenhang niet voldoende voor het aannemen van een risico op onverenigbare beslissingen nu de procedures bij het EUIPO zien op depot te kwader trouw en niet is gesteld dat deze rechtsgrond speelt in de onderhavige procedure.

 

IEPT20200506, Rb Oost-Brabant, Gala v Xales

Xales heeft Beneluxmerken Pro 40 en Pro 50 te kwader trouw gedeponeerd: Xales wist of behoorde te weten dat Gala gelijke of overeenstemmende tekens gebruikte, Gala gebruikte deze tekens ter aanduiding van een product, geen sprake van voor-voorgebruik met een substantiële omvang, Xales had met het depot het oogmerk om Gala het gebruik van de aanduidingen te verhinderen. Merken nietig verklaard voor soortgelijke waren als die waarvoor Gala de tekens gebruikte: Gala heeft zich niet verweerd tegen het standpunt dat de nietigverklaring beperkt moet worden tot de producten die zowel Gala als Xales aanbieden. Artikel 1019h Rv niet van toepassing: onvoldoende onderbouwd dat de nietigheidsprocedure is gestart in verband met een concrete of concreet dreigende inbreukactie.

 

IEPT20200501, Rb Rotterdam, Portretrecht boudoir foto's

Maker van in opdracht van eiseres vervaardigde boudoir foto’s ex artikel 20 Aw niet bevoegd deze openbaar te maken: niet in geschil dat de foto’s zonder toestemming van eiseres zijn gepubliceerd op de website en social media accounts van de fotograaf, het feit dat het gelaat van eiseres niet op elke foto zichtbaar is, staat er niet aan in de weg dat eiseres herkenbaar is waarmee sprake is van een inbreuk op haar portretrecht. Schadevergoeding ex aequo et bono geschat op € 1.500: rekening gehouden met de intieme aard van de fotoshoot en de omstandigheid dat de foto’s voor iedereen toegankelijk waren.