2017 Hof Amsterdam

Print this page

IEPT20171219, Hof Amsterdam, Capri Sun v Riha

Vormmerk voor sta-zakje Capri Sun nietig op grond van techniekexceptie: de wezenlijke kenmerken van de vorm zijn inherent aan de generieke functie van de verpakking. Sta-zakje Riha geen onrechtmatige slaafse nabootsing: gelijke vorm te wijten aan kenmerken die noodzakelijk zijn om technische uitkomst te verkrijgen, wat overige aspecten betreft is voldoende afstand gehouden. 

 

IEPT20171219, Hof Amsterdam MN v Zoom in

Directeur Zoom.in heeft zich niet onrechtmatig uitgelaten jegens MN in Quote artikel: onvoldoende aannemelijk dat de uitlating specifiek betrekking had op MN.

 

IEPT20171212, Hof Amsterdam, Uitlatingen in Radioprogramma

Uitlatingen dat de oud-voorzitter van YPFDJ de spil is van de inlichtingendienst van Eritrea niet onrechtmatig: beweringen voldoende feitelijk onderbouwd, aard van het medium legt minder genuanceerde uitlatingen in de hand, appellant onvoldoende aannemelijk gemaakt dat uitlatingen schadelijke gevolgen voor hem hebben, het kan de hoogleraar niet verweten worden zij geen hoor en wederhoor heeft toegepast, maar BNR.

 

IEPT20171031, Hof Amsterdam, Dyson v Miele

Geen misleidende reclame of oneerlijke handelspraktijk door gebruik term ‘gecertificeerd’ bij aanprijzen stofzuiger: systeem positief beoordeeld door erkend en gerenommeerd testinstituut op het gebied van filterprestaties bij onder meer stofzuigers, onvoldoende onderbouwd dat 'gecertificeerd' of 'certificaat' voor Nederlandse consument gelijk staat aan 'keurmerk' dat garant zou staan voor bepaalde officiële standaard of kwalificaties. Term 'volledig gescheiden legen' wekt niet de onjuiste suggestie dat opvangbak met grof vuil 100% fijnstof-vrij is: onvoldoende aannemelijk dat gemiddelde consument de term anders zal begrijpen dan betrekking hebbend op volledig gescheiden opvangbakken.

 

IEPT20171031, Hof Amsterdam, De Vier Jaargetijden

Voorzieningenrechter heeft terecht geoordeeld dat architect zich niet kan verzetten tegen verbouwing noordgevel kantoorpand aan de Schepenmakersdijk: wijziging noordgevel handhaaft basisidee van gevelindeling en wijzigingen zijn ingegeven door gewijzigde functie van kantoorpand naar woonbestemming. Verzet in onderhavige kort geding procedure tegen aanpassing noordgevel in strijd met redelijkheid: in bestuursrechtelijke procedures geen bezwaar tegen voorgenomen wijziging gemaakt en aangegeven dat is voldaan aan eis om bestaande architectuur te respecteren. Niet ten onrechte een belangenafweging gemaakt bij toepassing artikel 25 lid 1 sub d (“andere aantasting”): geen belangenafweging gemaakt, maar geoordeeld dat niet was voldaan aan voorwaarde dat aantasting nadeel toebrengt aan de architect. Op goede gronden overwogen dat maker van een gebouw er rekening mee moet houden dat in de loop van de tijd in verband met functionele wijzigingen van de bestemming veranderingen nodig zijn die zelfs tot (gedeeltelijke) aantasting van het werk kunnen leiden​​​​​​.

