GoGreen v GoGroen: verschilt één letter, dus feitelijk hetzelfde woord

17-12-2024 Print this page

GGS en WGG opereren in dezelfde markt voor verduurzamingsadvies, wat volgens GGS leidt tot verwarring vanwege de gelijkenis tussen de handelsnamen "GoGreen" en "GoGroen". De rechter oordeelt echter dat de huidige naam "WeGoGroen" voldoende onderscheid maakt, waardoor geen sprake meer is van verwarringsgevaar. Schadevergoeding wordt afgewezen omdat GGS geen bewijs van schade heeft geleverd. Eventuele verwijzingen naar de oude naam moeten door GGS zelf bij WGG worden aangekaart. Alle vorderingen van GGS zijn afgewezen, met compensatie van proceskosten.


HANDELSNAAMRECHT

GGS adviseert over duurzaamheid voor vastgoed en verstrekt energielabels. WGG, opgericht als GoGroen, biedt eveneens verduurzamingsadvies en wijzigde op 8 januari haar handelsnaam naar WeGoGroen.    
 

De handelsnaam van GGS is niet volledig beschrijvend. Partijen erkennen dat het woord ‘Solutions’ gebruikelijk is voor oplossingsgerichte ondernemingen en geen onderscheidend vermogen heeft. Het belangrijkste woordelement in de handelsnaam van GGS is ‘GoGreen’. Dit is niet uitsluitend terug te voeren op het leveren van energielabels, de kernactiviteit van GGS.    


De woorden ‘go’ en ‘green’ zijn in zoverre beschrijvend dat wordt aangespoord tot actie (ga) en wordt verwezen naar duurzaamheid (groen). GoGreen kan daarmee worden gebruikt – en wordt ook gebruikt – door een veelheid van ondernemingen die iets op het gebied van duurzaamheid willen betekenen. Daartegen heeft GGS ook geen bezwaar; het gaat haar om de verwarring die volgens haar bij het publiek tussen haar onderneming en die van GoGroen te duchten is, omdat deze zich met dezelfde activiteiten in een overlappend gebied bezighouden.    

 

Het verschil is slechts een letter: ‘o’ in plaats van ‘e’ in Green, wat in het Nederlands ‘Groen’ betekent. Het betreft dus feitelijk hetzelfde woord.    


GGS heeft voldoende onderbouwd dat beide ondernemingen actief zijn in dezelfde markt, waardoor verwarring bij het publiek te duchten is, ondanks verschillen in accenten van hun bedrijfsvoering. WGG heeft met de oude handelsnaam GoGroen in strijd gehandeld met artikel 5 Hnw.    


Als GGS ook een verbod op de huidige handelsnaam van WGG beoogt, oordeelt de kantonrechter dat de toevoeging ‘We’ voldoende afstand creëert van ‘GoGreen’, waardoor verwarringsgevaar is uitgesloten.    
 

De schadevergoeding is afgewezen omdat GGS geen bewijs van geleden schade heeft geleverd. Het verzoek tot staking van GoGroen is niet relevant, aangezien de naam al is gestaakt.    


Het is praktisch lastig om alle verwijzingen naar de oude handelsnaam van internet te verwijderen. Als GGS van mening is dat verwijzingen naar GoGroen nog verwijderd kunnen worden, moet zij WGG daar eerst op aanspreken.    


Alle vorderingen zijn afgewezen, met compensatie van proceskosten.    
 

B9 20240920, Rb Amsterdam, GoGreenSolutions v WeGoGroen