Mei 2021
Print this pageIEPT20210531, Rb Rotterdam, Dmarcian
Verzet na verstekvonnis voorzieningenrechter. Ondanks dat beide partijen niet in Nederland woonachtig zijn, voorzieningenrechter bevoegd: Het schadebrengende feit (het Erfolgsort) is in Nederland gelegen. Met betrekking tot de vorderingen tegen [persoon A] is de voorzieningenrechter bevoegd op grond van artikel 6 sub e Rv. Ten aanzien van dmarcian Europe komt de Nederlandse rechter rechtsmacht toe op grond van artikel 7 Rv, samenhang. Toepasselijk recht: Nederlands recht toepasselijk ten aanzien van het gestelde onrechtmatig handelen van [persoon A], gestelde schade doet zich vermoedelijk voor in Nederland en is Nederlands recht toepasselijk op grond van artikel 4 lid 1 Rome II Verordening. Ten aanzien van de vordering jegens bedrijf A is Nederlands recht toepasselijk op grond van artikel 4 lid 1 Rome I. Kortgedingprocedure leent zich niet voor beantwoording van de vraag wat de juridische situatie is met betrekking tot het eigendom van het intellectueel eigendomsrechten op de software: Geen eenduidige afspraken voor handen, te veel vragen en onduidelijkheden welke meer onderzoek vergen. Ordemaatregel getroffen: Blokkade toegang tot SaaS-platform moet worden opgeheven. In ruil hiervoor dient gedaagde 20% vergoeding af te dragen.
IEPT20210528, Rb Noord-Holland, Curator v Selten
Selten dient medewerking te verlenen aan de overdracht van de IE-rechten van D-Reizen vrij van pandrecht aan Prijsvrij ten behoeve van doorstart: afstand van pandrechten is noodzakelijk met het oog op realiseren doorstart, curatoren willen rechtsgeldigheid pandrecht nog nader onderzoeken, waardering rechten door curatoren op € 500.000,00 niet overtuigend weersproken, belangen aan de zijde van curatoren groot nu doorstart leidt tot behoud van winkels en arbeidsplaatsen, ondernemingsraad en commissie van schuldeisers staan positief tegenover doorstart en rechter-commissaris heeft goedkeuring verleend.
IEPT20210525, Hof Arnhem-Leeuwarden, Atlantic v Marell
Vordering Atlantic tot opheffing beslag op powerboat MC900 die volgens Marell inbreuk maakt op de Marell 900CC afgewezen: beslag kleeft nu op grond van artikel 28 Aw gelegde beslag tot afgifte onder eenieder kan worden gelegd die de boot feitelijk onder zich heeft, juridische hoedanigheid van houder is daarbij niet relevant, vraag wie als maker van Marell 900CC moet worden beschouwd moet worden beantwoord aan de hand van Zweeds recht, Marell heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat [C] als maker moet worden aangemerkt, voorzieningenrechter terecht voorbijgegaan aan opinie mr. Ström over vraag of Marell 900CC auteursrechtelijk beschermd werk is nu opinie naar Zweeds recht is, terwijl beoordeling plaats dient te vinden naar Nederlands recht (lex loci protectionis) en niet is onderzocht of Marell 900CC uitsluitend gedomineerd wordt door zijn technische functie, MC900 is verveelvoudiging van Marell 900CC en Atlantic is niet geslaagd in bewijs dat MC900 met toestemming van Marell is geproduceerd en geleverd, belangenafweging valt uit in voordeel Marell.
IEPT20210521, Rb Midden-Nederland, Talpa
Uitzending 'Gestalkt' over stalkgedrag [M] na beëindiging relatie met [...] mag worden uitgezonden door Talpa: Talpa heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat van de zijde van [M] sprake is (geweest) van stalking van […], Talpa komt tegemoet aan belangen van [M] door haar gezicht te blurren, haar stem onherkenbaar te maken, andere aanwijzingen, behalve haar voornaam, die kunnen leiden tot identificatie onherkenbaar te maken en titelkaart in beeld te brengen waarin wordt vermeld dat [M] de aantijgingen ontkent, [M] heeft geen gebruik gemaakt van mogelijkheid om weerwoord te geven.
IEPT20210519, Rb Midden-Nederland, Unieboek
W] heeft geen recht op royaltyvergoeding naast overeengekomen eenmalige vergoeding op grond van verkoopsucces van door haar vertaalde boeken: artikel 25d Aw is niet van toepassing nu overeenkomst tussen partijen uit 2003 stamt, auteurscontractenrecht is per 1 juli 2015 in werking getreden en slechts van toepassing op overeenkomsten na die datum, beroep op artikel 6:258 lid 1 BW slaagt niet nu geen sprake is van onvoorziene omstandigheden omdat verkoopsucces in overeenkomst tussen partijen is verdisconteerd en Unieboek aannemelijk heeft gemaakt dat zij noot royaltybepalingen met vertalers overeenkomt, beroep op artikel 6:248 lid 1 BW slaagt evenmin omdat er geen sprake is van een leemte in de overeenkomst die moet worden aangevuld nu kan worden aangenomen dat er tussen partijen sprake was van wilsovereenstemming ten aanzien van te betalen vergoeding. Opzegging uitgeeflicentie door [W] niet rechtsgeldig: gebruikelijk dat door vertalers aan uitgeverijen verstrekte licenties onbepaald in tijd en niet opzegbaar zijn en geen sprake van onvoorziene omstandigheden die dat oordeel anders maken.
