April 2021

Print this page

IEPT20210429, Rb Den Haag, Tommy Hilfiger v Facebook

Voorzieningenrechter bevoegd op grond van artikel 7 lid 2 Brussel I bis-Vo respectievelijk artikel 6 Rv nu geding uitsluitend ziet op afgifte identificerende gegevens: weigering Facebook om gegevens af te geven levert in Nederland onrechtmatig handelen op en rechtstreekse schade doet zich in Nederland gevoelen. Facebook dient identificerende gegevens van de als inbreukmakend aangemerkte accounts af te geven: weigering tot afgifte is ook onrechtmatig waar het gaat om advertenties die enkel op het buitenland zijn gericht, voor de aanname dat de betrokken adverteerder instemde met verwijdering van de betreffende advertenties kan (net) voldoende worden geacht dat Facebook niet gesteld heeft dat zij na blokkering van de betreffende advertenties bezwaren heeft ontvangen, PVH dient nog wel met nadere onderbouwing te komen dat en waarom sprake is van inbreuk op haar rechten.

 

IEPT20210428, Rb Gelderland, MIMM v Indomedia

Vordering Indomedia tot staking van het gebruik en/of de exploitatie door MIMM van intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot het platform PINDAH* afgewezen: bij incident als het onderhavige valt belangenafweging uit in voordeel van MIMM, gelet op financiële gevolgen die een verbod voor MIMM zullen hebben, vordering Indomedia bovendien niet aannemelijk nu woordmerk door MIMM is gedeponeerd en Indomedia niet aannemelijk heft gemaakt dat zij enige intellectuele eigendomsrechten bezit. Vorderingen Indomedia tot betaling voorschot op winstdeel en tot verstrekking van opgave van de exploitatieopbrengst van de PINDAH* Agenda door MIMM afgewezen: vorderingen staan onvoldoende vast en onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20210426, Rb Amsterdam, React v ContextLogic

Nederlandse rechter is bevoegd ten aanzien van Amerikaanse ContextLogic Inc. op grond van artikel 6 Rv: schadetoebrengende feit doet zich in Nederland voor nu Nederlandse comsumenten via het Wish-platform artikelen kunnen bestellen en geleverd krijgen. Dat de inbreukmakende aanbiedingen niet meer online staan en React bewust geen gebruik heeft gemaakt van de notice and takedown optie doet geen afbreuk aan het (spoedeisend) belang van React en vordering geschikt voor collectieve actie: risico reëel dat aanprijzingen van namaakproducten in de nabije toekomst opnieuw opduiken, vordering geschikt voor collectieve actie ten behoeve van de leden van de Coöperatie nu zij te maken hebben met hetzelfde, vergelijkbare probleem dat op het Wish-platform inbreuk wordt gemaakt op hun merkrechten, door React wordt voldaan aan de vereisten van artikel 3:305a lid 2 en 3. ContextLogic handelt als tussenpersoon onrechtmatig door geen nadere gegevens van handelaren te verstrekken aan React uit hoofde van artikel 843a Rv: voldaan aan vereisten uit het arrest Lycos en belang React dient te prevaleren, de informatie waarvan Stichting React afschriften wenst kan worden aangemerkt als 'bepaalde bescheiden’ in de zin van artikel 843a Rv.

 