 

IEPT20171017, Hof Amsterdam, Simiramida v Diageo

Vorderen schadevergoeding op grond van in gezag van gewijsde gegaan Bulgaars vonnis waarvan Simiramida erkent dat dit onjuist is leidt niet tot misbruik van recht: zou nuttige werking van oordeel HvJEU (IEPT20150716) ondergraven door via omweg alsnog te bewerkstelligen dat vonnis niet wordt geëxecuteerd wegens strijd met artikel 5(3) Merkenrichtlijn. Geen schadevergoeding op grond van gestelde schadeposten i (niet gerealiseerde verkopen) en iii ( terugtrekken afnemers): Simiramida beoogde handelingen te verrichten die noodzakelijkerwijs impliceren dat de [merk whisky] in de EER in de handel werd gebracht, wat inbreukmakend is, onvoldoende weersproken dat handelspartners Simiramida containers niet binnen EER zouden brengen. Geen schadevergoeding op grond van schadepost ii ( opgezegde bankfaciliteit): onvoldoende onderbouwd dat Simiramida bankfaciliteit zou hebben aangewend voor andere doeleinden dan invoer [merk whisky] in de EER. Wel schadevergoeding schadepost iv (schade wegens beslagen partij whisky waar geen winst op is gemaakt): erkenning Bulgaars vonnis brengt mee dat het om partij [merk whisky] ging waartegen Diageo zich niet had kunnen verzetten. Schadevergoeding van € 10.000 + wettelijke rente over dat bedrag en over geïnvesteerd bedrag van € 76.608: nettowinstmarge van 13% over geïnvesteerd bedrag komt hof niet onaannemelijk voor. Grotere schade door “turnaround” van een maand afgewezen: ten aanzien van opvolgende partijen whisky onvoldoende onderbouwd dat het gaat om handel in whisky waartegen Diageo zich niet had kunnen verzetten. Verklaring voor recht van onrechtmatig handelen Diageo afgewezen: in gedeeltelijk toewijzen schadevergoeding ligt al onrechtmatigheidsoordeel besloten, verklaring steunt op vonnis dat volgens beide partijen in strijd is met Unierecht waardoor Simiramida belang bij verklaring voor recht nader had moeten onderbouwen. Erkenning Bulgaarse vonnis toegewezen.

 

IEPT20170815, Hof Amsterdam, De Volkskrant

Stelling Volkskrant dat voorzieningenrechter bij beoordeling paginabrede foto op voorpagina waarop geïntimideerde wordt gecontroleerd door Marechaussee met daarbij de kop “Is Schiphol nog veilig”, ten onrechte de context niet heeft meegewogen niet gevolgd: foto en kop worden als eerste waargenomen, geïntimideerde duidelijk herkenbaar op foto die zonder zijn medeweten of toestemming is gemaakt, door Volkskrant genoemde context van etnisch profileren komt in het artikel niet terug. Omstandigheid dat geïntimeerde zelf zijn naam aan de foto heeft verbonden en publiciteit heeft gezocht doet niet af aan onrechtmatigheid publicatie. Geen sprake van “chilling effect”: niet aannemelijk dat media en fotografen zich door het vonnis en dit arrest in de toekomst bij het publiceren en maken van foto’s meer geremd zullen voelen.

 

IEPT20170725, Hof Amsterdam, Ziggo v Fox en EMM

Ziggo mag ook oud UPC-abonnees bedienen onder met EMM/FOX gesloten distributieovereenkomst: taalkundige uitleg overeenkomst als uitgangspunt nu deze na gedetailleerde onderhandelingen en bijstand van bedrijfsjuristen is gesloten tussen zakelijke partijen met grote financiële belangen, taalkundige betekenis ‘future subsidiaries’ brengt mee dat Ziggo Services (voorheen UPC) onder de overeenkomst valt, argumenten tegen taalkundige uitleg niet gevolgd en ook belangenafweging leidt niet tot ander oordeel nu beide partijen gerechtvaardigd financieel belang hebben.

