November 2020

Print this page

IEPT20201129, Rb Amsterdam, Jos B. v RTL

Vordering Jos B. tot verbieden uitzending documentaire over zaak Nicky Verstappen afgewezen: verschillende omstandigheden redengevend, waaronder dat beelden Jos B. eerder zijn uitgezonden, politie geen privégegevens heeft gedeeld met programmamaker en maker duidelijk aangeeft dat het gaat om een verdachte, strafvonnis in zaak Nicky Verstappen heeft aandacht in actualiteit en nieuwswaarde.

 

IEPT20201127, Rb Amsterdam, Hema v AvroTros

Vordering Hema tot verwijdering voorpublicatie en uitzending EenVandaag over mogelijke asbestvezels in Hema cosmetica afgewezen nu uitzending niet onrechtmatig is: ten tijde van aankondiging en uitzending genoeg steun in beschikbare feitenmateriaal, EenVandaag heeft verschillende uitkomsten van rapporten laboratoria en verklaringen daarvoor genoegzaam benoemd, EenVandaag heeft journalistieke vrijheid om wetenschappelijke discussie uit te leggen en heeft dat niet op onoorbare wijze gedaan, geen sprake van lichtvaardige verdachtmakingen en Hema niet nodeloos in kwaad daglicht gesteld, Hema kan eigen mening zelf ook uitdragen

 

IEPT20201126, Rb Zeeland-West-Brabant, Broodnodig

Gedaagden mogen geslachtsnaam [achternaam] niet meer gebruiken: geen verweer gevoerd tegen vorderingen. Gedaagde 1 mag handelsnaam 'Stichting Broodnodig' gebruiken: naam is weinig onderscheidend en eiseres 1 heeft zelf in concept vaststellingsovereenkomst geschreven dat handelsnaam gebruikt mocht worden. Gedaagden moeten inloggegevens van [naam website] afstaan aan eiseres 1: domeinnaam geregistreerd op naam eiseres 1 en niet aangetoond dat exclusieve recht berust bij gedaagde 2. Inloggegevens Facebookpagina's 'De Broodpater' en [naam a] hoeven niet te worden afgegeven aan eiseres 1: eiseres 1 heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat zij beheerder is van de pagina's.

 

IEPT20201122, Hof Arnhem-Leeuwarden, BNNVARA

Uitzending consumentenprogramma BNN-VARA over verkoop matrassen door appellant niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal voor conclusie data appellant ondanks herhaaldelijke toezeggingen niet levert en ook niet terugbetaalt, geen sprake van onjuistheden in uitzending die aan BNN-VARA zijn toe te rekenen, BNN-VARA heeft geen verplichting om het weerwoord integraal of kritiekloos weer te geven, inkleding en vormgeving van een uitzending is overgelaten aan de journalistieke vrijheid, appellant heeft geen bezwaar gemaakt tegen het laten horen van zijn stem en niet aannemelijk gemaaakt dat de gevolgen van de uitzending zodanig zwaar zijn voor appellant als hij stelt.

 

IEPT20201119, CGR, Bayer v Novartis

Klacht Bayer over misleidende claims door Novartis over geneesmiddel Beovu gegrond: uitingen wekken de suggestie dat patiënten vrij gemaakt kunnen worden van retinaal vocht door gebruik Beovu terwijl deze claims niet onderbouwd kunnen worden, uiting Novartis kan worden opgevat als claim dat door retinaal vocht onder controle te houden de ziekte nLMD onder controle gehouden zou kunnen worden terwijl iedere wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

 

IEPT20201118, Hof van Justitie EU, Atresmedia

Audiovisuele opname die vastlegging van een audiovisueel werk bevat kan niet worden aangemerkt als een fonogram en enkele billijke vergoeding van artikel 8 lid 2 van de richtlijn betreffende het verhuurrecht dient niet betaald te worden: bewoordingen van zowel artikel 2(b) WPPT als de gids betreffende de door WIPO beheerde verdragen sluiten een dergelijke aanmerking uit, opname kan evenmin onder het begrip 'reproductie' van een fonogram vallen in de zin van artikel 8 lid 2 van de richtlijn betreffende het verhuurrecht, mededeling van opname aan het publiek geeft dan ook geen recht op vergoeding als bedoeld in die bepalingen 