IEPT20210423, HR, 23 april 2021, Hennessy v LB11

Voor uitputting is niet relevant of merkhouder het oogmerk had om de producten buiten de EER op de markt te brengen. Bedoelingen van en afspraken tussen partijen ten aanzien van bijvoorbeeld de bestemming van de producten staan niet aan uitputting in de weg.  Evenmin is relevant dat de koper niet in de EER gevestigd is. Verder is niet van belang of de merkhouder de economische waarde van zijn merk daadwerkelijk heeft gerealiseerd en of de merkhouder met het oog op verdere verhandeling buiten de EER een lagere prijs heeft bedongen dan hij gedaan zou hebben bij verdere verhandeling binnen de EER. Het gaat erom dat de merkhouder de mogelijkheid heeft gehad de economische waarde van zijn merk te realiseren. Dat is het geval als de merkhouder zijn merkproducten in de EER verkoopt. Vertrouwelijkheidregime artikel 22a(3) Rv inzake bedrijfsgeheimen. Rechter kan op grond van artikel 22a(3) Rv ambtshalve bepalen dat kennisneming van een bedrijfsgeheim in de zin van artikel 1 WBB is voorbehouden aan een gemachtigde die advocaat is dan wel daarvoor van de rechter bijzondere toestemming heeft verkregen.  Artikel 1019ib Rv op grond van artikel 1019ia Rv niet van toepassing op procedure die over merkinbreuk gaat.

 

IEPT20210423, Rb Midden-Nederland, BREIN v Rabobank

Rabobank moet BREIN klantgegevens verstrekken van inbreukmaker. Toetsing aan de hand van Lycos-arrest. Lycos-arrest (IEPT20051125) ook van toepassing op bank: uit Coty Germany/ Stadtsparkasse (IEPT20150716) volgt dat van banken kan worden verlangd dat zij de identificerende gegevens aan een derde verstrekt: de mogelijke inbreuk is voldoende aannemelijk gebleken, BREIN heeft een reëel belang bij afgifte van de gegevens, er is geen minder ingrijpende mogelijkheid om deze gegevens te achterhalen en de belangenafweging valt in het voordeel van BREIN uit. Tot slot oordeelt de voorzieningenrechter dat de inbreuk op het auteursrecht aan BREINs zijde boven de inbreuk op de bescherming van de persoonsgegevens aan de zijde van Rabobank geldt. 

 

IEPT20210421, Rb Den Haag, Sisvel v Wiko

Tussenvonnis. Wiko voert geen octrooi-inhoudelijk technisch verweer: Wiko verwijst naar de overeenkomstige toepassing van de oordelen in de Xiaomi-zaak over geldigheid en inbreuk op EP 2 139 272. Geldigheid octrooi EP 272 wordt in deze procedure niet beoordeeld: in de procedure tussen Sisvel en Xiaomi waar Wiko naar verwijst is de rechtbank niet toegekomen aan een beoordeling van de geldigheid van EP 272. Inbreuk niet gemotiveerd bestreden. Betoog Wiko, om het oordeel over het niet-inbreuk in de Xiaomi-procedure overeenkomstig van toepassing te achten in onderhavige procedure (waarin Sisvel gelijkluidend betoogt), slaagt niet. Geen derdewerking niet-inbreuk-oordeel procedure Sisvel en Xiaomi: oordeel van geen inbreuk slechts werking inter partes. Beroep op artikel 25 Rv slaagt evenmin: met meenemen van verweer Xiaomi zou de rechter de feiten aanvullen en niet de rechtsgronden. Wiko heeft haar betoog verkeerd ingekleed: Wiko had in haar conclusie van antwoord kunnen vermelden dat zij het verweer van Xiaomi met betrekking tot de inbreukvraag integraal overnam, onder aanhechting van de relevante processtukken van Xiaomi en met de opmerking dat een en ander als herhaald en ingelast moet worden beschouwd.

 