 

IEPT20170725, Hof Amsterdam, Scoezh v Buma

Buma hoeft niet te gedogen dat Scoezh op Fresh FM weer Buma-repertoire zal uitzenden: voldoende aannemelijk dat Scoezh wist van en meewerkte aan eerdere inbreukmakende webcasting, Buma mag eisen dat over het verleden wordt afgerekend, Buma mag een behoorlijk onderbouwde opgave van reclame-inkomsten verlangen, Scoezh heeft het bedrag dat zij erkent schuldig te zijn nog niet betaald en eis dat oud-bestuurder op geen enkele wijze bij Scoezh betrokken mag zijn gaat weliswaar te ver maar kan niet leiden tot toewijzing vordering.

 

IEPT20170707, Hof Amsterdam, Eisenhower v Body Engineers
Voornemen om licentieovereenkomst te sluiten voor rechten op logo met partij die beweerdelijk geen rechthebbende is levert geen gegronde reden op om aan juiste gang van zaken binnen onderneming te twijfelen: overeenkomst is nog niet gesloten en er is reeds een procedure aanhangig over vraag wie rechthebbende is.

 

IEPT20170627, Hof Amsterdam, Maxim’s

Inbreukverbod op vormgeving maancakeblikken terecht afgewezen wegens gebrek aan belang: geen reële dreiging van inbreuk na onthoudingsverklaring met boetevoorziening, vernietiging blikken en verstrijken van die jaar zonder inbreuk. Verklaring voor recht dat inbreuk is gemaakt wel toegewezen: blikken zijn auteursrechtelijk beschermd gelet op gestileerde Chinese karakters, achtergrond, vlakverdeling en plaatsing figuren, blikken geïntimeerden sterk gelijkend, voldoende belang nu inbreuk niet is erkend en verklaring gelegenheid tot vordering schadevergoeding biedt. Vergoeding voor omzetschade verwezen naar schadestaat: onvoldoende aannemelijk dat schade is geleden door verlies exclusiviteit of beschadiging reputatie, omzetschade wel voldoende aannemelijk, voorschot van respectievelijk € 43.000 en € 12.400 toegewezen op basis van door geïntimeerden gemaakte winst. Proceskosten ex art 1019h Rv begroot op respectievelijk € 8.000 en € 25.000 (indicatietarieven) in plaats van gevorderde € 363.000 GBP: gemaakte kosten staan niet in redelijke verhouding tot beperkte inbreuk.


IEPT20170530, Hof Amsterdam, Studio 100

Personages Kabouter Plop en Kwebbel komen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking: uiterlijke verschijningsvorm van de personages afwijkend van de (indertijd) gebruikelijke verschijningsvorm door atypische elementen als de ringbaard en afwezigheid van een snor, de vorm van de muts, de lange neus met een rood puntje en het ronde metalen ‘ziekenfonds’ brilletje en met betrekking tot Kwebbel de twee blonde vlechten met strikken in combinatie met de karakteristieke contrasterende primaire kleuren van de kleding van beide kabouters. Personages Piet Piraat en Stien Struis niet auteursrechtelijk beschermd: niet ongebruikelijk dat piraten een kostuum dragen dat gebaseerd is op klassiek 17e-eeuws kapiteinsuniform, kleding Strien komt overeen met gebruikelijke wijze van portrettering jonge herbergierster uit zelfde periode. Personages uit Vrolijke Kabouters maken inbreuk op personages Kabouter Plop en Kwebbel: totaalindruk zodanig gelijkend dat deze als nabootsing moeten worden aangemerkt. Personages Pret Piraat en zijn vriendin zijn verwarringwekkende nabootsing van personages Piet Piraat: tezamen beschouwd vormt de niet gangbare combinatie van personages een zodanige gelijkenis dat gevaar voor verwarring bestaat zonder dat combinatie van elementen die gelijkenis bepalen voor het uitbeelden van een piraat en zijn vriendin nodig zijn.

