2018 Hof Amsterdam

Print this page

IEPT20181218, Hof Amsterdam, Oergondisch genieten

Billijke verdeling gemeenschappelijk auteursrecht maatschap Oergezond: grief 1, welke opkomt tegen toedeling aan geintimeerde van de exploitatierechten op het boek Oergondisch genieten, heeft conform de belangenafweging in art. 3:185 Lid 1 BW, geen succes. Het heeft er alle schijn van dat appellante wil stoppen met het boek om haar aandacht te richten op een eigen vergelijkbaar boek dat in augustus 2014 is uitgekomen.

 

IEPT20181211, Hof Amsterdam, Rechtsmacht Internetpublicatie

Nederlandse rechter onbevoegd kennis te nemen van de vorderingen van [appellanten] voor zover deze zien op ge- en verboden alsmede op de vergoeding van schade geleden buiten het Nederlands grondgebied: geïntimeerde had ten tijde van de inleidende dagvaarding geen woonplaats in Nederland. Geen stilzwijgende forumkeuze voor de Nederlandse rechter: geen bijzondere bevoegdheid Nederlandse rechter ex artikel 7 aanhef en lid 2 Brussel I-bis (rechterlijke bevoegdheid bij verbintenissen uit onrechtmatige daad). Nederland is niet centrum van belangen van appellanten. Appellanten hebben onrechtmatig gehandeld jegens [geïntimeerde] door, onder verwijzing naar het verstekvonnis, zijn publicaties van het internet te laten verwijderen: van hen had gevergd kunnen worden om geïntimeerde middels de hen bekende contactgegevens op de hoogte te stellen van het uitbrengen van de inleidende dagvaarding.

 

IEPT20181127, Hof Amsterdam, Nomenta v Nikki

Nomenta auteursrechthebbende van de speaker-lamp-wijnkoeler Asserbo: gelet op de stellingen van partijen en in rechtspraak en literatuur veel voorkomende opvatting wordt makerschap beoordeeld naar lex loci protectionis, stelling dat toezending vanuit fabriek als eerste openbaarmaking als bedoeld in artikel 8 Aw moet worden gezien miskent dat pas de openbaarmaking die leidt tot een min of meer ruime mate van kenbaarheid van het werk buiten de kring van de betrokkenen bij het creatie- en productieproces kan worden beschouwd als openbaarmaking, met het publiceren en rondmailen aan haar afnemers is Asserbo voor het eerste openbaar gemaakt als afkomstig van Gavefabrikken zodat het auteursrecht ex artikel 8 Aw bij haar is komen te liggen, rechtsgeldigheid overdracht auteursrecht aan Nomenta niet betwist. Lampion van Nikki maakt inbreuk op de Asserbo: Asserbo auteursrechtelijk beschermd nu vormgeving afwijkt van oudere producten, niet betwist dat Lampion en Asserbo identiek zijn.

 

IEPT20181121, Rb Amsterdam, Esterel v Cobeco

Geen sprake van een duurovereenkomst voor onbepaalde tijd: enkele duur van relatie onvoldoende om duurovereenkomst aan te nemen nu het bestaan hiervan wordt betwist, niet nader toegelicht waarom sprake is van duurovereenkomst en geen andere omstandigheden waaruit duurovereenkomst blijkt, geen sprake van  exclusiviteitsafspraak. Geen tekortkoming in nakoming van Marketing overeenkomst: producten waren permanent uitgestald in showroom waardoor is voldaan aan promotieverplichting. Niet vast te stellen of sprake is van economische machtspositie en misbruik hiervan: onvoldoende inzicht gegeven in voor de beoordeling essentiële feiten en omstandigheden. Inbreuk op auteursrecht Esterel aangenomen: auteursrechten kunnen enkel worden overgedragen door middel van een daartoe bestemde akte, niet door overname van een bedrijf, geen sprake van auteursrecht op basis van opdracht tot productie, Cobeco-producten maken auteursrechtinbreuk op Esterel-producten.