IEPT20210420, Hof Den Haag, Bayer v Ceva

Herroeping van het octrooi in oppositie. Bayer moet wat het inhoudelijke geschil betreft als de in het ongelijk gestelde partij moet worden beschouwd, die moet worden veroordeeld tot vergoeding van de proceskosten van Ceva in deze procedure, te begroten op de voet van 1019h Rv. Vernietiging matiging proceskosten eerste aanleg van € 306.506 naar € 200.000. Geen aanleiding voor matiging van de proceskosten in verband met in buitenlandse procedures eerder gevoerd verweerd. De door Ceva overgelegde specificatie, die per datum en per advocaat een opgave inhoudt van het in rekening gebrachte bedrag en de bestede tijd, alsmede een omschrijving van de verrichte werkzaamheden, voldoet aan de eisen van Indicatietarieven punt 5. Proceskosten hoger beroep € 135.848. Te laat ingediende stukken moeten niet altijd en zonder meer buiten beschouwing worden gelaten. PM Post, welke niet uiterlijk 24 uur voorafgaand aan  de zitting een deugdelijke specificatie is ingediend, kan bij de begroting van de proceskosten worden betrokken. Het hof ziet geen aanleiding voor de door Bayer voorgestelde pro rata korting op het maximum tarief vanwege het feit dat bij (de voorbereiding van) het pleidooi geen octrooirechtelijke kwesties meer spelen. Bayer heeft niet gesteld dat en waarom de door Ceva opgegeven proceskosten gelet op de omstandigheden van het geval niet redelijk of onevenredig zouden zijn.

 

IEPT20210420, Hof Den Haag Curator v Bayer

Elk onderzoek en iedere ontwikkeling die mogelijk is gemaakt door de identificatie van Targets met behulp van Apoptin kan aanleiding geven tot (milestone)vergoedingen: in de beperkte benadering van Schering/Bayer zou de betekenis van het vergoedingsmechanisme van artikel 20 LRDA te zeer aan belang inboeten. Opzegging van de LRDA door Schering in 2010 maakt dat geen nieuwe betalingsverplichtingen meer ontstaan na beëindiging: uitgangspunt wordt bevestigd door verschillende artikelen in de overeenkomst en betalingsverplichtingen zijn niet opgenomen onder het kopje ‘surviving rights’, curator kan niet worden gevolgd in de stelling dat de overdracht van alle rechten en resultaten aan Leadd bij tussentijdse opzegging als voorwaarde voor opzegging moet worden beschouwd. Vordering curator LEADD B.V. tot betaling van ‘irregular milestones’ en royalty-vergoedingen wordt toegewezen ten bedrage van € 511,291,88 op grond van artikel 20 LRDA, restant van de vorderingen afgewezen wegens (voornamelijk) verjaring: Development Plan uit 1999 ontbeert concrete datum die kan dienen voor het vaststellen van het bereiken van een milestone en vordering is tevens verjaard,  onderzoek naar systemische en niet locale gentherapie gestaakt op wetenschappelijke gronden waardoor geen irregular milestones verschuldigd zijn uit hoofde van het Development Plan uit 2003, geen (milestone)vergoeding verschuldigd voor Target AAP4, milestonevergoeding van € 511.291,88 verschuldigd voor Target Compound ZK 304 709, andere vorderingen verjaard. Vordering tot schadevergoeding te betalen door Bayer niet toegewezen: niet aannemelijk dat faillissement LEADD B.V. is veroorzaakt door niet voldoen van de milestonevergoeding voor ZK 304 709 door Bayer.

 

IEPT20210416, Rb Midden-Nederland, Skyhigh

Skyhigh c.s. mag aflevering van programma ‘Gestalkt’ over stalking van [R] door [N] en [K] uitzenden onder voorwaarde dat [N] en [K] onherkenbaar worden gemaakt in beeld en stem: Skyhigh heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de in de aflevering geuite beschuldiging van stalking voldoende steun vindt in het feitenmateriaal waarover zij beschikt en in aflevering zal aan de orde komen dat [N] en [K] zich op het standpunt stellen dat juist zij slachtoffer zijn van stalking door [R], niet aannemelijk geworden dat [K] bij de confrontatie is geïntimideerd of gedwongen tot het afleggen van een verklaring, voldoende gelegenheid geweest voor wederhoor, voldoende aannemelijk dat afdoende maatregelen zijn getroffen door Skyhigh om te voorkomen dat [N] en [K] door het algemene publiek worden herkend, voldoende onderbouwing gegeven door [N] en [K] van dreiging van eerwraak waardoor aanleiding bestaat om de stem van [N] en [K] te laten vervormen.