 

IEPT20170530, Hof Amsterdam, Businesscompleet v The Valley

In kort geding ex artikel 1019h Rv toegewezen proceskosten naar beneden bijgesteld van € 51.556,20 naar € 31.909: omstandigheid dat gerechtskosten achteraf deels kunnen worden verhaald bij verzekeraar niet relevant voor toepassing artikel 1019h Rv, indicatietarieven staan niet aan toewijzing afwijkend bedrag in de weg, korte voorbereidingstijd, deskundigenbericht en eisvermeerdering bieden echter geen grond voor afwijking van indicatietarief, onvoldoende onderbouwd dat het gaat om technisch complexe kwestie, houden tweede zitting geeft wel aanleiding voor afwijking van indicatietarief van 50% naar boven, ook deskundigenkosten toewijsbaar nu deze niet onredelijk hoog zijn.

 

IEPT20170530, Hof Amsterdam, Alternatieve Geneeswijzen

Appelante niet geslaagd in bewijsopdracht uit tussenarrest (IEPT20160426) dat Asyra Nederland onjuiste indruk heeft gewekt omtrent gratis beschikbaarheid “appellante”-protocol: verklaringen getuige A, B & D niet uit eerste hand, uit verklaring getuige C blijkt geen onjuiste indruk, overgelegde mails en memories leiden niet tot ander oordeel.

 

IEPT20170524, Hof Amsterdam, Valse merkschoenen

Geldboete van € 2.153, bij gebrek van betaling te vervangen door 31 dagen hechtenis voor aankoop 240 paar valse merkschoenen.

 

IEPT20170523, Hof Amsterdam, Ravensburger v Jaludo

Woordmerk ‘MEMORY’ onderscheidend voor spellen: feit dat het kaartspel draait om geheugen maakt het merk niet zuiver beschrijvend, Ravensburger heeft steeds opgetreden tegen beschrijvend gebruik waardoor geen sprake is van verwording tot soortnaam door haar toedoen of nalaten. Jaludo maakt inbreuk door gebruik van het woord ‘memory’ voor digitale kaartspellen: gebruik op manier die door publiek als herkomstduiding kan worden opgevat en niet slechts in beschrijvende zin, suggestie van verband met merkhouder Ravensburger. Voor zover geen sprake is van gebruik ter onderscheiding van waren of diensten is voldoende aannemelijk dat sprake is van inbreuk ‘sub d’ (gebruik anders dan ter onderscheiding van waren of diensten): voldoende aannemelijk dat Jaludo ongerechtvaardigd voordeel trekt uit/afbreuk doet aan onderscheidend vermogen MEMORY. 

 

IEPT20170502, Hof Amsterdam, Mavic v Picnic

Afwijzing conservatoir derdenbeslag in zaak rond commercial Picnic met ‘lookalike’ Max Verstappen bekrachtigd: commercial duidelijk bedoeld als parodie op eerdere reclamecampagne van Jumbo waardoor het zeer de vraag is of appelanten beroep op portretrecht toekomt, gemiste omzet niet de juiste maatstaf voor vaststellen redelijke vergoeding nu betwijfeld wordt of Picnic ooit voor ‘echte’ Verstappen gekozen zou hebben en het Verstappen niet vrij staat om met concurrent van Jumbo in zee te gaan, omvang schade op grond van onrechtmatige daad onvoldoende onderbouwd, geen belang aangevoerd op grond waarvan aan twijfels omtrent toewijsbaarheid beroep portretrecht voorbij kan worden gegaan.

 

IEPT20170425, Hof Amsterdam, Dopper

Hof bekrachtigt op één onderdeel na vonnis van voorzieningenrechter (IEPT20160311). Uitingen [X] op twitter over auteursrechtinbreuk en plagiaat door Dopper, onrechtmatig: [X] maakt bij zijn uitingen niet kenbaar aan zijn publiek wat zijn zakelijke positie is. Voorzieningenrechter mocht auteursrechtinbreuk beoordelen: onderzocht dient te worden of beschuldigingen steun vinden in al het feitenmateriaal. Geen sprake van auteursrechtinbreuk of plagiaat: totaalindrukken komen niet overeen. Noemen van @dopper of #dopper in tweets geen wederhoor: dat Dopper mogelijkheid heeft publiekelijk te reageren, maakt niet dat [X] ongefundeerde uitingen kan twitteren om vervolgens te gaan wachten op een reactie. Voorzieningenrechter mocht selectie in tweets maken: juist de stelselmatigheid van de beschuldigingen speelde een rol bij de beoordeling van de vorderingen. Verbod omtrent uitingen over ontwerpwedstrijd en gunning van productie blijft in stand. Zinsnede ‘waarin zonder verwijzing naar een vaststelling in rechte’ in dictum wordt geschrapt: te beperkt en niet noodzakelijk.