 

IEPT20181030, Hof Amsterdam, Het Parool

Hof bekrachtigt vonnis van rechtbank waarin werd geoordeeld dat publicatie van het artikel door Het Parool niet onrechtmatig is: appellant is mede door zijn eigen toedoen tot een publiek figuur geworden die door het publiek in verband wordt gebracht met de genoemde kwesties, witwassen van crimineel geld is een maatschappelijke misstand die onderdeel is van het publieke debat, feitelijke beweringen in het artikel vinden voldoende steun in het feitenmateriaal, appellant mag gekwalificeerd worden als stroman, strekking van het Bibob-besluit juist weergegeven in het artikel, in voldoende mate voldaan aan hoor en wederhoor nu standpunt appellant afdoende uit het artikel blijkt.

 

IEPT20181025, Hof Amsterdam, Pamfletten Mein Kampf

Hof vernietigt vonnis rechtbank: vrijspraak voor openbare belediging van antiquair door op het etalageraam van zijn antiquariaat pamfletten te hangen met racistische teksten: verdachte heeft maatschappelijk debat op gang willen brengen met behulp van de teksten, verdachte is niet onnodig kwetsend te werk gegaan, in die context is opzettelijke, openbare belediging niet bewezen. 

 

IEPT20181016, Hof Amsterdam, SEM  v Medisecurecards

Geen dwaling bij sluiten geheimhoudingsovereenkomst door achterhouden written opinion over geldigheid octrooi: e-mail MSC aan SEM onvoldoende om te concluderen dat MSC SEM onjuist heeft ingelicht over de geldigheid en haalbaarheid van het octrooi, MSC hoefde – gelet op dat geheimhoudingsovereenkomst is aangegaan om op veilige wijze samenwerking te onderzoeken – niet te begrijpen dat verstrekken van gegevens over het octrooi voor SEM essentieel was voor aangaan geheimhoudingsovereenkomst, hoewel written opinion vragen oproept over handhaafbaarheid octrooi maakt dit het ontwikkelde concept niet in economische zin waardeloos. Geheimhoudingsovereenkomst ten onrechte ontbonden door SEM: onvoldoende aannemelijk dat MSC geen written opinion of SWOT-analyse heeft overgelegd c.q. dat SEM MSC heeft verzocht de ontbrekende stukken alsnog te overhandigen. Verbod vonnis om gebruik te maken van online Persoonlijke Gezondheidsomgeving en kaart om toegang tot die omgeving te verkrijgen beperkt tot verbod op gebruik van die kaart: redelijke uitleg concurrentiebeding is dat SEM zich moet onthouden van nabootsen of ontwikkelen van beveiligde toegang tot medische gegevens van klanten met een kaart die gelijk of gelijksoortig is aan door MSC ontwikkelde kaart.

 

IEPT20181009, Hof Amsterdam, Dobla v Chocolate King

Staafjes van tweekleurige chocolade niet auteursrechtelijk beschermd: zowel de vorm als de contrasterende streepdecoratie in een afwijkende kleur chocola zijn zo triviaal dat zij - ook in combinatie - niet aan de oorspronkelijkheidseis voldoen. Ook tweekleurige chocolade krul niet auteursrechtelijk beschermd: vorm geen uiting van creatieve keuze nu deze zonder dat daaraan enige keuze te pas komt, ontstaat als een concaaf voorwerp over een stijf oppervlak wordt gestreken, toevoegen triviaal versieringselement leidt niet tot een auteursrechtelijk beschermd werk. Geen inbreuk op chocolade toetertje: weliswaar enige oorspronkelijke keuze te erkennen in combinatie van kleurenpatroon en vorm, vorm chocolade Chocolate King gelet op zeer geringe beschermingsomvang voldoende afwijkend. Geen sprake van slaafse nabootsing: weliswaar onvoldoende bestreden dat chocolade krul en toeters van Dobla een eigen plaats op de markt hebben, producten Chocolate King houden voldoende afstand. Niet gebleken dat bestuurders Chocolate King geheimhoudingsbeding met voormalig werkgever Dobla hebben geschonden: uit deskundigenbericht blijkt dat producten door een kundig team middels reverse engineering konden worden gemaakt, tijdsverloop en inrichting machines wijzen niet op schending geheimhoudingsbeding.

 

IEPT20181002, Hof Amsterdam, Montis

Partijen krijgen gelegenheid zich over eindarrest Benelux Gerechtshof inzake Montis/Goosens (IEPT20180717) uit te laten.