 

IEPT20210414, Rb Den Haag, Barco v Kindermann
Van een “peripheral device” geen sprake als één van de vier elementen, te weten het screen scrape programma, beschikbaar wordt gesteld op ander extern apparaat, dat apart op de processing device moet worden aangesloten. Geen sprake van technische equivalentie omdat de problemen van gebruiksgemak en tijdwinst niet worden opgelost. Ondanks vernietiging van EP 668 in nog niet in kracht van gewijsde gegaan vonnis in andere procedure volgt geen schorsing maar vonniswijzing, omdat partijen volledig debat hebben gevoerd over de inbreukvraag en de rechtbank op grond daarvan tot het oordeel komt dat ook wanneer wordt uitgegaan van de geldigheid van EP 668, geen sprake is van inbreuk daarop door Kindermann. Mogelijke auteursrechtinbreukmakende handleiding in de omstandigheden van dit geval onvoldoende rechtvaardiging voor een verbod. Kindermann heeft haar handleiding naar aanleiding van aangevoerde bezwaren direct aangepast

 

IEPT20210414, Rb Den Haag, M&M v Duiksport

Duiksport maakt met verkoop van sleutelhangers met daarop ‘REMOVE BEFORE DIVING’ inbreuk op beeldmerken ‘REMOVE BEFORE DIVE’ van M&M: M&M-merken zijn niet zuiver beschrijvend voor een wezenlijk kenmerk van de waar waarvoor de merken zijn ingeschreven, M&M-merken hebben van huis uit onderscheidend vermogen en grote mate van auditieve en visuele overeenstemming tussen beide teksten waardoor het teken verwarringwekkend overeenstemt met de M&M-merken.

 

IEPT20210414, Rb Amsterdam, Atelier VOF

[I] is geen betaling verschuldigd voor door ARRS in factuur 19.901 opgevoerde kosten voor LAM image/vervoer naar Parijs, röntgenopnames en teksten/vertaling die volgens ARRS gemaakt zijn voor de portretten: ARRS heeft onvoldoende gesteld en onderbouwd waaruit blijkt dat deze posten andere kosten zijn dan die eerder bij [I] in rekening zijn gebracht. [I] veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 6.322,00 aan opslagkosten gemaakt door ARRS voor de portretten, lijsten en het losse schilderij, vordering ARRS is verder grotendeels verjaard: overeenkomst kan niet dienen als grondslag voor de gevorderde opslagkosten maar er is sprake van bewaarneming in de zin van artikel 7:601 BW op grond waarvan [I] bewaarloon verschuldigd is, rechtsvordering verjaart na vijf jaar en van stuiting niet gebleken, geen verbintenis tot nakoming na onbepaalde tijd in de zin van artikel 3:307 lid 2 BW, rechtsvordering die zag op opslagkosten voor de portretten in de periode tot en met 26 november 2014 verjaard nu kosten voor het eerst met factuur van 27 november 2019 in rekening zijn gebracht, vordering ten aanzien van losse schilderij niet verjaard.

 

IEPT20210413, Hof Amsterdam, Undercover in Nederland

[T] niet ontvankelijk in hoger beroep van vonnis van de rechtbank waarin vordering tot herroeping is afgewezen: artikel 388 lid 2 Rv sluit hoger beroep van beslissing inzake de heropening van het geding uit, maar cassatieberoep niet uitgesloten zodat [T] daar gebruik van kan maken. Onvoldoende komen vast te staan dat zijdens [T] sprake is van misbruik van recht ex artikel 3:13 BW op grond waarvan [T] in de werkelijke proceskosten zou moeten worden veroordeeld: Talpa c.s. heeft daartoe onvoldoende feiten en omstandigheden gesteld.

 

IEPT20210413, Hof Amsterdam, Airwair v Primark

Primark heeft met de chunky boots en chelsea boot geen inbreuk gemaakt op de (eventuele) auteursrechten van Airwair: totaalindruk van Primark schoenen wijkt voldoende af binnen de stijl waartoe de schoenen behoren. Verwarringsgevaar bij de doelgroep niet aannemelijk geworden: bij Primark-schoenen ontbreken aspecten die Airwair-schoenen het eigen gezicht geven.