 

IEPT20201118, Rb Den Haag, De Staat

Licentieovereenkomst kon niet rechtsgeldig worden opgezegd door N(..) c.s.: niet voorzien in beëindigingsregeling en vooraf is eenmalige licentievergoeding voldaan voor een in tijd onbeperkte licentie. de Staat heeft in strijd gehandeld met artikel 25 lid 1 sub a Aw: de Staat heeft verschillende malen naamsvermelding onterecht achterwege gelaten en maakt daarmee inbreuk op de persoonlijkheidsrechten van N(..) c.s., geen recht  op naamsvermelding bij enkele verwijzing naar de Werken. Gebruik van de Werken door De Hoofdtrainer valt binnen gegeven licentie: niet gebleken dat Hoofdtrainer de Werken ook gebruikt voor andere opdrachtgevers dan DJI. Vordering om overeenkomst ontbonden te verklaren afgewezen nu ontbinding verstrekkende gevolgen heeft: Staat is niet alle verplichtingen alsnog nagekomen maar geschonden verplichting behoort niet tot de kern van de contractuele verplichtingen

 

IEPT20201118, Rb Den Haag, SUM v Azor
Family auteursrechtelijk beschermd werk. Beroep op techniekexceptie onvoldoende onderbouwd. Juist de vormgevingselementen die (in combinatie) de Family karakteriseren en beeldbepalend zijn, kent de Cargo Bike niet. Shepherd bakfiets van Azor maakt inbreuk op Family fiets van SUM. Door Azor genoemde verschillen springen niet of nauwelijks in het oog en zijn niet van doorslaggevende invloed op de gewekte totaalindruk. Bak is meest in het oog springende deel van bakfiets en juist dat deel van de Shepherd vertoont veel overeenkomsten met de Family fiets

 

IEPT20201117, Hof Amsterdam, De Gemeenten v ZCN

ZCN c.s. komt geen beroep toe op het databankenrecht: niet onderbouwd dat zij substantiële kosten heeft gemaakt voor de verkrijging en verzameling, controle of presentatie van de door de planningstool gecreëerde gegevens. Gemeenten hebben bedrijfsgeheimen van ZCN c.s. geopenbaard: geopenbaarde gegevens betreffen de bedrijfsvoering van ZCN c.s., kunnen van waarde zijn voor concurrerende ondernemingen en ZCN c.s. heeft voldoende maatregelen genomen om de gegevens geheim te houden. 

 

IEPT20201117, Rb Midden-Nederland, RTL

Uitzending aflevering Zeeman confronteert: stalkers niet verboden. Belang RTL van het in het openbaar uiten van misstanden die de samenleving raken weegt zwaarder dan het belang van eiser bij het beschermen van zijn eer en goede naam: stalken is een misstand die de samenleving raakt; programma heeft mede als doelstelling slachtoffers te helpen met het vergaren van bewijs tegen de stalker; uitlatingen vinden voldoende steun in het op dat moment beschikbare feitenmateriaal; RTL heeft ter zitting gemeld dat in de uitzending ook rekening wordt gehouden met het weerwoord van eiser; RTL heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan maatregelen getroffen om privacy van eiser te waarborgen. 