IEPT20210518, Hof Den Haag, Neo v Rhodia
Uitleg schikkingsovereenkomst. De uit beslaglegging verkregen monsters mochten zonder toestemming worden onderzocht en de resultaten ervan mochten worden ingebracht in buitenlandse octrooi-inbreukprocedures. Exhibitie artikel 1019a Rv. Inbreuk op. Geen litispendentie. Voor litispendentie is onder meer vereist dat de vorderingen hetzelfde onderwerp betreffen, dat wil zeggen hetzelfde doel hebben. Anders dan Neo stelt is daaraan niet voldaan. In de Nederlandse procedure gaat het om het vragen van toestemming om het beslagen monstermateriaal en de rapporten met resultaten van het met die specifieke monsters verricht onderzoek in de Inbreukprocedures als bewijsmateriaal te mogen inbrengen. De motie ziet op een door Neo in te brengen representatief monster van CZO 5078. Hoewel beide vorderingen ten doel hebben dat er bewijsmateriaal wordt ingebracht in de Duitse Inbreukprocedure(s), zien de vorderingen ieder op ander bewijsmateriaal. De toe- of afwijzing van de motie staat daarom geheel los van de toe- of afwijzing van de primaire vordering in deze procedure. De situatie dat bij afzonderlijke berechting onverenigbare beslissingen kunnen worden genomen, beslissingen met rechtsgevolgen die elkaar uitsluiten, doet zich reeds daarom niet voor. Daar komt bij dat de vorderingen niet op dezelfde oorzaak berusten.
IEPT20210518, Rb Noord-Nederland, Mr Chadd v Mister Einstein
Mr. Chadd onvoldoende belang bij de gevraagde voorzieningen met betrekking tot het merkgebruik van het merk Mr. Chadd: Mister Einstein heeft volledig zorggedragen voor verwijdering van het merk MR. CHADD in de door haar op haar website gebruikte teksten. Mr. Chadd heeft auteursrecht op teksten website: teksten voldoen aan werktoets vanwege gemaakte keuzes in woordgebruik en rangschikken van woorden. Mister Einstein maakt inbreuk op het auteursrecht van Mr. Chadd op de teksten op de website: teksten op website Mister Einstein vertonen voldoende gelijkenis met de teksten op de website van Mr. Chadd. Rectificatie op landingspagina van website Mister Einstein toegewezen: Mr. Chadd heeft belang bij en recht op rectificatie om potentiële klanten ervan op de hoogte te stellen van het auteursrechtinbreuk door Mister Einstein.(Voorschot op) Schadevergoeding afgewezen: omvang vordering kan niet worden vastgesteld en voldoet niet aan het criterium dat deze in hoge mate aannemelijk is.
IEPT20210512, Rb Den Haag, High Point v KPN
Redelijke uitleg van gewraakte passage 3.5.2 van het arrest van de Hoge Raad maakt duidelijk dat High Point centraal beperkte versie van octrooi EP 772 B3 alsnog aan haar vorderingen ten grondslag kan leggen en dat geldigheid van EP 772 beoordeeld kan worden: vernietiging in 2010 van EP 772 B 1 door rechtbank en kracht van gewijsde van dat vonnis staat niet aan dat oordeel in de weg nu op moment van centrale beperking het octrooi nog niet was vernietigd en hof zich niet inhoudelijk heeft uitgesproken over geldigheid van centraal beperkte octrooi EP 772 B3.
IEPT20210504, Hof Amsterdam, Springfield
[geïntimeerde] dient uitlatingen over [appellant 2] te rectificeren: uitlatingen van [geïntimeerde] over [appellant 2] steunen op onvoldoende feitelijke grond en tasten de reputatie, eer en goede naam van [appellant 1] aan. Uitlatingen kunnen aan [geïntimeerde] worden toegerekend.
IEPT20210504, Hof Den Haag, Titellijst
Titellijst geen beschermde databank. Titellijst als nieuwe combinatie van titels die in samenhang informatieve waarde hebben getuigt niet investeringen in de opslag en verwerking van al bestaande informatie. Evenmin sprake van systematische of methodische ordening van elementen die afzonderlijk toegankelijk zijn of van substantiële investeringen in de verkrijging, controle en presentatie daarvan. Geen hergebruik van een substantieel deel van mediakaarten. Ten eerste betreft het gestelde hergebruik maar een zeer beperkt deel van de informatie die de gestelde databank over elke titel biedt. Ten tweede heeft het gestelde hergebruik uitsluitend betrekking op het voor de Provincie relevante deel van de gegevens, dat wil zeggen de informatie over de huis-aan-huis-bladen die worden verspreid in de provincie Zuid-Holland.
IEPT20210504, Hof Amsterdam, NGen v All Capital
Vordering NGen tot betaling van schadevergoeding door All Capital op grond van tekortkomingen in de nakoming van verplichtingen uit hoofde van garantie en Loan Agreement afgewezen: NGen heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat octrooi zou zijn verlengd indien tekortkomingen achterwege waren gebleven, NGen heeft onvoldoende gesteld om aan te nemen dat, indien het octrooi zou zijn verlengd, het onderzoek tot ontwikkeling van succesvolle nieuwe toepassingen zou hebben geleid, leer van de kansschade niet toegepast.