 

IEPT20210413, Rb Den Haag, Floration v RFH

Geen inbreuk: ethyleenregulerende verpakking vereist dat nadere op de regulatie van ethylkeen gerichte maatregelen zijn getroffen. Enkel ethyleen doorlatende openingen doorlaten, zonder dat nadere op de regulatie van ethyleen gerichte maatregelen zijn getroffen, kan niet als ethyleenregulerend kan worden aangemerkt. Nu […] de letterlijke tekst van conclusie 8 (dus) geen uitsluitsel biedt over welke maatregelen in/aan de verpakking daaronder kunnen worden begrepen, komt het bij de uitleg van dat begrip in belangrijke mate aan op de beschrijving en de tekeningen. Strookt ook met standpunt Floration in oppositieprocedure. Spoedeisend belang aangenomen vanwege eerdere experimentele karakter werkwijze RFH en ontbreken voldoende informatie tot aan bewijsbeslag

 

 

IEPT20210413, Rb Amsterdam, SKAMGS v BosBros

SKAMGS mocht haar verplichtingen uit hoofde van de licentieovereenkomst met BosBros opschorten nu BosBros de overeenkomst gedeeltelijk (niet behoorlijk) nakomt en in strijd heeft gehandeld met aard en strekking van de licentieovereenkomst, BosBros mag verfilming “Pluk van de Petteflet” niet verder exploiteren: BosBros heeft SKAMGS in het ongewisse gelaten met betrekking tot de ITA-constructie, verhindert middels die constructie (deels) het inlopen door SKAMGS op het aan SKAMGS uitbetaalde voorschot en aannemelijk dat uit deze gedragingen voor SKAMGS financiële benadeling is gevolgd of kan volgen.

 

IEPT20210413, Rb Amsterdam, Coast Cycles v Phatfour

Afwijzing inbreuk vorderingen gebaseerd op auteursrecht en slaafse nabootsing. De Buzzraw is op een beurs in de VS getoond, daar kan de auteursrechtelijke bescherming van een fiets, een gebruiksvoorwerp, niet worden ingeroepen. Geen (relevante) aanpassing op gepresenteerde prototype fatbike gemaakt, zodat de beursvertoning in Duitsland dus niet als land van oorsprong telt. Ook is er geen eigen gezicht op de markt ontstaan die niet is verwaterd. Beiden vorderingen afgewezen.

 

IEPT20210412. Rb Oost-Brabant, Forest Group v Vako

Bijzondere bepaling samengesteld voortbrengsel niet van toepassing: beroep hierop zou leiden tot rechtsonzekerheid, gezien de DS-rail al in 2000 is gedeponeerd, terwijl de BVIE in 2006 is ingevoerd. Algemene indruk DS-rail verschilt voldoende van die van modellen die al op de markt waren voor maart 2000: de [A]- en [B]-rails hebben wel een gebogen golvende vorm, maar geen rechte achterzijde en daardoor een totaal ander zijaanzicht, de bolling van de [C]-rail loopt verder door aan de golvende voorkant, bij de [D]-rail loopt de bolling ook verder door, is deze groter en is het zijaanzicht anders en de Spaanse rail heeft toaal andere verhoudingen en een ander zijaanzicht. Uiterlijke kenmerken DS-rail niet uitgesloten van bescherming wegens niet louter technische elementen: dat de gebogen voorzijde de montagesteunen verbergt, is een bijkomend voordeel dat de esthetisch decoratieve waarde benadrukt. Kortom, de Vako-rail maakt inbreuk op DS-rail van Forest Group: op bijna alle vlakken een exacte kopie en de verschillen zijn nauwelijks waarneembaar en uiterst gering in het licht van de totaal indruk. 