 

IEPT20201115, Hof van Justitie EU, Sabam v Weareone World

Vergoedingsmodel SABAM dat gebaseerd is op een percentage van de bruto-ontvangsten uit verkoop toegangsbewijzen van muziekevenementen is in beginsel geen misbruik van machtspositie in de zin van artikel 102 VWEU: uit rechtspraak blijkt dat een dergelijk model moet worden beschouwd als normale exploitatie van het auteursrecht en in redelijke verhouding staat tot de economische waarde van de door de beheersorganisatie geleverde prestatie, SABAM streeft met vergoedingsmodel een rechtmatig doel na, namelijk het beschermen van de rechten en belangen van haar leden tegenover de gebruikers van de muziekwerken, vergoedingen vormen tegenprestatie voor mededeling van muziekwerken aan het publiek en tegenprestatie moet worden beoordeeld in het licht van waarde van het gebruik in het handelsverkeer, inspanningen van organisatoren om van festivals 'totaalbeleving' te maken en de daarmee samenhangende vaststelling van toegangsprijzen doet aan dat oordeel niet af. Hanteren van vergoedingsmodel dat is gebaseerd op bruto-ontvangsten ticketverkoop zonder dat alle op de organisatie betrekking hebbende kosten kunnen worden afgetrokken levert op zichzelf geen misbruik op van machtspositie: bijzonder moeilijk om objectieve waarde te bepalen van specifieke externe factoren die geen verband houden met het gebruik van beschermde muziekwerken en het in het leven roepen van een dergelijke verplichting zou onevenredige verhoging van kosten van beheer met zich mee kunnen brengen, vergoedingsmodel kan door nationale rechter strijdig geacht worden met artikel 102 VWEU als de vergoeding niet in redelijke verhouding staat tot de economische waarde van de geleverde prestatie. Vergoedingsmodel SABAM op basis van forfaitair systeem in schijven zoals het systeem met 1/3-2/3-regel levert geen misbruik op van machtspositie mits er geen andere methode bestaat waarmee het gebruik van de werken nauwkeuriger kan worden geïdentificeerd en gekwantificeerd en waarmee hetzelfde rechtmatige doel kan worden nagestreefd zonder de kosten van beheer onevenredig te verhogen: uit verschillende factoren blijkt dat SABAM gebruik zou kunnen maken van andere methode, de verwijzende rechter dient dit na te gaan.

 

IEPT20201111, HvJEU, John Mills v Jerome Alexander

Onrechtmatige merkinschrijving door gemachtigde of vertegenwoordiger van merkhouder op eigen naam. Niet beperkt tot gevallen waarin het oude merk en het merk dat wordt aangevraagd gelijk zijn, maar kan zich ook voordoen als de conflicterende merken overeenstemmen. Niet beperkt tot dezelfde waren of diensten, maar kan ook zien op soortgelijke waren of diensten. “Gemachtigde of vertegenwoordiger”: volstaat dat er tussen de partijen een commerciële samenwerkingsovereenkomst bestaat die een vertrouwensrelatie tot stand brengt doordat de aanvrager, uitdrukkelijk of stilzwijgend, een algemene vertrouwens- en loyaliteitsverplichting wordt opgelegd ten aanzien van de belangen van de houder van het oudere merk. Specifieke voorwaarde is dat inschrijvingsaanvraag is gedaan op eigen naam, verwarringsgevaar niet van belang.

 