 

IEPT20170425, Hof Amsterdam, Biolatte v Winclove

Nederlandse rechter bevoegd tot kennisneming vorderingen Winclove: schade doet zich in Nederland voor. Teksten website Winclove niet onrechtmatig jegens appellant: Winclove loochent de verdiensten van het onderzoek van appellant niet omdat onweersproken is gesteld dat appellant niet de uitvinder van probiotica is en het is niet aannemelijk dat doelgroep van Winclove - gespecialiseerde beroepsgenoten - door de teksten wordt misleid. Uitlatingen website Biolatte waarop zij doet voorkomen dat product Ecologic van Winclove door haar is ontwikkeld en op NL markt is gebracht wel onrechtmatig jegens Winclove: Winclove onweersproken gesteld dat Ecologic door haar doorontwikkeld is en Winclove sinds 1989 BNL merkhouder van ECOLOGIC. E-mails van Biolatte naar contacten Winclove waarin zij in scherpere bewoordingen doet voorkomen dat Ecologic producten door haar ontwikkeld zijn eveneens onrechtmatig: uitlatingen berusten niet op juistheid en hebben schadelijk karakter.

 

IEPT20170411, Hof Amsterdam, Reckitt v Poo Pourri

Geen spoedeisend belang bij vernietiging vonnis voorzieningenrechter met betrekking tot reeds verstrekte inzage. Ten overvloede wordt geoordeeld dat voorzieningenrechter de inzage terecht heeft toegewezen: art. 843a Rv lid 4 vereist niet dat alle andere bewijsmogelijkheden zijn uitgeput of ontbreken. Poo Pourri heeft geen belang bij inzage in andere dan reeds verstrekte stukken: niet behoorlijk onderbouwd welke onbeslagen stukken onder Reckitt berusten bij inzage waarvan Poo Pourri rechtmatig belang zou hebben. Grieven tegen beloop proceskostenveroordeling en toepassing indicatietarief falen: weliswaar geen eenvoudig kort geding maar gelaagdheid is gebruikelijk voor inzageverschil na bewijsbeslag.

 

IEPT20170321, Hof Amsterdam, CRI
Ook indien raampatroon als kenmerkend stijlelement van gevelontwerp architect [VH] moet worden beschouwd, betekent dit niet dat dit raampatroon als zelfstandig werk auteursrechtelijk beschermd is. Sprake van totale vernietiging ATOS-vleugel: totaalindruk zal dusdanig worden gewijzigd dat deze geheel andere is dan van bestaande vleugel en geen sprake van een werk waarop [VH] persoonlijkheidsrechten heeft. Associatie [VH] met totaalindruk nieuwe werk geen aantasting persoonlijkheidsrechten [VH]. Vernietiging De Bovenlanden is geen misbruik van recht of bevoegdheid of onrechtmatig handelen: niet aannemelijk gemaakt dat belangen [VH] onevenredig worden geschonden.

IEPT20170307, Hof Amsterdam, Skyscanner v RCC

CVB RCC mocht oordelen dat opnemen aanbod Govolo (dat handelde in strijd met Reclamecode) in prijsvergelijking oneerlijke handelspraktijk oplevert: website Skyscanner verweven met websites aanbieders en Skyscanner heeft zakelijk belang bij het kiezen van een vlucht via haar website. Opnemen van aanbod als dat van Govolo houdt rechtstreeks verband met de verkoopbevordering van de website van Skyscanner. Activiteiten Scyscanner hebben niet enkel technisch, automatisch en passief karakter: sprake van bewerking door het classificeren en structureren van informatie afkomstig van aanbieders.