 

IEPT20180927, Hof Amsterdam, Noordkaap

Hof bekrachtigt vonnis voorzieningenrechter waarin werd geoordeeld dat de uitzending van Undercover in Nederland niet onrechtmatig was: oplichting via dating en andere websites misstand die de samenleving raakt, de beschuldigingen vinden voldoende steun in het feitenmateriaal, uitzending maakt een geringe inbreuk op privacy appellante door de geringe herkenbaarheid en er is voldoende gelegenheid tot wederhoor geboden. Beroep appellant op artikel 9 AVG (verwerking bijzondere persoonsgegevens i.e. seksueel gedrag) slaagt niet: gelet op geringe herkenbaarheid van appellante kan niet worden gezegd dat de gegevensverwerking verder gaat dan noodzakelijk voor journalistieke doel uitzending.

 

IEPT20180911, Hof Amsterdam, Stichting Kankantrie

Stichting Kankantrie geen auteursrechthebbende op Groot Surinaams Kookboek: onvoldoende gemotiveerd  betwist dat kookboek destijds samengesteld op initiatief van Surinaamse Huishoud- en Industrieschool en betrokken medewerkers auteursrechtelijke makers zijn. Stichting Kankantrie heeft niet auteursrecht verworven: vermelding van copyright notice onvoldoende, te minder nu deze naast die van de makers niet kwalificeert als openbaarmaking in de zin van artikel 8 Aw, gestelde overdrachtsakte niet in het geding gebracht. Reconventie: Schadevergoeding wegens schending distributieovereenkomst afgewezen: vergt nader feitelijk onderzoek, waarvoor kort geding zich niet leent en geen spoedeisend belang.

 

IEPT20180619, Hof Amsterdam, Essegé v Ruby Decor

Essegé geslaagd in bewijs van normaal gebruik van merk RUBY in periode van 14 maart 2003 tot 14 maart 2008: met getuigenverklaringen aangetoond dat gemiddeld 382 RUBY verwarmingsproducten per jaar in Benelux zijn verkocht, waarbij naam RUBY op verpakking voorkomt. Getuigenverklaringen Ruby Decor dat dit een marginaal aantal is niet gevolgd. Sfeerhaarden zonder rookkanaal, waaronder bio-ethanol haarden van Ruby Decor soortgelijk aan kachels, radiatoren en terrasverwarmers van Essegé: zelfde gebruiksdoel, het verwarmen van een huiskamer of terras zonder rookkanaal, worden verkocht via zelfde distributiekanalen en bestemd voor zelfde eindgebruiker/consument die op zoek is naar verwarming of bijverwarming voor huiselijk gebruik. Verwarringsgevaar tussen merk RUBY FIRES en merk RUBY: grote mate van overeenstemming tussen RUBY FIRES en RUBY: enige verschil is “FIRES”, welke toevoeging beschrijvend is, grote mate van overeenstemming kan bij publiek indruk wekken dat  apparaten dezelfde herkomst hebben, waarbij Ruby Fires een bijzondere categorie of type van RUBY- afkomstige apparaten vormt. Merkinbreuk verbod en verbod om merk RUBY te gebruiken in handelsnaam en domeinnamen Ruby Decor.

 

IEPT20180612, Hof Amsterdam, Handelsnaam brasserie

Gevorderde staking van gebruik naam [X] met betrekking tot [X] Oost toegewezen: openen horecazaak binnen straal van 5 kilometer onder naam [X] in strijd met dat in koopprijs ook vergoeding voor goodwill en handelsnaam was begrepen en in strijd met contractuele verboden koopovereenkomst. Non-concurrentiebeding geschonden door binnen periode van 2 jaar binnen straal van 5 km (4,63 km) afstand een [X]-vestiging te openen. Appellant krijgt gelegenheid zich over beroep op matiging boetes door geïntimeerde uit te laten, waarop geïntimeerde vervolgens mag reageren.

 

IEPT20180605, Hof Amsterdam, Dagboek moeder Vaatstra

Dwangsommen uit hoofde van het arrest 17 maart 2015 (IEPT20150317) niet verjaard: uit sommatiebrief van 4 mei 2015 strekkende dat geïntimeerde dwangsommen verbeurt blijkt voldoende duidelijk dat deze sommatie tevens betrekking heeft op de nieuwe veroordelingen die het hof in het arrest van 17 maart 2015 op straffe van verbeurte van dwangsommen heeft uitgesproken. Proceskosten berekend op de voet van artikel 1019h Rv: deze zaak ziet - ook in zoverre het gaat om dwangsommen - op de handhaving van een auteursrechtelijk werk.

