Augustus 2021

Print this page

IEPT20210831, Hof Den Bosch, Databank

Geen inbreuk databankenrechten. Geen bewijs dat databank één-op-één of althans voor een in kwalitatief of kwantitatief substantieel deel is overgenomen om deze te gebruiken voor eigen webshop, en aldus te hergebruiken in de zin van de Databankenwet. Het incidenteel overnemen van gegevens door raadpleging van voor eenieder toegankelijke webshop kan niet worden gezien als hergebruik (van niet-substantiële delen) dat in strijd is met de normale exploitatie van de databank. Geen oneerlijke concurrentie. Nu geen (substantiële) goodwill is overgenomen  mocht  [appellant] – zonder daarover afspraken te maken met [geïntimeerde 2] – er niet op vertrouwen dat [geïntimeerde 2] geen activiteiten zou ontplooien die concurreerden met die van [besloten vennootschap] en [appellant].

 

IEPT20210825, Rb Noord-Holland, De copywriter

Teksten zijn auteursrechtelijk beschermde werken: dat de teksten zijn voor zoekmachines geoptimaliseerd zijn doet geen afbreuk aan de creatieve keuzes die zijn gemaakt. Gedaagde heeft inbreuk gemaakt op de auteursrechtelijke bescherming van de teksten: gedaagde heeft erkend dat zijn copywriter teksten heeft overgenomen en aangevoerd dat eraan is gesleuteld om de teksten voldoende te laten afwijken zodat het geen inbreuk is. Misgelopen licentie-inkomsten: helft van de oorspronkelijke prijs. Vordering vergoeding kosten herschrijving teksten afgewezen: onvoldoende causaal verband tussen overnemen teksten en de kosten die met de herschrijving gemoeid zijn. Geschonden persoonlijkheidsrechten: gedaagde erkent dat website van eiser door zijn toedoen minder uniek was en daardoor minder goed gescoord heeft bij Google. Omdat deze schade niet is te begroten, komt 100% van misgelopen licentie-inkomsten niet onredelijk voor.

 

IEPT20210825, Rb Rotterdam, Dasoptical v Wi Makandra

In deze schadestaatprocedure is de rechtbank gebonden aan de eindbeslissingen die in de hoofdprocedure zijn genomen: Dit betekent dat gedaagde door de verkoop van de dvd’s inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten en dat het aannemelijk is dat door het handelen schade is geleden. De rechtbank hanteert verschillende uitgangspunten bij het bepalen van de omvang van de schade: Dit leidt tot een geschatte gederfde winst van €76.

 

IEPT20210824, Hof Den Haag, B. Elisabeth
Geen rechtsverwerking of stilzwijgende toestemming voor areaaloverschrijding en vermeerdering ras. Geïntimeerde kan uit het feit dat hij niet al eerder op een areaaloverschrijding of vermeerdering is aangesproken, niet afleiden dat appellante daarmee (stilzwijgend) instemde. Ook geen toestemming door jarenlange licentiebetaling voor het tweejarig ras. Schadevergoeding van € 943,55 - geen handelsrente op kwekersrechtelijke vordering.

 

IEPT20210824, Rb Amsterdam, Keizersvrouwen

Vorderingen Source om gedaagden te verbieden Netflix of andere relaties van Source te benaderen met negatieve uitlatingen met betrekking tot de rechten op de televisieserie Keizersvrouwen, afgewezen: brief van 23 maart 2021 is niet in strijd met distributieovereenkomst, correcte, zakelijke brief waarin gedaagde terecht uitlegt dat Source rechten heeft verleend aan Netflix die Source zelf niet heeft. Source niet aannemelijk gemaakt dat zij schade heeft geleden door deze brief: uit niets is gebleken dat Netflix enig aanstoot heeft genomen. Vorderingen van gedaagden in reconventie die zien op het staken van inbreuk op hun auteursrechten op de serie Keizersvrouwen door Source, afgewezen: geen belang meer nu Netflix heeft bevestigd geen vervolgserie aan te kopen. Source hoeft de volledige overeenkomst met Netflix inzake het eerste seizoen van Keizersvrouwen, waaronder de Moederovereenkomst en alle amendementen waarin bepalingen zijn opgenomen die zien op Keizersvrouwen niet aan gedaagden af te geven: gedaagden geen belang bij inzage nu vrees voor inbreuk is geweken.

 

IEPT20210818, Rb Amsterdam, Blcbx v Google

Google hoeft verwijderde Youtube-video van interview met Tweede Kamerlid over coronamaatregelen niet terug te plaatsen op Youtube: uitlatingen in Interviewvideo schenden verschillende bepalingen uit het Covid-beleid van Youtube en verwijdering daarvan is aldus in lijn met de Servicevoorwaarden en niet in strijd met de overeenkomst tussen partijen, beroep van eisers op vrijheid van meningsuiting kan niet leiden tot de conclusie dat het verwijderen van de Interviewvideo onaanvaardbaar of onrechtmatig is en fair balance valt uit in het voordeel van Google. Google kan niet worden veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie met betrekking tot tijdelijk verwijderde Kamervideo: Google mocht er in eerste instantie van uitgaan dat Kamervideo in strijd is met haar Covid-beleid gelet op titel video.