IEPT20170221, Hof Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam v Pictoright
Inbreukverbod niet in strijd met artikel 10 EVRM: positie archieven niet zodanig uitzonderlijk geacht door wetgever dat algemene uitzondering op rechten auteur passend werd gevonden en onvoldoende onderbouwd dat verbod strijdig is met proportionaliteit en subsidiariteit. Geen dwangsomveroordeling bij inbreukverbod: prikkel niet nodig door gebrek aan (reële) dreiging van inbreuk op meer dan verwaarloosbare schaal. Geen proceskostenveroordeling voor kosten van bewijslevering inzake “chains of title”.

IEPT20170214, Hof Amsterdam, Essegé v Ruby Decor

Essegé heeft niet bewezen dat zij het Beneluxmerk RUBY in de periode 14 maart 2003 tot 14 maart 2008 binnen de Benelux normaal heeft gebruikt. Essegé toegelaten door middel van getuigenverhoor te bewijzen dat zij het merk in betreffende periode normaal heeft gebruikt.


IEPT20170214, Hof Amsterdam, Buma v Van Katwijk

Buma heeft bij uitkeringen over periode 2008-2011 haar inspanningsverplichting jegens tekstschrijver/componist Van Katwijk niet geschonden door  af te gaan op setlijsten Froger: getuigenverklaringen bieden geen zodanige aanwijzingen dat setlijsten op het punt van het aantal ten gehore gebrachte door Van Katwijk geschreven nummers niet klopten dat van Buma nader onderzoek kon worden verlangd. Buma heeft zich voldoende ingespannen om informatie te vergaren over mogelijk niet bij haar aangemelde optredens Froger.

 

IEPT20170207, Hof Amsterdam, Erdee
Artikel in Reformatorisch Dagblad over conflict tussen geïntimeerde en enkele boeren niet onrechtmatig: de geuite beschuldigingen vinden genoeg steun in het feiten materiaal, geïntimeerde en zijn vader gelden binnen de lezerskring van het Reformatorisch Dagblad als public figures en Erdee heeft voldoende wederhoor geboden. Vonnis rechtbank - voor zover Erdee werd bevolen de exploitant van zoekmachine te verzoeken het artikel onvindbaar te maken - vernietigd: voor de verwerking van de persoonsgegevens in de zin van artikel 9 richtlijn 95/46/EG is Erdee niet verantwoordelijk.


IEPT20170131, Hof Amsterdam, Infacy

Geen schending geheimhoudingsbeding: betreffende ondernemingsraden waar appellant ging werken beschikten al over gewraakte materiaal en met dit materiaal werken wordt al aangemerkt als schending relatiebeding. Relatiebeding 23 maal geschonden, in beginsel 23x € 2.500 (€ 57.500) verschuldigd. Boete gematigd naar €  25.000: arbeidsovereenkomst zonder ontslagvergoeding beëindigd en aannemelijk dat appellant eerder met verboden werkzaamheden was gestopt als hij eerder was gesommeerd.

IEPT20170124, Hof Amsterdam, De Maatschap

Serie “De Maatschap” maakt geen inbreuk op boek “De Straatvechter, mijn verhaal”: hoewel niet onaannemelijk is dat beperkt aantal feiten uit boek inspiratie waren voor scènes uit de serie, is de wijze waarop deze in de serie zijn uitgewerkt en de context daarvan is op het eerste gezicht te verschillend om te kunnen concluderen dat sprake is van auteursrechtinbreuk, geen auteursrecht op waargebeurde feiten, onvoldoende steun in feitenmateriaal dat personage gebaseerd op appellant diffamerend is jegens appellant en dat dit levensonderhoud appellant aantast.