 

IEPT20210412, Rb Amsterdam, ING v Stichting Vrouwe Justitia in Verval 

Stichting Vrouwe Justitia in Verval handelt onrechtmatig jegens medewerkers ING, advocaat en notarissen door publicaties op haar website en social media kanalen en moet de onrechtmatige uitingen en foto’s verwijderen: niet aannemelijk dat sprake is van een maatschappelijke misstand nu de teksten vooral zien op persoonlijk conflict, publicaties kunnen een grote impact hebben op ING c.s. afhankelijk van het aantal bezoekers dat de pagina’s van de Stichting genereren, uitlatingen zijn onnodig grievend en publiceren namen, foto’s en e-mailadressen van medewerkers is onnodig en maakt inbreuk op persoonlijke levenssfeer, beschuldigingen vinden onvoldoende steun in de beschikbare feiten.

 

IEPT20210409, HR, Amaryllis

Cassatieberoep afgewezen (artikel 81(1) RO).

 

IEPT20210409, Rb Amsterdam, Hostnet

Domeinnaamhouder maakt niet automatisch ook inbreuk op auteursrecht indien op de website die gekoppeld is aan de domeinnaam inbreukmakend materiaal wordt geplaatst: Hostnet presenteert zich naar de buitenwereld als domeinnaamhouder en maakt geen inbreuk op auteursrecht van [eiser] op door hem gemaakt beeldmateriaal huwelijk Grapperhaus De stelling van [eiser] dat ook Hostnet inbreuk. Hostnet handelt ook niet anderszins onrechtmatig jegens [eiser]: Hostnet betwist gemotiveerd dat zij de hosting provider was en [eiser] heeft daar onvoldoende tegenover gesteld, Hostnet was als registrar niet in staat om aan de sommatie van [eiser] om de content te verwijderen te voldoen en Hostnet heeft uit eigen beweging de klacht doorgeleid naar de klant en de naam en het adres van haar klant aan de advocaat van [eiser] doorgegeven.

 

IEPT20210406, Hof Den Haag, Philips v Lidl

Nederlandse rechter bevoegd kennis te nemen van vorderingen tegen Lidl Stiftung en Kompernaß: sprake van schadebrengende feiten in de zin van artikel 7 lid 2 Brussel Ibis verordening. ST3D is geen auteursrechtelijk beschermd werk: geen oorspronkelijk ontwerp ten opzichte van de Arcitec en gestelde oorspronkelijkheid van de Arcitec kan niet bijdragen aan de gestelde oorspronkelijkheid van de ST3D. Als ST3D wél een auteursrechtelijk beschermd werk moeten worden aangemerkt zou de Silvercrest niet onder de beschermingsomvang vallen. Geen sprake van slaafse nabootsing: Lidl heeft gedaan wat nodig en mogelijk was om te voorkomen dat door de gelijkheid van de producten gevaar voor verwarring ontstaat.

 

IEPT20210406, Hof Den Haag, DVR

DVR mocht procedurebeschrijvingen opgesteld door [appellant] niet doorsturen aan IMW en SDL nu geheimhoudingsbeding ruime strekking heeft: belang van vertrouwelijkheid voor [appellant] moest duidelijk zijn voor DVR en gelet op ruime strekking beding ligt het voor de hand dat klanten van opdrachtgever slechts met nadrukkelijke toestemming van [appellant] beschikking mochten krijgen over procedurebeschrijvingen, DVR heeft onvoldoende geconcretiseerd en onvoldoende is gebleken dat haar bedrijfsvoering verregaand geïntegreerd was met die van IMW en SDL. Beroep DVR op klachtplicht faalt: IT-procedures door [appellant] niet ter beschikking gesteld als onderdeel van overeenkomst met DVR Spijkenisse maar als onverplichte service. Beroep DVR op dwaling faalt: onvoldoende onderbouwd. Boeten van € 25.000,00 worden niet gematigd: [appellant] heeft evident belang bij voorkomen dat procedurebeschrijvingen bekend raken bij anderen dan zijn wederpartij, boete staat in redelijke verhouding tot financieel belang [appellant] en allerminst uitgesloten dat [appellant] schade heeft geleden.