 

IEPT20180501, Hof Amsterdam Earth Concepts v Upstream Advertising

Incidentele vordering tot voeging van Earth Water aan de zijde van Upstream toegewezen: voeging aan zijde van een partij die niet in het geding is verschenen is mogelijk en Earth Water heeft voldoende belang bij voeging daar zij meent dat de merkenrechten rechtsgeldig aan haar zijn overgedragen.

 

IEPT20180424, Hof Amsterdam, Het Parool

Vonnis Rb Amsterdam van 19 oktober 2016 bekrachtigd. Artikelen in Parool (fysiek en online) over aanslag kantoorvilla niet onrechtmatig: beweringen in het artikel van 14 juni 2010 vinden voldoende steun in het ten tijde van het verschijnen van het artikel beschikbare feitenmateriaal, naamsverwisseling onvoldoende voor onrechtmatigheid, appellanten voldoende mogelijkheid tot wederhoor geboden, enkele feit dat de bewering in artikel van 15 november 2012 ‘dat de ramen met kogels doorzeefd zijn’ volstrek in strijd is met de waarheid, onvoldoende voor onrechtmatigheid, beide artikelen na klacht offline gehaald.

 

IEPT20180424, Hof Amsterdam, Liberty sloepen

Inbreuk op Liberty-beeldmerk door gebruik Liberty [getal] Tender op sloep onvoldoende feitelijk toegelicht: enkele feit dat het woord Liberty onderdeel uitmaakt van beide tekens ontoereikend. Geen sprake van slaafse nabootsing sloep: onderscheidend vermogen en eigen plaats op de markt onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20180417, Hof Amsterdam, Just Ask

Na beëindiging samenwerking organiseren van toernooien voor marketing- en communicatiebranche (marcom-branche) niet onrechtmatig: geen IE-recht instelling gebracht, dus Just Ask in beginsel vrij om [X] te beconcurreren en soortgelijke toernooien te organiseren, niet gebleken dat Just Ask door organisatie toernooien vanaf 2014 heeft geprofiteerd van een prestatie van [X] die qua aard ten minste vergelijkbaar is met die, waarvoor IE-recht openstaat, Just Ask heeft het niet onmogelijk gemaakt voor [X] om zelf toernooien voor de marcom-branche te organiseren, geen concurrentiebeperkende afspraken gemaakt in overeenkomsten tussen [X] en Just Ask.

 

IEPT20180417, Hof Amsterdam, Broot v Stichting Mader

Stichting Mader maakt geen inbreuk op auteursrecht Broot door gebruik van foto’s op website die door Broot aan haar is overgedragen: in vaststellingsovereenkomst ligt besloten dat Stichting Mader de inhoud van de website mag blijven gebruiken, voorbehoud IE-rechten en vereiste toestemming voor gebruik foto’s hebben geen betrekking op de foto’s die al op de website stonden.

 

IEPT20180515, Hof Amsterdam, Diwar v 4UDesigned

Terecht geoordeeld dat Carlito Wood stoel geen inbreuk maakt op auteursrecht Jim stoel: weliswaar laat hof anders dan rechtbank het verschil in bevestiging van de poten buiten beschouwing nu dit niet zichtbaar is bij normaal gebruik, totaalindrukken verschillen nu houten poten de Carlito Wood een sober, robuust uiterlijk geven passend in de Scandinavische stijl, terwijl glimmende metalen poten van de Jim aansluiten bij de Italiaanse stijl van de jaren '50. Geen sprake van slaafse nabootsing: zeker onderscheidend vermogen en eigen plaats op de markt onvoldoende onderbouwd.

 

IEPT20180130, Hof Amsterdam, Plaatsing Kunstwerk

Gemeente niet verplicht tot plaatsing kunstwerk  aan de Theophile de Bockstraat in Amsterdam: weliswaar sprake van overeenkomst van opdracht die strekt tot plaatsing op die locatie, overeenkomst moet worden uitgelegd met inachtneming redelijkheid en billijkheid, voldoende aannemelijk dat verzet tegen plaatsing hardnekkig en omvangrijk was, onvoldoende zeker dat bodemrechter zal oordelen dat Gemeente belangen onjuist heeft gewogen. Kunstwerk dient wel op andere passende locatie te worden geplaatst: redelijke uitleg overeenkomst brengt dit mee.