IEPT20201111, Rb Den Haag, MSD v Wyeth
Toegevoegde materie hulpverzoeken. Ongeldigheid verondersteld van conclusies zoals verleend nu Wyeth de geldigheid daarvan niet verdedigt. Rechter aan wie hulpverzoek wordt voorgelegd dient dan de voorgestelde beperking(en) aan de voorwaarden die gelden voor wijziging na verlening te toetsen (Vgl. HR 19 april 2019, ECLI:NL:HR:2019:650 (HP/Digital Revolution), r.o. 3.4.12.). Hulpverzoeken kunnen geen geldigheid verschaffen omdat sprake is van ongeoorloofde toegevoegde materie (artikel 75(1) (c) ROW, artikelen 123(2) en 138(1)(c) EOV). De ‘disclosure test’, ook wel ‘gouden standaard’: of de gemiddelde vakman als gevolg van een (voorgestelde) wijziging (hier: door middel van een hulpverzoek), technisch relevante informatie verschaft wordt, die hij met zijn algemene vakkennis, niet rechtstreeks en ondubbelzinnig, impliciet dan wel expliciet uit de oorspronkelijk ingediende aanvrage en, in dit geval tevens, uit de afgesplitste aanvrage, kan afleiden. Daarbij dient de gehele aanvrage in aanmerking te worden genomen. Behoort tot de algemene vakkennis van de vakman (algemeen formuleringsdeskundige, of een formuleringsdeskundige op het specifieke gebied van vaccins) om zeer behoudend te werk te gaan bij het formuleren van een vaccin, waarbij de vakman er naar zal streven om die formulering zo simpel mogelijk te houden. Dit gelet op het bijzonder karakter van vaccins waarbij bijwerkingen in het algemeen niet acceptabel zijn. De vakman wordt als gevolg van de toevoeging van kenmerk 1.f in de hulpverzoeken, technisch relevante informatie verschaft – dat de hulpstoffen genoemd in kenmerken 1.d, e en f (respectievelijk een buffer, een aluminiumzout en een surfactant) gecombineerd in één formulering, silicone-geïnduceerde aggregatie van pneumokokkenpolysacharide-eiwitconjugaten remmen – welke hij, gebruik makend van zijn algemene vakkennis, niet rechtstreeks en ondubbelzinnig, impliciet dan wel expliciet uit de oorspronkelijk aanvragen kan afleiden, zodat sprake is van ongeoorloofde toegevoegde materie.

 

IEPT20201109, Rb Midden-Nederland, Human 

Uitzending programma Medialogica over boerenprotesten en stikstofdebat door Human niet onrechtmatig jegens [eiseres]: [eiseres] is wel in haar belang geschaad maar heeft niet aannemelijk gemaakt dat dit heeft geleid tot concrete gevolgen voor haar carrière, Human heeft in dit geval zwaarwegend belang om gesignaleerde misstanden aan de kaak stellen, Human kon er op basis van haar bevindingen voor kiezen om de nadruk te leggen op ontbrekende nuances en het ontbreken van wederhoor in publicaties [eiseres] en Human hoeft [eiseres] geen invloed toe te kennen op de inhoud van de uitzending, verschillende personen worden aan het woord gelaten in de uitzending waaruit kijker zelf conclusies kan trekken, standpunten en bevindingen [eiseres] spelen rol in stikstofdebat en boerenprotesten en daarom is het logisch dat Human [eiseres] heeft benaderd, niet gebleken dat zij niet kon zeggen wat zij wilde, verschillende door [eiseres] aangehaalde passages in uitzending niet onrechtmatig, Human is niet verantwoordelijk voor de voorpublicaties in het ND en de VPRO gids en citaten die zijn toegeschreven aan makers programma niet onrechtmatig nu het gaat om eigen opvatting die steun vindt in de feiten.

 

 

IEPT20201106, Rb Den Haag, A+Care

Inbreuk op handelsnaamrecht A+ Care door A+ Care BV. Overlap in het in aanmerking te nemen publiek. Handelsnaam A+ Care is niet zuiver beschrijvend nu niet is aangetoond dat gemiddeld lid van het publiek A+ opvat als  ‘excellent’. Partijen oefenen verwante diensten uit in dezelfde regio en verwarring heeft zich daadwerkelijk voorgedaan bij werknemer, medewerkersportaal en KPN. Gebruik handelsnaam A+ Specialistische Zorg aan Huis maakt ook inbreuk op A+ Care, A+ SZH niet. Specialistische Zorg aan Huis’ is volledig beschrijvend, het is maar de vraag of publiek dit element zal opvatten als onderdeel van de handelsnaam en A+ Care BV kort handelsnaam af naar ‘A+’ waardoor verwarringsgevaar te duchten is. De naam ‘ A+ SZH’ neemt voldoende afstand van de handelsnaam A+ Care

 

IEPT20201105, Rb Amsterdam, Plaatsing kunstwerk

Kunstenaar S heeft bevoegdheid het arrest van 30 januari 2018, IEPT2018018 te executeren i.e. aanspraak te maken op de dwangsom van 50.000: het kunstwerk is na twee jaar niet geplaatst en de Gemeente heeft vooralsnog onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de vertraging te wijten is aan onvoorziene omstandigheden buiten haar invloedssfeer. S. wordt verboden de dwangsom te innen totdat het gerechtshof Amsterdam heeft beslist op een door de Gemeente in te stellen vordering ex artikel 611 d Rv: de Gemeente heeft nog steeds de intentie om kunstwerk te plaatsen en dan schiet de dwangsom als prikkel tot nakoming zijn doel voorbij.