 

IEPT20210818, Rb Rotterdam, O-Products

O-Products maakt inbreuk op auteursrecht [naam eiser] op spankinginstrumenten: de combinatie van elementen van het handvat [naam eiser] getuigt van oorspronkelijkheid en het persoonlijk stempel van de maker. [naam eiser] is de maker van het handvat. Sprake van verveelvoudiging door O-Products. Beroep O-Products op opdrachtgeversauteursrecht slaagt niet: het voeren van overleg, aangeven van gewenste aanpassingen en/of accordering daarvan is niet voldoende voor opdrachtgeverauteursrecht. Beroep O-Products gemeenschappelijk auteursrecht slaagt niet: het basismodel bestond al en kleine aanpassingen zijn onvoldoende om O-Products als mede-maker te bestempelen.

 

IEPT20210817, Hof Den Haag, Easycosmetic v Coty

Merkenrecht. Op de verzenddozen van Easycosmetics zijn in totaal 80 tekens gelijk aan verschillende merken afgebeeld. Het betreffen merken waaronder producten die worden verkocht die Easycosmetics in haar assortiment heeft (gehad). Het Hof vernietigt het vonnis, wijst het gevorderde af en veroordeelt Coty in de kosten van het geding in eerste aanleg. 

 

IEPT20210813, Rb Rotterdam, ANP tegen Trident

Tegen Trident is verstek verleend: niet vast is komen te staan dat Trident door een daartoe bevoegd persoon is vertegenwoordigd op de rolzitting en daarmee in procedure is verschenen. Trident wordt veroordeeld tot betaling van ANP van €500: Trident heeft inbreuk gemaakt op auteursrecht ANP door een ANP-foto op haar website te plaatsen en bij te snijden zonder toestemming, licentie ANP en zonder naamsvermelding fotograaf.

 

IEPT20210812, Rb Amsterdam, Surinaamse broodjeszaak

Met overname van onderneming is aannemelijk geworden dat ook de handelsnaam is overgedragen. Wat partijen voor het overige hebben afgesproken over gebruik van het oude logo in een andere kleurstelling, vergt een nader onderzoek in een bodemprocedure. Vorderingen afgewezen.

 

IEPT20210811, Rb Den Haag, Sanyang v Multimox

Gemeenschapsmodelrechten Model-01 en Model-03 voor scooters hoeft Multimox niet over te dragen aan Sanyang: Sanyang heeft onvoldoende onderbouwd dat zij als ontwerper van de modellen moet worden aangemerkt en dat zij oudere rechten heeft. Gemeenschapsmodelrechten Model-02 en Model-04 die door Multimox zijn ingeschreven voor scooters moeten worden overgedragen aan Sanyang en door Sanyang gevorderde inbreukverbod voor diezelfde Modellen toegewezen: vormgeving Modellen komt overeen met oudere CN Model waarvan Sanyang modelhouder is, waardoor Sanyang heeft te gelden als ontwerper van de vormgeving waarop Model-02 en Model-04 zien, Sanyang kan rechten inroepen tegenover Multimox nu Multimox modellen te kwader trouw heeft gedeponeerd doordat [B] vormgeving heeft ontleend, Sanyang heeft belang bij inbreukverbod. Geen sprake van door Multimox gestelde rechtsverwerking: niet kan worden vastgesteld dat Sanyang bij Multimox het gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat zij geen aanspraak meer zou maken op haar rechten. IEPT20210929, Rb Den Haag, Sanyang v Multimox Op 29 september 2021 is per herstelvonnis het dictum onder 5.3 aangepast. De rechtbank wijst het verzoek tot aanvulling toe, in die zin dat de rechtbank alsnog beslist op de gevorderde dwangsom. De rechtbank verbiedt Multimox inbreuk te maken op Model-02 en Model-04 op straffe van een dwangsom van € 5.000,- per dag met een maximum van € 125.000,-

 

IEPT20210804, Rb Den Haag, ATSSE v eOx

eOx International heeft ATSSE-mengverhouding (voor DIOXID SP. 0.75%) op onrechtmatige wijze verkregen en gebruikt bij de ontwikkeling van een methode voor de productie van eOxide LQ (0.75%): de als bedrijfsgeheim beschermde ATSSE-mengverhouding voor DIOXID SP 0.75% bestaat uit: (i) de samenstelling voor component B en (ii) de bereidingswijze voor component B. Dat ATSSE dezelfde gedachte uit het Küke-octrooi gebruikt is onvoldoende om te concluderen dat ATSSE geen bescherming mag inroepen voor de ATSSE-mengverhouding. eOx International wist of had moeten weten dat zij niet gerechtigd was de ATSS-mengverhouding zonder toestemming van ATSSE te gebruiken. Geen sprake van misbruik van identiteitsverschil of vereenzelviging door [gedaagde 5] en [gedaagde 7]: ATSSE heeft haar verwijten niet nader uitgewerkt per grondslag en per gedaagde. Verklaring voor recht en stakingsbevel voor [gedaagde 5] toegewezen: om executieproblemen te voorkomen, wordt bepaald dat het stakingsbevel 24 uur na betekening van dit vonnis ingaat. De gevorderde dwangsom kan als stok achter de deur ter verzekering van nakoming van het stakingsbevel worden toegewezen, zij het gematigd en gemaximeerd zoals in het dictum vermeld. Aandeelhouders eOx Product en eOx International niet aansprakelijk: dat aandeelhouders hebben geprofiteerd van het onrechtmatig handelen van de entiteiten waarin zij aandelen houden is onvoldoende voor de voor aansprakelijkheid vereiste volledige zeggenschap. Enig concreet handelen of nalaten van [gedaagde 7] in verband met het onrechtmatig gebruik van de ATSSE-mengverhouding door eOx International is niet gesteld of gebleken: De algemene stelling van ATSSE dat hij een “dikke vinger in de pap” had en dat zij hem ziet als de centrale figuur, die de bron is van dit hele geschil, is onvoldoende voor toewijzing van vorderingen.