 

IEPT20201104, Rb Limburg, Vita Natura

Vordering Vita Natura tot inzage/afgifte bescheiden in het bezit van [gedaagde] ex artikel 843a Rv toegewezen: aan alle voorwaarden uit het artikel wordt voldaan. [gedaagde] moet het gebruik van de (handels)naam en/of het logo van Vita Natura staken en gestaakt houden: vaststaat dat [gedaagde] via Ebay Vita Natura producten heeft verkocht met daarop het etiket en logo van Vita Natura. [gedaagde] dient overtredingen van het concurrentie- en relatiebeding in arbeidsovereenkomst met Vita Natura te staken: [gedaagde] is blijkens haar e-mail doordrongen van haar gebondenheid aan het concurrentiebeding en in kort geding kan niet worden aangenomen dat het beding haar geldigheid heeft verloren.

 

IEPT20201104, Rb Den Haag, Sisvel v Xiaomi
Octrooi niet van toepassing op LTE/4G-standaard. Geen inbreuk op octrooi EP 272: de ingeroepen conclusies van het als standaard-essentieel aangemelde octrooi zijn niet geïncorporeerd in de LTE/4G-standaard die de mobiele telefoons van de gedaagde partijen ondersteunen.

 

IEPT20201103, Hof Den Haag, Wahl v Kappershandel

Hoger beroep ingesteld door Wahl tegen Kapperswinkel met betrekking tot model opzetkam slaagt nier: Wahl heeft onvoldoende spoedeisend belang. Hof komt niet tot een ander oordeel met betrekking tot de stippellijnen in modelregistratie: met de stippellijnen worden onderdelen aangeduid waarvoor geen bescherming wordt gezocht. Beroep op HvJEU PepsiCo-arrest (IEPT20111020) kan Wahl niet baten: het meewegen van het daadwerkelijk gebruik van het model kan alleen dienen ter verduidelijking van het model, niet ter uitbreiding van de bescherming. PAC Model geen eigen karakter: zowel clip als houder technisch bepaalde kenmerken en gelet op vormgevingserfgoed wekt het PAC Model bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk. Beroep op slaafse nabootsing slaagt niet: geen eigen gezicht op de markt en van Wahl had verwacht mogen worden dat zij de nodige inspanning had gedaan om de nabootsingen van de markt te weren.

 

IEPT20201103, Rb Noord-Holland, Meubelhallen Kolham

Meubelhallen Kolham maakt inbreuk op de portretrechten van ex-werkneemster door gebruik foto in reclamebrochure en moet schadevergoeding van € 500,00 voldoen: [eiseres] kan geacht worden te hebben ingestemd met gebruik van haar foto in de brochure gedurende het dienstverband maar Meubelhallen Kolham had moeten nagaan of zij ook instemde met de voortzetting van dat gebruik na haar uittreding, gevorderde schadevergoeding van € 7.000,00 is bovenmatig, brochure is gewijzigd en Meubelhallen Kolham heeft maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat foto’s van [eiseres] niet langer gebruikt zullen worden waardoor niet aannemelijk is dat in de toekomst nog inbreuk gemaakt zal worden.

 

IEPT20201102, CGR, Novartis v Bayer

Claims Bayer over geneesmiddel Eylea in strijd met Gedragscode: ALTAIR-studie biedt onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor claims nu onderzoek bestaat uit beschrijvende statistiek, Bayer maakt zich schuldig aan cherry picking, Bayer heeft niet de vereiste omzichtigheid betracht, claim in mailing is superioriteitsclaim en te vaag.